Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#776 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 kwietnia 2012 - 15:27

Do niczego ta rozmowa nie będzie prowadzić - tak samo jak ten post. Zastosowali inny kontroler, bo za dużo jest problemów z SF i mocarny OCZ, zaczął tracić na rzecz Samsunga i Cruciala, którzy dali inne kontrolery. Wolniejsze, ale działające. V4 też będzie wolniejszy, ale będzie działać.

#777 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 12 kwietnia 2012 - 20:29

Niedługo kupuję Macbooka Pro 15 z HDD 5400obr/min. Planuję też od razu dokupić osobny SSD i wstawić go na miejsce HDD, a HDD przenieść na miejsce SuperDrive. W związku z czym mam parę pytań: 1. Czy 64GB wystarczy na system + aplikacje, i żeby jeszcze trochę zostało dla płynniejszej pracy systemu? 2. Jeśli HDD nie będzie w użyciu (bo aplikacje i system będę miał na SSD), to laptop będzie taki cichy, jakby tego HDD nie było, czy jednak trochę ten HDD będzie hałasował ? 3. To samo pytanie jeśli chodzi o temperaturę. Jeśli HDD nie będzie w użyciu to laptop będzie osiągał te same temperatury, jak gdyby tego HDD w ogóle nie było , czy jednak będą one trochę wyższe ? 4. Dysk SSD jest lżejszy od HDD, do tego jeszcze pozbywamy się SuperDrive, co też obniża masę laptopa, ale w tych początkowych postach czytałem coś, że aby wsadzić SSD, trzeba włożyć jakąś dodatkową kieszeń do laptopa, która też pewnie swoje waży. Ile na tym całym zabiegu laptop zaoszczędził/stracił-by wagi ? 5. Jak w ogóle wygląda praca na Macbooku z dyskiem 5400obr/min , w porównaniu do pracy na innych, konkurencyjnych laptopach? Czy na prawdę jest źle ?

#778 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 12 kwietnia 2012 - 21:37

1. Jakie aplikacje? 64GB powinno ci wystarczyć na podstawowy soft, system i trochę wolnego miejsca. Przy obecnych cenach 120GB to byłaby dobra opcja. 2. Jeśli HDD ma nie być w użyciu to po co go montować? :P Jak będzie działał to trochę go będzie słychać, ustawisz sobie usypianie dysku i po kłopocie. 3. Jak wyżej - w czasie działania (odczytu/zapisu) będzie trochę hałasował i się grzał, zależy jak intensywnie będzie pracował. 4. Nie wiem, ale pewnie musisz się w dobrą wagę wyposażyć skoro ci zależy na +/- 50g 5. Tak wygląda jak na innym laptopie z HDD 5400rpm - gorzej niż na laptopie z HDD 7200rpm a lepiej niż na laptopie z HDD 4200rpm

#779 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 12 kwietnia 2012 - 22:34

1. Myślę, że nie będzie tego dużo. Wszystkie standardowe aplikacje + podstawowe programy (jak Open Office, czy Adobe), jakieś tam czaty (Skype, Adium) i jakieś tam multimedialne apki, bajery. (Resztę, czyli muzykę, filmy, gry wrzucę na HDD.) Przy takim zestawieniu ile wolnego miejsca by mi jeszcze zostało ? I ile miejsca powinienem mieć, żeby MacOS nie spowolnił ?
2. HDD będzie w użyciu, ale nie zawsze, bo nie będzie na nim softu, ani aplikacji. Będą tylko gry, muzyka, filmy, zdjęcia, a to będzie używane raczej sporadycznie. Czy zatem jeśli nie będę słuchał muzyki, grał w gry, oglądał filmów to HDD będzie się odzywał ?
3. Jak wyżej.
4. 50g to nic, myślałem, że będzie trochę więcej :>
5. A system operacyjny nie ma tu nic do powiedzenia ? MacOS z 5400obr/min nie będzie szybszy/wolniejszy od Windowsa 5400obr/min ?

edit
Aha.. jeszcze takie pytanko. Jeśli iTunes będę miał na SSD, a muzykę na HDD, to z jakiego dysku będzie odtwarzała mi się muzyka ? I czy ta muzyka, będąc w iTunes nie będzie zajmowała mi miejsca na SSD ?

#780 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 13 kwietnia 2012 - 16:08

Odświeżam

#781 darekpoznan

darekpoznan
  • 211 postów

Napisano 13 kwietnia 2012 - 16:29

do @ Murawsky co do iTunes'a to jeśli ustawisz iTunes - Preferencje => Zaawansowane => Miejsce katalogu iTunes Media =>>ZMIEŃ i wskażesz na HDD to na SD iTunes zajmie kilkadziesiąt - kilkaset MB (okładki + plik iTunes Music Library.xml) koniec offtopu

#782 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 13 kwietnia 2012 - 18:57

Pytania zadajesz jak zwykle na takim poziomie, że aż się odpisywać nie chce, więc się nie dziw że nikt nie ma ochoty. Ględzisz po prostu zamiast poczytać cokolwiek samodzielnie. 1. Policz sobie ile ci zajmą te aplikacje których używasz, skąd ktoś ma wiedzieć co dokładnie zainstalujesz? Sam OSX zajmie do 15GB, zaraz po instalacji mniej. Najlepiej żeby zostało wolne 20% miejsca, 10% to wg mnie minimum. Można dopakować danych do oporu ale będzie spowolnienie bo system nie będzie miał wolnego miejsca na operacje. 2. Jak nic nie będziesz robił to nic się nie będzie odzywać. Logiczne że jak HDD nie będzie pracował to nie będzie intensywnie na nim odczytu i zapisu. Ustawisz sobie usypianie dysku np. po 3min i tyle. 3. Jak wyżej. 4. Na ile liczyłeś? Sprawdź ile waży SuperDrive, ile SSD, ile HDD, ile kieszeń na HDD w miejsce SuperDrive i policz. 5. Chyba pytasz o dysk a nie o wpływ systemu operacyjnego na działanie dysku. Dysk HDD 5400rpm pod OSX będzie tak samo spowalniał całość jak pod Windows jeśli o to ci chodzi.

#783 etranger

etranger
  • 194 postów
  • SkądAthis-Mons, France

Napisano 14 kwietnia 2012 - 10:18

A nie czytał mojego postu, pfff, jak zmienisz ścieżkę katalogu domowego to wszystko co w katalogu twoim domowym będziesz na hdd.
Wiec system będzie szybki, programy będą się uruchamiały szybko, tylko wszelkiego rodzaju dokumenty będą miały prędkość jak poprzednio.
128 gb bym ci polecił, zawsze to trochę luzu zostaje. Ram do max żeby swapowal tylko w absolutnej ostateczności.
HDD będzie chodził non stop, przynajmniej u mnie tak jest, co prawda nie grzebie po nim non-stop, ale talerze się kręcą jak dla mnie niesłyszalne. Następnie wyłączyć TM lokalnie. A potem pozostaje się cieszyć.

#784 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 11:11

128GB obecnie jest za drogie, więc odpada ;/ Ile w ogóle miejsca zajmuje sam system + standardowe aplikacje ? Jakiej firmy dyski 60GB polecacie? Tak wiem, jest o tym wątek, ale nic z niego nie wyniosłem, bo każdy mówi co innego.

#785 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 kwietnia 2012 - 15:03

Samsung albo Crucial.

#786 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 16:40

@Murawsky, a może tak przeczytałbyś wątek, zamiast dublować pytania zadawane co kilka stron? Uwierz mi, że przez ostatni miesiąc niewiele się zmieniło w tej tematyce.

#787 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 17:22

Murawsky - i co to są standardowe aplikacje, co? Wymień wszystkie to potem ktoś Ci dopiero powie czy ten dysk 60 GB Ci starczy. Albo sobie najlepiej policz sam, system jakieś 6 GB zajmuje.

#788 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 18:01

No standardowe, czyli te, które mamy od razu po zainstalowaniu systemu. Nie potrafię wymienić, bo wszystkich nie znam.

#789 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 19:00

Litości... Goły system zajmuje ponad 6GB - goły to znaczy z aplikacjami "systemowymi" (QuickTime Player, Preview itp.) Szybko urośnie o kilka GB jak zaczniesz z niego korzystać. Inny soft jaki zainstalujesz zależy od ciebie i nikt nie zgadnie co tam dokładnie chcesz mieć. Wolnego miejsca trzeba trochę zostawić. Wychodzi na to że 60GB ci wystarczy. Amen. Co do SSD - Crucial, Samsung, Intel, Kingston.

#790 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 20:38

Samsung 470 Series 64GB (Mz-5PA064/EU) - Ceneo.pl - ten będzie dobry ?

Czy duża jest różnica w wydajności między SATAII a SATAIII ? Bo w cenie tak.
SATAII - Samsung 470 Series 64GB (Mz-5PA064/EU) - Ceneo.pl
SATA III - Samsung 2.5 SSD 830 Series 64GB Serial ATA3 Desktop Installation Kit (MZ-7PC064D/EU) - Ceneo.pl
Opłaca się dopłacać do tego z SATA III ?

#791 etranger

etranger
  • 194 postów
  • SkądAthis-Mons, France

Napisano 15 kwietnia 2012 - 10:26

No to zalezy czy kupujesz MB z sata II czy sata III Zależy czy kupujesz relatywnie swierzy lub nowy sprzęt czy kilkuletni wtedy kontrolery możesz mieć sata II. Ale tez zależy co będziesz robił, jeśli masz zamiar pracować na dużych projektach to milo jest mieć miejsce na tym ssd żeby tam ewentualnie obracać tym plikiem, no ale ty uparłeś się ze 128 za dużo kosztuje i opierasz się na cenach w Polsce, twój wybór, tylko nie płacz potem ze kasę w błoto wyrzuciłeś. Na MB White gdzie mam zainstalowany tylko jeden dysk 60GB zajętego jest prawie 19 GB, a służy tylko i wyłącznie jako maszyna do pisania na zajęciach mojej pani, wiec jest IWork, maile, i cala masa dokumentów tekstowych. Wiec masz już jakiś pogląd , a jak sobie będziesz winszował pracować na dużych obrazkach lub dużych projektach muzycznych to miejsca się zrobi mało, bo przecież nie powiesz mi ze pracował będziesz na dysku klasycznym? Taki jakiś Logic u mojego znajomego zajmuje kilkadziesiąt giga, a przecież lepiej go uruchamiać z ssd, chyba ze się mylę to przepraszam.

#792 Baileathacliath

Baileathacliath
  • 44 postów
  • SkądDublin

Napisano 15 kwietnia 2012 - 11:49

Witam, czy ma ktoś pomysł, czemu mam taki niski zapis? Mój dysk to CrucialM4 64GB
Z góry dziękuje za pomoc.
Dołączona grafika

#793 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 12:34

Ale tez zależy co będziesz robił, jeśli masz zamiar pracować na dużych projektach to milo jest mieć miejsce na tym ssd żeby tam ewentualnie obracać tym plikiem, no ale ty uparłeś się ze 128 za dużo kosztuje i opierasz się na cenach w Polsce, twój wybór, tylko nie płacz potem ze kasę w błoto wyrzuciłeś.

Sugerujesz, że warto dopłacić do 128GB ?

i opierasz się na cenach w Polsce

SSD kupiony w Ameryce będzie (dużo) tańszy ?

Nie odpowiedziałeś mi jeszcze czym różni się SATA II od SATA III, kiedy lepiej brać ten, a kiedy ten i czy różnica w szybkości jest duża między nimi ?

#794 skinny500

skinny500
  • 140 postów
  • SkądBangkok

Napisano 15 kwietnia 2012 - 13:04

Sugerujesz, że warto dopłacić do 128GB ?

SSD kupiony w Ameryce będzie (dużo) tańszy ?

Nie odpowiedziałeś mi jeszcze czym różni się SATA II od SATA III, kiedy lepiej brać ten, a kiedy ten i czy różnica w szybkości jest duża między nimi ?

Już dawno byś to wszystko wyczytał w tym czasie, zamiast pytać po raz kolejny o to co było przedyskutowane na wszelkie możliwe sposoby i pisać głupoty, że każdy radzi inne dyski. Jak tak to teraz też ci każdy napisze co innego.

#795 etranger

etranger
  • 194 postów
  • SkądAthis-Mons, France

Napisano 15 kwietnia 2012 - 14:48

Nikt nie mówi o Ameryce, ale wykładnikiem jest średnia cena w europie, a 20-30 różnice już robi. Sata II to 3 Giga czyli jakieś 375 mega na sekundę Sata III to 2x tyle. Wiem ze nie zawsze więcej = lepiej ale zdajesz sobie sprawę chyba z tego ze przestrzeni dyskowej jak i ramu nigdy nie za wiele. Zwróć tez uwagę na testy i opinie i nie tylko na jednym forum ale poszukaj po sieci a trafisz na testy osób ze tak powiem fizycznych czyli z założenia bardziej miarodajnych, wtedy tez zrozumiesz różnicę pomiędzy poszczególnymi kontrolerami, jak również sprawy związane z transferami (kompresja danych itp).

#796 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 15:43

Sata II to 3 Giga czyli jakieś 375 mega na sekundę Sata III to 2x tyle.

Tylko pytanie, czy w ogóle wykorzystam te 6GB/s jakie oferuje SATA III, czy zauważę w ogóle jakąś różnicę w zwykłym użytkowaniu i programach takich jak Open Office, iMovie ? Z żadnych CADów, photoshopów i itp. nie będę korzystał jak by coś ...

#797 wieniu26

wieniu26
  • 61 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 17:51

Witam
Natknąłem sie na temat związany z nowym firmware (000F) do Crucial M4
http://translate.goo...Google Tłumacz
i...
http://translate.goo...d.php?t=1357662

Może ktoś potwierdzić te problemy??

#798 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 22:17

Chcialbym sie dowiedziec, czy ktos z Forum uzywa OCZ Agility 3? Zauwazylem ze jest dostepny w wersji 360 GB w bardzo przystepnej cenie co na moje potrzeby jest idealnym kompromisem pomiedzy pojemnoscia i wydajnoscia.

#799 WWiiRR

WWiiRR
  • 56 postów
  • SkądJaworzno, PL

Napisano 16 kwietnia 2012 - 23:49

Witam
Natknąłem sie na temat związany z nowym firmware (000F) do Crucial M4
http://translate.goo...Google Tłumacz
i...
Google Tłumacz

Może ktoś potwierdzić te problemy??

Podpinam się do prośby! Jestem właśnie na kupnie SSDka i ten Crucial M4 mnie interesuje, a tu taki ZONK :(

#800 Murawsky

Murawsky
  • 103 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 13:34

Tylko pytanie, czy w ogóle wykorzystam te 6GB/s jakie oferuje SATA III, czy zauważę w ogóle jakąś różnicę w zwykłym użytkowaniu i programach takich jak Open Office, iMovie ? Z żadnych CADów, photoshopów i itp. nie będę korzystał jak by coś ...

A ja odświeżam to co napisałem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych