Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wirtualny Debian Lenny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#26 mleczarz

mleczarz
  • 85 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 kwietnia 2008 - 20:03

Takie niespodzianki w koszu zostawiać... ;-) Jakie jest hasło administratora? "root" jakoś nie pasuje.

#27 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 08 kwietnia 2008 - 20:08

Jakie ? Ja do niego dawno nie zaglądałem. Kolega go testował :lol: przez kilka miesięcy na Windows i Linuksie (na różnych dystrybucjach oraz, jako wspólny, dodatkowy system dla Windows i Linux zamiennie). Ja nie miałem na to czasu. Debian był gotowy już kilka mies. temu. Problemy miałem z siecią ale same się rozwiązały z kolejną wersją Virtual Box Po przyniesieniu go po testach do domu nawet go jeszcze nie odpaliłem, tylko od razu przystąpiłem do uploadu. Co tam było/jest takiego ? Jak hasło nie jest root to spróbuj esat.

#28 mleczarz

mleczarz
  • 85 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 kwietnia 2008 - 20:42

W koszu były 3 filmy, po miniaturkach których można było się domyślić heteroseksualnej orientacji osoby, która je pobrała. :-) Rzeczywiście, hasło "esat" działa.

#29 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 08 kwietnia 2008 - 22:22

Hihihihi. Powinienem do tego zajrzeć przed uploadem ale dobra jest ! Też forma testu :lol: Żeby nie było, że się tłumaczę, bo winny - mogę być i winny. Ok. biorę to na siebie :lol: Nie wiem, co tam było, nie mam miejsca na dysku, żeby tam zajrzeć ale wierzę, że nic zabronionego. Na razie musi tak zostać. Nie mam gdzie rozpakować, usunąć pozostałości i wysłać ponownie, co trwa 8 godzin i zabierze cenne megabajty z limitu serwera. Ja bardzo ładnie proszę o opinie o tym systemie (może nie do końca o tym, co w koszu). To wersja 1.0, choć już wiele przymiarek do tego robiłem. Wszelkie sugestie - także mocno krytyczne mile widziane. Będzie lekcja na przyszłość.

#30 mleczarz

mleczarz
  • 85 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 kwietnia 2008 - 09:13

Po pierwsze - po co 3 jądra? (2.6.18-4, 2.6.18-5, 2.6.18-6) Po drugie - czy da się zmienić rozdzielczość tak, by nie było błędów wyświetlaniu? (Zmieniałem, ale zawsze przy innej rozdzielczości, niż domyślna, znikały/krzaczyły się paski (i górny i dolny)) Po trzecie - czyją winą jest to, że wielu (około 35 pakietów) aktualizacji nie chce pobrać (błąd serwera: forbidden, bodajże)? Zmienić coś w /etc/apt/sources.list?

#31 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 09 kwietnia 2008 - 14:27

Sciagam i wieczorem zabieram sie do testowania. Szczerze powiedziawszy to moje pierwsze spotkanie z dystrybucja linxa inna niz Ubuntu. Mam nadzieje, ze bedzie to dobra zabawa :) A transfer bardzo ladny z tego serwera. Jeszcze raz wielkie dzieki za to raptou!

#32 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 09 kwietnia 2008 - 14:36

Po pierwsze - po co 3 jądra? (2.6.18-4, 2.6.18-5, 2.6.18-6)
Po drugie - czy da się zmienić rozdzielczość tak, by nie było błędów wyświetlaniu? (Zmieniałem, ale zawsze przy innej rozdzielczości, niż domyślna, znikały/krzaczyły się paski (i górny i dolny))
Po trzecie - czyją winą jest to, że wielu (około 35 pakietów) aktualizacji nie chce pobrać (błąd serwera: forbidden, bodajże)? Zmienić coś w /etc/apt/sources.list?

1. Nie pamiętałem nazwy plików potrzebnych do wkompilowania sterowników GuestAdditions, więc zaznaczyłem więcej w Synaptiku i tak zostało.
2. Nie wiem co się dzieje z rozdzielczością. U mnie i na komputerze kolegi zmiana działała bez problemu zarówno w Windows, w Mac OS, Linux. Ja miałem monitor panoramiczny 1440x900 a kolega 1280x1024
3. Powinno wystarczyć odświeżenie listy pakietów w Synaptiku lub polecenie apt-get update.

Serwery są domyślne, standardowe, debianowskie. Jak nie odświeżysz listy to się pojawiają błędy właśnie. Zawsze przed instalacją nowego programu lub aktualizacją innym programem, niż Adept warto to zrobić.

---- Dodano 09-04-2008 o godzinie 15:38 ----

Sciagam i wieczorem zabieram sie do testowania.
Szczerze powiedziawszy to moje pierwsze spotkanie z dystrybucja linxa inna niz Ubuntu.

Mam nadzieje, ze bedzie to dobra zabawa :)
A transfer bardzo ladny z tego serwera.

Jeszcze raz wielkie dzieki za to raptou!

Bardzo czekam na opinie właśnie takich użytkowników. To przede wszystkim dla ludzi, którzy mają pierwsze doświadczenia z Linuksem.

Oczywiście ja też pierwszy raz zrobiłem taki projekt, więc wszelkie uwagi, niedoróbki itp. wezmę pod uwagę i są one nieuniknione. Oby było ich jak najmniej.

#33 maxbook

maxbook
  • 5 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 01:19

Witam, a mozna prosic o udostepnienie przez bittorrent? pozdrawiam

#34 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 10:17

Wlasnie, niektorym moze zrywac lacze, a przy laczu ponizej 1 mbit to juz wogole ciezko na jedna sesje.
Ja moge poseedowac, ale nie jestem pewien czy transmission utworzy dobry plik torrent. No i raptou musi sie zgodzic na to.

---- Dodano 10-04-2008 o godzinie 11:53 ----
Duzo niespodzienek w koszu, katalogu domowym i w historii przegladarki. Co to za kolega, kurcze :)

Mecze sie, zeby jakos pulpit ustawic dobrze, tj. jego rozdzielczosc, bo obecna nie wspolgra z 13.3'.
Ponadto juz chyba cos skaszanilem :) Youtube.com nie dziala, tj. nie odtwarza filmow, a na dole pasek sie kaszani, po najechaniu na ikone ona znika i robi sie czarno.

I jeszcze jedno - zablokowalem pulpit i chce odemnie hasla dla uzytkownika debiat. ten Twoj esatteam nie dziala :)

#35 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 10 kwietnia 2008 - 10:59

No kurczę uduszę go. Mam nadzieję, że nic nielegalnego. Miało być wszystko usunięte. W takim razie posprzątam to ale najwcześniej jutro, ponieważ nie mam tyle miejsca na dysku do rozpakowania pliku u siebie a dysk USB mam w FAT32, więc tam się nie da rozpakować (maks. 4GB). Muszę miejsce zrobić.

Przepraszam, w sumie moja wina, bo mimo wszystko powinienem to sprawdzić jeszcze raz przed uploadem.
Tak, czy inaczej odpowiedzialność za zawartość spoczywa na mnie.

Można oczywiście seedować (czy jak tam to się nazywa). Nie widzę problemu. Ja się tym bawię dla frajdy. Zero ograniczeń w kopiowaniu.

---- Dodano 11-04-2008 o godzinie 02:15 ----
Podaję poprawne loginy:

Użytkownik: Esat
Login: esat
Hasło: esatteam

Root
Hasło: esat

To nazwa forum o tematyce satelitarnej - łatwiej zapamiętać.

#36 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 12 października 2008 - 00:11

Minęło trochę czasu, więc postanowiłem "podłubać" trochę przy Virtual Lenny OS. Najłatwiejszym w obsłudze systemie na świecie ;)

Co nowego.
- 359 MB aktualizacji
- zainstalowane GPG
- wyrzuciłem IceWeasel (Firefox).
- Jego miejsca zajęła Opera 9.6 i kilka skórek
- nowa wersja 1.6 JAVA
- Skype 2.0
- poprawiona autodetekcja USB
- obsługa pakietów obcych RPM
- zmieniłem hasła na łatwiejsze
- dodałem trochę tematycznych tapet
- graficzny emulator Dosbox i kilka gierek Abandonware. Za GUI odpowiada lekki GEM
- poprawiłem wygląd KDE
- poprawiłem nieco wygląd GNOME
- dodałem Thunderbirda
- dodałem wtyczkę Enigmail do obsługi GPG w Thunderbirdzie (Iceape, czy Icedove się to w Debianie nazywa)
- usunąłem kompromitującą zawartość kosza i /home :lol:

Tradycyjnie WSZYSTKO zostało dokładnie sprawdzone przeze mnie osobiście

Dodałem "Klika" To zasługuje na osobne omówienie.

Jest to najprawdopodobniej podpatrzony w Macu sposób instalacji programów, w postaci obrazów CMG. Działa to nieco inaczej, niż w Macu, ze względu na karkołomny system zależności w Linuksie ale efekt zbliżony.

Klik działa w ten sposób, że za pomocą Konquerora wchodzimy na stronę klik.atekon.de, wybieramy kategorię, program, czytamy jego opis ze zdjęciem lub nie i klikamy na wielki przycisk RUN. Program zostanie pobrany automatycznie na pulpit w postaci obrazu CMG i uruchomiony. Jeżeli są do tego potrzebne zależne biblioteki to także zostaną pobrane i zainstalowane automatycznie. Gdy chcemy odinstalować program - wyrzucamy go do kosza.
Programy te działają wyłącznie uruchomione z pulpitu, choć przechowywać je można gdziekolwiek.
Programy Klika są też widoczne w K-Menu, w osobnym podmenu i stamtąd też możemy pobierać kolejne. Niestety programy są w wersji angielskij.
Wystarczy to jednak dla tych, którzy chcą przetestować jakiś program przed jego zainstalowaniem w wersji polskiej.

Oczywiście aktualizacji pilnuje Adept - jest to także menedżer pakietów. Do wyboru jest także Synaptic i KPackager a w konsoli Aptitude, Apt-get, Wget, DPKG, Dselect.

Tym razem najpierw trafi to na mojego Chomik Raptou a dopiero potem na serwer. Poprzednio uploadowałem Debiana kilka razy po 8 godzin, zanim przeszedł. Chomik ma lepsze serwery, więc tam powinno przejść szybciej i bez problemów.

Jak macie jakieś sugestie co dodać, zmienić, poprawić to czekam na propozycję do wieczora a potem pakuję i wysyłam.

Przetestowane już z nową wersją Virtual Box, po zmianie właściciela (obecnie Sun).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Bing (1)