Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 3 głosy

OS X 10.11 El Capitan - dyskusje przedpremierowe.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
588 odpowiedzi w tym temacie

#1 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 143 postów

Napisano 15 czerwca 2015 - 22:19

Tradycyjny wątek zbiorczy do dzielenia się uwagami i newsami co do nadchodzącego wydania systemu.

UWAGA: ten wątek NIE służy do zadawania pytań - albo jesteś developerem, i sobie poradzisz z betą, albo złodziejem i to nie nasz problem.

• sliptribe lubi to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#2 imn

imn
  • 333 postów

Napisano 16 czerwca 2015 - 18:30

Dobrze, że w końcu temat powstał. :)

Nie pobawię się teraz bo nie jestem devem, więc zapytam Was o opinię. Jak sobie radzi rmbp 13" 2014 z intel iris 5100? Czy oprócz szybszego startowania aplikacji zniwelowali te daremne chrupnięcia animacji w interfejsie (notification center, mission control, przesuwanie biurek etc.)? Dużo glitchy, bugów?

 Macbook Pro Retina 13 

 iPhone X 

#3 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 czerwca 2015 - 23:14

Zdecydowanie.

Przetestowaliśmy go już na kilku konfiguracjach.

- iMac Late 2007 (2gb ram/standardowy dysk) - ogolny wzrost komfortu użytkowania systemu. Dalo sie nawet podziałać w Photoshopie na mniejszych plikach

- Mac Pro czarny kubeł wersja podstawowa - skrocone renderingi w cinema 4d robią robote :)

- MacBook Air 2014 4gb ramu - sam system laduje sie szybko, odpalanie aplikacji jeszcze szybciej, praca pomiedzy kilkoma programami powiedział bym że tak samo. Da się odpalić i podłubać w Aftereffects o niebo lepiej niż na 10.10

- Mac Mini 2010 (8gb ramu/ssd) - komputer dostał skrzydeł względem 10.10 i to sporo - w weekend został zarzucony pracą na dużych plikach - dawał sobie lepiej radę niż MacBook Pro 2012 na i5 o ciut lepszej konfiguracji.

Wzrost wydajności systemu najbardziej odczuwalny jest na starych systemach, natomiast na nowych kompach, skraca sie czas w zastosowaniach bardziej wymagających (z czystej ciekawosci wsadze ssd i 6gb ramu do imaca 2007 i pobawie sie na nim cinema i after effectsem).

Tyle odemnie.

• tomasz, lfemzwan i cronopioverde lubią to

Macbook Pro 11.4 | MacBook Air 6.2 | MacBook Air 6.1 | Mac Mini 4.1 | iMac 7.1 | iMac 5.1

iPad Mini 4 | iPad 4 | iPad Mini 1 | iPhone 6s | iPhone 6 | iPhone 4 | Apple Watch S1 | Time Capsule

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 143 postów

Napisano 17 czerwca 2015 - 15:04

Re: up.

O takie właśnie posty chodzi w tym wątku. Uczcie się od kolegi ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 Krzyh

Krzyh
  • 103 postów
  • SkądWołomin, Poland

Napisano 17 czerwca 2015 - 15:38

Ja u siebie testuję 

Konfig:

MacBook Pro "15 late 2013 (16 GB RAM/SSD) -- problemy z pocztą (Mail) - co chwile kręcąca się piłeczka, VMware (strasznie ciężko startuje, poza tym na virtualnej maszynie Win 7 pogubił sterowniki do np drukarki) Problemy z Safari (czasami strona nie chce się otworzyć - pomaga wyłączenie aplikacji i włączenie ponowne) Wybudzenie systemu czasem sprawia problemy - pomaga Hard Reset

Ogólnie Mac zwolnił ... może to jest wina przywrócenia z TC wszystkiego co było na Yosemite ...   no ale nic czekam na następną Betę może coś się u mnie poprawi ... póki co wracam do wcześniejszej wersji

Użytkownik Krzyh edytował ten post 17 czerwca 2015 - 15:41

#6 wustyle

wustyle
  • 153 postów
  • Skądwuwua

Napisano 17 czerwca 2015 - 15:41

Testuje na Mac Mini 2010 C2D (8gb ramu/ssd)

Adobe CC

Mam tez macbooka pro mid 2010 z 8 GB RAM (10.10.3)

Krotko - koparka opada

To co obiecali (Metal) po prostu dziala i to rewelacyjnie. Poza bugami oczywistymi dla pierwszej bety (nie dziala wi-fi, nie mozna zainstalowac fontow w fontbook po 2 krotnym kliknieciu) jest bardzo dobrze.

Szybkosc i wydajnosc systemu wzrosla w porownaniu do 10.10.3 BARDZO.

Czekam na 2 bete.

system instalowany na czysto

SSD kingston 120 GB

Użytkownik wustyle edytował ten post 17 czerwca 2015 - 16:46

#7 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 17 czerwca 2015 - 16:38

Ja od siebie dodam, że warto dopisywać czy system był instalowany na czysto/jako aktualizacja/na czysto z przywróceniem z TM.

Nie ma czegoś takiego jak iPhone 2g

#8 imn

imn
  • 333 postów

Napisano 17 czerwca 2015 - 18:41

A porównywał ktoś szybkość i jakość pracy do mavericksa? Bo wiadomo, że yosemite to padło nie biorę poważnie tego sytemu.

 Macbook Pro Retina 13 

 iPhone X 

#9 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 czerwca 2015 - 08:48

A porównywał ktoś szybkość i jakość pracy do mavericksa? Bo wiadomo, że yosemite to padło nie biorę poważnie tego sytemu.

Mam porownanie z: 10.6/10.8/10.9/10.10 (akurat na tych kompach ktore wymienilem wczesniej byly te systemy)

Kazdy był wolniejszy.

Wszystkie instalki byly robione na czysto bez odtwarzania z TC

Macbook Pro 11.4 | MacBook Air 6.2 | MacBook Air 6.1 | Mac Mini 4.1 | iMac 7.1 | iMac 5.1

iPad Mini 4 | iPad 4 | iPad Mini 1 | iPhone 6s | iPhone 6 | iPhone 4 | Apple Watch S1 | Time Capsule

#10 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 czerwca 2015 - 08:59

10.6 jest wolniejszy od 10.11? Poważnie?

MacBook Pro (13-calowy, 2017 r.)

iPhone 14 Pro

#11 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 09:05

dliwski: zależy co porównasz. "Responsywności" UI 10.6 nic nie przebije (prócz 10.4 rzecz jasna), ale jak porównasz wykorzystywanie zasobów sprzętowych (co się przekłada na czas wykonania danego zadania przez system/program), to każdy kolejny system Apple jest szybszy od poprzednika.

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#12 jacente

jacente
  • 10 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 18:10

Mam dwa laptopy:

MBP 15 Early 2013 10.9.5

MBP 13 Early 2015 z El Capitanem (prawie nieużywany, system czysty)

Mogę nagrać jakieś filmiki porównawcze.

Na nowym systemie przeglądarka Safari działa lepiej, dodatkowo system pozwala na uruchomienie nowego Offica 2016.

Użytkownik jacente edytował ten post 18 czerwca 2015 - 18:25

#13 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 22:44

Tak na szybko pytanie. Jak z wykrzaczaniem się programów? Chodzi o Virtualbox bo pewnie xStation to mało osób używa.

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 143 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 23:34

A jak Bluetooth? Od 10.10.3 po uśpieniu mi zawsze przestaje działać, mocno liczę, że w 10.11 poprawili.

#15 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 czerwca 2015 - 05:57

Tak na szybko pytanie. Jak z wykrzaczaniem się programów? Chodzi o Virtualbox bo pewnie xStation to mało osób używa.

Virtualbox działa bez zarzutów. Korzystam i ani razu Aplikacja mi się nie wykrzaczyła.

#16 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 19 czerwca 2015 - 07:28

Ciekaw jestem czy poprawili sprawność działania na intelu... Retina 2012 średnio sobie radzi na yosemite. 

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#17 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 czerwca 2015 - 13:02

MacBook Pro (Retina, 13-calowy, koniec 2013 r.)

Procesor: 2,4 GHz Intel Core i5

Pamięc: 8GB 1600MHz DDR3

Grafika: Intel Iris

El Capitan instalowany jako aktualizacja na Yosemite 10.10.3

- Tak jak zapowiadali- ogromny skos wydajnościowy względem Yosemite.

- Nie ma już problemów z przycięciami i klatkowaniem interfejsu.

- Centrum powiadomień działa idealnie.

- Szybkość systemu jest naprawdę bardzo dobra.

- El Capitan radzi sobie dużo lepiej z dużymi plikami pdf. Wcześniej przewijanie takich plików klatkowało a teraz jest płynnie(duży plus)

- Safari działa szybciej ale potrafi jeszcze się wykrzaczyć lub dać komunikat, że nie odnaleziono serwera.

- Mail dla mnie działał dobrze teraz działa bardzo dobrze.

- Używam sporo aplikacji firm trzecich i z żadną nie mam problemu.

- O bateri mogę powiedzieć, że napewno nie jest gorzej. Trzyma tyle samo albo kilkadziesiąt minut dłużej.

- Yosemite potrafił długo łączyć się z WiFi. El Capitan robi to znacznie lepiej.

- Poruszanie się między kilkoma pulpitami przy otworzonych kilkunastu aplikacjach działa bez zarzutu.

- Dzielenie aplikacji na ekranie działa po profesorsku.

- Finder moim zdaniem też został poprawiony. W zależności od układu ikon podczas przewijania były widać przycięcia. Na El Capitan nie zaobserwowałem tego.

Jeśli Apple nic nie zepsuje to El Capitan będzie system jakiego każdy oczekuje. 

• Ania.S lubi to

#18 imn

imn
  • 333 postów

Napisano 19 czerwca 2015 - 18:06

@PatrykDot

Dzięki za opinię, na to czekałem.  Tak powinien działać yosemite od samego początku.

e/ A dałbyś radę zrobić krótkie video pokazujące działanie systemu i wrzucić na YT?

Jeszcze ciekawi mnie kwestia działania AU Lab + Soundflower. Bo na yosemite nie da się soundflowera używać ze względu na "crackling".

Użytkownik imn edytował ten post 19 czerwca 2015 - 19:40

 Macbook Pro Retina 13 

 iPhone X 

#19 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 20 czerwca 2015 - 07:35

Może i mi się wydaję ale na ekranach bez retiny wygląda odrobinę lepiej. 

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#20 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 20 czerwca 2015 - 09:24

Chyba tak ;) ogólnie xStation działa jakby kogoś interesowało. iStat Menus nie działa a w jego wersji beta nie da rady wyłączyć wszystkich wskaźników.

Wieczorem wstawię listę programów, które działają i nie xD

#21 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2015 - 10:36

Chyba tak ;) ogólnie xStation działa jakby kogoś interesowało. iStat Menus nie działa a w jego wersji beta nie da rady wyłączyć wszystkich wskaźników.

Wieczorem wstawię listę programów, które działają i nie xD

iStatus Menus chyba ma już wersję beta kompatybilną z El Capitan.

Użytkownik PatrykDot edytował ten post 20 czerwca 2015 - 11:07

#22 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 20 czerwca 2015 - 12:13

Przeczytałeś dokładnie co napisałem? ;) 

"a w jego wersji beta nie da rady wyłączyć wszystkich wskaźników."

#23 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2015 - 17:32

Przeczytałeś dokładnie co napisałem? ;)

Jasne ;D Czytając między postami zagubiłem się :D

#24 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 20 czerwca 2015 - 20:41

Też macie problem z mailem?

#25 wiktor64

wiktor64
  • 7 postów

Napisano 20 czerwca 2015 - 21:37

Też macie problem z mailem?

też, potrafi "zgubić" treść maila - pozostaje tylko temat - cała zawartość jest widoczna w każdym innym kliencie pocztowym

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych