Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#151 michak80

michak80
  • 430 postów
  • SkądKijów ( Ukraina )

Napisano 23 stycznia 2011 - 13:04

właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem OCZ VERTEX 2 SATA II 2.5" SSD 120 GB. Po 3 dniach użytkowania mogę powiedzieć że komfort pracy w porównaniu z moim poprzednim dyskiem (Momentus XT) jest nieporównywalny. Chodzi głównie o ciszę, wibrację oraz temperaturę.

#152 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 stycznia 2011 - 14:01

Witamy po "ciemnej stronie mocy" ;)

#153 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 stycznia 2011 - 14:11

Kupiłem w listopadzie 2009 MBP 13' 2,26 GHz i od razu wrzuciłem do niego Patriot Torqx 128 GB. Nie wyobrażam sobie pracy na zwykłym talerzowym HDD..

#154 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 18:27

Co myślicie o tym dysku ? Crucial Real SSD C300 128GB 2,5'' SATA 6Gb/s ( 355/140MB/s read/write ) CTFDDAC128MAG-1G1 www.eMarket.pl

#155 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 24 stycznia 2011 - 18:51

Tu masz fajny test: Crucial RealSSD C300 128 GB SATA 6 Gb/s Review - Page 1/13 | techPowerUp

Trudno w sumie coś myśleć więcej, ponieważ dysk używa stosunkowo nowego kontrolera Marvell, charakterystką podobnego nieco do intelowskiego (stosunek read/write). Czas obecności na rynku zweryfikuje, jak zwykle. Gdybyś chciał kupić, zwróć uwagę, żeby był to Rev. 2. Z Rev.1 niektórzy mieli problemy.

Poczytaj też opinie userów na stronie Cruciala (większość pozytywnych) CTFDDAC128MAG-1G1 - 128GB, 2.5-inch Solid State Drive , from Crucial.comUS

Ogólnie Micron, którego Crucial jest częścią, jest producentem najlepszych kości NAND MLC (SLC też) i ściśle współpracuje z Intelem w segmencie Enterprise SSD.

#156 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 19:11

Wielkie dzięki! Poczytałem.... i właściwie to nic tylko brać :-)

#157 dolinek1987

dolinek1987
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2011 - 14:06

Pięknie teraz śmiga oto wyniki: SAMSUNG 256GB Uncached Read: 192 MB/s

#158 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 28 stycznia 2011 - 14:15

Ja sobie wrzucilem (bez sprzedawania nerek) 128GB SSD Kingstona i jest idealnie, cicho i w ogóle

#159 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 28 stycznia 2011 - 23:47

Cicho, zimno oraz szybko czego chcieć wiecej? ;-)

#160 zinger

zinger
  • 348 postów

Napisano 29 stycznia 2011 - 13:02

Witam.
czy Imac może mieć 2 dyski wewnątrz? 1ssd i 1hdd? czy jak sie zamawia z ssd to dają tylko z 1 dyskiem ?
i od razu drugie pytanie - czy jak się kupi bez ssd tylko z hdd to można potem dołożyć ssd czy nie ma takiej opcji?
sorry
już sobie odpowiedziałem: http://myapple.pl/tu...imaca-27-a.html

#161 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 stycznia 2011 - 13:20

A ja olewam już na razie SSD, czekam na lepsze czasy. W Air mam, ale tu to inna sprawa w laptopie. Na serwerach nie włożę już ani jednego SSD, po tym co mi OCZ wywinął: - dostałem błędy z bazy danych - BEZ błędów z odczytu z HDD charakterystycznych w tym wypadku. - wyjąłem tego ssd i na testy, zapisałem cały zerami cat /dev/zero > /mnt/ssd/zero - i czytam cmp /dev/zero /mnt/ssd/zero i BEZ błędu odczytu wychodzi że pliki są różne Co to oznacza praktycznie: - odczytujemy nie to co zapisaliśmy, przy czym ani system operacyjny, ani uzytkownik nie jest informowany o tym że dostał nie to co zapisał - chyba brak jakichkolwiek sum kontrolnych! - jak zrobimy z tego macierz to też nie będzie świadoma błędnych danych - aby np skorzystać z prawidłowej kopii na drugim dysku! W takim przypadku dyski tego typu to TYLKO speed dla desktopa, nic więcej i to nie polecam gromadzenia na nim danych - tylko robocze dane, archiwum gdzie indziej, backup gdzie indziej.

#162 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 29 stycznia 2011 - 14:21

A ja olewam już na razie SSD, czekam na lepsze czasy. W Air mam, ale tu to inna sprawa w laptopie. Na serwerach nie włożę już ani jednego SSD, po tym co mi OCZ wywinął:
- dostałem błędy z bazy danych - BEZ błędów z odczytu z HDD charakterystycznych w tym wypadku.
- wyjąłem tego ssd i na testy, zapisałem cały zerami cat /dev/zero > /mnt/ssd/zero
- i czytam cmp /dev/zero /mnt/ssd/zero i BEZ błędu odczytu wychodzi że pliki są różne
Co to oznacza praktycznie:
- odczytujemy nie to co zapisaliśmy, przy czym ani system operacyjny, ani uzytkownik nie jest informowany o tym że dostał nie to co zapisał - chyba brak jakichkolwiek sum kontrolnych!
- jak zrobimy z tego macierz to też nie będzie świadoma błędnych danych - aby np skorzystać z prawidłowej kopii na drugim dysku!
W takim przypadku dyski tego typu to TYLKO speed dla desktopa, nic więcej i to nie polecam gromadzenia na nim danych - tylko robocze dane, archiwum gdzie indziej, backup gdzie indziej.

Wadliwy dysk zawsze moze sie trafic, pomijajac juz fakt ze OS nie wystartowal by z dysku ktory zwraca inne dane niz ma zapisane ;) Do tego strzelam ze byly to dyski z starej serii - nie oparte o chipset SandForce ktory ma najlepsza kontrole bledow w kalsie. Do tego dochodzi fakt ze sa dyski dla serwerow i dla uzytkownikow prywatnych.

Innymi slowy opisujesz przejscia jakie miales z wadiwym egzemplarzem dysku a nie ceche wspolna dysow SSD jak starasz sie to ucharakteryzowac. W jakim celu to robisz? Nie wiem, moze zeby postraszyc ludzi ale doceniam ostrzezenie. Dodam tylko od siebie ze moj SSD nie ma takiego problemu a tez pochodzi od OCZ ;)

PS. Ja od zawsze, bez wzgledu na dysk, trzymam jeden backup waznych danych w domu i drugi off-site na serwerze online. To imho jest jedyna normalna praktyka przy pracy z waznymi danymi.

#163 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 stycznia 2011 - 14:29

Opisuję rzeczywisty przypadek i jak się on przekłada na moje decyzje co do użytkowania SSD dalej. System z niego nie startował to była partycja na bazę danych) więc nie było tego problemu, po za tym dysk zaczynał wykazywać błędy nie na całej powierzchni ale w wybranych obszarach. Zastanawia mnie tylko jak mogła się zgadzać suma CRC na takim dysku, aby nie informował on OS-a o tym błedzie. Dysk to serwerowy OCZ Vertex (jedynka) 120GB fw.1.5 (z trim, OS linux z trim).

#164 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 29 stycznia 2011 - 14:41

Opisuję rzeczywisty przypadek i jak się on przekłada na moje decyzje co do użytkowania SSD dalej. System z niego nie startował to była partycja na bazę danych) więc nie było tego problemu, po za tym dysk zaczynał wykazywać błędy nie na całej powierzchni ale w wybranych obszarach.
Zastanawia mnie tylko jak mogła się zgadzać suma CRC na takim dysku, aby nie informował on OS-a o tym błedzie. Dysk to serwerowy OCZ Vertex (jedynka) 120GB fw.1.5 (z trim, OS linux z trim).

Niektore kernele linuxa maja problemy z SSD (nawet najnowszy Ubuntu lubi sie krzaczyc!). Wyglada na to ze 1 kosc mogla byc uszkodzona albo sam kontoler cos mieszal. Vertex 1 to byla nieudana seria i byla z nia masa problemow, jednak Vertex 2 ktore ja posiadam smigaja na SandForce - najlepszym akatualnie chipsecie dla SSD z najlepsza kontrola bledow wiec tutaj raczej to nie grozi. Dopiero aktualna generacja konsumenckich SSD nadaje sie do codziennego uzytku - wczesniej o albo bralo sie dysk do zastosowan profesjonalnych za gruba gotowke albo entuzjasci brali ssd zeby miec wysokie wyniki w benchmarkach ale mi by przez mysl nie przeszlo uzywac w tamtych czasach ssd w komputerze w ktorym potrzebuje stabilnosci :D Osobiscie nigdy nie polecil bym Vertex 1 serwera baz danych a jezeli o Vertex 2 idzie to zalecal bym wersje Pro lub EX ;)

#165 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 29 stycznia 2011 - 14:47

Pierwszy raz slysze o vertex (1) pod serwer na slc? cos mnie ominelo? Ladowac mlc na serwer to jakies nieporozumienie i to na dane... Opierac opinie na jendym dysku jednej firmy w dodatku z pierwszej serii to troche tez nie na miejscu... My tu rozmawiamy o ssd dla zjadaczy chleba pod system, gdzie co kilka miesiecy robi sie postepy w kazdym parametrze.

#166 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 29 stycznia 2011 - 15:07

Nowy intel Intel Emcrest: dyski SSD o szybkości 0,5 GB/s. Benchmark.pl taki sobie, ale to nadal 34nm, niby nowy a stary, słabiutko z IOPS a to ważniejsze niż MB/s. Coś czuję, że Vertex 3 na SF seria 2000 zmiecie wszystko co istnieje.

#167 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 29 stycznia 2011 - 15:12

Coś czuję, że Vertex 3 na SF seria 2000 zmiecie wszystko co istnieje.

Pewnie zmiecie ale pewnie bedzie znacznie drozszy.

#168 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 29 stycznia 2011 - 15:14

Intel przynajmniej cenę obniżył, ale i tak chyba wszyscy spodziewali się czegoś zupełnie innego ;)

#169 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 stycznia 2011 - 15:36

Wiesz, jak to ssd kupowałem to nie było nic wyżej, to był max wypas.

#170 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 30 stycznia 2011 - 13:05

Pewnie zmiecie ale pewnie bedzie znacznie drozszy.

Na pewno, ale i tak ludzie to kupią bez względu na cenę. Nowości zawszę są dla ludzi z zasobniejszym portfelem, tak było, jest i będzie. Reszta musi czekać albo kupić z poprzedniej generacji SSD. Na macrumorsie jest trochę ludzi a nawet dużo co ogólnie cena nie odgrywa większej roli. Tak czy siak SF 2k powinien być bardzo udanym kontrolerem. Szkoda, że sata 6Gbps dopiero w Ive Bridge bo pod takie SSD tylko sata3, co nie oznacza, że nie można podbiąć Vertexa 3 pod sata2. Będzie lepiej, będzie szybciej ze względu na IOPS i pewnie innych charakterystyk elektronicznych i firmware-wych. Na pewno ludzie będą kupować V3 pod sata2 mimo, że nie będzie wykorzystany pełny potenciał Vertexa 3.

#171 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 30 stycznia 2011 - 13:22

Na pewno, ale i tak ludzie to kupią bez względu na cenę. Nowości zawszę są dla ludzi z zasobniejszym portfelem, tak było, jest i będzie. Reszta musi czekać albo kupić z poprzedniej generacji SSD. Na macrumorsie jest trochę ludzi a nawet dużo co ogólnie cena nie odgrywa większej roli. Tak czy siak SF 2k powinien być bardzo udanym kontrolerem. Szkoda, że sata 6Gbps dopiero w Ive Bridge bo pod takie SSD tylko sata3, co nie oznacza, że nie można podbiąć Vertexa 3 pod sata2. Będzie lepiej, będzie szybciej ze względu na IOPS i pewnie innych charakterystyk elektronicznych i firmware-wych. Na pewno ludzie będą kupować V3 pod sata2 mimo, że nie będzie wykorzystany pełny potenciał Vertexa 3.

W to nie watpie jednak nowy intel ejst jeszcze w cenie znosnej a patrzac na ceny Vertexa 2 Pro i EX i na fakt ze 3 bedzie tylko w wersjach Pro i EX mozna zakladac ze 3 bedzie 2-3 razy drozsza od Intela. Kupcy sie znajda, tak jak teraz sa kupcy na Vertex 2 EX i Pro jednak dla mnie najwyzsza akceptowalna cena jest 8pln/GB ;)

Co do kontrolera to patrzac na bardzo udane SF1200 i 1500 mozna zakladac ze bedzie swietny ;)

#172 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 postów

Napisano 31 stycznia 2011 - 18:09

Co myślicie o tych Samsungach? Cena jest bardzo niska jak na 256GB, pytanie gdzie jest haczyk ;-)

NOWY SSD 256GB SAMSUNG 470 SATA II GW-12M W-WA (1432377089) - Aukcje internetowe Allegro

OK nie było pytania. Wystarczy poczytać komentarze....

#173 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 postów

Napisano 02 lutego 2011 - 17:07

I "nadejszła" cisza....totalna cisza, zero drgań i szybkość. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takiego wzrostu wydajności... A to wszystko przez Was ;-) nie mogłem już dłużej wytrzymać z hdd 7200rpm......

#174 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 02 lutego 2011 - 21:45

I "nadejszła" cisza....totalna cisza, zero drgań i szybkość. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takiego wzrostu wydajności...
A to wszystko przez Was ;-) nie mogłem już dłużej wytrzymać z hdd 7200rpm......

Jaki model SSD wybrałeś? Ja też już nie mogę wytrzymać z HDD ;) Nie no przesadzam ale jak tylko będzie okazja do zmiany na SSD to na pewno się przesiądę.

#175 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 postów

Napisano 03 lutego 2011 - 10:57

Kupiłem Intela G2, miałem na niego bardzo dobrą cenę i nie mogłem się powstrzymać ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych