Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#801 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 13:53

Witam
Natknąłem sie na temat związany z nowym firmware (000F) do Crucial M4
http://translate.goo...Google Tłumacz
i...
Google Tłumacz

Może ktoś potwierdzić te problemy??

Nie potwierdze, bo nie mam zamiaru tego wgrywac :) SSD dziala jak szalony, po co mi robic jakies updaty :)

Co do SATA II vs III to nie wiem czy roznica jest zauwazalna, komp i tak bedzie smigal 10x szybciej co za roznica czy 1gb ci sie skopiuje w 2 sekundy czy 5

#802 etranger

etranger
  • 194 postów
  • SkądAthis-Mons, France

Napisano 17 kwietnia 2012 - 16:16

Voila, i tutaj zawarta jest odpowiedz na pytanie odnośnie sata II i sata III, kupuj to na co masz kasę, za rok i tak najszybszy ssd będzie tylko przeciętnym. I radze kupować większy, wczoraj przeczytałem ze Portosy chcą wprowadzić nowy podatek dla nośników o dużej pojemności, bo duże według geniusza co to wymyślił to tylko dla pro a pro jak powszechnie wiadomo zbiera pieniądze z chodnika łopatami. Wiec tylko czekać jak ta zaraza rozejdzie się po całym Eurolandzie.

#803 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 19:07

Okej... Skoro różnica to zaledwie 5 sekund, a cięższych prac raczej nie będę wykonywał, to chyba zdecyduję się na SATA II - jest dużo tańsza. Dzięki :> A wiadomo może czy nowa seria Macbooków (Pro) będzie miała w standardzie SSD?

#804 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 17 kwietnia 2012 - 22:30

Jest to mozliwe, ale smiem watpic z prostego powodu. MBP wtedy skanibalizowalyby Macbooki Air. A to o Air'ach wypowiadl sie Jobs jako przyszlosci komputerow mobilnych.

#805 WWiiRR

WWiiRR
  • 56 postów
  • SkądJaworzno, PL

Napisano 17 kwietnia 2012 - 22:32

Tyle, że nowe MBPro mają iść właśnie w stronę Air'ów pod względem mobilności, a co z tego wyjdzie to nie wiadomo...

#806 kamyk

kamyk
  • 68 postów
  • SkądBydgoszcz/Szczecin

Napisano 23 kwietnia 2012 - 14:54

Jakis czas temu zakupilem dysk Samsunga Serii 830 128GB. Mam dokladnie ten firmware: CXM02B1Q. Co jakis czas raz na dwa-trzy dni pojawia mi sie problem z zawieszeniem systemu. Trwa to okolo 30sec. i pozniej idzie dalej. Czytalem, ze sa takowe problemy po hibernacji BSOD itp. Przewaznie restartuje swojego mac co 20-30 dni. Wiec w zasadzie tylko go hibernuje. Dlatego mam do was trzy pytania: - czy ktos mial taki problem? jak sobie z nim poradzil? - czy pod maciem mozna zrobic update firmware? - czy straci sie dane/system jak zrobie to pod windowsem i pozniej zapodam znowu do swojego MB? Z gory dziekuje za pomoc i odpowiedz. Pozdrawiam, Kamyk

#807 enjoysunshine

enjoysunshine
  • 31 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 kwietnia 2012 - 14:56

ja mam zamiar kupic ssd i wsadzic w kieszen zamiast superdrive . stary hdd zostanie na miejscu .Nie mam za dużo funduszy na ten wydatek, i mam pytanie który z tych będzie najlepszy ?

OCZ Agility 3 60GB SSD 2,5 525/475 50k BIAŁYSTOK (2296839611) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

OCZ Agility 3 90GB SSD 2,5" 525/500 Białystok (2266560140) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

PATRIOT Pyro SSD 60GB 520/490 MB/s 80k IOPs b-stok (2278174997) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#808 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 kwietnia 2012 - 16:55

@enjoysunshine - bierz Agility 60 GB, cena dobra, szybkość też OK. Wiem bo mam. Dodatkowo i tak zostawiasz stary HDD więc pojemność nie jest najważniejsza.

#809 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 23 kwietnia 2012 - 17:31

Jakis czas temu zakupilem dysk Samsunga Serii 830 128GB. Mam dokladnie ten firmware: CXM02B1Q.

- czy ktos mial taki problem? jak sobie z nim poradzil?
- czy pod maciem mozna zrobic update firmware?
- czy straci sie dane/system jak zrobie to pod windowsem i pozniej zapodam znowu do swojego MB?

Wydaje mie się, że rozwiązaniem będzie aktualizacja firmware dysku. Zła wiadomość to taka, że pod OSX nie można dokonać upgradu firmware bo Samsung nie udostępnia narzędzi do tego :( Prawdopodobnie można zrobić upgrade jeżeli masz Windowsa na BootCampie - wtedy widzi ńormalnie dysk i da radę zrobić upgrade. W przeciwnym wypadku trzeba wyciągać dysk i podpiąć do komputera z Windą. Ja tak robiłem i na szczęście żadnych danych nie straciłem. Robiłem to za pomocą płyty botującej więc Windowsa nie odpalałem.

#810 kamyk

kamyk
  • 68 postów
  • SkądBydgoszcz/Szczecin

Napisano 24 kwietnia 2012 - 09:07

Z windowsem nie bedzie problemu :) Tyle, ze boje sie ze strace dane/system po upgrade. Oczywiscie zrobie backup, ale jesli strace dane to bede musial posiwecic troche czasu na instalacje systemu od nowa ;( Kamyk

#811 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 kwietnia 2012 - 09:59

To zrób kopie 1:1. Jeśli nie masz Ghosta to użyj CloneZilli ;)

#812 sushi

sushi
  • 145 postów

Napisano 24 kwietnia 2012 - 11:45

Mi TimeMachine to wszystko fajnie ogarnia. Mam tylko problem że nie mogę zainstalować Windowsa przez Parallel po zmianie na SSD :/ Instaluje w małym oknie i nie może skończyć.

#813 wieniu26

wieniu26
  • 61 postów

Napisano 24 kwietnia 2012 - 14:42

Miałem podobnie i jest tam gdzieś w menu aby dokończyć ręcznie i to pomogło.

#814 supra

supra
  • 78 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 18:49

czy w poznaniu znajde jakis dobry serwis ktory od reki zainstaluje mi ssd w iMacu 27 2011? Do Cortland nie moge sie dodzwonic, maile tez olewaja, wiec raczej nie skorzystam z ich uslug.

#815 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 26 kwietnia 2012 - 15:08

Witam,

zastanawiam się nad zakupem SSD firmy OWC link, czy ktoś korzysta z tego dysku i ma jakieś opinie na jego temat?

Pzdr

#816 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 26 kwietnia 2012 - 16:37

Po co jak za taka sama cene masz na allegro OCZ który w benchmarku jest praktycznie najlepszy na równi z kingstonem. pzdr. Łukasz

#817 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 26 kwietnia 2012 - 19:15

Z tego co widzę to jeżeli chodzi o OCZ to nie ma zbyt pochlebnych opinii... No dobra, to może ktoś mi powie czy gdzieś w PL znajdę ramkę do dysku ssd, ale taką żebym mógł dysk wsadzić zamiast superdrive... W linku z mojego poprzedniego postu wraz z dyskiem jest już taka ramka. Spotkał się ktoś gdzieś z takowymi w PL (nie mówię tutaj o opcjach wysłki z ebay, Chin i innych typu rzeczy)... Pzdr

#818 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 kwietnia 2012 - 20:14

Allegro...? Jedyne na co musisz uważać to jaki interfejs SATA ma ramka. Ale to już sprzedawców trzeba pytać.

#819 WWiiRR

WWiiRR
  • 56 postów
  • SkądJaworzno, PL

Napisano 26 kwietnia 2012 - 21:24

A może ktoś polecić z allegro którego optibaya kupić?

#820 sushi

sushi
  • 145 postów

Napisano 27 kwietnia 2012 - 07:46

Jest ich tu dużo:
Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
i prawie wszystkie takie same.

Mam pierwszy z góry i działa.

#821 WWiiRR

WWiiRR
  • 56 postów
  • SkądJaworzno, PL

Napisano 28 kwietnia 2012 - 00:22

Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem dysku Crucial M4 128 GB (CT128M4SSD2) i po kilku godzinach pracy i testów z ręką na sercu mogę go polecić każdemu! :) Co zaskoczyło mnie najbardziej to właśnie prędkości (BlackMagic Disk Speed Test pokazuje ok 200MB/s zapis i nawet 510 MB/s odczyt), które są wyższe niż specyfikacja producenta. Jest demonek! :evil:

#822 megamasta

megamasta
  • 152 postów

Napisano 28 kwietnia 2012 - 07:20

Oprócz cyferek w testach, zauważyłeś jakąś poprawę kultury pracy na laptopku? :P

#823 WWiiRR

WWiiRR
  • 56 postów
  • SkądJaworzno, PL

Napisano 28 kwietnia 2012 - 09:41

Zdecydowanie oprócz cyferek widać różnicę w działaniu! Zupełnie inny komfort pracy. Dzisiaj jeszcze będę instalował resztę potrzebnego softu, ale i tak jest ogromna różnica w porównaniu do HDD! Zniknęło to wąskie gardło ;)

#824 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 28 kwietnia 2012 - 09:54

Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem dysku Crucial M4 128 GB (CT128M4SSD2) i po kilku godzinach pracy i testów z ręką na sercu mogę go polecić każdemu! :) Co zaskoczyło mnie najbardziej to właśnie prędkości (BlackMagic Disk Speed Test pokazuje ok 200MB/s zapis i nawet 510 MB/s odczyt), które są wyższe niż specyfikacja producenta. Jest demonek! :evil:

Uwierz mi, że po kilku godzinach można polecić jedynie to że jest szybszy od zwykłych hdd. SSD można śmiało polecać dopiero po kilku miesiącach użytkowania. Miałem już kilka ssd, i kilka z nich padało po kilku miesiącach, trzeba było system stawiać na nowo. Ale wreszcie znalazłem dysk który już od kilku miesięcy chodzi idealnie, i osiąga lepsze prędkości niż w Twoim dysku, może odczyt minimalnie gorszy, ale zapis zdecydowanie lepszy. 400MB/s i 490MB/s. Dysk to Samsung z serii 830. Zapis i odczyt po kilku miesiącach jest nawet lepszy niż na początku! I żadnych problemów z systemem. A i cena już bardzo dobra na niego jest! Ja posiadam model 256GB.

#825 WWiiRR

WWiiRR
  • 56 postów
  • SkądJaworzno, PL

Napisano 28 kwietnia 2012 - 12:52

Uwierz mi, że po kilku godzinach można polecić jedynie to że jest szybszy od zwykłych hdd. SSD można śmiało polecać dopiero po kilku miesiącach użytkowania. Miałem już kilka ssd, i kilka z nich padało po kilku miesiącach, trzeba było system stawiać na nowo. Ale wreszcie znalazłem dysk który już od kilku miesięcy chodzi idealnie, i osiąga lepsze prędkości niż w Twoim dysku, może odczyt minimalnie gorszy, ale zapis zdecydowanie lepszy. 400MB/s i 490MB/s. Dysk to Samsung z serii 830. Zapis i odczyt po kilku miesiącach jest nawet lepszy niż na początku! I żadnych problemów z systemem. A i cena już bardzo dobra na niego jest! Ja posiadam model 256GB.

A jakie dyski miałeś wcześniej? Albo na jakim kontrolerze?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych