Zazwyczaj gadżety, które mnie interesują mam zaraz po premierze jednak przy jabłkowym zegarku stwierdziłem na starcie, że mnie nie interesuje (jakiś taki duży i dziwny się wydawał). Nie tak dawno samsung zaprezentował Gear S2 i bardzo mi się ten smartwach spodobał jednak po krótkiej przygodzie pomiędzy ip5 a ip6 z Z3 stwierdziłem, że to jeszcze nie czas aby wracać do androidowych modeli w którym każdy ma jak dla mnie jakiś defekt ...stwierdziłem (sporo po premierze), że czas jednak sprawdzić co ten jabłkowy zegarek jest warty.
Czytając wiele recenzji fanbojów trochę się zniechęciłem jednak stwierdziłem, że kupię i sam sprawdzę .. najwyżej odsprzedam. Podjechałem do salonu przymierzyć wersję 38mm (mam naprawdę niewielki nadgarstek) i wersję 42mm .. pomimo małego nadgarstka 38mm jest WYŁĄCZNIE dla kobiet o znacząco postępującej anoreksji. Kupiłem 42mm czarną wersję sport . nie miałem niestety okazji porównać ją z czarną SS ale ze względu na wagę jak i cenę określam to jako dobry wybór.
A teraz najlepsze - najczęściej używam AW do odbierania połączeń .. tak, tak dziwne ale mieszkam pod Wrocławiem i akurat u mnie w domu mam problem z zasięgiem w związku z czym są 2 miejsca w domu gdzie da się porozmawiać - tam właśnie odkładam telefon a z zegarka rozmawiam gdzie chcę. Pomyślicie, że można przecież podejść i rozmawiać w miejscu gdzie zasięg jest - można ale czuje się jak za starych lat na stacjonarnym
. Może to i głupie ale ta funkcja mi się bardzo przydaje .. również wtedy gdy na weekendowej wycieczce telefon jest głęboko w plecaku a AW na nadgarstku. Podobnie w firmie gdy zdarzy mi się zostawić tel na biurku - problemem jest jednak to gdy IP i AW są podłączone z różnymi Access Pointami choć w tej samej sieci .. podejrzewam, że rozpoznają MAC adres punktu dostępu i gdy jest różny to odbieranie połączeń nie jest przekazywane na AW.
Wszelkiego rodzaju powiadomienia na spotkaniach czy przy biurku to też fajna sprawa (PS. Jak ktoś pisze, że używa AW do powiadomienia o e-mailach to na pewno mało ich otrzymuje). Sprawdzam temperaturę i kalendarz, kontroluję WEMO switche.
Czy warto kupić? - AW jest TYLKO i AŻ dopełnieniem iphona - niczym mniej i niczym więcej.
Tak samo jak z AW mógłbym zrezygnować z pilota do telewizora i zmieniać kanały ręcznie .. tylko po co? Kiedyś na pewno wszyscy będą mieli smartwatche, smartpierścionki i inne gadżety które ułatwiają nam dane czynności (one nie leczą, tylko wspomagają bardzo podstawowe zadania)
PS. A na koniec - jak jabłoń wprowadzi do Polski Apple Pay to napiszę, że AW jest dla mnie niezbędny.