Przymierzam się do zakupu MacBook Pro 13" 2017. Wystarczy mi model z 8 GB ramu ale nawet dysk 256 to będzie dla mnie trochę za mało, bo obecnie w kompie mam dysk 500 i jest prawie cały zajęty, a MacBook z dyskiem 512 kosztuje niemało.
Zastanawiam się więc na dwiema opcjami:
- kupić Maca z dyskiem 265 i dokupić dysk zewnętrzny;
- kupić Maca z dyskiem 128 i wymienić dysk na 512 ale skoro osobne dyski są tak drogie to pozostaje opcja pierwsza.
No bo Mac z dyskiem 128 to może być trochę za mało jeśli chcę wgrać tam także Windowsa, prawda?
PS1 a raczej muszę Windowsa chcę wgrać ze względy na dwa programy:
- Fine Reader 10 do skanowania (wiem, ze nowa wersja działa na Macach ale nie po to wydawałem 600zł na oryginalny program by znowu wydać 600zł na taki sam;
- Nero Cover Design do robienia okładek na DVD - mam całą masę okładek porobionych w tym programie i nie chcę ich tracić bo czasem mogą się przydać (po prostu mam masę oryginalnych filmów DVD i Blu-ray i aby zmniejszyć ilość zajmowanego miejsca to wkładam po kilka filmów do jednego pudełka, a okładki sam projektuje i w ten sposób Trylogia Blada zajmuje jedno pudełko zamiast trzech, dzięki czemu potrzebuje dwa regały na filmy zamiast całej ściany).
Generalnie rzadko coś skanuje (tylko gdy robię okładki) więc tego Windowsa używałbym także bardzo rzadko ale jednak jest mi on niezbędny.
PS2 Chyba, że najlepiej będzie podłączyć sobie dysk SSD z obecnego komputera w jakiejś obudowie. Bo w kompie mam dysk Samsunga 512 GB na sata.