Optibay nie zależy raczej od dysku bo wszystko jest 2,5', szukaj do swojego modelu iMac'aNa której stronie - z tych 85 jest informacja jakiego użyć optibaya do dysku SSD Samsung 830 do zainstalowania w moim iMacu? Ja nie mogłem znaleźć
Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac
Napisano 29 maja 2012 - 22:36
Napisano 29 maja 2012 - 23:05
Optibay nie zależy raczej od dysku bo wszystko jest 2,5', szukaj do swojego modelu iMac'a
Wiem, ale podałem te dane, żeby jeszcze ktoś może coś dodatkowo zasugerował na temat samego dysku. Co do optibaya to zrezygnowałem z tego rozwiązania. Instaluję SSD pod napędem.
Napisano 01 czerwca 2012 - 09:14
Napisano 01 czerwca 2012 - 09:46
Napisano 01 czerwca 2012 - 10:14
Napisano 01 czerwca 2012 - 10:29
Napisano 01 czerwca 2012 - 12:59
Napisano 03 czerwca 2012 - 11:41
Napisano 03 czerwca 2012 - 12:34
Napisano 03 czerwca 2012 - 12:37
Kupiłem właśnie Samsunga SSD 64gb i...
... po zainstalowaniu obrazu, oraz po zainstalowaniu nowego systemu (testy - obydwa sposoby) po starcie z poziomu płyty instalacyjnej i wyborze funkcji dysk startowy - po restarcie system startuje.
Po kolejnych ucuchomieniach pojawia się na ułamek sekundy pomorańczowa część ekranu - przy starcie - i wystakuje znany piktogram oznajmiający BRAK dysku,
Z poziomu płyty instalacyjnej jak i uruchomionego systemu na SSD narzędziami dyskowymi sprawdzałem uprawnienia i dysk. Pokazuje wszystko ok ale nie działa.
Posiadam iMac G5 2.1Ghz, 20", 2.5g Ram, system 10.5., pracuje na SSD bardzo szybko - jak się uda włączyć.
Proszę o pomoc
Serwus!
Naciśnij po gongu alt/option żeby wyświetlił listę dysków bootowalnych czy tam jest. Może się talibca partycji GUID coś pierniczy...
Napisano 03 czerwca 2012 - 13:39
Napisano 04 czerwca 2012 - 08:51
Napisano 07 czerwca 2012 - 11:05
Jaki dysk polecacie na MacBook Pro Early 2008 (ostatni przed unibody) - wg. informacji w Profil Systemu mam Serial ATA I 1,5 Gb (chyba max. ok. 180MB/s)?
Jakiego producenta polecacie zatokę na dysk HDD? Wg. informacji w Profil Systemu mam SuperDrive'a na protokole ATAPI.
Czy ATAPI będzie wolniejsze od SATA I ?
Gdzie umieścić dysk SDD, a gdzie aktualny HDD?
Jak przypisać katalog domowy użytkownika do dysku HDD (system stawiam na nowo na SSD)?
Czy przenosić cały katalog domowy czy też poszczególne katalogi, a na SSD zostawić katalog Biblioteki (jaki to będzie miało wpływ na szybkość pracy)?
Do niektórych z tych pytań siȩ dołączam. Wybaczcie ignorancjȩ niedoświadczonemu użytkownikowi ale jedzie kurierem do mnie Agility3 120GB i pytań pojawia siȩ setki. Niestety nie mogłem tych odpowiedzi odnaleźć na forum wiȩc proszȩ o krótką odpowiedź:
Gdzie umieścić dysk SDD, a gdzie aktualny HDD?
Jak przypisać katalog domowy użytkownika do dysku HDD (system stawiam na nowo na SSD)?
Czy przenosić cały katalog domowy czy też poszczególne katalogi, a na SSD zostawić katalog Biblioteki (jaki to będzie miało wpływ na szybkość pracy)?
Napisano 07 czerwca 2012 - 13:43
Napisano 07 czerwca 2012 - 15:53
Właśnie strzeliłeś sobie w stopę tym Agility - gdybyś czytał forum to firmy OCZ i sandforce byś unikał jak ognia.
Moim zdaniem robisz totalny bezsens przerzucając konto użytkownika poza SSD. To po co Ci ten dysk skoro programy będą mulić z HDD?
Czysta instalacja, wszystko na SSD (w miejscu starego dysku+ ewentualnie magazyn HDD w ramce w miejscu superdrive). Wyrzuć niepotrzebne mp3, maile, filmy itd i jeszcze miejsca na SSD Ci zostanie.
DanielF - dzięki że ustosunkowujesz się do moich i ww2703 pytań
Odpowiadając na zarzut lenistwa jaki postawił mi virgin71:
Umiem korzystać z funkcji szukaj, jednak nigdzie nie natrafiłem na odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania.
Być może coś w wyszukiwaniu pominąłem, jednak przeczytanie ponad 850 postów mija się ze zdrowym rozsądkiem...
Co do pytania o wybór dysku SDD, to jeśli miałbym nowszy komputer to kupiłbym Samsunga 830 lub Crucial M4, ale czy jest sens zakupu dysków z SATA III do komputera z SATA I ?
Nie planuję na razie wymiany komputera, więc zakup "przyszłościowy" z opcją przełożenia dysku do nowego sprzętu też mnie nie interesuje.
Wybór dysku tym bardziej jest dla mnie utrudniony, że Samsung wg materiałów firmowych wspiera tylko SATA II i SATA III.
Dalej więc nie wiem co kupić...
Co do przenoszenia katalogów / tworzenia symlinków (dowiązań symbolicznych) na HDD to znalazłem w MU 2 programy: SymbolicLinker i SymLinker.
Nie wiem czy nie powielają one innych narzędzi i na ile ich działanie jest stabilne, więc stąd było moje pytanie dot. przypisania katalogów do drugiego dysku.
Może ktoś na MyApple z doświadczeniem w takich operacjach pokusiłby się o artykuł na ten temat - przy coraz popularniejszym montażu 2-ch dysków cieszyłby się pewnie dużym zainteresowaniem?
Do DanielF:
Dlaczego uważasz za bezsens przerzucanie konta użytkownika na HDD - przecież katalog Aplikacji nie jest umieszczony w folderze użytkownika więc pozostałby na SSD.
Pytanie tylko jak często programy korzystają z Bibliotek umieszczonych właśnie w katalogu użytkownika i jaki wpływ na wydajność ma ich pozostawienie na SSD lub przerzucenie z resztą katalogów użytkownika na HDD?
Napisano 07 czerwca 2012 - 15:58
Napisano 07 czerwca 2012 - 16:05
Napisano 08 czerwca 2012 - 08:02
Najlepiej kup OCZ Vertex 2 - on nie ma kontrolera na SF, bo to dotyczy tylko sata3. Polecam ten dysk - jest świetny.Co do pytania o wybór dysku SDD, to jeśli miałbym nowszy komputer to kupiłbym Samsunga 830 lub Crucial M4, ale czy jest sens zakupu dysków z SATA III do komputera z SATA I ?
Nie planuję na razie wymiany komputera, więc zakup "przyszłościowy" z opcją przełożenia dysku do nowego sprzętu też mnie nie interesuje.
Wybór dysku tym bardziej jest dla mnie utrudniony, że Samsung wg materiałów firmowych wspiera tylko SATA II i SATA III.
Dalej więc nie wiem co kupić...
Właśnie odpowiedziałeś na pytanie. Jedyne co lepiej przerzucić na HDD, to biblioteka iTunes i iPhoto.Dlaczego uważasz za bezsens przerzucanie konta użytkownika na HDD - przecież katalog Aplikacji nie jest umieszczony w folderze użytkownika więc pozostałby na SSD.
Pytanie tylko jak często programy korzystają z Bibliotek umieszczonych właśnie w katalogu użytkownika i jaki wpływ na wydajność ma ich pozostawienie na SSD lub przerzucenie z resztą katalogów użytkownika na HDD?
Napisano 09 czerwca 2012 - 13:18
PS. Na szybko zainstalowałem ssd bez adaptera ale docelowo chciałbym jakiś zamontować, znalazłem taki http://www.morele.ne...CFcNN3woduBGEqA Stosował ktoś?
Napisano 09 czerwca 2012 - 14:03
Napisano 11 czerwca 2012 - 13:52
Napisano 11 czerwca 2012 - 16:39
Napisano 11 czerwca 2012 - 18:51
Na szybko zainstalowałem ssd bez adaptera ale docelowo chciałbym jakiś zamontować, znalazłem taki Metalowy Konwerter/Adapter 2,5" do 3,5" SATA HDD & SSD(MB982SP-1S) w Morele.net Stosował ktoś?
Kompatybilna dla dysków SSD i HDD 3.5 cala -> za duży na dysk z laptopa. Jeśli Ci o to chodzi.
Tak, wiem, że to jest pod desktop i taki właśnie potrzebuję, zastanawiam się natomiast czy rozstaw śrub będzie pasował do Mac Pro. Ponieważ dyski nie są łączone taśmą tylko bezpośrednio w gniazda, nie ma tutaj żadnego marginesu jeśli chodzi o mocowanie. Niby taki adapter to nie majątek (choć rozpiętości cenowe są spore), wolę kupić taki, który na pewno będzie pasował stąd pytanie czy ktoś to stosował w MP a jeśli nie ten to jaki model.
Napisano 12 czerwca 2012 - 07:28
Jak jesteś z Wrocka, to np. ja montuję dysk w cenie zakupu. Natomiast, jak się o to pytasz, to lepiej oddaj komuś, kto sobie łatwo poradzi. Sama procedura polega na wykręceniu 12 śrubek i zamianie dysków.Właśnie się tak zastanawiam nad zakupem samsunga 830. Tylko mam pytanie czy będę w stanie sobie go sam zamontować czy lepiej odesłać gdzieś do serwisu, a jeżeli tak to gdzie i jakie wiążą się z tym koszty?
Napisano 14 czerwca 2012 - 15:22
Macie jakieś pomysły na zdemontowany superdrive? Można go w jakąś obudową wsadzić? Jeśli tak to w jaką?
Pozdrawiam i gratulujȩ wiedzy niektórym forumowiczom
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych