Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

iPhone 6s 16GB - problem z bateri膮

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
116 odpowiedzi w tym temacie

#1 rosssi

rosssi
  • 77 post贸w

Napisano 10 marca 2016 - 09:04

Witam, praktycznie od samego pocz膮tku zaobserwowa艂em wy艂膮czanie si臋 iPhone przy niskich temperaturach. Rozumiem je艣li temp jest na minusie i u偶ywam go d艂ugo to si臋 wy艂膮czy. Niedawno zacz膮艂em biega膰 i oczywi艣cie najlepszym rozwi膮zaniem do mierzenia odleg艂o艣ci czy interwa艂owego czasu jest m贸j iPhone. Przyk艂adowo wczoraj maj膮c oko艂o 30-40% baterii, po ko艂o 10 minutach biegania trzymaj膮c telefon w r臋ce przy temperaturze oko艂o 3-4 stopni sam si臋 wy艂膮czy艂. Po powrocie do auta i ogrzaniu go telefon si臋 w艂膮czy艂 pokazuj膮c taki sam procent baterii. Czy to oznacza, 偶e nie mog臋 u偶ywa膰 d艂u偶ej telefonu je艣li temperatura jest oko艂o 0 stopni? Czy to jaka艣 wada baterii? 

#2 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2聽947 post贸w

Napisano 10 marca 2016 - 09:11

Serwis.

#3 MasterM

MasterM
  • 1聽658 post贸w

Napisano 10 marca 2016 - 14:12

Dok艂adnie, serwis i dok艂adne opisanie problemu. Ostatnio to cz臋sty przypadek.

#4 North

North
  • 1聽336 post贸w

Napisano 10 marca 2016 - 21:35

Kto艣 oddawa艂 z tego powodu i mo偶e opisa膰 wra偶enia/czy zosta艂o co艣 zrobione z telefonem? Bo nie u艣miecha mi si臋 zostawia膰 w serwisie telefon na tydzie艅, 偶eby potem si臋 dowiedzie膰, 偶e nic nie stwierdzili.

#5 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2聽947 post贸w

Napisano 10 marca 2016 - 22:04

Oddawa艂em do cortlandu - wymiana na nowy z wysy艂kami w dwie strony zesz艂o 3dni.

#6 North

North
  • 1聽336 post贸w

Napisano 10 marca 2016 - 22:12

Dzi臋ki za informacj臋.

#7 hubertxd

hubertxd
  • 6 post贸w

Napisano 14 marca 2016 - 18:36

Ja oddaj臋 jutro w zwi膮zku z tym samym problemem (6+), r贸wnie偶 do Cortlandu, dam zna膰 jak naprawi膮/wymieni膮 ;)

#8 Ma艂gorzata Maria

Ma艂gorzata Maria
  • 68 post贸w
  • Sk膮dLublin, Poland, Poland

Napisano 14 marca 2016 - 21:43

Ech, to ja te偶 w takim razie do Cortlandu. To samo 6s.

Jak zabezpieczacie telefon do wysy艂ki?

U偶ytkownik Ma艂gorzata Maria edytowa艂 ten post 14 marca 2016 - 21:44

#9 Rafa艂 Tonn

Rafa艂 Tonn
  • 18 post贸w

Napisano 14 marca 2016 - 22:20

w iSpot niestety powiedzieli, 偶e tak ma by膰, 偶e telefon w temp. dodatnich powinien pracowa膰. Poza tym proponowali przekaza膰 logi. Niestety jest ju偶 coraz cieplej i nie mam jak ponownie to sprawdzi膰. Chyba pozostaje mi wys艂a膰 gdzie艣 indziej. :(

#10 Ma艂gorzata Maria

Ma艂gorzata Maria
  • 68 post贸w

Napisano 15 marca 2016 - 11:25

Rafa艂, owszem, iPhone pracuje w temp dodatnich, wi臋c je艣li masz na my艣li mrozy, to pewnie niewiele zdzia艂asz.

#11 swiety74

swiety74
  • 773 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 15 marca 2016 - 16:04

Mnie si臋 wczoraj wy艂膮czy艂 przy bieganiu w temperaturze plus 8. Telefon by艂 w kieszeni. 6S

#12 Ma艂gorzata Maria

Ma艂gorzata Maria
  • 68 post贸w

Napisano 15 marca 2016 - 20:48

No w艂a艣nie swiety74, w niedziel臋 mia艂am to samo przy 6 stopniach i robieniu zdj臋膰. Ty pewnie s艂ucha艂e艣 muzyki? Kilka stopni + apka drenuj膮ca bateri臋 i telefon si臋 wy艂膮cza...

U mnie dzisiaj by艂 kurier po telefon i wiezie go do Cortlandu, a ja tymczasowo wr贸ci艂am na iP5. Dam zna膰 co i jak.

#13 bee3

bee3
  • 3聽841 post贸w

Napisano 15 marca 2016 - 21:17

No w艂a艣nie swiety74, w niedziel臋 mia艂am to samo przy 6 stopniach i robieniu zdj臋膰. Ty pewnie s艂ucha艂e艣 muzyki? Kilka stopni + apka drenuj膮ca bateri臋 i telefon si臋 wy艂膮cza...

U mnie dzisiaj by艂 kurier po telefon i wiezie go do Cortlandu, a ja tymczasowo wr贸ci艂am na iP5. Dam zna膰 co i jak.

Pisa艂a艣 w innym w膮tku, 偶e  wgrano Ci soft od nowa bez wgrywania kopii zapasowej. Nie pomog艂o ?

Pomog艂em ?   -  Lubi臋 to 

#14 Ma艂gorzata Maria

Ma艂gorzata Maria
  • 68 post贸w

Napisano 16 marca 2016 - 16:34

Pisa艂a艣 w innym w膮tku, 偶e  wgrano Ci soft od nowa bez wgrywania kopii zapasowej. Nie pomog艂o ?

Niestety nie, przetestowa艂am na dworze i nadal to samo. I zastanawiam si臋 w sumie na jakiej zasadzie mia艂oby pom贸c? Moim zdaniem to 偶aden software, tylko albo uszkodzona bateria, albo zimny lut i co艣 na ch艂odzie si臋 kurczy i nie styka. Podejrzewam raczej to pierwsze.

#15 bee3

bee3
  • 3聽841 post贸w

Napisano 16 marca 2016 - 20:39

Je偶eli (za艂贸偶my tak na chwil臋) bateria jest OK, to za przypadkowe wy艂膮czanie si臋 telefonu podczas gdy wska藕nik na艂adowania baterii pokazuje odpowiedni poziom na艂adowania mo偶na pos膮dza膰 nieprawid艂owe wskazania (na zagranicznych forach pisz膮 o efekcie "zamro偶enia wska藕nika" : bateria si臋 roz艂adowuje, a na wska藕niku poziom na艂adowania nie zmniejsza si臋 (podobny efekt niekt贸rzy zaobserwowali przy 艂adowaniu) - dopiero reset lub restart (wy艂膮czenie i w艂膮czenie) "aktualizuje" poziom wska藕nika. Na takie przypad艂o艣ci pomaga kalibracja, ew. wgranie softu na czysto.

Je偶eli za艂o偶ymy, ze bateria jest "sprawna inaczej" to pozostaje zagadk膮 dlaczego autoryzowane serwisy wymieniaj膮 ca艂e telefony, a nie same baterie.

Pomog艂em ?   -  Lubi臋 to 

#16 Ma艂gorzata Maria

Ma艂gorzata Maria
  • 68 post贸w

Napisano 16 marca 2016 - 21:07

Je偶eli (za艂贸偶my tak na chwil臋) bateria jest OK, to za przypadkowe wy艂膮czanie si臋 telefonu podczas gdy wska藕nik na艂adowania baterii pokazuje odpowiedni poziom na艂adowania mo偶na pos膮dza膰 nieprawid艂owe wskazania (na zagranicznych forach pisz膮 o efekcie "zamro偶enia wska藕nika" : bateria si臋 roz艂adowuje, a na wska藕niku poziom na艂adowania nie zmniejsza si臋 (podobny efekt niekt贸rzy zaobserwowali przy 艂adowaniu) - dopiero reset lub restart (wy艂膮czenie i w艂膮czenie) "aktualizuje" poziom wska藕nika. Na takie przypad艂o艣ci pomaga kalibracja, ew. wgranie softu na czysto.

Je偶eli za艂o偶ymy, ze bateria jest "sprawna inaczej" to pozostaje zagadk膮 dlaczego autoryzowane serwisy wymieniaj膮 ca艂e telefony, a nie same baterie.

To raczej nie zamro偶enie wska藕nika, bo mniej wi臋cej na czuja wiem, ile telefon powinien mi poci膮gn膮膰. je艣li u偶ywam go tak, jak zwykle. Tak zreszt膮 wy艂apa艂am pierwsze tego typu wy艂膮czenia - wydawa艂o mi si臋, 偶e co艣 za szybko zesz艂o z 25-20% do wy艂膮czenia telefonu, a po pr贸bie w艂膮czenia wska藕nik pokazywa艂 10-15%. 

A autoryzowane serwisy w og贸le - mam wra偶enie - nie lubi膮 si臋 grzeba膰 w naprawach iPhone'贸w ;) Mia艂o si臋 to niby zmieni膰, ale p贸ki co, jak pisz膮 Koledzy na forum, zosta艂o po staremu.

U偶ytkownik Ma艂gorzata Maria edytowa艂 ten post 16 marca 2016 - 21:09

#17 bee3

bee3
  • 3聽841 post贸w

Napisano 16 marca 2016 - 21:25

To raczej nie zamro偶enie wska藕nika, bo mniej wi臋cej na czuja wiem, ile telefon powinien mi poci膮gn膮膰. je艣li u偶ywam go tak, jak zwykle. Tak zreszt膮 wy艂apa艂am pierwsze tego typu wy艂膮czenia - wydawa艂o mi si臋, 偶e co艣 za szybko zesz艂o z 25-20% do wy艂膮czenia telefonu, a po pr贸bie w艂膮czenia wska藕nik pokazywa艂 10-15%. 

A autoryzowane serwisy w og贸le - mam wra偶enie - nie lubi膮 si臋 grzeba膰 w naprawach iPhone'贸w ;) Mia艂o si臋 to niby zmieni膰, ale p贸ki co, jak pisz膮 Koledzy na forum, zosta艂o po staremu.

Serwis jest od tego "偶eby si臋 grzeba膰 w naprawach" - bo za to p艂aci im Apple. Problem jednak jest w tym, 偶e jak pisze spora cz臋艣膰 tych kt贸rzy mieli podobne problemy z IP do Twoich: albo serwisy nie chcia艂y przyj膮膰 takiego przypadku do naprawy (np. serwis iSpot) albo wymienili ca艂y telefon, a na nowym telefonie problem jest ten sam (np. serwis Cortland). Je偶eli problem jest w baterii (jak twierdz膮 r贸wnie偶 niekt贸re serwisy nieautoryzowane) to wypada艂oby wymieni膰 sam膮 bateri臋. Interesuj膮ce dla mnie jest np. dlaczego jedne serwisy broni膮 si臋 przed robieniem naprawy (za kt贸r膮 przecie偶 p艂aci im Apple), a inne robi膮 napraw臋-wymian臋 kt贸ra nie rozwi膮zuje problemu ? 

U偶ytkownik bee3 edytowa艂 ten post 16 marca 2016 - 21:25

Pomog艂em ?   -  Lubi臋 to 

#18 Ma艂gorzata Maria

Ma艂gorzata Maria
  • 68 post贸w

Napisano 16 marca 2016 - 22:48

To s膮 bardzo s艂uszne spostrze偶enia i bardzo dobre pytania. Zauwa偶y艂am, 偶e iSpoty s膮 w og贸le bardziej "problemowe", ni偶 Cortland - w ro偶nych kwestiach. Czemu natomiast nie wymieni膮 baterii? By膰 mo偶e na razie nie istniej膮 dobre podzespo艂y (albo takie o kt贸rych z g贸ry wiadomo, ze b臋d膮 dobre)? A mo偶e po prostu taka jest polityka Apple? Zawsze chyba tak by艂o, ze tylko te drobne naprawy by艂y realizowane od r臋ki, przy grubszych sprawach albo przy problematycznej diagnostyce po prostu wymieniano telefon. Mi pozostaje liczy膰 na to, ze telefon wymieni膮 na pozbawiony wad, albo po prostu skutecznie naprawi膮. I oby szybko, bo odzwyczai艂am si臋 od klawiatury w iP5, nie trafiam w klawisze i szlag mnie trafia np. teraz ;)

#19 bee3

bee3
  • 3聽841 post贸w

Napisano 17 marca 2016 - 00:30

To s膮 bardzo s艂uszne spostrze偶enia i bardzo dobre pytania. Zauwa偶y艂am, 偶e iSpoty s膮 w og贸le bardziej "problemowe", ni偶 Cortland - w ro偶nych kwestiach. Czemu natomiast nie wymieni膮 baterii? By膰 mo偶e na razie nie istniej膮 dobre podzespo艂y (albo takie o kt贸rych z g贸ry wiadomo, ze b臋d膮 dobre)? A mo偶e po prostu taka jest polityka Apple? Zawsze chyba tak by艂o, ze tylko te drobne naprawy by艂y realizowane od r臋ki, przy grubszych sprawach albo przy problematycznej diagnostyce po prostu wymieniano telefon. Mi pozostaje liczy膰 na to, ze telefon wymieni膮 na pozbawiony wad, albo po prostu skutecznie naprawi膮. I oby szybko, bo odzwyczai艂am si臋 od klawiatury w iP5, nie trafiam w klawisze i szlag mnie trafia np. teraz ;)

Takie zachowanie serwis贸w (a przynajmniej tych dw贸ch wy偶ej wymienionych) - mi jako艣 nie pasuje do og贸lnej polityki Apple.

Apple prawie dwa lata temu wprowadzi艂 np. program wymiany baterii w iP5 https://www.apple.co...phone5-battery/, z kt贸rego korzystali艣my, a wymian臋 baterii w ramach tego programu da艂o si臋 za艂atwi膰 w ci膮gu jednego dnia.

Wymian臋 baterii (wraz ze stosown膮 diagnostyk膮) mo偶na wi臋c by艂o zrobi膰 szybko i co najwa偶niejsze - skutecznie.
"Nie istniej膮 dobre podzespo艂y ... ?" - je偶eli za艂o偶y膰, 偶e problematyczne s膮 baterie w jakiej艣 serii telefon贸w - to 艂atwiej (a z pewno艣ci膮 taniej) i skuteczniej mo偶na zam贸wi膰 odpowiednie (poprawione ?) baterie i wdro偶y膰 ich wymian臋, ni偶 procedowa膰 wymian臋 ca艂ych telefon贸w.
A mo偶e to nie sama bateria jest problemem i jednak trzeba wymienia膰 ca艂y telefon ? Tylko dlaczego po wymianie ca艂ego telefonu wi臋kszo艣膰 tych nowych z wymiany zachowuje si臋 tak samo ?

Pomog艂em ?   -  Lubi臋 to 

#20 MalyBXL

MalyBXL
  • 74 post贸w
  • Sk膮dGenval-Belgia

Napisano 17 marca 2016 - 09:38

M贸j wy艂膮cza si臋 nie tylko jak jest zimnozw normalnych warunkach te偶 pada przy np.36%. Dwa razy ju偶 by艂 w "serwisie" (sklep apple w kt贸rym maj膮 sw贸j niby serwis) i dwa razy nie wys艂ali telefonu do serwisu apple. Wczoraj odebra艂em i testuje znowu. Robi膮 mu twardy reset i tyle, pierwszy raz przywr贸ci艂em kopie z pc, by艂o to samo. Tym razem bez kopii, jako nowy iPhone, ma by膰 niby dobrze. Zobaczymy :/

#21 Ma艂gorzata Maria

Ma艂gorzata Maria
  • 68 post贸w

Napisano 17 marca 2016 - 12:09

Takie zachowanie serwis贸w (a przynajmniej tych dw贸ch wy偶ej wymienionych) - mi jako艣 nie pasuje do og贸lnej polityki Apple.

Apple prawie dwa lata temu wprowadzi艂 np. program wymiany baterii w iP5 https://www.apple.co...phone5-battery/, z kt贸rego korzystali艣my, a wymian臋 baterii w ramach tego programu da艂o si臋 za艂atwi膰 w ci膮gu jednego dnia.

Wymian臋 baterii (wraz ze stosown膮 diagnostyk膮) mo偶na wi臋c by艂o zrobi膰 szybko i co najwa偶niejsze - skutecznie.
"Nie istniej膮 dobre podzespo艂y ... ?" - je偶eli za艂o偶y膰, 偶e problematyczne s膮 baterie w jakiej艣 serii telefon贸w - to 艂atwiej (a z pewno艣ci膮 taniej) i skuteczniej mo偶na zam贸wi膰 odpowiednie (poprawione ?) baterie i wdro偶y膰 ich wymian臋, ni偶 procedowa膰 wymian臋 ca艂ych telefon贸w.
A mo偶e to nie sama bateria jest problemem i jednak trzeba wymienia膰 ca艂y telefon ? Tylko dlaczego po wymianie ca艂ego telefonu wi臋kszo艣膰 tych nowych z wymiany zachowuje si臋 tak samo ?

Strzelam, 偶e na dzie艅 dzisiejszy po prostu baterie, kt贸re s膮 na stanie zar贸wno w serwisach jak i w magazynach Apple, to baterie, kt贸rych nie sprawdzono pod k膮tem wyst臋powania tej samej usterki - wi臋c na razie nie ma na co wymienia膰. Mo偶na na o艣lep wymienia膰 same baterie albo ca艂e telefony - i skutek b臋dzie taki sam, loteria. Pewnie skoro usterki s膮 zg艂aszane masowo, to ju偶 kto艣 si臋 tym zajmuje, mo偶e w ko艅cu znajd膮 i wyeliminuj膮 rzeczywist膮 przyczyn臋. I pewnie wtedy powstanie program wymiany baterii w iP6s ;) ale to tylko moje spekulacje.

M贸j wy艂膮cza si臋 nie tylko jak jest zimnozw normalnych warunkach te偶 pada przy np.36%. 

No to coraz "lepiej"... A zaczyna艂 od wy艂膮czania si臋 na zimnie, czy od razu mia艂 objawy te偶 w normalnych warunkach?

#22 swiety74

swiety74
  • 773 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 17 marca 2016 - 14:16

Nie s艂ucha艂em. Telefon by艂 nieu偶ywany i wy艂膮czy艂 si臋 dopiero w domu po tym jak chcia艂em co艣 w nim sprawdzi膰. Nie ma 偶adnego znaczenia czy telefon mam uruchomion膮 apk臋 czy nie. Co艣 na 100% jest z sam膮 bateri膮 nie halo. Dzwoni艂em do apple a oni jak zwykle rest, nowy soft itp. Udaj膮, 偶e problem nie jest im znany...

#23 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2聽947 post贸w

Napisano 17 marca 2016 - 15:41

Ale po co dzwoni膰 do Apple ?

Robisz zlecenie na stronie cortlandu pakujesz telefon i czekasz a偶 wymieni膮 na nowy.

#24 Ma艂gorzata Maria

Ma艂gorzata Maria
  • 68 post贸w

Napisano 17 marca 2016 - 16:19

Nie s艂ucha艂em. Telefon by艂 nieu偶ywany i wy艂膮czy艂 si臋 dopiero w domu po tym jak chcia艂em co艣 w nim sprawdzi膰. Nie ma 偶adnego znaczenia czy telefon mam uruchomion膮 apk臋 czy nie. Co艣 na 100% jest z sam膮 bateri膮 nie halo. Dzwoni艂em do apple a oni jak zwykle rest, nowy soft itp. Udaj膮, 偶e problem nie jest im znany...

Niefajnie. 

Ja jeszcze czekam na jakiekolwiek info z Cortlandu, na razie wiem tylko tyle, 偶e wczoraj przed po艂udniem przesy艂ka dotar艂a.

#25 bee3

bee3
  • 3聽841 post贸w

Napisano 18 marca 2016 - 00:18

Niefajnie. 

Ja jeszcze czekam na jakiekolwiek info z Cortlandu, na razie wiem tylko tyle, 偶e wczoraj przed po艂udniem przesy艂ka dotar艂a.

To teraz tylko czeka膰 na maila o tre艣ci:
"Uprzejmie informujemy, 偶e diagnostyka Pa艅stwa sprz臋tu zosta艂a zako艅czona, a wada produktu potwierdzona. Przyst臋pujemy do kolejnego etapu realizacji zlecenia.
Pa艅stwa urz膮dzenie zostanie wymienione w ramach naprawy serwisowej. Otrzymaj膮 Pa艅stwo nowy produkt z magazynu serwisowego Apple, w my艣l postanowie艅 producenta. Metoda ta pozwala na najefektywniejsze usuni臋cie problemu oraz zachowanie najwy偶szej jako艣ci urz膮dze艅 Apple."

Tylko jak pisze wielu "szcz臋艣liwych" posiadaczy wymienionych przez Cortland iPhon贸w wy艂膮czaj膮cych si臋 w ni偶szych temperaturach - to najcz臋艣ciej nie rozwi膮zuje problemu.
Czy komu艣 jaki艣 serwis autoryzowany wymieni艂 w takim przypadku sam膮 bateri臋, a je偶eli tak - to czy rozwi膮za艂o to zg艂aszane problemy ?

U偶ytkownik bee3 edytowa艂 ten post 18 marca 2016 - 00:19

Pomog艂em ?   -  Lubi臋 to 

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych