Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#326 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 16 maja 2011 - 17:29

możesz konkretniej opisać to prywatne doświadczenie ?!

Radzę poczytać ten wątek a nie prosić o pisanie n-ty raz tego samego

#327 jbpro

jbpro
  • 49 postów

Napisano 18 maja 2011 - 12:31

Po to jest forum zeby pisac. Dziekuje za debilne uwagi. Własnie sie pojawilo aktualizacja oprogramowania ktora podobno usuwa ten efekt w OCZ VERTE3

#328 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 18 maja 2011 - 12:53

Zakładam, że o tych uwagach było do mnie - nie życzę sobie publicznego obrażania, jak masz więcej pisz na priv, nie na forum, które służy też do czytania i szukania:
Regulamin korzystania z serwisu MyApple.pl

#329 MastaKayOne

MastaKayOne
  • 48 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 czerwca 2011 - 16:05

cześć. Mam starego MBP 2.4 Late 2007, chciałbym zrobić w nim raid 0 z 2 SSD 64GB (drugi dysk zamiast Superdrive) jakie najlepiej kupić dyski aby działał TRIM. ??

#330 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 16 czerwca 2011 - 16:11

Ja mam Vertex 3 i trima nie włączałem i chyba nie będę tego robił. Nie wiem czy dobrze robię, ale chyba dobrze.

#331 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 16 czerwca 2011 - 17:55

cześć. Mam starego MBP 2.4 Late 2007, chciałbym zrobić w nim raid 0 z 2 SSD 64GB (drugi dysk zamiast Superdrive)
jakie najlepiej kupić dyski aby działał TRIM. ??

AFAIK TRIM nie dziala w zadnych konfiguracjach RAID0. Do takich konfiguracji zaleca sie dyski z dobrym GC. (np Vertex3)

#332 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 23 czerwca 2011 - 17:41

Pozwolę spytać się o opinię. Myślę o dysku 2,5 '' intela serii 320 o pojemności 300GB, do MBP 13 mid 2009.
Tutaj znalazłem taki link z opisem. 5 lat gwarancji.
W sklepach sieciowych widzę, że można go dostać za ok. 1700-1800 zł brutto.
Głównie przyciągnęła mnie ta gwarancja oraz fakt, że to intel.
ktoś miał jakieś doświadczenia?

#333 radkowski

radkowski
  • 146 postów
  • SkądPRA

Napisano 26 czerwca 2011 - 19:26

Witajcie, również przymierzam się do zakupu SSD do mojego MBP(C2D 2,8). Najprawdopodobniej będzie to Vertex3 i chyba dlatego, że najczęściej jest wskazywany na forum i przy ewentualnej przyszłej wymianie sprzętu wykorzystam SATA III. Zauważyłem tylko, że występuje w dwóch wersjach. Czy model Max IOPS posiada szczególne cechy, które powinny decydować o jego wyborze?

#334 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 26 czerwca 2011 - 22:50

Witajcie, również przymierzam się do zakupu SSD do mojego MBP(C2D 2,8). Najprawdopodobniej będzie to Vertex3 i chyba dlatego, że najczęściej jest wskazywany na forum i przy ewentualnej przyszłej wymianie sprzętu wykorzystam SATA III. Zauważyłem tylko, że występuje w dwóch wersjach. Czy model Max IOPS posiada szczególne cechy, które powinny decydować o jego wyborze?

Zwykły kosztował 250 dolców, max iops 320 dolców. Mimo, że miałem kasę na ten max iops to i tak kupiłem zwykłego, nie było sensu przepłacać 70 dolców. Za tę różnicę kupiłem 8GB ramu. Jak nie masz 8GB ramu to lepiej kupić zwykły plus ram.
Jak sama nazwa wskazuje max iops ma ich więcej, trochę przełoży się na szybkości, ale czy zauważalnie? wątpię.

#335 womanizer

womanizer
  • 426 postów
  • SkądLublin

Napisano 27 czerwca 2011 - 00:51

Co myślicie o tym Corsair Force 40GB 2,5cala SATA2 (CSSD-F40GB2) - Ceneo.pl ?

#336 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 29 czerwca 2011 - 13:37

Ponieważ nikt nie odpowiedział nt dysku serii 320 intela, więc podzielę się uwagami. Co ciekawe, na naszych forach i nawet u autoryzowanych reselerów, namawiano mnie tylko do vertexa 2. Że sprawdzony, och i ach. Na pytanie, czemu nie ten intel (dysk intela do architektury intela jakoś mi pasował), nikt nie był w stanie mi odpowiedzieć. W MB 13 mid 2009 miałem dysk 500GB. Niby Sata II, ale negocjowana prędkość połączenia 1,5. Przy większej ilości aplikacji, aperture, iphoto albo jeszcze parallelsie - piłeczka. Pogrzebałem więc trochę na zagranicznych forach. Znalazłem nawet oddzielny, obszerny wątek poświęcony tej serii dysków 320 oraz mojemu modelowi MB. Generalnie na forach były kiepskie opinie o vertexach. Ilość osób, którym te dyski padły, była bardzo duża. Ciekawa była jedna odpowiedź dlaczego intel 1.reliability 2.reliability 3.reliability 4.reliability 5.reliability No więc zamontowałem. I tak na świeżo. Montaż kilka minut. Instalacja systemu 20 min, byłem w szoku. System startuje w 12 sekund Aplikacje systemowe jak safari czy mail otwierają się natychmiast. win7 pod parallelsem startuje w 20 sekund. Niesamowity power. zasypia, budzi się, bez problemów. nie robiłem żadnych hacków, trimów itd. To trzeba po prostu czuć i widzieć. Myślałem o nowym mb z thunderboldem i oraz procesorem icore Ale inwestycja w sam dysk ssd przebiła wszystko. 5 lat gwarancji do tego. pozdrowienia :)

#337 deejayscream

deejayscream
  • 163 postów
  • SkądWałcz

Napisano 29 czerwca 2011 - 14:40

Jaki to model Intela, Seria 320? Bo dałeś mi teraz wiele do myślenia....jestem właśnie na kilka dni przed kupnem dysku ssd,oczywiście wybór padł na ocz vertex 2 180 gb,ale zacząłem się poważnie zastanawiać nad zmianą decyzji:)

#338 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 29 czerwca 2011 - 15:40

nie robiłem żadnych hacków, trimów itd.

TRIM na nowym dysku nie znaczy wiele, ciekaw jestem jak Ci się zachowa ów Intel po paru miesiącach bez TRIM - to nie jest złośliwa uwaga :) a rzeczywista ciekawość. Bo kontrolery SandForce w Vertexach radzą sobie bez TRIM, historycznie w Intelach już tak różowo bez TRIM nie było (wielokrotnie podawałem tu już linki to artykułów na anandtech.com gdzie w szczegółach to analizowano)

#339 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 29 czerwca 2011 - 18:00

Konkretnie to taki model SSDSA2CW300G3K5 A co do wydajności w czasie. No cóż pożyjemy, zobaczymy. Jak padnie to dam znać:) Ale przecież apple nie daje jakiś super/hiper wydumanych dysków. MBP też można zamówić w wersji z ssd, nawet 500GB.

#340 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 29 czerwca 2011 - 18:40

Dyski "firmowe" montowane przez Apple mają (mogą mieć?: Does OS X need TRIM? | bit-tech.net) pisane na zamówienie firmware, które zapewnia skuteczne garbage collection na poziomie kontrolera, coś co znakomicie robi SandForce - to może być odpowiedź, czemu dyski SSD montowane przez Apple dobrze znoszą próbę czasu.
Tu kolejny link - dysk Kingston na chipie Toshiby, który w tle dokonuje sprzątania na tyle skutecznie, że testy nie wykazały spadku wydajności:
AnandTech - Kingston SSDNow V+100 Review
zwłaszcza fragment:

And there's one phrase in Kingston's press release that sums up why Apple chose this controller for its MacBook Air: "always-on garbage collection".

---------- Wpis dodano o 19:40 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:36 ----------

Zwykły kosztował 250 dolców, max iops 320 dolców. Mimo, że miałem kasę na ten max iops to i tak kupiłem zwykłego, nie było sensu przepłacać 70 dolców. Za tę różnicę kupiłem 8GB ramu. Jak nie masz 8GB ramu to lepiej kupić zwykły plus ram.
Jak sama nazwa wskazuje max iops ma ich więcej, trochę przełoży się na szybkości, ale czy zauważalnie? wątpię.

AnandTech - OCZ Vertex 3 MAX IOPS & Patriot Wildfire SSDs Reviewed

Personally I'd rather save the $55 and put it towards a future, higher capacity drive in another year or so than take the performance benefit. In the real world you'd be hard pressed to tell the difference between these two, it's only in very specific, demanding IO situations where the MAX IOPS/Wildfire drives will show a tangible benefit.

#341 krzys.pe

krzys.pe
  • 72 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 17:35

kupiłem sobie mbp 2011 z 256ssd. bede używał logica i abletona. czy bede mógł bibliotekę sampli itp trzymać na jakimś zewnetrznym dysku? Czy lepiej opylić dysk i kupić większy hdd

#342 danilp

danilp
  • 34 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 09 lipca 2011 - 04:57

Widziałem, że jeszcze nikt nie poruszył kwestii ssd Lite-On bardziej znanego jako Plextor. Transfery oferuje zacne, jednak dziwi mnie fakt, że mimo większych transferów osiąga ona mniejszą wydajność IOPS od Crucial M4. I teraz moje pytanie czy warto jest zmieniać 750GB hdd na 256GB ssd, szczególnie pod Mac. Na PC przesiadka z 7200 na ssd była bardzo dobrym posunięciem, windows 7 lata jak szalony, jednak czy taki sam przypływ wydajności będzie pod Maczkiem? :] czy lepiej poczekać na coś 512GB (Crucial takie robi, ale nie widziałem ich w Polsce) oczywiście w cenie do 1300, bo na upartego to 512GB można kupić i teraz.

LINK: NOWOŚĆ SSD LITEON SATA3 256GB 2.5" 480/330 F (1706679209) - Aukcje internetowe Allegro

#343 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 09 lipca 2011 - 09:53

Widziałem, że jeszcze nikt nie poruszył kwestii ssd Lite-On bardziej znanego jako Plextor...

Lite-on, to nie Plextor.
Lite-on to ogromny producent sprzętu OEM, może produkować też dla Plextora.
Co do wymiany HDD na SSD, to trzeba się zastanowić, co jest dla ciebie ważne. Prędkość uruchamiania się programów, plików, czy miejsce na dane.
Zawsze można jeszcze wstawić kieszeń, zamiast SuperDriva i mieć jedno i drugie.

#344 danilp

danilp
  • 34 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 09 lipca 2011 - 11:18

Lite-on, to nie Plextor.
Lite-on to ogromny producent sprzętu OEM, może produkować też dla Plextora.
Co do wymiany HDD na SSD, to trzeba się zastanowić, co jest dla ciebie ważne. Prędkość uruchamiania się programów, plików, czy miejsce na dane.
Zawsze można jeszcze wstawić kieszeń, zamiast SuperDriva i mieć jedno i drugie.

Akurat te dwa są identyczne, bo mają te same oznaczenia. A jeśli chodzi o prędkość uruchamia się, to tutaj właśnie pytałem, czy jest sens, bo mac'a wyłączam sporadycznie, raz na 2-3 tygodnie, i os x i tak wgrywa sobie to do pamięci i wszystko uruchamia się szybko. Wiem jakie korzyści przynosi ssd pod względem szybkości ale czy to ma sensu na mac'u gdzie i tak wszystko szybko chodzi.

#345 pmcomp

pmcomp
  • 26 postów

Napisano 09 lipca 2011 - 14:07

Moim zdaniem warto. Od kilku miesięcy latam na Samsungu 256 GB i jest rewelacyjnie. Z SSD robię backup pod Time Machine na zewnętrzny dysk USB i śpie spokojnie. Pozdro

#346 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 09 lipca 2011 - 14:26

Ponieważ nikt nie odpowiedział nt dysku serii 320 intela, więc podzielę się uwagami.
Co ciekawe, na naszych forach i nawet u autoryzowanych reselerów, namawiano mnie tylko do vertexa 2. Że sprawdzony, och i ach.
Na pytanie, czemu nie ten intel (dysk intela do architektury intela jakoś mi pasował), nikt nie był w stanie mi odpowiedzieć.
W MB 13 mid 2009 miałem dysk 500GB. Niby Sata II, ale negocjowana prędkość połączenia 1,5.
Przy większej ilości aplikacji, aperture, iphoto albo jeszcze parallelsie - piłeczka.
Pogrzebałem więc trochę na zagranicznych forach.
Znalazłem nawet oddzielny, obszerny wątek poświęcony tej serii dysków 320 oraz mojemu modelowi MB.
Generalnie na forach były kiepskie opinie o vertexach. Ilość osób, którym te dyski padły, była bardzo duża.
Ciekawa była jedna odpowiedź dlaczego intel
1.reliability
2.reliability
3.reliability
4.reliability
5.reliability
No więc zamontowałem. I tak na świeżo.
Montaż kilka minut.
Instalacja systemu 20 min, byłem w szoku.
System startuje w 12 sekund
Aplikacje systemowe jak safari czy mail otwierają się natychmiast.
win7 pod parallelsem startuje w 20 sekund.
Niesamowity power.
zasypia, budzi się, bez problemów.
nie robiłem żadnych hacków, trimów itd.
To trzeba po prostu czuć i widzieć.
Myślałem o nowym mb z thunderboldem i oraz procesorem icore
Ale inwestycja w sam dysk ssd przebiła wszystko. 5 lat gwarancji do tego.
pozdrowienia :)

Bardzo dobrze zrobiles kupujac Intela. Vertexy 2 padaja jak muchy.

Ja moge tylko potwierdzic, ze jak ktos nie ma co zrobic z kasa to niech ja pcha w SSD, komp z SSD to nowy komputer.

#347 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 09 lipca 2011 - 14:34

w jakie cenie ten intel?

#348 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1 741 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 09 lipca 2011 - 19:10

w jakie cenie ten intel?

Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

#349 bartekkw

bartekkw
  • 110 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 15:04

Bardzo dobrze zrobiles kupujac Intela. Vertexy 2 padaja jak muchy.

.

Czy ktoś może to potwierdzić. Zastanawiałem się ostatnio nad SSD i myślałem właśnie o Vertexie 2

#350 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 12 lipca 2011 - 15:18

http://www.behardwar...urns-rates.html

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych