Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 6s sam się wyłącza przy niższej temperaturze i naładowaniu 46%

• Please log in to reply
78 replies to this topic

#51 MacWyzanwca

MacWyzanwca
  • 13 posts

Posted 23 January 2016 - 11:05

Napisałem ogólnie.Czytałem dwa tematy o tym i nie wszystkim wyłącza się TYLKO na plusowych temperaturach. W obu przypadkach prawdopodobnie winowajcą jest bateria o czym też napisałem. Skoro Twój 6s plus działa idealnie ciesz się
Ucieło odpowiedź... Ciesz się

Czytaj uważniej ;-)

Mój 6s+ wyłączał się przy 0°C do + 4°C mając nawet 50% baterii. Został wymieniony. Działa stary 6 Plus. Zauważ, że tylko w tajnych laboratoriach mogą mieć roczne 6s Plusy. Premiera była w październiku zeszłego roku ;-)

Niestety nowy jaki dostałem na wymianę już się wyłączył na lekkim mrozie przy 80% baterii (na 6+ nie zrobiło to wrażenia). Sprzwdzę w tygodniu na lekko dodatnich i znów pojedzie do serwisu… i ta do skutku (mam też lodówkę). Nie dajmy się robić w balona!

#52 Kr!stov

Kr!stov
  • 68 posts

Posted 23 January 2016 - 11:20

...i znowu ucieło wiadomość. Tak to jest jak piszę się  z ajfona ;)

Sorki siedziałem do 4 rano  i mogło się pomieszać...Co do tematu, reszta mająca problemy z używalnością telefonu niech uderza do serwisów. To miałem napisane wcześniej i też ucieło - shit.

btw....widzę, że problem dotyczy 6s+ jak i zwykłych 6s. Ktoś napisał "firma schodzi na psy" i tu widać tego odzwierciedlenie w postaci różnych problemów. Odpukać ponad dwu letniej 5 nic nie dolega...

Mało tego. Zastanawiałem się nad zakupem 6s w tym roku ale jak mam urozmaicać życie i walczyć z serwisami to nie wiem czy to będzie dobre posunięcie.

Dużo ich było ale te ostatnie to: LG 9->SAMSUNG GALAXY S4->NOKIA LUMIA 735->IP5

#53 Driff

Driff
  • 423 posts

Posted 23 January 2016 - 11:25

Kr!stov wybacz ale większej bzdury od tej z etui nie słyszałem :-) Mój 5s przebywa regularnie na mrozie po około 6 godzin non stop i zarówno w Applowskim pokrowcu jak również w zwykłym sylikonie działa bez problemu. 

<p>MacBook Air 13" Early 2014 + iPhone 12 Pro Max + AirPods Pro

#54 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 23 January 2016 - 11:30

A co to ma do rzeczy? iPhone 6s+ ma 2 miesiące i wyłącza się na chłodzie ale plusie. PODKREŚLAM: Mam 6 Plus roczny i w tych samych warunkach działa idealnie! Czyli można? Można!

Z racji, że mi padło ogrzewanie w aucie, to przez dwa dni jeździłem przy -7 z 6s Plus używanym jak zwykle z Yanosikiem i dał radę, nic się nie wyłączyło, mimo, że ja przymarzłem do kierownicy :)

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#55 MacWyzanwca

MacWyzanwca
  • 13 posts

Posted 23 January 2016 - 11:34

Z racji, że mi padło ogrzewanie w aucie, to przez dwa dni jeździłem przy -7 z 6s Plus używanym jak zwykle z Yanosikiem i dał radę, nic się nie wyłączyło, mimo, że ja przymarzłem do kierownicy :)

I to potwierdza „wyjątkowość” egzemplarzy, które nie dają rady… dzięki za wiadomość (potwierdzenie, że nie jest regułą nieprawidłowe działanie).

Ja nie poddam się w walce i jak tylko przyjdzie odwilż (już jutro), a mi padnie na spacerze to jedzie do serwisu, a ja mam już tak duży materiał o bateriach, wsparciu (polskim) Apple i serwisach, że zamiast wpisu wyjdzie chyba cykl ;-)

#56 Kr!stov

Kr!stov
  • 68 posts

Posted 23 January 2016 - 11:55

Kr!stov wybacz ale większej bzdury od tej z etui nie słyszałem :-) Mój 5s przebywa regularnie na mrozie po około 6 godzin non stop i zarówno w Applowskim pokrowcu jak również w zwykłym sylikonie działa bez problemu. 

Ja słyszałem, typu wkładać tel do mikrofalówki :)

Z etui to przykład nie zasada typu kupujcie etui telefon będzie działać tak jak powinien bez niego :)

Nie dość, że wydaje się 2-4k złotych to w gratisie masz rosyjską ruletkę czy Twoje urządzenie będzie wolne od wad. Super...

#57 luki4ever76

luki4ever76
  • 7 posts

Posted 23 January 2016 - 14:32

Zaryzykowałbym stwierdzeniem ze iphony maja dość badziewne baterie które stosunkowo szybko sie zużywają i potem spada napięcie przy niższych temperaturach.

Jest dokładnie tak jak piszesz, Apple zawsze miało problemy z akumulatorami w iPhone. Ja już podobną sytuację z wyłączaniem miałem w iPhone 5, ten sam efekt, spadek temperatury powodował spadek napięcia w akumulatorze i wyłączanie, zawsze kiedy akumulator był naładowany poniżej 50%, teraz to samo w iPhone 6s. Dodatkowo aluminium bardzo szybko łapie niską temperaturę że po kilku chwilach ciężko utrzymać telefon w ręce, a baterii to też z pewnością nie pomaga. Przykre, że sprzęt za który trzeba dać 3,7 k ma problemy z podstawowym elementem jakim jest akumulator, a jeszcze bardziej irytujące że autoryzowany serwis iMad nie widzi problemu podobnie jak sam producent. 

ps. I uwielbiam to ich p**********e "sprawdziliśmy sprzęt w warunkach laboratoryjnych"  :D Jak już nie chcę się jednemu czy drugiemu ruszyć dupy przed serwis na zewnątrz przy obecnych temperaturach to niech do swojego laboratorium dokupią lodówkę  :P

#58 MacWyzanwca

MacWyzanwca
  • 13 posts

Posted 23 January 2016 - 14:55

ps. I uwielbiam to ich p**********e "sprawdziliśmy sprzęt w warunkach laboratoryjnych"  :D Jak już nie chcę się jednemu czy drugiemu ruszyć dupy przed serwis na zewnątrz przy obecnych temperaturach to niech do swojego laboratorium dokupią lodówkę  :P

Jak byś mnie cytował w rozmowie ze wpsarciem Apple (bez p… ;-))

#59 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 23 January 2016 - 17:48

Hehe w iMadzie dwa razy odsyłałem telefon na diagnozę, za drugim faktycznie stwierdzili usterkę, jednak odmówili wymiany z powodu zakończonej gwarancji (wcześniej poinformowano mnie, że wysyłając telefon z rachunkiem zostanę obsłużony).

Kończy się więc na naprawie w Cortland za pieniądze, no cóż, myślę że Apple powinno nad tym popracować, bo to pierwszy taki moment od dawna, w którym czuję się trochę mamiony przez infolinię że wszystko będzie w porządku, a przez miesiąc w sumie jestem w punkcie wyjścia i uboższy o siano wydane na diagnozę i transport w iMad (prawie stówka)...

- Co ludzie mówią o mnie? - spytał. - Mówią: idiota? Co ludzie mówią?

#60 MasterM

MasterM
  • 1658 posts

Posted 23 January 2016 - 19:01

Ja też dzwoniłem do Apple w sprawie baterii w moim 6S Plusie i za każdym razem kobieta mówiła, że "serwis MUSI potwierdzić usterkę". Ale serwis przeprowadza testy według procedur Apple a w tych niemal jest pewne, że prawie nowa bateria jaka jest w iPhonie wyjdzie na sprawną. Chociaż nie działa w temperaturach jakich powinna. iPhone'y faktycznie, zbyt dobrych baterii nie mają.

#61 draro1

draro1
  • 6 posts

Posted 24 January 2016 - 13:44

Mogę jedynie potwierdzić, że i w moim przypadku 6s 128gb na małym mrozie (a nawet wczoraj przy +2 stopniach) po wykonaniu kilku zdjęć wyłączył się.Za każdym razem kiedy wychodzę na zewnątrz i jest niższa temperatura to sytuacja jest ta sama bez wyjątków.Obudowa rzeczywiście bardzo szybko robi się zimna (temp otoczenia) ale to nie tłumaczy takiej wady.Wcześniej na 6, 5s i na 4s nie miałem tych problemów.Co tu ukrywać Apple zaczyna już też sprzedawać g...no w złotku bo za 4200zł wady tak podstawowych elementów jak bateria nie mogą mieć miejsca.Co mają powiedzieć użytkownicy w krajach, w których temp przez większość roku jest niższa od 10 stopni.Apple powinno pisać na pudełkach "Do użytku tylko w domu":-).Nie ma co tłumaczyć Apple,że w instrukcji jest 0-30 stopni bo wszyscy producenci maja podobne zapisy i nie spotkałem nikogo z HTC, Samsungiem itp. z takimi przypadłościami.

#62 MacWyzanwca

MacWyzanwca
  • 13 posts

Posted 24 January 2016 - 13:49

Jak kilka razy pisałem są egzemplarze, które działają poprawnie nawet przy silnym mrozie. I są w większości. Co potwierdza konieczność reklamowania tych padających na lekkim chłodzie do skutku.

Apple nie piszę, że można używać 0-30°C tylko, że w innym zakresie mogą zachowywać się gorzej. 

Ja będę sprawdzał każdy swój na wypadek chłodów, latem użyję lodówki (tam jest powyżej zera). Nie odpuszczę ;-)

#63 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 24 January 2016 - 21:10

...

Apple nie piszę, że można używać 0-30°C tylko, że w innym zakresie mogą zachowywać się gorzej. 

...

Pod tym względem to zabezpieczyli się dobrze (można rzec - do granic absurdu) w instrukcji czytamy: "... iPhone został zaprojektowany z myślą o pracy w temperaturze otoczenia 0–35ºC (32–95ºF) i o przechowywaniu w temperaturze –20–45ºC (–4–113ºF). Jeśli iPhone jest używany lub przechowywany w temperaturze spoza tego zakresu, może ulec uszkodzeniu. ...", a w warunkach gwarancji: "... Gwarancja nie dotyczy : ... uszkodzeń powstałych w wyniku używania Produktu Apple w sposób niezgodny z opublikowanymi przez Apple podręcznikami użytkownika, danymi technicznymi lub innymi instrukcjami dotyczącymi Produktu Apple ..."

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#64 MasterM

MasterM
  • 1658 posts

Posted 25 January 2016 - 07:45

Ale w temperaturze od 0 do 35 stopni ma działać !

#65 inuictus

inuictus
  • 1023 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 January 2016 - 09:02

U mnie w przypadku 6s 16gb nie wyłączył się ani razu, nawet podczas użytkowania (zdjęcia, telefony, messenger) przy -10, jedyne co zaobserwowałem to spowolnienie systemu, bateria także bez większych spadków.  

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#66 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 25 January 2016 - 16:45

U mnie na razie ok, dwa tygodnie po wizycie w serwisie i się nie wyłączył sam, wczesniej w przeciągu półtora tygodnia trzy razy się wyłączył. Używam od listopada i nic się nie działo nigdy takiego. Może będzie spokój z oddaniem do serwisu, na razie tylko sprawdzili jakimś testem baterię.

#67 Kr!stov

Kr!stov
  • 68 posts

Posted 29 January 2016 - 03:11

No i u mnie też wyszło szydło z worka.

W dniu wczorajszym podczas rodzinnej wycieczki w Toruniu, chodząc na dworzu przy warunkach ok. +8 IPhone 5 padł ;)

Wiatr był odczuwalny bo gdyby nie on to faktycznie byłoby cieplej.

Telefon trzymałem w ręku - chodziłem z włączoną nawigacją google.

Miał 46% po czym wibracja i ekran bach czarny - myślałem, że tylko się wygasił lecz się myliłem.

Próba włączenia a na ekranie powiadomienie graficzne aby podłączyć go do ładowarki.

Następnie wracając do auta iPhone siedział w kieszeni kurtki. Po kilku chwilach w aucie,

włączam i pokazuje 15% - uruchomiłem tryb oszczędzania i na takim ZAPASIE baterii dotrwałem do domu :)

Reasumując każdego może to spotkać i spotyka.

Ja raczej nie będę z nim wędrował po serwisach bo zdarzyło się to pierwszy raz i dodatkowo jest to telefon dwuletni zakupiony jako używany wiec nie znam jego historii co się z nim działo wcześniej.

Przy okazji będąc kiedyś w okolicach serwisu Apple wstąpiłem aby sprawdzili mi baterię i wynik był oczywiście taki, że jest ona w stanie dobry +.

Edited by Kr!stov, 29 January 2016 - 03:11.

#68 algalonim

algalonim
  • 1 posts

Posted 29 January 2016 - 17:49

Podobny problem z samoczynnym wyłączaniem miałem kiedyś w iPhonie w 5s gdy temperatura wahała się od 0 do 10 stopni. Przy niższych temperaturach oraz wyższych nic takiego się nie działo. Dziś doświadczyłem podobnego problemu w iPhonie 6s. Kiedy przebywałem na dworzu i chciałem skorzystać z telefonu (było 7 stopni a miałem 18 procent baterii w telefonie), ten samoczynnie się wyłączyć a przy próbie włączenia pojawiała się ikonka z prośbą o podłączenie do ładowania. Po krótkim ogrzaniu w kieszeni włączy się, ale żeby po chwili się znowu wyłączyć i tak 5 raz do czasu aż go podłączyłem do ładowarki. Wczoraj zaktualizowałem iOS-a do wersji 9.2.1 i się zastanawiam czy wina nie leży po stronie systemu.

#69 Kr!stov

Kr!stov
  • 68 posts

Posted 29 January 2016 - 20:29

Wątpię, że to wina systemu. Mam najnowszy dostępny soft. Miałem wcześniej różne telefony od sredniakow po flagowce i używałem je normalnie nawet przy -25. Takiej sytuacji jak z moim pierwszym iphonem nie miałem więc nie jestem przekonany, że do przez ios.

#70 MasterM

MasterM
  • 1658 posts

Posted 30 January 2016 - 10:09

Serwis.

#71 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 30 January 2016 - 10:38

Serwis.

Czy myślisz serwis jest nieunikniony i to jakaś wada ?Jak mi się 6s Plus wyłączył kiedy przyszły większe mrozy tak trzy razy w przeciągu półtora tygodnia, zaniosłem do serwisu na próbę sprawdzić baterię, ale od tamtego czasu jak "na złość" działa dobrze, a mówili żebym zostawił jak znów się tak będzie dziać. 

#72 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 30 January 2016 - 11:34

Ja wysylam swojego w pn dzis miarka sie przebrala w temp pokojowej przy robieniu zdjec przy 20% sie wylaczyl.

#73 MasterM

MasterM
  • 1658 posts

Posted 30 January 2016 - 14:56

Czy myślisz serwis jest nieunikniony i to jakaś wada ?Jak mi się 6s Plus wyłączył kiedy przyszły większe mrozy tak trzy razy w przeciągu półtora tygodnia, zaniosłem do serwisu na próbę sprawdzić baterię, ale od tamtego czasu jak "na złość" działa dobrze, a mówili żebym zostawił jak znów się tak będzie dziać.

Ostatnio to popularna usterka, jak w dodatnich temperaturach tak się dzieje, to serwis, tylko bierz Cortland, dobrze to opisz, żeby testów nie przeprowadzali w temperaturze pokojowej.

#74 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 31 January 2016 - 14:07

Ja po oddaniu mojej nieszczęsnej szóstki do Cortlandu na wymianę baterii, mimo że cała sprawa została pokierowana przez człowieka z Apple i dołączyłem filmik w którym tel zdycha w temperaturze pokojowej, otrzymalem zgodę na płatną naprawę, której jednak nie polecają :D.

Testy diagnostyczne producenta nie potwierdzają wadliwości baterii.

Po przywróceniu do ustawień fabrycznych, telefon działa poprawnie. Na Pana życzenie możemy przeprowadzić odpłatną wymianę baterii, jednak zdaniem serwisu, nie jest ona konieczna. Przy niskich temperaturach baterie mogą charakteryzować się krótszym czasem pracy.

To miłe że nie chcą wyciagać kasy, ale serio problem występuje i wystarczy położyć telefon na parapecie żeby w przeciągu kilki minut się wyłączył... :)

Edited by waluigi, 31 January 2016 - 14:08.

- Co ludzie mówią o mnie? - spytał. - Mówią: idiota? Co ludzie mówią?

#75 MasterM

MasterM
  • 1658 posts

Posted 31 January 2016 - 14:20

Jak okaże się, że pada w niskiej temperaturze, ale dodatniej, to powiedzą, że termometr wadliwy :D Najlepiej go zbić.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users