Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iPhone 6s, 6s Plus - pierwsze wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1758 odpowiedzi w tym temacie

#1101 maria333

maria333
  • 20 postów

Napisano 22 listopada 2015 - 09:43

Witam :) mam pytanko mam w planach zakupić nowego iphona 6s 128 GB mam okazję kupić od znajomego z Szwajcarii trochę taniej niż na stronie apple.pl czy telefon będzie się czymś różnił oprócz tego że na tyle pudełka nie będzie opisu po Polsku?

Numer IMEI 353266075413864 

Podobno 100% nie posiada blokady SIM-LOCK da się to jakoś przed zakupem sprawdzić ?

Bardzo proszę o szybką odpowiedz :)

Użytkownik maria333 edytował ten post 22 listopada 2015 - 09:45

#1102 eroberto1

eroberto1
  • 285 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 listopada 2015 - 11:03

Witam :) mam pytanko mam w planach zakupić nowego iphona 6s 128 GB mam okazję kupić od znajomego z Szwajcarii trochę taniej niż na stronie apple.pl czy telefon będzie się czymś różnił oprócz tego że na tyle pudełka nie będzie opisu po Polsku?

Numer IMEI 353266075413864 

Podobno 100% nie posiada blokady SIM-LOCK da się to jakoś przed zakupem sprawdzić ?

Bardzo proszę o szybką odpowiedz :)

Wersja europejska nie będzie się niczym różnić

#1103 tomciopaluch123

tomciopaluch123
  • 988 postów
  • SkądEarth

Napisano 22 listopada 2015 - 21:12

Oddawał ktoś już na gwarancje eskę z pierdzącym głośnikiem ? 

#1104 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 23 listopada 2015 - 09:57

a ja mam pytanie czy ktoś ma 6s 128 i jak wygląda u niego kwestia tinty ekranu? wiem że to może dość karkołomna hipoteza ale może kupno najdroższej wersji 6s da mi dobry ekran 6 128 już drugą  dostałem dobrą:D

i pytanie 2 jak wygląda kwestia gwarancji na telefony kupione np w MediaMarkt czy rtv euro agd czy można je potem oddać na gwarancje do Cortlandu czy iSpota? wiem że kiedyś gwarancje trzeba było załatwiać przez MM i był to koszmar  

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#1105 tomciopaluch123

tomciopaluch123
  • 988 postów
  • SkądEarth

Napisano 23 listopada 2015 - 10:21

a ja mam pytanie czy ktoś ma 6s 128 i jak wygląda u niego kwestia tinty ekranu? wiem że to może dość karkołomna hipoteza ale może kupno najdroższej wersji 6s da mi dobry ekran 6 128 już drugą dostałem dobrą:D
i pytanie 2 jak wygląda kwestia gwarancji na telefony kupione np w MediaMarkt czy rtv euro agd czy można je potem oddać na gwarancje do Cortlandu czy iSpota? wiem że kiedyś gwarancje trzeba było załatwiać przez MM i był to koszmar

Gwarancje masz w całej Europie na podstawie nr seryjnego. Możesz oddać gdzie chcesz. Co do 128gb - mit.

#1106 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 23 listopada 2015 - 23:51

a ja mam pytanie czy ktoś ma 6s 128 i jak wygląda u niego kwestia tinty ekranu? wiem że to może dość karkołomna hipoteza ale może kupno najdroższej wersji 6s da mi dobry ekran 6 128 już drugą  dostałem dobrą :D

Każdy autoryzowany serwis realizuje naprawy gwarancyjne (roczna gwarancja Apple) niezależnie od tego czy iP z AOS czy MM. Problemy pojawiają się zwykle po upływie 12m. bo wtedy okazuje się że miejsce zakupu może mieć istotne znaczenie dla miejsca i sposobu załatwienia ew. reklamacji

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#1107 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 24 listopada 2015 - 08:50

Też tak myślę dlatego chyba lepiej będzie jak zamówię w AOS albo kupię cortlandzie lub w ispocie 

Użytkownik _Artek_ edytował ten post 24 listopada 2015 - 09:03

#1108 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 24 listopada 2015 - 09:32

Każdy autoryzowany serwis realizuje naprawy gwarancyjne (roczna gwarancja Apple) niezależnie od tego czy iP z AOS czy MM. Problemy pojawiają się zwykle po upływie 12m. bo wtedy okazuje się że miejsce zakupu może mieć istotne znaczenie dla miejsca i sposobu załatwienia ew. reklamacji

Dlatego ja kupuję najtańszą nówkę jaka się trafi w danym czasie na allegrogo czy innym olx - (nie patrzę na dystybucje czy demo itp)  do tego dokupuje apple care i nie obchodzą mnie rękojmie itp a telefon z apple care i tak wychodzi jakieś 500zł-700zł taniej niż w oficjalnej dystrybucji. Ale w tym roku sobie odpuszczę bo i tak nigdy nie zdarzyło się żebym miał jeden telefon dłużej niż rok. 

Użytkownik nie_lubie_jablek edytował ten post 24 listopada 2015 - 09:33

#1109 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 24 listopada 2015 - 20:37

A jak z AppleCare na telefon w Polsce? Jak w ogóle je kupujesz i aktywujesz?

#1110 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 24 listopada 2015 - 23:09

Dziś w moje ręce wpadła piękna 6s-ka Gold 64GB. Początek produkcji, zakupiona w Dreznie. Trafil mi się egzemplarz taki jak 6s Plus - pozbawiony jakichkolwiek wad, bez klikajacych ekranów, home buttonow itp. Przyjemnie chłodna tinta ekranu bez jakichkolwiek złe podświetlonych czy zacienionych miejsc. Chyba mam szczęście do tych złotych iPhonow :) Male zaskoczenie, kiedy okazało się ze procek jest TSMC. W iPhonie 6 także miałem TSMC a w Plusie Szajsunga ;)
Ogólne wrażenia pozytywne - nie będę się rozwodził na pół stron ale iPhone 6s zaskoczył mnie płynnością działania nie tylko w porównaniu do iPhona 6. Jest on znacznie szybszy od iPhona 6s Plus. S Plus jest mułowaty w porównaniu z 6s. Naprawdę mogę na ten temat się wypowiedzieć z pełna odpowiedzialnością ;) To nie efekt placebo. 6s jest dużo szybszy od 6s Plus.Dobrze ze miałem porównanie bo nigdy bym nie uwierzył ze istnieje duża różnica w płynności działania. Jeśli wziąć pod uwagę fakt, iż 9.2 Beta cholernie przyspieszyła iPhona 6s Plusa to jest on i tak wolniejszy niż iPhone 6s na 9.1. Nie wiem czy tutaj ma znaczenie rodzaj użytego procka - watpię w to. Już niebawem będę mógł porównać czas pracy na baterii zwykłej 6-ki a 6s'a. 6 Plus w moim przypadku mocno przegrywał z 6s Plusem jeśli chodzi o czas pracy na baterii. Na 6s Plus potrafiłem bezproblemowo wyciągać do 2 dni zwyczajnie korzystając w typowy dla mnie sposób.

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#1111 tomciopaluch123

tomciopaluch123
  • 988 postów
  • SkądEarth

Napisano 24 listopada 2015 - 23:57

Dziś w moje ręce wpadła piękna 6s-ka Gold 64GB. Początek produkcji, zakupiona w Dreznie. Trafil mi się egzemplarz taki jak 6s Plus - pozbawiony jakichkolwiek wad, bez klikajacych ekranów, home buttonow itp. Przyjemnie chłodna tinta ekranu bez jakichkolwiek złe podświetlonych czy zacienionych miejsc. Chyba mam szczęście do tych złotych iPhonow :) Male zaskoczenie, kiedy okazało się ze procek jest TSMC. W iPhonie 6 także miałem TSMC a w Plusie Szajsunga ;)
Ogólne wrażenia pozytywne - nie będę się rozwodził na pół stron ale iPhone 6s zaskoczył mnie płynnością działania nie tylko w porównaniu do iPhona 6. Jest on znacznie szybszy od iPhona 6s Plus. S Plus jest mułowaty w porównaniu z 6s. Naprawdę mogę na ten temat się wypowiedzieć z pełna odpowiedzialnością ;) To nie efekt placebo. 6s jest dużo szybszy od 6s Plus.Dobrze ze miałem porównanie bo nigdy bym nie uwierzył ze istnieje duża różnica w płynności działania. Jeśli wziąć pod uwagę fakt, iż 9.2 Beta cholernie przyspieszyła iPhona 6s Plusa to jest on i tak wolniejszy niż iPhone 6s na 9.1. Nie wiem czy tutaj ma znaczenie rodzaj użytego procka - watpię w to. Już niebawem będę mógł porównać czas pracy na baterii zwykłej 6-ki a 6s'a. 6 Plus w moim przypadku mocno przegrywał z 6s Plusem jeśli chodzi o czas pracy na baterii. Na 6s Plus potrafiłem bezproblemowo wyciągać do 2 dni zwyczajnie korzystając w typowy dla mnie sposób.

Fajna opinia, ale z interpunkcja na bakier - cieżko sie czyta :) Nie wiedziałem, ze jest AŻ taki przeskok w płynności 6s/6s plus.

Użytkownik tomciopaluch123 edytował ten post 24 listopada 2015 - 23:59

#1112 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 25 listopada 2015 - 06:27

Różnica w szybkości działania jest spowodowana tylko i wyłącznie rozdzielczością. 6s ma do obrobienia dużo mniej pikseli w czasie pracy. Nie jest to na pewno wina procesora, tym bardziej, że cep Samsunga wypada nieco lepiej pod tym względem.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#1113 Mystic_PL

Mystic_PL
  • 61 postów

Napisano 25 listopada 2015 - 07:29

Mam 6s 128GB i 6s+ 128GB oba z TSMC i nie widzę żadnej różnicy w wydajności poza tym, że w 6s+ bateria trzyma zdecydowanie dłużej.
Żona i córa mają 6s 64GB oba z samsungiem i również nie widzę różnicy w porównaniu do mojego 6s z TSMC.
Wcześniej miałem 6 i 6+ 64gb i subiektywnie eski działają zdecydowanie szybciej.
Spore przyśpieszenie esek zauważyłem natomiast po wyłączeniu syri.

iP3G 16GB => iP4 16GB => iP5 64GB => iP6/iP6+ 64GB => iP6s/6s+ 128GB

iPad 3 64GB Cellular / iPad PRO 128GB Cellular

#1114 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 25 listopada 2015 - 08:46

Fajna opinia, ale z interpunkcja na bakier - cieżko sie czyta :) Nie wiedziałem, ze jest AŻ taki przeskok w płynności 6s/6s plus.

Przepraszam. Pozna pora a ja na szybko pisałem to z iPhona :)

Różnica w szybkości działania jest spowodowana tylko i wyłącznie rozdzielczością. 6s ma do obrobienia dużo mniej pikseli w czasie pracy. Nie jest to na pewno wina procesora, tym bardziej, że cep Samsunga wypada nieco lepiej pod tym względem.

Ja mysle, ze tutaj nie chodzi o te "parę" pikseli wiecej. Tutaj zapewne chodzi o zjawisko tzw. downsamplingu, ktory wystepuje w obu iPhonach z serii Plus. Wiecej na ten temat mozecie poczytac a takze zobaczyc pod ponizszym linkiem:

http://www.paintcode...ens-demystified

Tam zostalo to ladnie graficznie przedstawione. W iPhonie 6 Plus lub 6s Plus z wyświetlaczem Retina HD współczynnik skalowania wynosi 3, a obraz jest potem redukowany z 2208 x 1242 do 1920 × 1080 pikseli. Obraz jest przetwarzany w wyzszej rozdzielczosci niz Full HD, a potem jest skalowany w dół do około 87% jego oryginalnego rozmiaru.

Zatem to nie tylko praca na rozdzielczosci Full HD, a na wyzszej. W iPhonach 6 i 6s zjawisko downsamplingu nie wystepuje.

Użytkownik radzion edytował ten post 25 listopada 2015 - 08:52

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#1115 Mystic_PL

Mystic_PL
  • 61 postów

Napisano 25 listopada 2015 - 09:39

A ja myślę, że to są wszystko subiektywne odczucia, nie poparte żadnymi miarodajnymi testami, bo ilu użytkowników tyle opini.
Wszystko zależy od zdolności percepcyjnych organizmu każdego człowieka i jego zdolności postrzegania rzeczywistości.

iP3G 16GB => iP4 16GB => iP5 64GB => iP6/iP6+ 64GB => iP6s/6s+ 128GB

iPad 3 64GB Cellular / iPad PRO 128GB Cellular

#1116 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 25 listopada 2015 - 09:48

No bez przesady. Nie trzeba żadnych specjalistycznych testów. Wystarczy postawić obok siebie 6+ i 6 lub 6s+ i 6s i po prostu je przeklikać. Nie dorabiajmy do tego specjalnych ideologii. Zwykłe szóstki działają lepiej.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#1117 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 25 listopada 2015 - 09:54

trudno żeby nie  działały "gorzej" skoro przy tych samych bebechach ma więcej pixseli..... ja czekając na czarny piątek właśnie myśle nad tym czy chce 6s 128 czy 6s+ 64 i  nie wiem:D 

Użytkownik _Artek_ edytował ten post 25 listopada 2015 - 09:59

#1118 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 25 listopada 2015 - 10:08

trudno żeby nie  działały "gorzej" skoro przy tych samych bebechach ma więcej pixseli..... ja czekając na czarny piątek właśnie myśle nad tym czy chce 6s 128 czy 6s+ 64 i  nie wiem:D 

No proste jak zależy Ci na dużym ekranie i mocnej baterii to 6splus :) Ja osobiście miałem 6plusa i strasznie mnie zniechęcił rozmiar... Za duże ramki są w tym telefonie... ,a 6/6s jeszcze da się jedną ręką ogarnąć.

#1119 inuictus

inuictus
  • 1 023 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 listopada 2015 - 10:14

Jeżeli mogę mały offtop, czy ktoś ma jakieś info w sprawie black friday na jakich stronach szukać? Polskie także? Ogólnie celuje w rMBP 13".

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#1120 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 25 listopada 2015 - 10:16

A ja myślę, że to są wszystko subiektywne odczucia, nie poparte żadnymi miarodajnymi testami, bo ilu użytkowników tyle opini.
Wszystko zależy od zdolności percepcyjnych organizmu każdego człowieka i jego zdolności postrzegania rzeczywistości.

To nie sa subiektywne odczucia :) Roznica nie jest na granicy bledu statystycznego tylko jest bardzo mocno widoczna gołym okiem. Mialem okazje posiadac i porownac 4 smartfony (6, 6+ oraz 6s i 6s Plus). Plusy niestety "chodzą" dość leniwie w porownaniu ze zwyklymi szostkami. No ale oczywiscie, kazdy ma swoje wady i zalety. Chocby wspomniana bateria. Jest o niebo lepsza w Plusie :)

#1121 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 25 listopada 2015 - 10:19

Jeżeli mogę mały offtop, czy ktoś ma jakieś info w sprawie black friday na jakich stronach szukać? Polskie także? Ogólnie celuje w rMBP 13".

Niestety jedyne info jakie mam sla kolegii to to że rok temu Apple nie zrobiło promocji na  black friday

#1122 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 26 listopada 2015 - 01:41

Niestety jedyne info jakie mam sla kolegii to to że rok temu Apple nie zrobiło promocji na  black friday

A przy obecnym kursie 1$>4pln każde przeliczenie cennika przez Apple (PL) grozi podwyżkami o 5-8%

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#1123 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 listopada 2015 - 13:36

Też mam wrażenie, że Plusy działają gorzej. Do niedawna miałem swojego 6 Plus i pożyczonego 6 - naprawdę mniejszy działał szybciej. Z wersją S jest podobnie - wystarczy pobawić się w iSpocie. Ta różnica jest dosyć znacząca.

Zresztą, Plus jest naprawdę niewygodny w codziennym korzystaniu. Cieszę się, że się go pozbyłem i kupiłem 6S.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 27 listopada 2015 - 13:37

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#1124 studiomix

studiomix
  • 27 postów

Napisano 27 listopada 2015 - 14:20

Też mam wrażenie, że Plusy działają gorzej. Do niedawna miałem swojego 6 Plus i pożyczonego 6 - naprawdę mniejszy działał szybciej. Z wersją S jest podobnie - wystarczy pobawić się w iSpocie. Ta różnica jest dosyć znacząca.

Zresztą, Plus jest naprawdę niewygodny w codziennym korzystaniu. Cieszę się, że się go pozbyłem i kupiłem 6S.

Kolego możesz coś więcej powiedzieć o wymianie 6 plusa na 6s? Jakkolwiek rozwinąć ten temat. Właśnie stoję przed takim wyborem i zastanawiam się czy warto.

#1125 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 27 listopada 2015 - 16:28

Kolego możesz coś więcej powiedzieć o wymianie 6 plusa na 6s? Jakkolwiek rozwinąć ten temat. Właśnie stoję przed takim wyborem i zastanawiam się czy warto.

Jak odrobine poszukasz na forum to znajdziesz mnóstwo argumentów, np. moich, związanych z przesiadka z dużego na mały :)
Przesiadka z 6 plus na 6 (czy tez w innej kombinacji z dużego na mały) to duży krok w stronę szybkości działania oraz wygody użytkowania i ergonomii.
Oczywiście, są osoby których nie przekonam zadnymi argumentami. To oczywiste, ze są osoby dla których większy może być bardziej wygodny. Dlatego, nie spodziewaj sie, ze ktoś da Ci tutaj na forum gotowa receptę. Oczywiście, nie każdy ma możliwość "poużywania" obu rozmiarów (4 modeli). Ja miałem okazje drugi raz zaczynać od Plusa i przesiadać sie do mniejszego rozmiaru.

A czy warto zamienić sie w takiej sekwencji jak podałes? To zależy. np od pojemności jaka dysponujesz i ile jesteś w stanie dopłacić. Oczywiście warto byłoby wymienić sie chociażby ze względu na fakt iż dysponujesz ubiegłorocznym modelem. Musiałbyś sie określić bardziej konkretnie. Rozważyć wszystkie za i przeciw.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych