Już 6 beta
OS X 10.11 El Capitan - dyskusje przedpremierowe.
Napisano 03 sierpnia 2015 - 21:35
iPhone 15 Pro Max 512GB
Napisano 04 sierpnia 2015 - 07:21
Beta 6 to nowa ikona w ustawieniach systemu dla "ogólne" i nowa tapeta. Myślałem, że może dodadzą do Findera możliwość dopasowania okna w momencie przeciągania go do narożników (jak w linuxie czy windowsie), ale Apple ma znowu swoją wizję...
Zauważyłem, że po ostatniej aktualizacji przestał działać CleanMyMac... Tzn działa do momentu wciśnięcia "usuń" śmieci...
Użytkownik Mariusz Piaścik edytował ten post 04 sierpnia 2015 - 08:32
Napisano 04 sierpnia 2015 - 11:46
Zauważyłem, że po ostatniej aktualizacji przestał działać CleanMyMac... Tzn działa do momentu wciśnięcia "usuń" śmieci...
A to nie System Integrity Protection? Było wyżej.
Napisano 04 sierpnia 2015 - 22:25
Ja już od jakiegoś czasu narzekałem że nie mogę mieć wielu full-screenów na jednym ekranie (wcześniej narzekałem że nie mogę mieć innego full-screena na każdym ekranie). Jednocześnie zawsze denerwowały mnie wszelkie aktywne krawędzie i narożniki na innych systemach, obecne rozwiązanie pasuje mi idealnie.
Jeszcze jedno: górna krawędź jest w sumie aktywna, ale musisz przejechać myszą poza krawędź, samo dojechanie do krawędzi jest bezpieczne.
W sumie jest to już któreś rozwiązanie apple zrobione w sposób który sobie wymarzyłem znacznie wcześniej. Albo mam dużo szczęścia, albo ktoś kto to projektuje myśli tak jak ja.
Napisano 04 sierpnia 2015 - 22:52
W sumie jest to już któreś rozwiązanie apple zrobione w sposób który sobie wymarzyłem znacznie wcześniej. Albo mam dużo szczęścia, albo ktoś kto to projektuje myśli tak jak ja.
I dobrze, że jest tak jak sobie wymarzyłeś Chodzi tylko o to, że dobrze by było, żeby można było rozmieszczać tak dwie aplikacje nie tylko na full-screnie, ale również normalnie - dwa okna obok siebie, tak jak to robi aplikacja Spectacle. (skrótami klawiaturowymi, nie musi być przyciąganie do krawędzi, może być polecenie w menu). W końcu to nie system na tablety.
No przecież mogliby zadowolić wszystkich. taką małą pierdołą. Mam duży ekran i praktycznie nie używam full-screenu bo jak mam stronę otwartą w przeglądarce to czytając czuję się jakbym oglądał tenis.
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 04 sierpnia 2015 - 22:52
Napisano 05 sierpnia 2015 - 07:17
Przy czwartej publicznej po pobraniu (nie wiem czy juz bylo) nastapil update firmware (mb pro 6,2)
Defaultowa karta jaka zglasza sie w system report to Intel HD, a nie Nvidia (ktora sprawia mi sporo problemow)
Testuje
Napisano 05 sierpnia 2015 - 09:51
Mam problem z aktualizacją,wyskakuje taki komunikat podczas aktualizacji -Nie można było zweryfikować OS X EL Capitan Public Beta, Po ponownym uruchomieniu możesz jeszcze raz spróbować uaktualnić w App Store.
PS. ponowna próba instalacji kończy się taka samo.
Jak to naprwić?
Napisano 05 sierpnia 2015 - 11:23
Jest ktoś mi w stanie powiedzieć cy VMware Fusion 7 działa poprawnie? Wcześniej El Capitan pozbawił go przycisków przez co interfejs był nie do użycia
Z tego co zauważyłem czasem brakuje opisu buttona przy zamykaniu programu ale nie zawsze.
Zona na Acera Swift 3, pierwsza córka ma Yogę 520, druga ma Yogę 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor
Napisano 05 sierpnia 2015 - 13:34
Pod Yosemite działa, a pod ElCapitan?
Napisano 05 sierpnia 2015 - 13:55
Co z Parallels Desktop?
Pod Yosemite działa, a pod ElCapitan?
10.2.1 działa.
Napisano 05 sierpnia 2015 - 18:00
Mam problem z aktualizacją,wyskakuje taki komunikat podczas aktualizacji -Nie można było zweryfikować OS X EL Capitan Public Beta, Po ponownym uruchomieniu możesz jeszcze raz spróbować uaktualnić w App Store.
Jak to naprwić?
Niby nie jest to dział do zadawania pytań, wedle założenia zakładającego temat, ale próbowałeś to naprawić przez menu Debug w AppStore?
A żeby nie pozostać off-topic: nie idzie im na razie z implementacją kroju czcionek w iTunes 12.2.1.16 – szerokość rozbałaganiona niesamowicie, zwłaszcza widoczna w czasach trwania utworów
Porównanie Mavericks i EC:
A już horrendalne jest pojawianie się wielokropków w czasie odtwarzania, kiedy kombinacja cyfr jest za szeroka
Ale zapewne wyjdzie nowa wersja iTunes z okazji iOS 9 – miejmy nadzieję, że wtedy uwzględnią niektóre feedbacki. Troszkę pracy czeka ich jeszcze na Mailem (jak zawsze), nad Preview, żeby nie gubił wyświetlania przy przełączaniu w Mission Control, i nad Finderem - to też od wieków była pięta achillesowa. Poza tym, osobiście odnoszę lepsze wrażenia niż przy Yosemite. Oby tak do oficjalnej!
Użytkownik cronopioverde edytował ten post 05 sierpnia 2015 - 18:40
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Napisano 05 sierpnia 2015 - 19:48
10.2.1 działa.
Mam 10.1.1
Napisano 05 sierpnia 2015 - 21:00
Mam 10.1.1
To zrób update.
Napisano 06 sierpnia 2015 - 06:26
To zrób update.
Nie mogę! Mam legalną wersję, ale po update nie działa PD - nie mam czasu tego wyjaśniać, zostałem przy poprzedniej wersji.
Napisano 06 sierpnia 2015 - 07:46
No to u mnie na nowej becie TM na sieci się zaczął od nowa Czemu? Nie wiem, kopie na hdd przez usb przeszedł bez problemu. Przed upgrade oba backupy wymusiłem z reki aby były aktualne.
pozakadrem.pl
mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire
Napisano 06 sierpnia 2015 - 11:29
Napewno poprawili w nowej becie baterie. juz 90% = 7-8 godzin.
w poprzednich wersjiach ledwo 4 godziny wyciagał mi MBPr
Użytkownik grzenio edytował ten post 06 sierpnia 2015 - 11:35
rMBP 13" TB 2017 | iPhone 11 Pro | iPad Pro 11 | Watch 5
Napisano 06 sierpnia 2015 - 11:39
^^ jakim ty cudem wycigasz 7-8h to nie wiem. chyba przy sciemnionym mocno monitorze i przegladaniu internetu po kablu, bo wifi tez drenuje baterie.
ja na rMBP mid 2014 wyciagam 4h normalnej pracy (maile, browser, excel, pp, etc.)
Napisano 06 sierpnia 2015 - 11:42
Nie mogę! Mam legalną wersję, ale po update nie działa PD - nie mam czasu tego wyjaśniać, zostałem przy poprzedniej wersji.
To po co gitarę zawracasz?
Napisano 06 sierpnia 2015 - 12:52
Mam to samo, po 120 cyklach rMBP late 2013, około 7/8 godzin pracy. Na samym necie wifi i ekranie na 30% około 9h^^ jakim ty cudem wycigasz 7-8h to nie wiem. chyba przy sciemnionym mocno monitorze i przegladaniu internetu po kablu, bo wifi tez drenuje baterie.
ja na rMBP mid 2014 wyciagam 4h normalnej pracy (maile, browser, excel, pp, etc.)
Napisano 06 sierpnia 2015 - 13:57
Przy czwartej publicznej po pobraniu (nie wiem czy juz bylo) nastapil update firmware (mb pro 6,2)
Defaultowa karta jaka zglasza sie w system report to Intel HD, a nie Nvidia (ktora sprawia mi sporo problemow)
Testuje
Witam jestem ciekawy jak teraz sprawuje sie mb pro 6.2 masz nadal restarty?
pozdrawiam
Napisano 06 sierpnia 2015 - 19:34
Witam mam problem z procesami ktore obciążają procesor, osiaga ponad 90C,nazwy procesów to UserEventAgent 57%,Launchd 51% procesora.Jak to naprawić? maciek się grzeje.
PS.Samo przestało po 15min.dzieje sie tak z 3 razy dziennie.
Użytkownik pawelnrg edytował ten post 06 sierpnia 2015 - 19:38
Napisano 06 sierpnia 2015 - 20:25
Jak to naprwić?
Witam mam problem z procesami ktore obciążają procesor, osiaga ponad 90C,nazwy procesów to UserEventAgent 57%,Launchd 51% procesora.Jak to naprawić? maciek się grzeje.
PS.Samo przestało po 15min.dzieje sie tak z 3 razy dziennie.
To jest wersja beta. Nie jest oficjalnie wspierana. Ani przez support Apple, ani przez to forum. Wątek ponadto rozpoczęty został jako miejsce wymiany uwag o testowych wersjach nowego systemu i nie ma służyć do zadawania pytań i rozwiązywania problemów. Jedyne, co mogę w tej sytuacji zasugerować, to skorzystanie z Feedback Assistant. Po to jest. Zrobiłeś to?
Teraz ontop:
mnie osobiście w Podglądzie przy otwartych w nim kilku .png, po przesunięciu gestem na następny z kolei i kliknięciu w jakiekolwiek inne okno lub Biurko, znika widok; druga sprawa – Finder przy otwartych kilku kartach i przełączaniu pomiędzy nimi potrafi losowo zmieniać wielkość okna; odpalenie piosenki dwuklikiem w iTunes, przełączenie na inny program i powrót do iTunesa zamyka w widoku Albumów kartę odtwarzanego – warunek: musi to być .mp3, przy .m4a tak się nie dzieje ; Monitor Aktywności – i jak na razie tylko on – zachowuje się, jakby był przypisany do konkretnego Biurka: po zamknięciu jego okna i ponownym otwarciu z innego Biurka, zostaje się automatycznie przerzuconym na to, w którym ostatnio był on otwarty. Raporty, oczywiście, posłane, ale tak z ciekawości – ktoś jeszcze zaobserwował podobne zjawiska i będzie tych raportów więcej czy jestem odosobniony?
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Napisano 09 sierpnia 2015 - 12:11
Witam, czy El Capitan da się zainstalować na czysto, czy musi być poprzez aktualizacje z Yosemite? Chodzi o publiczną betę.
Napisano 09 sierpnia 2015 - 12:22
Witam, czy El Capitan da się zainstalować na czysto, czy musi być poprzez aktualizacje z Yosemite? Chodzi o publiczną betę.
Oczywiście, że da się na czysto. Najlepiej na osobnej partycji (to jest beta!), wtedy normalnie możesz użyć instalatora z AppStore wskazując tylko drugą partycję jako miejsce instalacji (normalnie klikasz, jak się ściągnie i nic nie kombinujesz). Albo możesz zrobić instalacyjnego pendriva, jak przy każdym innym systemie. http://osxdaily.com/...tall-usb-drive/ i wtedy zainstalować gdzie chcesz. Podczas instalacji trzeba sformatować dysk, bo inaczej będziesz miał nakładkę na stary system i nie ma to sensu.
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 09 sierpnia 2015 - 12:25
Napisano 10 sierpnia 2015 - 06:32
Po bardzo dlugiej walce w Yosemite zainstalowalem ELCapitan na czysto na moim juz leciwym MacBook Pro 5,5 z 2009r. Roznice duze w dzialaniu i komforcie pracy na korzysc ElCapitan. Narazie z takich bledow ktore staly sie widoczne to Finder. Nie zapamietuje ustawien szerokosci paska z ulubionymi i tagami po lewej stronie, nie zawsze pokazuje ikony plikow (problem rozwiazuje sie sam po przelaczeniu opcji widoku kafelek).
Duzy plus za szybkosc dzialania, bateria trzyma znacznie dluzej anizeli w Yosemite (po wybudzeniu systemu brakowalo kilkadziesiat % baterii w porownaniu do stanu poprzedniego), i brak ciaglego przegrzewania sie.
Sadze, ze ElCapitan bedzie szansa dla wielu uzytkownikow starszych modeli Maczkow.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 8
0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych