Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mapowanie na stałe zasobu z zewnątrz

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 bobi1326

bobi1326
  • 75 posts

Posted 01 November 2015 - 15:42

Witam,

W domu posiadam NAS'a synology. Mam uruchomioną usługę DDNS w postaci adresu "xxx.synology.me"

Chodzi mi o dostęp z zewnątrz do zasobów dysku poprzez Findera. W synology mam włączoną usługę plików po afp.

W jaki sposób mogę osiągnąć to aby w bocznym panelu findera cały czas był widoczny odnośnik prowadzący do zasobów NAS'a. Biorąc pod uwagę oczywiście to, że wymagane są również dane do logowania (chcę je zapamiętać na stałe).

Z góry dziękuję za każdą pomoc i pozdrawiam.

#2 leszekcce

leszekcce
  • 68 posts

Posted 01 November 2015 - 18:44

Niewiem czy dobrze zrozumiałem ale tu masz moj filmik który pokazuje jak na stałe zamapować dysk.

• sdoubleu likes this

#3 bobi1326

bobi1326
  • 75 posts

Posted 01 November 2015 - 22:43

Tak, ale to zadziała przy dostępie wewnątrz sieci lan. Chciałbym aby to działało z zewnątrz sieci. Mam usługi ftp, smb, afp. Tylko nie wiem gdzie mam wpisać te dane.

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 01 November 2015 - 23:03

Dane do ftp, smb i tego typu rzeczy najprościej wpisać w Finderze pod "połącz z serwerem" czyli cmd+k (menu Idź). Zapamiętuje poprzednie wpisy. 

Edited by Yellowfrog, 01 November 2015 - 23:06.

#5 bobi1326

bobi1326
  • 75 posts

Posted 03 November 2015 - 20:29

Dane do ftp, smb i tego typu rzeczy najprościej wpisać w Finderze pod "połącz z serwerem" czyli cmd+k (menu Idź). Zapamiętuje poprzednie wpisy. 

A jak do tego zrobić skrót?

#6 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 05 November 2015 - 08:40

A cholera wie. U mnie jakoś kompy w sieci pojawiają się na bocznym pasku Findera na samym dole. Ale to pewnie wina Bonjour. Nie wiem jak zamapować na stałe jakiś zasób sieciowy w postaci skrótu. Sam jestem ciekawy, może ktoś pomoże?

#7 leszekcce

leszekcce
  • 68 posts

Posted 20 December 2015 - 22:39

Łączysz z serwerem tak jak kolega wyżej napisał a pózniej robisz tak jak ja to zrobiłem. U mnie przynajmniej to działa.

#8 pikut

pikut
  • 29 posts

Posted 09 January 2020 - 22:56

No tak, ale po restarcie komputera na nowo trzeba łączyć się z serwerem i mapować dysk... da się zrobić, aby był tam zawsze, że wystarczy, że połączę się z VPN i kliknę sobie na dysk...

#9 bobi1326

bobi1326
  • 75 posts

Posted 12 January 2020 - 06:51

Jak masz utworzony skrót na pulpicie to on nie znika ;)

#10 pikut

pikut
  • 29 posts

Posted 11 February 2020 - 11:38

Znalazłem w sumie jeszcze inne rozwiązanie. Przeciągnąłem zmapowane dyski z biurka do Docka w miejscu, gdzie są foldery i śmietnik. Jak rozłączę się z dyskami, to w Docku zmienia się ikona dysków na ikonkę dysku, a jak kliknę w nią, to łączy mnie automatycznie z tym dyskiem i pojawia się ikonka folderu z dostępem do plików. Jest to mega wygodne, mega szybkie i zdecydowanie najfajniejsze moim zdaniem rozwiązanie. Ta zmiana ikonki jest oczywiście dlatego, że mam ustawione, że ma pokazywać jako stos. Dzięki temu widać czy jesteś połączony z dyskiem czy nie i można usunąć wyświetlanie zmapowanych dysków na biurku. 

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 11 February 2020 - 13:25

Fajne ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users