Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#201 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 28 lutego 2011 - 15:53

Mały test Vertexa 3, OCZ Vertex 3 240GB SSD Review - Introduction , idealny do nowych macbooków pro pod SATA III, tylko cena nie będzie idealna, ale cóż... jest kasa jest zabawa ;)

Cena taka jak Vertex 2 więc chyba bez rozpaczy :)

#202 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 28 lutego 2011 - 17:48

Cena taka jak Vertex 2 więc chyba bez rozpaczy :)

OCZ Vertex 3 SSD 2,5" : sugerowana cena detaliczna:

VTX3-25SAT3-120G 1199PLN
VTX3-25SAT3-240G 2299PLN
VTX3-25SAT3-480G 7699PLN

Jedno mnie zastanawia. Wszedzie piszą, że zwykłe Vertexy 3 mają mieć r/w na poziomie 500MB/s. Kiedyś pisali, że ta prędkość jest zarezerwowana tylko dla wersji Pro, dziwne.

#203 kaku

kaku
  • 37 postów
  • SkądMielec

Napisano 28 lutego 2011 - 17:56

Odnośnie OCZ Vertex 2. Kupiłem do iMac 24". Niestety przejściówka dostarczana z dyskiem 2,5" -> 3,5" jest na tyle mała, że uniemożliwia normalny montaż. Do tego gwinty są mniejsze niż w dyskach i śruby od mocowania są za duże. Skończyło się na tym, że pomógł klej i mocowanie na 2 z 4 mocowaniach. Polecam zakup jakiejś przejściówki o wielkości normalnego dysku jeśli chcemy mieć bezproblemowy montaż. Odnośnie prędkości to dopiero zainstalowałem cały system od początku więc nie jestem w stanie stwierdzić niesamowitych przyspieszeń. Na pewno wszystko uruchamia się szybko (iPhoto 09 z 3.5GB biblioteką 1,5 sekundy dla przykładu), ale nie robiłem na razie nic na komputerze. No i start jest niesamowity. Wszystkie programy w autostarcie uruchamiają się w kilka sekund vs 2-3 minuty na starszej instalacji.

#204 zippored

zippored
  • 7 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 lutego 2011 - 18:00

Jaki dysk ssd do macbooka pro 2009? cena do 800 zl ?

#205 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 28 lutego 2011 - 18:03

Odnośnie OCZ Vertex 2. Kupiłem do iMac 24".

Niestety przejściówka dostarczana z dyskiem 2,5" -> 3,5" jest na tyle mała, że uniemożliwia normalny montaż. Do tego gwinty są mniejsze niż w dyskach i śruby od mocowania są za duże. Skończyło się na tym, że pomógł klej i mocowanie na 2 z 4 mocowaniach. Polecam zakup jakiejś przejściówki o wielkości normalnego dysku jeśli chcemy mieć bezproblemowy montaż.

A no zgadza się :)
http://myapple.pl/sp...tml#post1513993

#206 zavader

zavader
  • 298 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 lutego 2011 - 18:14

Jeśli 10.7 Lion ma mieć wsparcie dla TRIM, to jaki dysk wtedy wybrać?

#207 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 28 lutego 2011 - 18:47

kolego zavader jak Ci się nie pali to poczekaj na Liona i wtedy zacznij się rozglądać za dyskiem, bo do tego czasu wiele się w kategorii SSD zmieni (ma wyjść kilka nowych modeli, co za tym idzie starsze z tanieją...)

#208 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 01 marca 2011 - 13:10

Intel SSD 510 Review (250GB) | StorageReview.com nowy intel, nic nadzwyczajnego.

http://www.anandtech...-focused-sf2200 test Vertexa 3 zwykłego i Pro. Jak widać wersja Pro to nic szczególnego, chyba nie jest wart większych pieniędzy. W niektórych testach Pro wolniejszy/słabszy od zwykłego, ale to może wynikać z błędów pomiarowych i innych okoliczności. Tak czy siak Vertex 3 240GB to mój przyszły zakup, 500 dolarów to nie jest tak strasznie dużo, 240GB też powinno być wystarczające(optymalne).

ps. ciekawie dlaczego intel nie poradził sobie z nowym G3? bo 510 to nie jest następca G2. G3 nadal nie ma, dziwne.

#209 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 01 marca 2011 - 13:36

Odnośnie OCZ Vertex 2. Kupiłem do iMac 24".

Niestety przejściówka dostarczana z dyskiem 2,5" -> 3,5" jest na tyle mała, że uniemożliwia normalny montaż. Do tego gwinty są mniejsze niż w dyskach i śruby od mocowania są za duże. Skończyło się na tym, że pomógł klej i mocowanie na 2 z 4 mocowaniach. Polecam zakup jakiejś przejściówki o wielkości normalnego dysku jeśli chcemy mieć bezproblemowy montaż.

Odnośnie prędkości to dopiero zainstalowałem cały system od początku więc nie jestem w stanie stwierdzić niesamowitych przyspieszeń. Na pewno wszystko uruchamia się szybko (iPhoto 09 z 3.5GB biblioteką 1,5 sekundy dla przykładu), ale nie robiłem na razie nic na komputerze. No i start jest niesamowity. Wszystkie programy w autostarcie uruchamiają się w kilka sekund vs 2-3 minuty na starszej instalacji.

Tak na przyszlosc - polecam kieszen 3.5" na dysk 2.5" firmy Kingston, model SNA-DC/35 - idealnie pasuje zarowno do imac-ow, jak i mac-ow pro - nic nie trzeba przerabiac, przedluzac, wiercic itd...

---------- Wpis dodano o 13:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:35 ----------

Jaki dysk ssd do macbooka pro 2009? cena do 800 zl ?

Polecam Intela z serii M - 120GB.

#210 hudy123

hudy123
  • 85 postów

Napisano 01 marca 2011 - 17:56

nie wiem, czy tak warto dopłacać do Vertexa 3, szczególnie mi. Możecie mi wystłumaczyć co przy niektórych modelach Vertex 2 oznacza "Extended" Z góry dzięki :-)

#211 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 01 marca 2011 - 18:38

Vertex 3 ma sens jak się ma SATA III, oczywiście i na SATA II jest szybki, ale pełnię mocy ujawnia pod SATA III.
Vertex 3 prócz większej teoretycznej prędkości jest po prostu napędzany nowszym i ulepszonym kontrolerem SandForce więc nawet pod SATA II jest szybszy niż Vertex 2, w końcu też zastąpi serię 2 całkowicie.

Co do Extended:
E oznacza, że jest mniejszy obszar odłożony na tzw "overprovisioning", czyli mamy więcej (Extended) miejsca na dane - np. dysk 128GB po sformatowaniu ma ok. 119GB, 9 GB jest odłożone celem poprawy wydajności garbage collection, wear leveling itp.
W przypadku Vertex 2: przykładowo modele 100 i 120GB E to tak naprawdę model 128GB, w tym pierwszym aż ponad 28GB jest odłożone na bok, w drugim "tylko" kilka - różnica jedynie w firmware. Z dysku 120GB Extended łatwo zrobić samemu model 100GB - wystarczy zostawić pewien nieprzydzielony obszar wolny (bez partycji), kontroler sam wykorzysta go jako extra prowizję. Większy margines to teoretycznie większa skuteczność garbage collection i większa trwałość (wear leveling, czy równomierność zużycia pamięci NAND), w praktyce część różnic wyeliminowano optymalizacją firmware (modele E weszły po tych bez E). Jednak sam OCZ zaleca zostawić nieco większy obszar marginesu jeśli zależy nam na trwałości lub jeśli zapisujemy intensywnie dane na dysk SSD (dużo danych w krótkim czasie - OCZ określa to jako hammering :) )
Bardzo ciekawa lektura:
http://www.ocztechno...-write-throttle

Ja się okazuje to właśnie obszar "prowizji" jest tym, na którym odbywa się zapis, potem kontroler decyduje gdzie przenieść dane. Jeśli więc wynosi on 4GB a Ty spróbujesz w jednym podejściu wgrać na taki dysk SDD rip Blue Ray mający np. 16GB dojdzie do uaktywnienia pewnej cechy SandForce zwanej DuraClass - aby nie "zabić" dysku i pamięci NAND kontroler ograniczy prędkość zapisu, blokada tam ma charakter czasowy, ale może trwać cytuję: "hours or days"

#212 hudy123

hudy123
  • 85 postów

Napisano 01 marca 2011 - 20:49

średnio cię zrozumiałem, ale wnioskuję, że lepiej wziąć Extended? A jak jest w przypadku Vertex 3, tam nie widziałem modeli "E"

#213 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 01 marca 2011 - 21:11

Generalnie tak, bo z E zrobisz nie-E lecz nie odwrotnie :)

ALE, żeby Ci skomplikować: ostatnio OCZ przeszło na nowe pamięci w dyskach OCZ w wymiarze technologicznym 25nm.
I tak dysk Vertex 2 120GB, który do tej pory był oznaczany jako E teraz ma dwie wersje:
120GB i 120GB E, gdzie E oznacza właśnie pamięć 25nm, LECZ TYLKO JEŚLI DYSK POCHODZI Z NOWEJ PARTII - ponieważ OCZ dało ciała i NIE ZMIENIŁO oznaczeń, do momentu zamontowania i sformatowania nie wiesz jaki typ pamięci masz. A czemu to ważne?

http://www.ocztechno...y_breakdown.jpg
oraz
http://www.ocztechno...y_breakdown.jpg
oraz
OCZ Vertex 2 25nm Review (OCZSSD2-2VTXE60G) | StorageReview.com

Jak widzisz dyski z nowymi pamięciami mogą mieć mniejszą pojemność realną (porównaj np modele 60 i 120GB) ORAZ są wolniejsze w testach - link nr 3. Do tego pamięci 25nm mają mniejszą żywotność. Przy czym jak kupisz model E, który jest leżakiem magazynowym to będziesz miał i ciut większą pojemność (dla modeli 60 i 120GB) i większą szybkość, bo pamięci w środku są w starej technologii 34nm.

Masz mętlik? Jak każdy kto ostatnio próbował rozgryźć serię Vertex 2 :)

Na marginesie: praktycznie każdy producent SSD lada moment przejdzie na 25nm a ceny spadną - jednak OCZ dało tyłu na całej linii nie zmieniając oznaczeń i dopiero ostatnio stara się robić dobry PR do złej gry - mam nadzieję, że inni producenci wyciagną wnioski.

Co do serii Vertex 3 na stronie OCZ nie ma jeszcze oficjalnych numerów wyrobów, ale może być podobnie (E - większa pojemność), byle bez zamieszania z rodzajami pamięci

#214 hudy123

hudy123
  • 85 postów

Napisano 01 marca 2011 - 21:15

trochę mi to uprościłeś, dzięki. mam jeszcze trochę czasu do namysły, może wezmę Vertex 3 pod nowego MBP 13"

#215 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 03 marca 2011 - 15:45

Masz mętlik? Jak każdy kto ostatnio próbował rozgryźć serię Vertex 2 :)

No tak :-)
Idzie jakoś poznać w której technologi mamy wersję 60GB bez wyjmowania i rozkręcania dysku?

Pozdrawiam,
Tomek

---------- Wpis dodano o 15:45 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:29 ----------

Przeczytałem ponownie ze zrozumieniem:-)

Czyli jeśli mam np. nowy dysk 2VTXE60G (teoretycznie 25nm) a w narzędziu dyskowym widać go jako 60GB to oznacza, że naprawdę jest on w technologi 32nm.

Jeśli byłby w technologi 25nm to bym go tam widział jako 55GB.

Jakoś +/- dobrze kombinuje?

Tomek

#216 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 03 marca 2011 - 15:52

dokładnie :)

P.S. Jest nowa wersja Toolboxa od OCZ, która również wykrywa w jakiej technologii jest dysk:
http://www.ocztechno...oolbox_v233.zip

(pod Vista/7 uruchamiać jako administrator, pod OS X nie ma póki co podobnego narzędzia)

#217 bartekkw

bartekkw
  • 110 postów

Napisano 03 marca 2011 - 16:41

dokładnie :)

P.S. Jest nowa wersja Toolboxa od OCZ, która również wykrywa w jakiej technologii jest dysk:
http://www.ocztechno...oolbox_v233.zip

(pod Vista/7 uruchamiać jako administrator, pod OS X nie ma póki co podobnego narzędzia)

A jakiego rodzaju informacje powinny pojawić się w okienku tego programu - informacja o technologii wykonania czy oznaczenie z chipu sterownika dysku ?
No i pytanie czy dysk musi być sformatowany aby rzeczony program go zobaczył ?
Kombinuje jak to zrobić żeby przed zakupem go zweryfikować w sklepie ?

#218 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 03 marca 2011 - 17:08

"Open the Toolbox (run as administrator), select the drive, go to details, then click the die size button"

Co do wymogu formatowania itp - na pewno nie, ALE: "All the previous rules apply to this version of the toolbox, you will NOT see any drives if you have the Intel RST 10.x series driver installed for your AHCI controller."

Guide New update on the 25nm OCZ SSD drives
Guide THE BASIC GUIDE & FAQ - ABC for OCZ SSD

#219 kola

kola
  • 66 postów
  • SkądCentrum PL

Napisano 04 marca 2011 - 10:04

Witam. Kilka dni temu wymieniłem w swoim Maczku (MacBook Pro Mid2010) dysk na SSD Vertex2E 240GB, przymierzam się do utworzenia RAMdysku (tak około 128 - 256MB) i przekierować tam cały katalog Cache. Jest to dobry pomysł czy wystarczy jednak przerzucić tylko sam cache przeglądarki?

#220 zdzich

zdzich
  • 178 postów
  • Skądjuż nie Poznań

Napisano 04 marca 2011 - 10:22

bardzo dobry ale jezeli masz duzo ramu to mozesz pokusic sie nawet o wiekszy ramdysk

#221 kola

kola
  • 66 postów
  • SkądCentrum PL

Napisano 04 marca 2011 - 10:55

Mam standardowe 4GB. Czy jest sensowne tworzenie dużych RAMdysków przeznaczonych na katalog cache?

#222 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 04 marca 2011 - 12:06

Mam standardowe 4GB. Czy jest sensowne tworzenie dużych RAMdysków przeznaczonych na katalog cache?

Nie polecam ramdysku przy 4GB ramu - caly zysk z przeniesienia cache zostanie zniwelowany przez zwiekszona ilosc zrzucania pamieci na dysk. Pamietac nalezy ze sam ramdysk jest widziany przez SL jako dysk wiec jest tez obslugiwany przez system bufforowania zapisu na hdd - w ekstremalnych wypadkach dane zwiazane z ramdyskiem moga w pamieci zajmowac dwukrotna objetosc ramdysku. Jezeli nie bedzie wolnej pamieci system bedzie zrzucal ram na dysk ponownie niwelując wszystkie korzysci.

Ramdysk zaczyna miec sens dopiero powyzej 8GB ramu kiedy to prawie zawsze mamy ten 1gb wolny.

#223 kola

kola
  • 66 postów
  • SkądCentrum PL

Napisano 04 marca 2011 - 17:16

Czyli nie przejmować się setkami małych plików w katalogu cache, zostawić go tam gdzie był i używać SSD nie przejmując się nim zbytnio?

#224 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 04 marca 2011 - 17:45

Paranoja? To lepiej kupić zwykły szybki HDD niż SSD - SSD ma dawać radość z szybkości a nie powód do strachu :) A ktoś kto teraz kupuje SSD niejako na własne życzenie bierze na siebie część walidacji tej nowej i jeszcze niedoskonałej technologii. Każda próba zabrania cachów czy swapów z SSD może i ograniczy ilość cykli zapisów, ale i mocno odbije się na wydajności, a po to chyba kupuje się SSD? A jak Ci w końcu padnie SSD (pamięć NAND się zużyje) ceny tych dysków już nie będą bolesne - spójrz na to z tej pozytywnej strony.

#225 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 marca 2011 - 19:13

Hm, jest grupa użytkowników i to jest bardzo fajne, która z dużą dbałością podchodzi do użytkowanego sprzętu i potrafi pakować w foliowe woreczki nawet piloty (jest to na pewno miłe dla następnych użytkowników-)). Ponad rok temu zainstalowałem na MacBookPro 13" dysk intela 160GB nie zmieniałem żadnych ustawień. Mac pracował średnio po 8 godzin dziennie przez 7 dni w tygodniu w tym ściąganie plików, wgrywanie i wywalanie dużej ilości różnych programów itp. bez reinstalki os. Dysk ssd pracował szybko i bezproblemowo (w prawdzie w testach zwalniał prawie o połowę deklarowanej szybkości) ale ja tego w codziennych zastosowaniach nie odczułem było szybko i cicho (po 14 miesiącach zmieniłem na niby szybszy). Od trzech miesięcy użytkuje ssd ocz vertex 2E dysk od nowości w teście AJA pokazuje prędkość 170/230 to samo użytkowanie. Pomimo dużej różnicy prędkości w testach w codziennym użytkowaniu nie wyczuwam różnicy system startuje jak zawsze w ok. 15 sek. program jak pages, word, itunis po kliknięciu w ikonę. Zamiast rozpisywać niepotrzebne wątki szczerze polecam zakupić - użytkować i cieszyć się nową technologią w razie problemu zawsze jest 3 letnia gwarancja.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych