madhunt3r, dnia 18 Sie 2016 - 09:40, napisał: 
System u mnie zajmuje prawie 58GB troche chyba za duzo nie?
Mariusz Piaścik, dnia 18 Sie 2016 - 14:26, napisał: 
Dużo. U mnie pokazuje zajętość dysku przez system 18 GB.
Co rozumiecie pod pojęciem "System zajmuje"?
Katalog /System? Tenże łącznie z Bibliotekami? Czy też wszystko poza katalogiem domowym?
Bo z ciekawości dałem:
sudo du -sh /Volumes/macOSS/*
I mam:
16G /Volumes/macOSS/Applications
3.2G /Volumes/macOSS/Library
0B /Volumes/macOSS/Network
6.0G /Volumes/macOSS/System
270G /Volumes/macOSS/Users
2.5M /Volumes/macOSS/bin
0B /Volumes/macOSS/cores
4.5K /Volumes/macOSS/dev
4.0K /Volumes/macOSS/etc
1.0K /Volumes/macOSS/home
4.0K /Volumes/macOSS/installer.failurerequests
1.0K /Volumes/macOSS/net
2.1G /Volumes/macOSS/private
1.0M /Volumes/macOSS/sbin
4.0K /Volumes/macOSS/tmp
341M /Volumes/macOSS/usr
4.0K /Volumes/macOSS/var
Ponad 2 to /private, ok. 6 System, ok. 3 Biblioteki, plus resets, to w przybliżeniu 12-13 GB. W aplikacjach pokazuje 16, ale mam tam już sporo rozmaitości. Jakby się pokusić o taki mały filterek, to:
find /Applications/ -maxdepth 1 \( -iname appst* -o -iname aut* -o -iname cal* -o -iname che* -o -iname con* -o -iname dash* -o -iname dictio* -o -iname dvd* -o -iname facet* -o -iname font* -o -iname ibooks.* -o -iname imagec* -o -iname itune* -o -iname launch* -o -iname mail* -o -iname maps* -o -iname message* -o -iname missio* -o -iname notes* -o -iname photo* -o -iname previ* -o -iname quickti* -o -iname safa* -o -iname siri* -o -iname stick* -o -iname system* -o -iname texted* -o -iname time* -o -iname utiliti* \) -exec du -ch {} + | grep total
502M total
To znowuż trochę ponad pół giga (nie liczę tu, oczywiście, dokooptowanych później apple'owskich jak GarageBand czy pakiet iWork; tylko te są powyżej, które przychodzą odgórnie). Nadal jest kawałek do 18, nie mówiąc o 58?
@madhunt3r: Skąd te dane o 58, można wiedzieć?