Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#351 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 lipca 2011 - 20:08

Ja osobiście polecam Vertex 2, używam dwa takie dyski od ponad pół roku (na MBP i Mini) oba pracują po 12 godzin na dobę bezawaryjnie. Poprzednio miałem prawie rok intela, był również bez awaryjny ale po czasie zwalniał znacznie w transferach (chyba brak trim). Vertex chodzi dzięki lepszemu w przypadku Maka kontrolerowi (bez trim) jednakowo szybko przez cały czas (zdecydowanie szybciej niż intel) na MBP 5.5 13" to 200/260.

#352 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 13 lipca 2011 - 06:43

Żeby nie było, że podesłane przeze mnie statystyki stanowią o mojej niechęci do OCZ: Mam Vertex 2 w iMac 2008 od lutego, czyli pół roku. Zero problemów, komputer jak nowy i wydajność nie spadła nic a nic w tym czasie, bez TRIM oczywiście, którego Mac OS X dla "obcych" SSD nie wspiera. Dlatego ileś postów wcześniej pisałem na bardzo poważnie, że jestem ciekaw jak owe Intele będą się sprawować po kilku miesiącach używania, gdyż brak TRIM (na poziomie kontrolera dysku i systemu) oraz skutecznego garbage collection (na poziomie kontrolera niezależnie od systemu) może ZNACZĄCO wpłynąć na wydajność. A tak jak pisał GRZECHO kontroler Vertexów 2 obsługuje garbage collection bardzo skutecznie niezależnie od systemu, dlatego tyle ludzi wybiera dyski na tych kontrolerach pod Mac OS X właśnie - ich wydajność utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie mimo braku obsługi TRIM w systemie. Dodam, że jak system (lub dysk) nie obsługuje TRIM i nie ma skutecznego mechanizmu samooczyszczania, jedyną w pełni skuteczną metodą na rewitalizację dysku jest tzw. secure erase - komenda ATA wysyłająca w przypadku SSD krótki i silny impuls elektryczny przywracający dysk do stanu fabrycznego - traci się więc dane i nawet jak ktoś robi backup jest to upierdliwa metoda i strata czasu, więc jak ja bym wybierał dysk wybrałbym taki, któremu takie zabiegi nie będą potrzebne. Więc bardzo proszę, aby Ci którzy mają Intele napisali coś po pewnym czasie ich użytkowania - pomoże to nam wszystkim ocenić te dyski pełniej a nie jedynie po zasłyszanych opiniach.

#353 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 08:37

Obsługę TRIM mamy w OSX od 10.6.6.
Niestety Apple postanowiło zawłaszczyć sobie to tylko dla "swoich" dysków, które chciało by wciskać kilkakrotnie drożej, niż to jest warte.
Ale jak wiadomo, jeśli dana funkcja, lub sprzęt są zaimplementowana w systemie, to można obejść zabezpieczenia.
Robię to od wielu lat z powodzeniem z kartami graficznymi, muzycznymi, sieciowymi itp sprzętem.
Można to zrobić także z dyskami SSD.
Wystarczy, jeśli się ktoś na tym zna dopisać do sterownika ID sprzętu, lub UUID dysku i to wszytko.
Dla tych, których nie interesuje "grzebanie", jest "TRIM Enabler for Mac", który robi to automatycznie.
Jak widać na załączonych obrazkach w OSX można mieć nie tylko TRIM na dyskach, które to umożliwiają, ale i np USB 3.0 :-D :roll: :razz:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#354 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 10:52

Więc jak jeszcze załączony w ten sposób trim działa na takich intelach? Bo to że jest enabled dla mnie nic nie znaczy. Testowałeś może iro dłuższy czas ten Trim?

#355 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 21:12

Trudno mi powiedzieć, bo osobiście prywatnie zrezygnowałem z OSX na rzecz W7. Używam go tylko wtedy, kiedy muszę. Ale rozmawiałem z kolegą, który od jakiegoś czasu korzysta z TRIM enablera i napisał mi coś takiego: "generalnie to weryfikacja nie jest prosta system pokazuje że włączony... i wg testow nie mam spadku wydajności wiec pewnie działa"

#356 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 15 lipca 2011 - 22:02

Bardzo dobrze zrobiles kupujac Intela. Vertexy 2 padaja jak muchy.

Kolejna wpadka Intela - z dysków SSD znikają dane. Benchmark.pl duży fuckup z 320tkami.

#357 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 16 lipca 2011 - 05:14

A mi sie zepsuł w czwartek mój 3miesieczny kingston 256gb, w poniedziałek na serwis leci. 128 gb ssd wrócił do łask;-)

#358 ghart

ghart
  • 62 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 15:57

Mam dysk SAMSUNG SSD PM810 2.5" 256GB, uzywam TRIM enablera i wszystko jest OK, nawet bardzo
.

Czy polecany model Samsunga to ten model?
I bez problemu będzie współpracował z Mac mini 2010?

#359 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 21:35

A co powiecie na jeden z takich pomysłów:
a) Vertex 3 120GB za 542 PLN jako dysk na system + stary HDD wsadzony w miejsce Superdrive. Koszt - 542 PLN SDD + 50 PLN ramka na dysk zamiast Superdrive
B) 2x Vertex 3 120GB za 542 PLN połaczone w Stripe / RAID0. W sumie 240GB za 1084 + 50 PLN śmigające z prędkością światła (w moim MBP mid'2010 jest tylko SATA II, dwa dyski w stripe powinny zrekompensować tą niedogodność).

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

PS: Cena na merlin.pl wydaje się błedem ale mam zamiar to zamówic i sprawdzić :)

#360 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 18 lipca 2011 - 12:42

Tja.... Vetex 3 120GB za 542 w merlin.pl zgodnie z przewidywaniami okazał się pomyłką. Najtańszy taki SSD dostępny jest teraz po 832 PLN.

#361 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 25 lipca 2011 - 11:36

Tja.... Vetex 3 120GB za 542 w merlin.pl zgodnie z przewidywaniami okazał się pomyłką. Najtańszy taki SSD dostępny jest teraz po 832 PLN.

To była pomyłka ale przy odrobinie samozaparcia dało się go kupić.
Tu masz link do opowieści człowieka który to zrobił:
FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON - View Single Post - Wszystko o... SSD

Sam chciałem kupić ale mam postanowienie, że obecną 60 wymienię dopiero jak Vertexy2 240GB będą poniżej 1000zł :-)

Pozdrawiam,
Tomek

#362 maew

maew
  • 37 postów
  • SkądKrakow

Napisano 26 lipca 2011 - 21:54

Witam, własnie przymierzam się w ciągu najbliższych 2-3 tygodni do zakupu SSD. I właśnie się zastanawiam co wybrać? OCZ Agility 2 czy Vertex 2 (120Gb). Posiadam Mcbooka Pro mid 2009.

#363 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 26 lipca 2011 - 22:20

Ja wczoraj zamówiłem Vertex 2 bo już mi dysk 5400 w białasie zdycha, a na nowe Airy sie cos doczekac nie moge.

#364 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 26 lipca 2011 - 22:21

@up a gdzie zamawiałeś?

#365 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 26 lipca 2011 - 22:54

dysk OCZ 120GB 2,5'' SSD VerteX2 E NOWY FAKTURA (1731172859) - Aukcje internetowe Allegro

#366 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 26 lipca 2011 - 22:56

Polecam Vertex 2 - używam dwóch od ponad pół roku szybkie nie zwalniają - nie potrzebują trim. Najlepszy na dzień dzisiejszy stosunek cena - jakość - wydajność. Nie włączaj tylko tyj nakładki TrimEnabler po troschę miesza. Prędkości na MBP 13" 5.5 stary procesor Core Duo 2,26 prędkości na lion dla write to 212 MB/s dla read 291 MB/s.

#367 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 26 lipca 2011 - 23:12

Ja pracuje na tak malych plikach ze praktycznie nie zauwaze tego SSD, ale bedzie ciszej, lzej, chlodniej i dluzej na baterii

#368 lubiebardzo

lubiebardzo
  • 187 postów

Napisano 26 lipca 2011 - 23:51

Ja wczoraj zamówiłem Vertex 2 bo już mi dysk 5400 w białasie zdycha, a na nowe Airy sie cos doczekac nie moge.

W sobotę gadałem ze sprzedawcą w iSpocie i mówił, że około środy-czwartku będą mieli na stanie nowe modele Air'ów. Nie wiedział czy będą też modele demo na wystawę, ale jak najbardziej będą do kupienia. Niewiem natomiast ile z tego jest prawdą

#369 manner

manner
  • 119 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 29 lipca 2011 - 06:46

a ja mam zagwozdkę w tym temacie i liczę na pomoc:

1. samsung - 256GB za trochę ponad 1000 link
2. vertex2 - 180GB za 900 link

przy czym te 180GB to jest raczej minimum jeśli chodzi o rozmiar, dodatkowo wywalam superdrive i w jego miejsce ląduje aktualnie używany 500GB momentus xt. co w ogóle może oznaczać literka "E" w vertexie? economic? enterprise? :)

#370 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 29 lipca 2011 - 07:23

W sobotę gadałem ze sprzedawcą w iSpocie i mówił, że około środy-czwartku będą mieli na stanie nowe modele Air'ów. Nie wiedział czy będą też modele demo na wystawę, ale jak najbardziej będą do kupienia. Niewiem natomiast ile z tego jest prawdą

A teraz to sobie na moje pieniądze poczekają, bez łaski ;)

#371 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 29 lipca 2011 - 07:56

Extended i oryginalnie różniły się pojemnością od wersji bez E (wersja E miała mniejszy obszar na garbage collection a więc więcej pojemności dla użytkownika):
http://www.ocztechno...uct_sheet_2.pdf
http://www.ocztechno...uct_sheet_6.pdf

#372 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 lipca 2011 - 08:07

W Łodzi airy są od ręki, dziwne.

#373 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 29 lipca 2011 - 08:09

W Szczecinie nadal nie ma. Tak się kokoszą z polską premierą, że zdążyłem w białasie wymienić topcase i zamówić dysk SSD. Sorry Steve, ile można czekać. Kupię sobie na gwiazdkę :P

#374 manner

manner
  • 119 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 29 lipca 2011 - 09:37

Extended i oryginalnie różniły się pojemnością od wersji bez E (wersja E miała mniejszy obszar na garbage collection a więc więcej pojemności dla użytkownika):
http://www.ocztechno...uct_sheet_2.pdf
http://www.ocztechno...uct_sheet_6.pdf

aaaha, extended. dzięki, znaczy z mojego punktu widzenia "E" nawet lepszy. a ktoś ma może samsunga?

#375 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 04 sierpnia 2011 - 10:19

Nie pisalem tutaj bo mialem wiele rzeczy na glowie i o tym nie myslalem ale okolo 3-4 tygodnie temu moj Vertex 2 zszedl z tego swiata. Dzialal bez najmniejszych zastrzezen cala noc, nastepnie od rana w pracy do 16 kiedy to wylaczylem komputer na droge do domu - po dotarciu dysk nie byl juz widoczny. W zwiazku z tym ze byl to starszy Vertex 2 na szybszych pamieciach a nie sa u nas jeszcze dostepne modele z nowa numeracja uwzgledniajaca typ kosci bylo ryzyko ze dysk, ktory hurtownia chciala mi dac na wymiane bedzie wolniejszy dlatego tez 3 tygodnie toczylem spory z hurtownia podsylajac im dokumentacje, oswiadczenia OCZ w sprawie zamieszania z pamieciami itp itd. Ostatecznie udalo mi sie na nich wymusic wymiane na Vertexa 3 ;) (ktory aktualnie i tak jest wart mniej niz dalem za tego V2)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych