Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 3 głosy

OS X 10.11 El Capitan - dyskusje przedpremierowe.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
588 odpowiedzi w tym temacie

#276 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 19 sierpnia 2015 - 21:54

Jest dostępna publiczna 5 beta.

#277 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 19 sierpnia 2015 - 21:58

Oral Dev 7.

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#278 Mardok

Mardok
  • 252 postów

Napisano 20 sierpnia 2015 - 06:36

Tej przynajmniej nie wycofali po 5 minutach.

7 / Air2 / AW / Nano / Mac Mini / MBA

#279 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 sierpnia 2015 - 07:05

Tej przynajmniej nie wycofali po 5 minutach.

A jak się sprawuje? 

#280 kostner

kostner
  • 302 postów

Napisano 20 sierpnia 2015 - 14:38

Ja nie mogę zainstalować, mam komunikat, że nie można zweryfikować aktualizacji.

@edit

Poszło. Swoją drogą, w becie El Capitan nie działa mi modem 3G - Huawei E3131 (do Aero2). Inny model, E173 działa bez problemu, ktoś ma rozwiązanie? Wiem, że kiedyś pomagał przedłużacz USB w MBA ale tu to nie pomaga.

Użytkownik kostner edytował ten post 20 sierpnia 2015 - 16:20

#281 rafalz

rafalz
  • 343 postów

Napisano 20 sierpnia 2015 - 15:55

Dobrze działa, zaczyna przypominać pełnoprawny system.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur

#282 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 20 sierpnia 2015 - 17:11

Tak. Ja mam 3 uwagi:

1. System instaluje się i po zakończeniu wyskakuje okno logowania. Następnie APP Store pokazuje, że trzeba zrestartować komputer i znowu coś się instaluje (trwa to około 10-15 minut). To już druga beta, która tak ma. Wcześniej wszystko szło za jednym razem.

2. Aplikacje, które uruchamiają się z systemem typu: dropbox, Google Drive, czy MacID, za każdym razem po uruchomieniu komputera informują, że program ten uruchamiany jest pierwszy raz i czy aby na pewno chcę na to pozwolić...

3. W dalszym ciągu mam jakiś dziwny problem z iCloudem - a dokładniej Biblioteką Zdjęć, która w niewyjaśniony sposób przytyła z 1,8 GB do 6,8!!! nie wiem jakim cudem i w jaki sposób to naprawić /na razie dokupiłem dodatkową przestrzeń, bo przestały archiwizować mi się urządzenia/.

#283 ergoergo

ergoergo
  • 105 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 sierpnia 2015 - 20:08

Mam to samo: 

- mam komunikat, że nie można zweryfikować aktualizacji

- "aplikacje, które uruchamiają się z systemem typu: dropbox, Google Drive, czy MacID, za każdym razem po uruchomieniu komputera informują, że program ten uruchamiany jest pierwszy raz i czy aby na pewno chcę na to pozwolić..."

- w Mailu istny cyrk - zamiast do folderu przychodzące, poprawne maile wpadają do poczty niechcianej, w ustawieniach kont internetowych rozjeżdzają się opisy

Użytkownik ergoergo edytował ten post 20 sierpnia 2015 - 20:10

#284 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 sierpnia 2015 - 22:11

To jest Beta... haloooo

Zgłoś skoro testujesz.

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#285 ergoergo

ergoergo
  • 105 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 sierpnia 2015 - 22:52

Oczywiście ze zgłosiłem. Nie raz, nie dwa, ciągle zgłaszam jakieś błędy.

#286 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 21 sierpnia 2015 - 06:10

Dodam tylko, że tym razem najnowsza publiczna beta 5 (15A262e) jest już "uaktualniona zbiorczo" - to znaczy, że nie trzeba już instalować kolejnych uaktualnień, po zainstalowaniu mamy od razu najnowszą wersję.

Tym razem wymazałem partycję i zainstalowałem na czysto.

Działa już poprawnie (przynajmniej u mnie):

- przechodzenie między pulpitami Mission Control działa już normalnie - żadnych krzaków na ekranie

- Finder również odzyskał żwawość jeśli chodzi o widok listy (co prawda za każdym razem odświeża widok, ale robi to szybciej)

- w Mail poprawiono opisy w preferencjach poprzednio wystające poza pola

- działa również ustawienia własnego dźwięku powiadomienia w Mail - poprzednio nie wydawał z siebie żadnych komunikatów o nowej poczcie.

w sumie to poprawili wszystko co wysyłałem Feedback Assistantem.

