Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 3 głosy

OS X 10.11 El Capitan - dyskusje przedpremierowe.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
588 odpowiedzi w tym temacie

#51 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 29 czerwca 2015 - 14:23

Przemek Pająk ze Spiderweb dopiero co pisał, że El Capitan jest mega stabilny. Nie wiem, co on robi na swoim komputerze, ale na moim macu stabilnie nie jest. Safari to porażka. Ciągła zawiecha i proces używający 50% CPU... Finder niewiele lepiej... No i bateria... Na moim MBP z 2013 roku pokazuje 3:46 (na Yosemite około 8-9h)... 

Zrobiłeś iosnoop dla procesu zżerającego CPU?

Wysłałeś zgłoszenie Apple na https://developer.ap.../bug-reporting/ ?

Nakładka czy czysta instalka?

[…] Jeśli ktoś zastanawia się nad instalacją to radzę poczekać do publicznej bety.

Większości z wypowiadających się w temacie zapewne można dać tę samą poradę.  :)

Ja sam, jako żem nie developer, poczekam na pewno. I będę czytał ten oraz wątki na innych forach, zanim jakąkolwiek krzywdę swojemu podstawowemu dyskowi wyrządzę, bo można przyjemniej spędzić czas niż na kilkugodzinnych downgrade’ach  :)

Użytkownik cronopioverde edytował ten post 29 czerwca 2015 - 14:27

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#52 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 29 czerwca 2015 - 16:50

Zrobiłeś iosnoop dla procesu zżerającego CPU?

Wysłałeś zgłoszenie Apple na https://developer.apple.com/bug-reporting/ ?

Nakładka czy czysta instalka?

Większości z wypowiadających się w temacie zapewne można dać tę samą poradę.  :)t

Ja sam, jako żem nie developer, poczekam na pewno. I będę czytał ten oraz wątki na innych forach, zanim jakąkolwiek krzywdę swojemu podstawowemu dyskowi wyrządzę, bo można przyjemniej spędzić czas niż na kilkugodzinnych downgrade’ach  :)

To prawda. Ja obiecałem sobie, że po przebojach z zeszłego roku też dam sobie spokój i poczekam przynajmniej do publicznej bety. Pokusiło mnie po artykule Przemka Pająka że nowy El Capitan jest już bardzo stabilny i wszystko w nim działa... Niestety nie... A bateria na razie ginie w oczach. Zgłoszenie wysłałem do Apple. Poczekam jeszcze - może dziś lub jutro będzie kolejna beta naprawiająca błędy...

#53 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 czerwca 2015 - 19:16

To prawda. Ja obiecałem sobie, że po przebojach z zeszłego roku też dam sobie spokój i poczekam przynajmniej do publicznej bety. Pokusiło mnie po artykule Przemka Pająka że nowy El Capitan jest już bardzo stabilny i wszystko w nim działa... Niestety nie... A bateria na razie ginie w oczach. Zgłoszenie wysłałem do Apple. Poczekam jeszcze - może dziś lub jutro będzie kolejna beta naprawiająca błędy...

Masz betę 1 czy 2? Przy becie 1 wszystko naprawdę działało mi szybko i stabilnie. Beta 2 skraca czas pracy na baterii i co dziwne grzeje MBPr ale w CPU nic nie pokazuje dużego zużycia procesora. 

#54 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 29 czerwca 2015 - 20:29

Masz betę 1 czy 2? Przy becie 1 wszystko naprawdę działało mi szybko i stabilnie. Beta 2 skraca czas pracy na baterii i co dziwne grzeje MBPr ale w CPU nic nie pokazuje dużego zużycia procesora. 

Mam betę 2

myślałem, że dziś Apple wypuści jakąś aktualizację, ale najwidoczniej nie...

#55 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 30 czerwca 2015 - 06:31

Jak beta może mieć błędy i niedoróbki?

Normalnie tragedia... ;)

P.S. WiFi działa, jeśli komuś nie to ma problem sprzętowy.

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#56 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 czerwca 2015 - 07:31

Jak beta może mieć błędy i niedoróbki?

Normalnie tragedia... ;)

P.S. WiFi działa, jeśli komuś nie to ma problem sprzętowy.

Nikt nie pisał o tragedii ;] 

#57 wustyle

wustyle
  • 153 postów
  • Skądwuwua

Napisano 30 czerwca 2015 - 09:17

Dokladnie :)

U mnie to chyba kwestia sprzetowa. Pan "horyzont" wymienial mi HDD na SSD w robocie i chyba cos naknocil z kabelkiem od anteny, bo pod Mavericks z dysku zew. wifi tez nie dziala ;)

Co nie zmienia faktu, ze beta 1 byla lepsza niz 2.

Czekamy na trojke.

#58 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 30 czerwca 2015 - 11:17

Kolejne problemy jakie zauważyłem:

- odmontowywanie dysków - strasznie długo trwa (potrafi zawiesić Findera),

- TimeMachine - archiwizacja potrafi trwać kilka godzin,

- Zamykanie systemy - zawiecha Findera

Dzisiaj uspokoiła mi się trochę bateria, choć to mało pocieszające. Safari nadal na liście najbardziej prądożernych... Czasem zastanawiam się jak oni to robią, że spierdolą rzeczy które działały wcześniej (Safari, Finder, Time Machine, wi-fi)... I co beta to jest dokładnie to samo...

Użytkownik Mariusz Piaścik edytował ten post 30 czerwca 2015 - 11:18

#59 wustyle

wustyle
  • 153 postów
  • Skądwuwua

Napisano 30 czerwca 2015 - 13:03

Kolejne problemy jakie zauważyłem:

- odmontowywanie dysków - strasznie długo trwa (potrafi zawiesić Findera),

- TimeMachine - archiwizacja potrafi trwać kilka godzin,

- Zamykanie systemy - zawiecha Findera

Dzisiaj uspokoiła mi się trochę bateria, choć to mało pocieszające. Safari nadal na liście najbardziej prądożernych... Czasem zastanawiam się jak oni to robią, że spierdolą rzeczy które działały wcześniej (Safari, Finder, Time Machine, wi-fi)... I co beta to jest dokładnie to samo...

tez sie nad tym zastanawiam

skoro beta 1 byla swietna, to beta 2 powinna byc jeszcze lepsza

no ale developerem nie jestem

moze tak ma byc, zeby produkt finalny byl jak najlepszy

#60 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 05 lipca 2015 - 21:34

Czy spotlight jest umiejscowiony na ekranie tak samo jak w Yosemite?

#61 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 06 lipca 2015 - 10:48

Czy spotlight jest umiejscowiony na ekranie tak samo jak w Yosemite?

Tak... Chociaż można go przesuwać w dowolne miejsce

#62 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 06 lipca 2015 - 17:28

Tak... Chociaż można go przesuwać w dowolne miejsce

Zawsze coś, choć to nie to samo.

#63 Ariel Tryka

Ariel Tryka
  • 102 postów

Napisano 08 lipca 2015 - 23:03

Jakie zmiany zauważyliście w najnowszej becie tj. Beta 3?

#64 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 09 lipca 2015 - 09:20

Działa dużo szybciej od poprzedniej i w końcu Safari naprawili. Teraz lata jak głupie i nie tnie się. Miałem jeszcze problem z podglądem plików w Finderze. Też go naprawili. Na razie błędów nie widzę. Ciekawy jestem baterii.

#65 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipca 2015 - 10:12

Jest ktoś mi w stanie powiedzieć cy VMware Fusion 7 działa poprawnie? Wcześniej El Capitan pozbawił go przycisków przez co interfejs był nie do użycia ;)

#66 Ariel Tryka

Ariel Tryka
  • 102 postów

Napisano 09 lipca 2015 - 23:37

w końcu  You Tube można puszczać samo do Apple TV bez klonowania obrazu... brawo Apple...

#67 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 10 lipca 2015 - 01:02

W El Capitan wprowadzili inny system zarządzania przywilejami plików i dziwny system "bez użytkownika root" (rootless) - można to sobie zobaczyć w informacjach o dysku w Narzędziu Dyskowym, klikając na główny dysk.

Ktoś może się zdziwić, że np. nie może usunąć do kosza programu Szachy, nawet korzystając z terminala i bashowych komend (łącznie z sudo). Podaję więc link do małego programiku Rootlesstoggler, który włącza/wyłącza tryb rootless. Wystarczy uruchomić i po przełączeniu zrestartować kompa i już mamy pełne przywijeje administratora.

#68 wustyle

wustyle
  • 153 postów
  • Skądwuwua

Napisano 10 lipca 2015 - 07:33

Spory skok wydajnosci wzgledem beta 2. CC 2015 nie jest jeszcze w pelni gotowe na Kapitana, ale ostatni update illustratora w koncu naprawil te aplikacje. Indesign czasem wariuje. Reszta super.

#69 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 10 lipca 2015 - 08:04

Dostałem własnie email z info o public beta :)

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#70 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 10 lipca 2015 - 11:15

Witam, zainstalowałem publiczną bete 10.11 i mam problem z programem iStat Menus.Nie mogę go przypiąć by działał na pasku systemowym obok ikony baterii.Trzeba czekać na aktualizacje iStat?

#71 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 lipca 2015 - 11:26

Witam, zainstalowałem publiczną bete 10.11 i mam problem z programem iStat Menus.Nie mogę go przypiąć by działał na pasku systemowym obok ikony baterii.Trzeba czekać na aktualizacje iStat?

Musisz czekać na aktualizację. Z drugiej strony nie bardzo rozumiem po co się pchać w system w wersji beta. Zdrowiej poczekać na finał.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#72 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 10 lipca 2015 - 11:34

W El Capitan wprowadzili inny system zarządzania przywilejami plików i dziwny system "bez użytkownika root" (rootless) - można to sobie zobaczyć w informacjach o dysku w Narzędziu Dyskowym, klikając na główny dysk.

Ktoś może się zdziwić, że np. nie może usunąć do kosza programu Szachy, nawet korzystając z terminala i bashowych komend (łącznie z sudo). Podaję więc link do małego programiku Rootlesstoggler, który włącza/wyłącza tryb rootless. Wystarczy uruchomić i po przełączeniu zrestartować kompa i już mamy pełne przywijeje administratora.

Jak zwykle "wynalazcy" natworzą miliony programików, każdy do jednej funkcji.

Żeby na stałe wyłączyć rootless dopisujemy po prostu key "rootless=0" do com.apple.Boot.plist

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#73 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 10 lipca 2015 - 11:35

Musisz czekać na aktualizację. Z drugiej strony nie bardzo rozumiem po co się pchać w system w wersji beta. Zdrowiej poczekać na finał.

Chce przetestować czy tak naprawde to co obiecali bedzie w praktyce.Bo na nowszych maszynach nie bedzie już widać jakiejś tam poprawy w działaniu systemu, ale na Maku ktory ma już 5 latek na karku to już będzie widać, czy system przyśpieszy.Tym bardziej na dysku HDD,wiadomo że sam dysk SSD daje bardzo dużo w działaniu.

ps.Ktoś wie gdzie się podziały uprawnienia na dysku?

Użytkownik pawelnrg edytował ten post 10 lipca 2015 - 11:37

#74 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 10 lipca 2015 - 11:43

Ja sobie zainstalowałem publiczną, na osobnej partycji, ale ciężko jest nawet testować prędkość, bo trzeba by tak przynajmniej z miesiąc normalnie popracować na tym. A tu nagle po restarcie nie działa audio. Za chwilę znowu coś innego. Raczej można sobie popatrzeć jako ciekawostkę i pozgłaszać błędy Feedback Assistancem, jak ktoś ma na to czas.

U mnie np. Finder nie zapamiętuje w żaden sposób szerokości sidebaru - to zgłosiłem...

#75 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 lipca 2015 - 12:07

Chce przetestować czy tak naprawde to co obiecali bedzie w praktyce.Bo na nowszych maszynach nie bedzie już widać jakiejś tam poprawy w działaniu systemu, ale na Maku ktory ma już 5 latek na karku to już będzie widać, czy system przyśpieszy.Tym bardziej na dysku HDD,wiadomo że sam dysk SSD daje bardzo dużo w działaniu.

ps.Ktoś wie gdzie się podziały uprawnienia na dysku?

Ja mam niby 3 latka, ale ssd daje radę i śmiga na 10.10, nie powiem 10.11 jest kuszący ale wytrzymam do finalnej wersji. Jednak co chwilę wyłażą jakieś babole i wolę zająć się czymś pożytecznym niż z walką z systemem. :)

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych