Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wirtualny Debian Lenny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 31 grudnia 2007 - 00:07

Kończę właśnie robić i testować Debiana Lenny pod Virtual Box dla wszystkich.

Chcę, aby był to łatwy i przyjazny system dla każdego, w szczególności mało zaawansowanego użytkownika. Po zakończeniu prac nad nim umieszczę jego obraz w sieci, na serwerze FTP (przewidywany rozmiar ok. 4-6 GB) dla wszystkich. Jedyne, co trzeba będzie zrobić to go ściągnąć i dodać do Virtual Box.

Dystrybucja ta powstała jako alternatywa wszelkich LiveCD, z którymi nierzadko jest mnóstwo kłopotów, z którymi często nawet ja sobie nie radzę. Jest to także doskonały pretekst do pogłębienia wiedzy o maszynach wirtualnych i okazja do pozania jak doskonałą maszyną jest darmowy Virtual Box, który w niczym nie ustępuje komercyjnym projektom takim, jak VMWare, czy Parallels Desktop (Workstation). Linuksa tego kieruję do osób, które nie mają doświadczeń z Linuksem, bądź mają doświadczenie bardzo słabe. Dla tych, którzy nie chcą Linuksa na odrębnej partycji będzie świetnym rozszerzeniem możliwośći swojego systemu o programy Open Source, które nie mają swoich darmowych odpowiedników pod Windows/ Mac OS. Dzięki temu, że działa na odseparowanym środowisku (wirtualnym komputerze) można z nim eksperymentowac do woli bez obaw o zniszczenie danych na fizycznej partycji.

Tutaj chciałbym zadać pytanie. Co byście chcieli, aby w tym systemie się znalazło, zanim umieszczę obraz dysku na serwerze ?

Pytanie kieruję raczej do niezaawansowanych użytkowników, bądź tych, co dopiero myślą, aby zobaczyć co to takiego jest "ten Linux". Na "wyjadaczach linuksowych" nie zrobi ta dystrybucja wrażenia. Oni sobie radzą z problemami i wiedzą czego szukać oraz jak to zrobić.

Potem zamykam sprawę, umieszczam na serwerze i życzę miłej zabawy w okienku Mac OSa/Windows. Wszystko starałem się dokładnie poustawiać przetestować, aby użytkownik docelowy nie miał nic do roboty poza czerpaniem radości z poznawania/korzystania z Linuksa w okienku innego systemu.

Wszelkie sterowniki integracyjne są już wgrane. Działa także na monitorach panoramicznych w trybie pełnego ekranu. Czekam tylko jeszcze na Wasze sugestie, co do programów, jakie byście chcieli widzieć w tej dystrybucji.

Nie musicie znać nazw programów dla Linuksa. Możecie podawać nazwy programów dla Windows/Mac a ja już poszukam ich odpowiedników i je zainstaluję - o ile są.

Java, Flash, Kadu, Tleenx, Skype, Odtwarzacze, wszelkie kodeki, wtyczki zamienniki Winamp juz są zainstalowane.

Działa nawet telewizja strumieniowa, w tym iTVP (oczywiście z wyjątkiem DRM).
  • krzyfar lubi to

#2 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 31 grudnia 2007 - 00:19

Zrzuty : [ATTACH]1268[/ATTACH] [ATTACH]1269[/ATTACH]

#3 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 31 grudnia 2007 - 00:30

K3B oczywiście tam jest? ;)

#4 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 31 grudnia 2007 - 01:16

Jest !

Są gry: Blobwars, Supertux, Lemmingi itp. Nie wymieniam dalej.
Jest KOffice. Najbardziej niedoceniony pakiet biurowy na ziemi. Z premedytacją nie umieściłem Open Office, ponieważ to wszyscy już mają i znają.
Jest K3B, MPlayer, VLC, Kaffeine, XMMS, Amarok wszelkie wtyczki, Iceape, Iceweasel. Jest też Kadu z wszelkimi bajerami i modułami, w tym Amarok lub XMMS status a nawet pogodą.

Przede wszystkim lansuję alternatywną metodę instalacji programów - chyba wzorowaną na maku, na zasadzie "Klik&Run", czyli ściągasz gotowy obraz na blat, używasz a jak się znudzi to do kosza. Informacje www.klik.atekon.de
Jest też Tlen.

Nie wiem, czy jest sens umieszczać Wine z GUI, czyli Xwine.

Może Picasa ?? Działa, choć trochę trzeba zaczekać, aż wystartuje ale działa i jak się już uruchomi jest ok. Google zastosowało pewien trick. Nie istnieje Picasa na Linuksa ! Poszli na łatwiznę i zbudowali paczkę na bazie Wine, jak ja robię paczki z grami z wbudowanym Dosbox. Trochę trzeba poczekać aż się odpali Wine a na nim Picasa.

Gwenview też już wrzuciłem (zamiennik ACDSee)
O Software Update też pomyślałem. Robi to bezpiecznie Adept.
Kazdy program sprawdzam w działaniu ale nadal normalnie jest włączony Apt i jest Synaptic, wiec dalej może każdy instalowac co tam chce. To nie jakieś tam LiveCD, tylko kompletny, w pełni sprawny OS, zbudowany od zera. Wszystko instalowane Online (netinst) a nie z płyty, więc wyeliminowałem automatycznie problem zależności plików życiowych systemu, których nie można podmienić bo są zajęte. Nawet Xorga instalowałem ręcznie.

Co jeszcze mam tam wsadzić ?? Miejsca na serwerze jest pod dostatkiem a dynamiczną plikopartycję VDI ustawiłem na 10 GB.

#5 mleczarz

mleczarz
  • 85 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 lutego 2008 - 19:47

Właśnie oglądam stronę Ubuntu-Studio. Wdzięczny byłbym za te aplikacje, które tam są: Video: PiTiVi, Kino, Cinepaint Grafika: The GIMP, Inkscape and Blender Gimp i Inkscape na Maku działają, jakby nie mogły, a na linuxie (jak pamiętam), śmigają. To chyba wina X11, czy cuś. W każdym bądź razie potrzebne programy.

#6 rafsta

rafsta
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 lutego 2008 - 22:19

Raptou - swietnie, BRAWO!!! Swietny pomysl, tego posta pisze ze swiezo zainstalowanego XubuntuGG ns VMWare Playerze (tez darmowy) wiec prosze wybaczyc brak polskich znakow, jeszcze nie skonfigurowalem do konca, testowo odpalilem MyApple a tu taka niespodzianka... Powodzenia, i czekam na download

#7 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 25 lutego 2008 - 02:58

Przepraszam, że nadal go nie ma na serwerze. W zasadzie jest gotowy ale utknąłem na sieci. Pod Mac OS X działa, na Windows nie chce. Drugi problem jest taki, że brakuje mi czasu ostatnio na zabawy (jest noc niedziela/poniedziałek 2:54: a ja właśnie wróciłem od klienta :lol: ) Zawaliłem mnóstwo rzeczy ostatnio ale w najbliższych dniach powinienem nadrobić zaległości w DosBox i wrócę do dokończenia Debiana. Cierpliwości.

#8 spinnaker

spinnaker
  • 232 postów

Napisano 31 marca 2008 - 22:50

E17 dałoby radę? Anjuta2 i styl do GTK2 - Ubuntulooks :D

#9 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 31 marca 2008 - 23:25

Compiz Fusion please

#10 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 01 kwietnia 2008 - 15:15

Compiz Fusion please

A po co ?

Przecież komunikacja z dowolnym systemem odbywa się poprzez Sambę.
Nie ma znaczenia, na jakim systemie uruchomisz wirtualną maszynę oraz jaką ma tablicę partycji. Te katalogi są widoczne w obie strony poprzez wirtualną sieć.

#11 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 01 kwietnia 2008 - 18:48

Czli jaka będzie wirtualna maszyna w obrazie debiana?

#12 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 01 kwietnia 2008 - 20:09

Virtual Box ! Dlaczego ? 1. Bo jest bardzo dobry a jego Twórcy zrobili go społecznie. 2. Bo jest za darmo 3. Bo działa na trzech najpopularniejszych systemach: Windows, Mac OS, Linux 4. Bo jest trochę niedoceniany i pozostaje w cieniu VMWare i Parallels Desktop a wcale od nich nie jest dużo gorszy, kosztuje za to 0$ Ja wiem, że wlecze się publikacja Debiana over Virtual Box ale trochę nie mam na razie mocy przerobowych.

#13 spinnaker

spinnaker
  • 232 postów

Napisano 01 kwietnia 2008 - 20:13

Poza tym posiada naprawdę dobry mechanizm obsługi wirtualnej sieci. Sam na nim testowałem konfigurację FreeBSD wirtualnego serwera połączonego z również wirtualnym DSL Linux.

#14 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 02 kwietnia 2008 - 10:48

OKi to daj znac kiedy bedzisz gotowy z wszystkim :) Wielkie dzieki

#15 piopawlu

piopawlu
  • 196 postów
  • SkądStockholm, SE

Napisano 02 kwietnia 2008 - 20:59

Poza tym posiada naprawdę dobry mechanizm obsługi wirtualnej sieci. Sam na nim testowałem konfigurację FreeBSD wirtualnego serwera połączonego z również wirtualnym DSL Linux.

Natomiast nie posiada dobrego mechanizmu laczenia sie z HOSTa do GUESTa. Te przekierowania portow sa beznadziejne.

#16 spinnaker

spinnaker
  • 232 postów

Napisano 02 kwietnia 2008 - 22:33

Ja tam korzystałem z DHCP, więc nie było problemów.

#17 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 02 kwietnia 2008 - 23:50

Debian gotowy, kolega testował dwa miesiące i uwag nie zgłaszał. Obraz działa w Virtual Box zarówno pod innym Linuksem, w Windows, jak i w Mac OSX, pod którym był utworzony. Można tego samego systemu użyć naprzemiennie w Mac OSX, jak i Windows. Wystarczy go umieścić na partycji Bootcamp (uwaga na NTFS ! Musi być atrybut zapis/odczyt, czyli chociaż zainstalowany Fusion+NTFS3G w Mac OSX !) Tym samym przestępuję do uploadu na serwer. Obraz jest spakowany RARem. Plik zajmuje 2,1 GB. Zalecam użyć jakiegoś menedżera ściągania ze wznawianiem. Po rozpakowaniu zajmuje prawie ok. 6.7 GB ! Linka podam, jak już skończy się uploadować. Orientacyjny czas uploadu na serwer - jeszcze 5 godzin z szybkością 1 Mbps !

#18 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 kwietnia 2008 - 14:38

Przynam ze ja mam na vmware... Virtualbox jest o wiele lepszy?

#19 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 07 kwietnia 2008 - 13:06

Nie tyle lepszy, co ma swoje zalety. Jest za darmo, legalny, nie wiele ustępuje komercyjnym produktom. Ja też mam VMWare ale załapałem się na jakąś betę już dawno temu i zapewne jeszcze działa tylko dlatego, że specjalnie nie upgrade'uję. Prawdopodobnie łamię warunki licencji ale tego nie wiem, bo nie czytałem jej nawet. Chcę poznać dogłębnie jego możliwości, dziele się tym, co poznałem a potem zostanie skasowany. Choćby dlatego chcę się skupić na Virtual Box. To niedoceniana maszyna wirtualna, nie trzeba za nią płacić lub kraść i nie jest wiele gorsza od VMWare. Świat się nie kończy na VMWare i Parallels Desktop. Mam problem. Już z pięć razy próbowałem wysłać plik na serwer i ciągle po jakimś czasie zawiesza się połączenie. Prześle się z 50 MB, 200 MB a potem staje. Co mogę robić nie tak, jak trzeba ? Tryb pasywny, klient FTP Captain FTP, ustawienia mam poprawne, łącze UPC Turbo z uplinkiem 1024kbps. Co mogę poprawić, aby plik się wysłał poprawnie ?? Obraz ma 2,1 GB w pliku ZIP

#20 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 kwietnia 2008 - 16:52

Użyj jakiegoś klienta ze wznawianiem. A virtualbox na maca tak samo jak na linuxie (raz sie nim bawilam jak miałam mandrive...) ma obsługę obrazów z vmware?

#21 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 07 kwietnia 2008 - 16:58

Nie wiem. Nie próbowałem. W hierarchii nowych wersji Virtual Box dla Maca jest zawsze na końcu. Najpierw wychodzi wersja dla Windows, Linuksa i na samym końcu dla Maka.

#22 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 17:11

Czekam niecierpliwie az upload zakonczy sie powodzeniem :) Lubie rzeczy od raptou, bo zawsze albo sa sentymentalne albo wrecz przeciwnie - rozwijaja i daja progres, mozliwosc poznania czegos nowego za darmo i bezbolesnie. Wielkie dzieki za to co robisz raptou.

#23 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 08 kwietnia 2008 - 02:29

Kolejna próba z innym serwerem ale tym razem w Polsce (docelowo plik znajdzie się na serwerze w USA). Z tego serwera ktoś będzie musiał to przetransferować na docelowy. Tu może "pęknąć" limit. Nie wiem, czy mi UPC robi jakieś numery, czy co ? Jeśli tu nie pójdzie to ja już nie wiem. Zostanie mi już tylko nagrać na płytę i bardzo poprosić kogoś z Warszawy o pomoc w uploadzie na serwer w USA lub dowolny inny. To wysyłanie jest dość uciążliwe. Każda próba to pięć godzin niepewności z prędkością UP 1024 kbps. Nie chcę tego dzielić na mniejsze pliki. Ideą ma być prostota. Samo spakowanie to już uciążliwość dla ściągającego. Pierwotnie nawet tego nie chciałem robić ale musiałem się zgodzić na kompromis. Wszystkie ustawienia FTP są w porządku.

#24 mleczarz

mleczarz
  • 85 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 kwietnia 2008 - 05:58

Cierpliwie czekamy i ogromnie dziękujemy za wysiłek!

#25 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 08 kwietnia 2008 - 07:15

---- Dodano 08-04-2008 o godzinie 14:51 ----
Panie, Panowie, Wielki Parlamencie - jest :lol:

Można ściągać !

Download: http://www.gostek.h2...-vbox-image.rar

Instrukcja:

1. Zainstalować Virtual Box
2. Ściągnąć plik z linku powyżej
3. Rozpakować (Uwaga po rozpakowaniu plik ma wielkość 6.7 GB !)
4. Utworzyć profil w Virtual Box: Linux, Kernel 2.6, min. 64 MB RAM (zalecam co najmniej 256 MB lub więcej), min 8 MB dla wirtualnej grafiki, włączony dźwięk, włączone USB, włączona sieć.
5. Jako dysk 1 dodać plik z obrazem vdi (debian4.vdi)
6. Cieszyć się Linuksem

W pasku zadań może pojawić się ikona aktualizacji. Ten Debian sam ich pilnuje i powiadamia o nowych aktualizacjach. Wystarczy kliknąć, zaktualizować system i na wszelki wypadek uruchomić ponownie.

Hasła (o kurczę, mam nadzieję, że to te).
Root:
H: root

Użytkownik:
L: esat
H: esatteam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Bing (1)