Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 3 votes

OS X 10.11 El Capitan - dyskusje przedpremierowe.

• This topic is locked This topic is locked
588 replies to this topic

#251 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Posted 10 August 2015 - 07:35

Po bardzo dlugiej walce w Yosemite zainstalowalem ELCapitan na czysto na moim juz leciwym MacBook Pro 5,5 z 2009r. Roznice duze w dzialaniu i komforcie pracy na korzysc ElCapitan. Narazie z takich bledow ktore staly sie widoczne to Finder. Nie zapamietuje ustawien szerokosci paska z ulubionymi i tagami po lewej stronie, nie zawsze pokazuje ikony plikow (problem rozwiazuje sie sam po przelaczeniu opcji widoku kafelek).  

Duzy plus za szybkosc dzialania, bateria trzyma znacznie dluzej anizeli w Yosemite (po wybudzeniu systemu brakowalo kilkadziesiat % baterii w porownaniu do stanu poprzedniego), i brak ciaglego przegrzewania sie.

Sadze, ze ElCapitan bedzie szansa dla wielu uzytkownikow starszych modeli Maczkow.

Musisz mieć nieaktualną betę. Nowa (beta 6) naprawiła problem Findera. W tej chwili już wszystko działa tak, jak powinno.

#252 -=JaMiRo=-

-=JaMiRo=-
  • 178 posts

Posted 10 August 2015 - 08:07

Musisz mieć nieaktualną betę. Nowa (beta 6) naprawiła problem Findera. W tej chwili już wszystko działa tak, jak powinno.

Wlasnie posiadam wersje beta 6. Widocznie nadal moga sporadycznie wystepowac problemy z finderem. Np w tej chwili mialem taki problem, ze po otworzeniu findera jak zamiast kafelek z aplikacjami widoczna mialem tresc aktualnie przegladanej strony. Dziwne....

#253 miaziol

miaziol
  • 94 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 August 2015 - 22:05

Tak sobie teraz gdybam że rozwiązanie apple z tym dzieleniem okien jest genialne. Dlaczego tak myślę? Ano po kilku dniach użytkowania win10. :). Primo gdyby zrobili to tak jak Microsoft to było by gadanie że kopiują a teraz trochę o wadach rozwiązania od konkurencji. Mianowicie kilka pulpitów no jest ok. Żeby się między nimi przełączać to trzeba kliknąć ikonę na pasku otworzy się menu pulpitów i możemy zmieniać. Jeśli chcemy przenieść dwie aplikacje do jednego okna to czeka nas troszkę zabawy z otwieraniem zamykaniem i przesuwaniem :D. w macos jest to mega prosto rozwiązane. Moim skromnym zdaniem to rozwiązanie naprawdę ma sens.

#254 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 12 August 2015 - 05:54

Spieszę poinformować że dzielenie okien działa także w nieco prostszy sposób: Wystarczy wcisnąć i przytrzymać przycisk + na krawędzi okna. Szkoda, że Apple po cichu to wprowadza (nie było nic o tym na prezentacji) i trzeba samemu odkrywać takie możliwości...

#255 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 12 August 2015 - 14:54

Wystarczy wcisnąć i przytrzymać przycisk + na krawędzi okna. Szkoda, że Apple po cichu to wprowadza (nie było nic o tym na prezentacji) i trzeba samemu odkrywać takie możliwości...

https://youtu.be/_p8AsQhaVKI?t=17m45s

Użyteczne wydaje mi się też przeciąganie jakiegokolwiek okna poza górną krawędź ekranu, żeby przenieść je na nowo utworzone biurko lub wprowadzić w tryb pełnego ekranu. W ogóle przez te 3 bety stwierdzam, że Yosemite – pierwszy system apple’owy, który pominąłem; na dysku głównym mam wciąż Mavericksa – nie ma nawet startu do El Capitana. Poza drobnymi bugami (beta w końcu) działa tak jak powinien. Obym tylko nie zmienił zdania po wypuszczeniu finalnej wersji.

Edited by cronopioverde, 12 August 2015 - 16:05.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#256 zorba

zorba
  • 156 posts

Posted 13 August 2015 - 07:21

Zainstalowałem na czysto El Capitana (publiczna beta) i ...... zauważyłem wyraźną poprawę w wydajności baterii  :)

Jest o wiele lepiej niż na Yosemite. Zresztą z tego właśnie powodu nie zostawiłem Yosemite na MBP 2011 (13'').

Czy u Was także Mail nie grupuje wiadomości od tego samego nadawcy i o takim samym temacie ?? Wszystkie są osobno.

Pozdrawiam !! 

#257 Lita

Lita
  • 651 posts

Posted 13 August 2015 - 15:37

Dokładnie - nie ma grupowania wiadomości od tego samego nadawcy i szczerze powiem - brakuje mi tego. Jak to wchodziło to jakos tak sceptycznie na to patrzyłam, a teraz jest mi niewygodnie jak wszystkie wiadomości są rozdzielnie. 

Co do baterii - u mnie nagle bacteria health na poziomie 100% (a było już 94%) I teraz nie wiem czy to błąd systemy czy może faktycznie moja bateria cudownie "ozdrowiała" ;) Te same parametry baterii pokazuje iStat Pro oraz Batery Health 

Edited by Lita, 13 August 2015 - 15:40.

 Telefon: iPhone 8 PLUS, 64GB Gold,
 Tablet: iPad Pro 9,7 WiFi Cellular, 32GB
 Apple TV4
 Apple TV3

#258 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 13 August 2015 - 20:21

A kalibrujecie jakos swoje baterie raz na jakis czas czy nie?

#259 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 posts
  • SkądSiedlce

Posted 14 August 2015 - 20:39

Ja niestety na becie mam widoczny spadek poziomu baterii,w coconutabattrry bateria spadła z 87% wydajności do 84%,fakt że maciek ma już 5 lat a bateria 656cykli i trzyma około 4,-4,5h.

#260 Piter80

Piter80
  • 106 posts

Posted 15 August 2015 - 05:34

Po 2 dniach na el capitan musialem wrocic do yosemite.U mnie na rmbp 13 late 2014 skype nie dzialal,mt4,i jforex tez nie dzialaly.Bateria lepiej.

#261 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 15 August 2015 - 07:08

U mnie coś Biblioteka zdjęć przestała działać...

#262 Mardok

Mardok
  • 252 posts

Posted 16 August 2015 - 06:02

A u mnie na najnowszej publicznej becie (na poprzednich było ok) Apple Remote przestaje działać w losowych momentach zaraz po uruchomieniu systemu - strasznie upierdliwe zwłaszcza że Mac Mini mam podłączone do TV z Kodi na pokładzie :/

7 / Air2 / AW / Nano / Mac Mini / MBA

#263 zorba

zorba
  • 156 posts

Posted 16 August 2015 - 13:32

A u mnie na najnowszej publicznej becie ...................................

A mnie najnowszej publicznej bety (4) App Store nawet nie zaproponował  :rolleyes:

"Zero" uaktualnień  :angry:

#264 Mardok

Mardok
  • 252 posts

Posted 16 August 2015 - 14:37

A mnie najnowszej publicznej bety (4) App Store nawet nie zaproponował  :rolleyes:

"Zero" uaktualnień  :angry:

Mi App Store pokazuje że niby mam zainstalowaną wersję 3 ale bulid numer 15A243d pokazuje wersje 4 tak więc może podobnie jest u ciebie.

#265 zorba

zorba
  • 156 posts

Posted 16 August 2015 - 18:12

Mi App Store pokazuje że niby mam zainstalowaną wersję 3 ale bulid numer 15A243d pokazuje wersje 4 tak więc może podobnie jest u ciebie.

Masz tą samą wersję co ja. Czwarta beta to 15A244d 

http://osxdaily.com/2015/08/04/os-x-10-11-el-capitan-public-beta-4-released-for-mac-testing/

#266 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 16 August 2015 - 18:49

Nieścisłość. Public beta 4 to 15A243d; developer beta 6 to 15A244d. Masz czwartą publiczną. Na pewno.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#267 zorba

zorba
  • 156 posts

Posted 16 August 2015 - 18:52

Nieścisłość. Public beta 4 to 15A243d; developer beta 6 to 15A244d. Masz czwartą publiczną. Na pewno.

Dzięki za uświadomienie :rolleyes:  

#268 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 16 August 2015 - 18:53

Wcisnął ktoś kiedyś "Usuń Bibliotekę Zdjęć iCloud"? Nie mogę tego cofnąć, choć jest przycisk, który powinien to zrobić...

#269 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 17 August 2015 - 08:09

Czy gdzieś w elcaptain w 'Zdjęciach' magicznie zaginął przycisk otwierania aplikacji po podłączeniu karty z fotografiami? Może zawędrował do jakiś 'akcji'? Bo otwiera mi sam i w ogóle się nie pytał czy ma to robić i czy za każdym razem itd. polityka 'wiemy lepiej co Ci potrzeba' ;)

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#270 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 17 August 2015 - 14:01

Czy gdzieś w elcaptain w 'Zdjęciach' magicznie zaginął przycisk otwierania aplikacji po podłączeniu karty z fotografiami? Może zawędrował do jakiś 'akcji'? Bo otwiera mi sam i w ogóle się nie pytał czy ma to robić i czy za każdym razem itd. polityka 'wiemy lepiej co Ci potrzeba' ;)

Apple wie lepiej. Po podłączeniu aparatu uruchom program Pobieranie obrazów (Image capture). Tam w lewym dolnym rogu można wybrać domyślny program uruchamiany przy podłączeniu aparatu - ale tylko przy podłączonym aparacie - co za ironia ;-)

#271 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 18 August 2015 - 18:56

Jest już publiczna beta 5. 

#272 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 August 2015 - 19:25

Jest już publiczna beta 5. 

Pokazało Ci aktualizację z beta 4? Mi nic nie wyświetla.

#273 Mardok

Mardok
  • 252 posts

Posted 18 August 2015 - 19:40

Oby pilota naprawiła bo oszaleć idzie ;) Dzięki za informacje :)

#274 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 18 August 2015 - 19:55

Pokazało Ci aktualizację z beta 4? Mi nic nie wyświetla.

Była, ale chwilowo zniknęła. http://osxdaily.com/...or-mac-testers/

Nie instalowałem.

#275 maff

maff
  • 89 posts

Posted 19 August 2015 - 21:12

siódma beta dla deweloperów udostępniona.

7 user(s) are reading this topic

0 members, 7 guests, 0 anonymous users