Do wszystkich niezdecydowanych: nie dajcie sobie wmówić, że to zły sprzęt!!! Używam mojej retiny (2015, 13', i5, 8gb, 256 ssd) od ponad pół roku i nie mam z nią absolutnie żadnych problemów. Jest to najlepszy komputer jaki w życiu miałem w rękach i nie zamieniłbym go na nic innego. Mac przy przeglądaniu internetu, słuchaniu muzyki i innych prostych czynnościach jest zimny i nie wydaje żadnych dźwięków. Jedyne momenty kiedy go słyszę to podczas renderowania w Final Cut pro X i grania w cities skylines/dirt 3. Sysytem ani razu się nie przyciął, ani nie zlagował. Działa też cudnie na baterii, podczas lekkich prac wyciągam na nim spokojnie 11h, przy obciążeniu/cięższej pracy jest już trochę słabiej bo w zaleności od programu 2h-3h. Co więcej, działał tak samo dobrze na starszym systemie, jak i po aktualizacjach. Nie jestem fanbojem apple i absolutnie nie usprawiedliwiam tego że sprzęt nie działa tak jak powinien, ale może autor też delikatnie przesadza
? Mam też porównanie, ponieważ moja narzeczona ma air'a (2015, i5, 8gb) i osobiście uważam, że retina, a air to jak niebo i ziemia
, oczywiście na korzyść retiny. Zarówno jeśli chodzi o ekran jak i o sam komfort obcowania ze sprzętem 
No auto na pewno przesadza... Widać to po moich filmikach jak komputer dziala, po temperaturach ze screena 105stopni C, po tym jak dzialaja Macbooki w Apple Store oraz po tym, że sam menedzer był zaskoczony co się dzieje z tymi komputerami.
Ciesze się, żę dobrze trafileś, ale postaraj się mnie zrozumiec. Po za tym, Apple oferuje na pewno wiecej niz 3 h uzywania komputera tak jak ty masz, wiec... Jesli Ci to nie przeszkadza to okej,
Ja na pewno nie chce zostać bezpłodny od siedzenia z komputerem na kolanach, który po prostu piecze mi nogi, co w Air było nie do pomyslenia.
Sam go zamienilem z Macbooka Air 2014, bo chcialem poczuć to PRO. Niestety teraz musze go sprzedac i stracic sporo kasy, kupujac z powrtem Air.
Sprawdźcie w końcu to zacinanie na innej przeglądarce. Safari może słabo sobie radzić przy odtwarzaniu tego wideo i wcale nie oznacza to że komputer jest niesprawny.
Nie no wiadomo, powtarzam 105 stopni to cos normalnego i to nie wina Appla. To po prostu Think Diffrent. Uwielbiam ich sprzęty. Całą rodzine przekonałem do Airów, iPhone'ów, ale tego im nie moge wybaczyc. Tego jak mnie potraktowali też...