xHDPit, dnia 12 List 2015 - 19:34, napisał:
UWAGA! Mam nowy trop w naszej sprawie. Pokazałem dziś feralnego tracerouta znajomemu programiście i naświetliłem problem. Zobaczył IP i mówi "Wszystko jasne - masz IP z trefnej puli..83". Podobno pula adresów zaczynająca się od 83.xxx przydzielana przez Orange posiadaczom Neo+, ma jakieś spamerskie pochodzenie i jest blokowana przez większość dostawców, co utrudnia lub czasem uniemożliwia normalne korzystanie z usług.
[CIACH]
Programiście - i wszystko jasne.
Tak, kolegia miałby rację, gdyby to mówił jakieś 10 lat temu, ale też nie do końca, bo nie spamerskie, tylko pula 83.* nie była wcześniej używaną adresacją a nieużywanych adresacji się nie ustawia w routerach berzegowych i stąd by problem, który został rozwiązany jakieś 10 lat temu. Przekaż proszę koledze, że ma mocno nieaktualne informacje a i jeszcze nie do końca wie gdzie dzwoniło
xHDPit, dnia 12 List 2015 - 20:03, napisał:
Właśnie sprawdziłem swój IP. Jakże by inaczej - Jestem na czarnej liście. Podejrzewam, że cała reszta z 83.xxx również. Tu można zrobić test.
Czarna lista nie ma nic do tego, google, microsoft, i inni duzi providerzy poczty mają połaowę swoich adresów na czarnych listach. Ale to ma wpływ na pocztę i na nic więcej. Nie tędy droga. Szukacie trochę na siłę i nie w tych miejscach co trzeba.