Można już też wyłączyć ten wkurzający powiększający się kursor w Ustawieniach dostępności w Preferencjach systemowych - chyba rzutem na taśmę to dodali, bo opis tylko po angielsku.

#287 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 21 sierpnia 2015 - 07:48

Nadal śmieci (takie dziwne migotanie przez chwilę) na ekranie po wakeup, jeśli w czasie od uruchomienia systemu był podpięty 2 monitor (jeśli nie był jest wszystko ok). Timemachine na afpd na debianie tym razem przeżyło, ale jak się backup nei robi to TM pokazuje mi że robi backup na MackintoshHD a nie na dysk timemachine (localsnapshot mam wyłączony). Uprgade tym razem utrzymało to że localsnapshot jest wyłączony :)

Okno z ustawieniami poczty już wygląda tak jak powinno.

Libreoffice nadal nie działa :( ani 4.x ani 5.x

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#288 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 21 sierpnia 2015 - 07:59

Acha, najważniejsze. Opcja System Integrity Protection zniknęła z ustawień uruchamianych z partycji recovery. Wydaje się, przynajmniej na razie, że jednak z niej zrezygnowali, przynajmniej w takim wydaniu jak poprzednio.

Może działa jakoś inaczej, ale teraz używając sudo wszystko wydaje się działać tak jak w poprzednich systemach (czyli np. normalnie można usunąć lub ukryć nieużywaną aplikację po podaniu hasła administracyjnego). Może coś wyjdzie jeszcze w praniu...

#289 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 21 sierpnia 2015 - 09:10

Acha, najważniejsze. Opcja System Integrity Protection zniknęła z ustawień uruchamianych z partycji recovery. Wydaje się, przynajmniej na razie, że jednak z niej zrezygnowali, przynajmniej w takim wydaniu jak poprzednio.

Może działa jakoś inaczej, ale teraz używając sudo wszystko wydaje się działać tak jak w poprzednich systemach (czyli np. normalnie można usunąć lub ukryć nieużywaną aplikację po podaniu hasła administracyjnego). Może coś wyjdzie jeszcze w praniu...

Nie wiem... U mnie CleanMyMac nadal wywala się przy próbie usunięcia niepotrzebnych danych

#290 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 21 sierpnia 2015 - 09:48

Nie wiem... U mnie CleanMyMac nadal wywala się przy próbie usunięcia niepotrzebnych danych

Widocznie nie są niepotrzebne  :P

Ja tam normalnie przed chwilą usunąłem Grapher, Szachy i DVD Player - czyli to co zawsze - i działa normalnie, czy to poprzez sudo, czy nawet AppCleanerem bez żadnego kombinowania z wyłączaniem czegokolwiek - na poprzedniej becie to było niemożliwe.

EDIT.

Właśnie sprawdziłem i Google Drive normalnie startuje z systemem o nic się nie pytając. Coś masz chyba nie tak z tym updatem.

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 21 sierpnia 2015 - 09:52

#291 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 21 sierpnia 2015 - 10:05

Widocznie nie są niepotrzebne  :P

Ja tam normalnie przed chwilą usunąłem Grapher, Szachy i DVD Player - czyli to co zawsze - i działa normalnie, czy to poprzez sudo, czy nawet AppCleanerem bez żadnego kombinowania z wyłączaniem czegokolwiek - na poprzedniej becie to było niemożliwe.

EDIT.

Właśnie sprawdziłem i Google Drive normalnie startuje z systemem o nic się nie pytając. Coś masz chyba nie tak z tym updatem.

Może musiałbym na czysto system zainstalować. Poczekam do officiala. Jak nie będzie chodzić to pokuszę się o reinstalkę

#292 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 21 sierpnia 2015 - 10:06

albo jesteś developerem, i sobie poradzisz z betą, albo złodziejem i to nie nasz problem.

Albo używam publicznej bety ;-)

• miaziol, Deleted-63c21db09a i Kuba2000 lubią to

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#293 enedil

enedil
  • 108 postów
  • SkądPorfia, Chile

Napisano 21 sierpnia 2015 - 13:00

UWAGA: ten wątek NIE służy do zadawania pytań - albo jesteś developerem, i sobie poradzisz z betą, albo złodziejem i to nie nasz problem.

A bo to mało jest snobów, którzy dla bety zapłacą 99€?

Użytkownik enedil edytował ten post 21 sierpnia 2015 - 13:01

#294 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 21 sierpnia 2015 - 13:08

A bo to mało jest snobów, którzy dla bety zapłacą 99€?

Albo ignorantów, którzy nie wiedzą że jest publiczna beta.

#295 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 sierpnia 2015 - 14:59

Ba tylko to zdanie na czerwono to jest w pierwszym poście w wątku i osoba o statusie moderatora powinna wiedzieć o publicznej becie. Nie jestem developerem a tym bardziej złodziejem pomimo tego że tego życzył by sobie Pan moderator.

#296 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 21 sierpnia 2015 - 16:55

Ba tylko to zdanie na czerwono to jest w pierwszym poście w wątku i osoba o statusie moderatora powinna wiedzieć o publicznej becie. Nie jestem developerem a tym bardziej złodziejem pomimo tego że tego życzył by sobie Pan moderator.

Ludzie coście się przyczepili. Przecież jak on pisał to zdanie (15 czerwca) nie było żadnej publicznej bety. Publiczna beta wyszła 9 lipca. Poważnie tak ciężko wam się myśli?

#297 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 sierpnia 2015 - 20:06

Bo skoro była publiczna beta Yosemite i propozycja dalszego udziału w testach to logicznym było że pojawi się publiczna beta kapitana. Natomiast wpis z pierwszego posta jest deko obraźliwy do tego napisany kolorem zarezerwowanym dla moderacji. Korzystam z bety nie będąc developerem i zgodnie z tym wpisem muszę być złodziejem. A wystarczyło napisać że temat ten nie służy do udzielania pomocy i rozwiązywania problemów z betą bez wyzywania nikogo od złodzieja. 

Co by nie było że całkiem nie na temat. Zmierza wszystko w dobrym kierunku beta jest stabilna i zasuwa aż miło popaczeć :D Póki co mam jeden program nie działający tyle że on korzysta z frameworka mono. Dzisiaj jeszcze sprawdzę jak z wydajnością w rocksmith 2014. 

Użytkownik miaziol edytował ten post 21 sierpnia 2015 - 20:13

#298 enedil

enedil
  • 108 postów
  • SkądPorfia, Chile

Napisano 21 sierpnia 2015 - 20:12

Ludzie coście się przyczepili. Przecież jak on pisał to zdanie (15 czerwca) nie było żadnej publicznej bety. Publiczna beta wyszła 9 lipca. Poważnie tak ciężko wam się myśli?

Czyżeś nie zauważył, żem o tym pomyślał?

Ale wskazuję na fakt, że posiadanie płatnego planu deweloperskiego i bycie deweloperem to dwie całkowicie odrębne kwestie.

#299 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 21 sierpnia 2015 - 23:46

Jeśli komuś nie działa Split View to trzeba w Preferencjach Systemowych zaznaczyć Osobne przestrzenie dla monitorów i się przelogować. Bez tego nie wiadomo czemu nie działa.

Przy okazji, nie wiem czy ktoś już o tym pisał, ale wystarczy najechać myszą na zielony przycisk okna wcisnąć przycisk i przytrzymać a na ekranie pojawi się rozjaśnione pole wskazujące połowę ekranu - wystarczy najechać oknem i już. Nie trzeba używać Mission Control. Potem wystarczy wskazać myszą jedno z pozostałych otwartych okien i już. Działa nawet z Operą czy Chrome.

#300 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 21 sierpnia 2015 - 23:57

Jeśli komuś nie działa Split View to trzeba w Preferencjach Systemowych zaznaczyć Osobne przestrzenie dla monitorów i się przelogować. Bez tego nie wiadomo czemu nie działa.

Przy okazji, nie wiem czy ktoś już o tym pisał, ale wystarczy najechać myszą na zielony przycisk okna wcisnąć przycisk i przytrzymać a na ekranie pojawi się rozjaśnione pole wskazujące połowę ekranu - wystarczy najechać oknem i już. Nie trzeba używać Mission Control. Potem wystarczy wskazać myszą jedno z pozostałych otwartych okien i już. Działa nawet z Operą czy Chrome.

U mnie działa z tickniętym.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych