Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lepsze Safari czy Firefox?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

#26 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 30 lipca 2008 - 21:07

No cóż. Może i Safari jest lżejsze i szybsze, ale nie znam lepszego ustawienia niż Firefox z Adblockiem Plus i dodatkową subskrypcją filtrów. Zero reklam i przeszkadzajek. Skuteczniejsze to od PithHelmeta i w dodatku darmowe.

#27 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 lipca 2008 - 21:11

co to znaczy 'jakby zintegrować z systemem'? Safari nie jest zintegrowana z systemem tak jak IE w Win IE służy przecież dodatkowo jako manager plików - w OS X jest od tego Finder, WebKit jest używany w wielu miejscach w systemie, ale nie Safari jako takie. Dlatego właśnie przez IE można się łatwiej włamać do komputera niż np. przez Operę mi tam się wydaje (bo żadnymi badaniami tego poprzeć nie mogę) że Safari jest bezpieczniejsza od Firefoxa bo jest mniej popularna (Fx ma całkiem spory % udział, a Safari to jakieś ułamki %) więc nie opłaca się włamywać przez Safari.

#28 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 30 lipca 2008 - 21:37

Dla mnie zdecydowanie Firefox, choćby dla adblocka i tab mix plus. Poza tym niektóre fora nie działają prawidłowo na safari, np. nie wyświetlają się numery podstron. Po przesiadce na mac os starałem się przekonać do makowych aplikacji. Sprawdził się Mail (choć na początku było ciężko) i bez żalu zrezygnowałem z Thunderbirda, to jednak koniec końców wolę rozwiązania znane z windows. Nie mogę przekonać się do iChata, jak widzę jakieś "transporty jabbera" itp. to mnie odrzuca, wolę Adium. Nie udało mi się też przestawić na iWork, wolę Worda.

#29 Net

Net
  • 95 postów
  • SkądSopot

Napisano 30 lipca 2008 - 21:37

mi tam się wydaje (bo żadnymi badaniami tego poprzeć nie mogę) że Safari jest bezpieczniejsza od Firefoxa bo jest mniej popularna (Fx ma całkiem spory % udział, a Safari to jakieś ułamki %) więc nie opłaca się włamywać przez Safari.

w hakowaniu bynajmniej nie chodzi o popularnosc tylko o szybkosc wlamania, jak najlepsze ukrycie go i przejeciu jak najwiecej praw dostepu..

#30 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 lipca 2008 - 21:42

tylko jak chce sobie stworzyć armię komputerów zombie ( ;) czy w sumie jakikolwiek inny cel ) to mam raczej marne szanse atakując Safari ;] lepiej skupić się na IE i Firefoxie - to da największe profity

#31 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 01 sierpnia 2008 - 22:18

Fajnie, że wspomnieliście o Shiira, mało popularny jest ten projekt... A szkoda, może jakby się lepiej rozwijał to bym się przesiadł na to. Camino, jest spoko ale trochę za mało gadżetów. Dla mnie FF wygrał takimi bzdurami jak AdBlock i CustomizeGoogle, nienawidzę reklam, jakiś głupawych bannerów z dźwiękiem i tak dalej. FF to jedyna przeglądarka gdzie narzędzia do ich usuwania działą sprawnie. Camino byłoby OK gdyby dało się normalnie (w sensie z poziomu programu) edytować listę słów kluczowych ktorych używa ich adblock.

#32 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 03 sierpnia 2008 - 09:49

Ja polecam Safari ;)

#33 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 03 sierpnia 2008 - 14:00

Na podstawie swojej praktyki powiem tak: uzywam Safari i Firefoksa. Firefox ma to wszystko co ma Safari plus wiecej; Safari jest slabsze, ale sympatyczniejsze (niewielkie i w miare szybkie). Gdybym mial uzywac tylko jednej przegladarki na Maku, wybor jest prosty: Firefox. Od wersji 3 nie widze wiekszych roznic w predkosci. Za to Firefox u mnie (C2D; 10.4.11) jest duzo bardziej stabilne niz Safari.

#34 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 03 sierpnia 2008 - 22:07

Ja mam takie subiektywne odczucie,jak dla mnie Safari jest najszybsze... ;)

#35 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 03 sierpnia 2008 - 22:35

Firefox na 10.5.4 w monitorze aktywności u mnie nie raz podaje że łączna pamięć to ileś tam TB :D

#36 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 04 sierpnia 2008 - 06:18

Oto różnica pomiędzy FF z Adblockiem Plus a Safari:

Gazeta
Dołączona grafika Dołączona grafika

nasza-klasa

#37 Rover75

Rover75
  • 85 postów
  • SkądLondon, United Kingdom, United Kingdom

Napisano 04 sierpnia 2008 - 06:21

Tez mialem podobne dylematy - jednak wybralem Safari !

#38 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 04 sierpnia 2008 - 07:04

Firefox. Próbowałem polubić Safari, ale niestety: 1. adblock + jest lepszy (prostszy w obsłudze) od pithhelmeta i safari block. 2. Multum wtyczek do FF, z czego sporo naprawdę przydatnych 3. przeglądanie w zakładkach - lepsze z tab mix plus 4. niektóre fora źle wyświetlane w safari. 5. Szybkość? Nie zauważam, że Safari jest 0.005 sekundy szybsze. A nawet jeśli, to co to ma za znaczenie?

#39 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 04 sierpnia 2008 - 07:13

Tez po przeczytaniu tego watku sprobowalem porownac u siebie FF i Safari i Oskar idzie do FF. Predkosc jak dla mnie ta sama, a ilosc fajnych wtyczek do FF ogromna. No i jedna rzecz z ktorej namietnie korzystam - synchronizacja zakladek na roznych moich kompach.

#40 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 sierpnia 2008 - 08:31

Ja jednak zauwazam, ze Safari jest wyraznie szybsze. Nie tyle nawet w samym renderowaniu stron, co w czasie uruchamania.

#41 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 sierpnia 2008 - 08:38

A ja polecam WebKit + safari block

Bardzo szybki, 100/100 w acid3 i nie ma problemów z reklamami...

...aha no i ładne narzędzia do analizy struktury i kodu stron.

The WebKit Open Source Project

#42 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 sierpnia 2008 - 10:49

Web Inspectora ma też Safari AFAIK

#43 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 sierpnia 2008 - 11:00

Możliwe. Dawno nie używałem gołego safari ;) a i zapomniałbym o inquisitorze - bardzo przydatny dodatek.

#44 mike_r

mike_r
  • 127 postów
  • SkądCz-wa

Napisano 04 sierpnia 2008 - 11:19

Panowie, czy safari potrafi zapamiętać więcej niż jeden login i hasło do tej samej stronki??

#45 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 04 sierpnia 2008 - 13:44

Oto różnica pomiędzy FF z Adblockiem Plus a Safari

I właśnie z tego względu używam FF

#46 pepies

pepies
  • 147 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 05 sierpnia 2008 - 09:02

Zacznę od odpowiedzi a później dokończę tego flame'a safari vs firefox i pogrzebię firefox'a na dobre ;)

Panowie, czy safari potrafi zapamiętać więcej niż jeden login i hasło do tej samej stronki??

Manager haseł do mac'os. Bajer jest tak zajebisty, że nie wyobrażam sobie bez niego życia ;)

a teraz przejdźmy do głównego tematu:

Oto różnica pomiędzy FF z Adblockiem Plus a Safari:

Gazeta

nasza-klasa

jakoś mnie nie przekonałeś ;) Safari ma 1000 razy lepszy silnik renderujący niż FX... Daje to mniej więcej tyle że nie wiesza Ci ajax'a co firefoxowi na nieszczęście często się zdarza. Obsługa pointerów w firefoxie jest koszmarna. Wygląda jak kupa a ponadto nawet jak doinstalujesz 3000 wtyczek, spędzisz 3h na personalizacji firefox'a to i tak działa wolniej niż opera czy safari. Najważniejsze w przeglądaniu stron jest prędkość ich ładowania a firefox nie ma się czym pochwalić.
a adblock w firefoxie vs adblock safari? Chyba sobie żartujecie... Ten firefoxowy to jakiś niedopracowany gniot w porównaniu do safari. Oba screeny poniżej na świeżo zainstalowanych adblockach bez żadnych konfiguracji:

ktoś w firefoxie zapomniał o dość ważnych exceptionach ;)
Oczywiście można zablokować prawym przyciskiem myszy i wybraniem nie pokazuj ale... w Safariadblock tez można jak nie daj boże pokaże Ci się reklama (co się raczej nie zdarza).
Ponadto do Safari doinstalowujesz GLIMS'a i dostajesz przeglądarkę jakiej całe życie szukałeś...

Jedyny argument za tym żeby włączyć firefox'a u mnie to aby zobaczyć jak wiele może się wysypać userom tej przeglądarki, sprawdzić czy już dodali obsługę CSS3 textshadowów (firefox 3.1 alfa już ma) itd. a czysto rozrywkowo uruchamiam go tylko ze względu na piclens'a. Jest to addon którego chciałbym się doczekać w Safari (w pełni - głównie brakuje mi 3d wall'a :) ).
Safari niestety jednak jest niszowe :/
Chociaż piclens na safari posiada coś czego nie ma na żadną inną przeglądarkę... Przeglądanie zdjęć na www za pomocą irRemote! i to zaliczam do kolejnego plusika dla safari.

Czekam tylko na gesty myszy z opery, obsługę kart jak w operze (prawy przycisk i scroll do przechodzenia między kartami) oraz blankpage'a jak w operze (9 miniaturek ulubionych stron).

Komentujecie że safari nie ma takich możliwości jak FX... Nie sprawdziliście więc ich nie znacie.

but guess what, U'll always be behind, cause MAC is a state of mind!

#47 Matroshka

Matroshka
  • 3 postów

Napisano 05 sierpnia 2008 - 09:09

W tej chwili korzystam naprzemiennie z Opery i FF. Safari w pewnym momencie nie dawla rady. Strony skladajace sie z wielu elementow dlugo sie ladowaly i spowalnialo to dzialanie innych aplikacji.

#48 pepies

pepies
  • 147 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 05 sierpnia 2008 - 09:15

W tej chwili korzystam naprzemiennie z Opery i FF. Safari w pewnym momencie nie dawla rady. Strony skladajace sie z wielu elementow dlugo sie ladowaly i spowalnialo to dzialanie innych aplikacji.

musiałeś korzystać z naprawdę starego silnika safari... Daję sobie rękę uciąć że strony ładują się dużo szybciej niż w firefoxie. Opery jednak nic nie prześcignie ;)

#49 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 05 sierpnia 2008 - 09:18

Fajnie, że o tych dodatkach wspomnieliście szkoda tylko, że Safari nie ma takiego wygodnego mechanizmu zarządzania dodatkami jak FF

#50 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 05 sierpnia 2008 - 09:34

No huski ma racje..jednak ja wole prostote Safari i jej sie trzymam ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych