Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Oryginalny kabel lightning (Kupno poza applestore)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
121 odpowiedzi w tym temacie

#76 inuictus

inuictus
  • 1 023 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2016 - 23:14

@up

A możesz dokładniej z tą ładowarka? Bo zaciekawiłeś mnie :)

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#77 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 11 stycznia 2016 - 23:18

https://www.apple.co...apter-european/

#78 inuictus

inuictus
  • 1 023 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2016 - 23:25

Napisali tam o weryfikacji nr imei telefonu, co w przypadku gdy pójdę tam z 6s do którego pewnie nie mogła zostać już wydana taka stara ładowarka.

#79 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 11 stycznia 2016 - 23:26

To bierzesz imei pierwszej lepszej 4/4s np z tematu prośba o sprawdzenie imei na forum :)

#80 inuictus

inuictus
  • 1 023 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2016 - 23:31

Dobra, zaspokoiłem swoją ciekawość :) ale nie będę kombinował :)

#81 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 12 stycznia 2016 - 01:02

W serwisie jak zareklamujesz kabel czy ładowarkę to dostajesz oem bez pudełka tak jak były w pudełku z telefonem.

W serwisie - tak, ale serwisy nie sprzedają takich kabli. Kiedyś jak zareklamowałem uszkodzony kabel to (uszkodzenie okazało się "z winy użytkownika") i serwis zaproponował mi przejście do salonu i zakup nowego kabelka w pudełku za 79zł. (kiedyś były w takiej cenie). Na pytanie czy nie mogą sprzedać mi takiego OEMowego, którego używają na wymiany gwarancyjne (licząc na to że w serwisie bez pudełka będzie tańszy - a jak w autoryzowanym serwisie to przecież oryginał) -powiedzieli że taniej będzie w salonie niż w serwisie i usłyszałem cenę o ponad 20zł. wyższą. Być może cena na kable z serwisu jest zaporowa m.in. dlatego, żeby nie opłacało się OEMowych oryginałów wprowadzać do normalnego obrotu.

Co do ładowarek to mam na to patent - kupujesz używaną A1300 idziesz do resellera i dostajesz nóweczkę A1400.

Pod warunkiem, że nie trafisz na zamiennik A1300 zamiast oryginału.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#82 AdamGl

AdamGl
  • 95 postów

Napisano 12 stycznia 2016 - 22:02

Z ciekawości zaniosłem do jednego z autoryzowanych serwisów Apple ładowarkę i kabel kupioną w worku jak opisywana wcześniej w celu zweryfikowania oryginalności, dzisiaj odebrałem po sprawdzeniu i otrzymałem informację na protokole "produkty spełniają wszystkie znamiona oryginalności produktów". Sam ostatecznie zdecydowałem się i kupiłem u nich potrzebne mi ładowarki a sprawę woreczkowych produktów pozostawiam na boku gdyż dla mnie jest to ciągle niezrozumiałą dystrybucją.

#83 AdamGl

AdamGl
  • 95 postów

Napisano 08 lutego 2016 - 20:35

Wie ktoś może kto pakuje tak akcesoria? zostało to zamówione ze sklepu ze statusem Apple Premium Reseller więc liczyłem na zapakowane w pudełka a otrzymałem takie.

akc1.jpg akc2.jpg

#84 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 09 lutego 2016 - 01:05

Wie ktoś może kto pakuje tak akcesoria? zostało to zamówione ze sklepu ze statusem Apple Premium Reseller więc liczyłem na zapakowane w pudełka a otrzymałem takie.

akc1.jpg akc2.jpg

To nie są (opakowanie+produkt) oryginalne wyroby Apple. Prawdziwemu APR-owi za sprzedaż czegoś takiego groziłaby czapa ze strony Apple - nie przypuszczam żeby ktoś zaryzykował. Kupiłeś to w Polsce ?

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#85 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 postów

Napisano 09 lutego 2016 - 10:49

Ja tak dostaję zapakowane różne popierdółki z aliexpress.

#86 AdamGl

AdamGl
  • 95 postów

Napisano 09 lutego 2016 - 16:37

Tak zapakowane sprzedaje xKom i Sferis oraz Morele.net z tym że Morele chyba nie jest Premium Reseller. Te pochodzą z xKomu.

Użytkownik AdamGl edytował ten post 09 lutego 2016 - 16:40

#87 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 10 lutego 2016 - 01:30

Żadna z w/w firm nie jest APR-em (Apple Premium Resellerem). APRy w Polsce są tylko trzy: Cortland, SAD (sieć iSpot) i Eurotel (sieć iDream).
Żaden produkt Apple nie występuje (poza serwisowymi dostępnymi tylko dla autoryzowanych serwisów) na rynku w wersji bulk. To co jest sprzedawane jako bulk, OEM, itp. po ok. 30zł. (a na Alli po jeden-dwa dolary) to nie są oryginały Apple.
Żeby było "ciekawiej" to ostatnio gdzieś czytałem o pojawieniu się w Polsce podróbek głównie: kabli lightning 1m, przejściówek micro USB na lightning , zasilaczy USB 5W, earpods-ów i in. - w wersji box (laik na pierwszy rzut oka nie pozna).
Mają na przykład ciemniejszy (ale pod dużym powiększeniem - zauważalnie mniej ostry) druk na naklejce. Różnic podobno jest kilka.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#88 AdamGl

AdamGl
  • 95 postów

Napisano 10 lutego 2016 - 17:11

Zgadza się tu mój błąd Premium nie jest jednak xKom ma status "Authorised Reseller" wiec chyba powinni mieć oficjalną dystrybucję. To teraz nie wiem czy reklamować u nich to jako nieoryginalny produkt sprzedany w cenie oryginalnego (89zł), zanim to zrobię chciałbym mieć całkowitą 100% pewność żeby się nie wygłupić gdyż oni twierdzą że jest to w pełni oryginalny a tu piszecie że nie jest.

Użytkownik AdamGl edytował ten post 10 lutego 2016 - 17:14

#89 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 lutego 2016 - 18:16

To idź z tym przewodem do jakiegoś sklepu Apple albo serwisu i zapytaj czy jest oryginalny. Oczywiście potwierdzą, że tak. Jeśli zależy Ci na pudełku to reklamuj tam gdzie kupiłeś.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#90 AdamGl

AdamGl
  • 95 postów

Napisano 10 lutego 2016 - 22:27

Nic nie pozostaje jak złożyć reklamację lub zrobię zwrot 14 dniowy, zaufałem sklepowi licząc że nie będą sprzedawać podróbek jako oryginały tym bardziej cena standardowa za taki kabel ale jak widać bywa inaczej.

Użytkownik AdamGl edytował ten post 10 lutego 2016 - 22:56

#91 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 11 lutego 2016 - 02:35

To idź z tym przewodem do jakiegoś sklepu Apple albo serwisu i zapytaj czy jest oryginalny. Oczywiście potwierdzą, że tak. ...

To może zdefiniujmy co kto rozumie pod pojęciem "oryginalny kabel Apple" .
Moim zdaniem nie wystarczy, żeby "tylko wyglądał podobnie jak ..."
W Polsce nie ma "jakichś sklepów Apple" poza AOS (do którego trudno pójść), a sprzedawcy w innych sklepach najczęściej też nie dysponują odpowiednią wiedzą żeby odróżnić oryginał od noname-a.

Zgadza się tu mój błąd Premium nie jest jednak xKom ma status "Authorised Reseller" wiec chyba powinni mieć oficjalną dystrybucję. To teraz nie wiem czy reklamować u nich to jako nieoryginalny produkt sprzedany w cenie oryginalnego (89zł), zanim to zrobię chciałbym mieć całkowitą 100% pewność żeby się nie wygłupić gdyż oni twierdzą że jest to w pełni oryginalny a tu piszecie że nie jest.

Jeżeli kupowałeś np. produkt oznaczony MD818ZM/A - to z całą pewnością to co otrzymałeś (w worku bez pudełka) tym produktem nie jest. I to jest wystarczający powód żeby wykazać niezgodność otrzymanego towaru z zamawianym. Ww oznaczenie handlowe określa konkretny towar (uwzględniający nie tylko zawartość, ale również opakowanie).

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#92 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lutego 2016 - 10:06

Zawsze można iść do serwisu autoryzowanego, pokazać przewód i zapytać czy jest oryginalny. Pudełko nie jest wyznacznikiem oryginalności. 

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#93 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 11 lutego 2016 - 11:19

U chińczyków widziałem że mają takie urządzonka - lightning serial number reader czy jakoś tak - te urządzenie czyta serial kabla i można go porównać z tym który jest nadrukowany na izolacji - ale wątpię aby coś takiego jakikolwiek sklep miał na stanie a po wyglądzie nie ma szans odróżnić oryginał od podróbki. 

#94 AdamGl

AdamGl
  • 95 postów

Napisano 12 lutego 2016 - 23:47

Czyli rozumiem że najlepiej założyć że wszystkie kable czy ładowarki sprzedane jako bulk są podróbkami obojętnie czy kosztują 60zł czy jak nawet często 89zł, przez te podróbki zrobił się taki bałagan że nawet jak ktoś faktycznie sprzedaje oryginał ciężko to wyłapać.

#95 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 16 lutego 2016 - 00:52

Czyli rozumiem że najlepiej założyć że wszystkie kable czy ładowarki sprzedane jako bulk są podróbkami obojętnie czy kosztują 60zł czy jak nawet często 89zł, przez te podróbki zrobił się taki bałagan że nawet jak ktoś faktycznie sprzedaje oryginał ciężko to wyłapać.

Nikt nie dystrybuuje oryginalnych kabli (i in. akcesoriów) Apple - bez pudełek. A kabelki (i in. akcesoria) Apple z kanału serwisowego - tańsze nie są (poza tym mają inne oznaczenia). Certyfikowane zamienniki też są zawsze sprzedawane w opakowaniach z logo MFI i mają wytatuowane logo producenta na wtyczce. Chińczyk sprzedaje swoje białe kable jako oryginalne - swoje, a dopiero importer "dorabia" do nich szlachetny rodowód, pisząc np. MD818ZM/A (takie oznaczenie ma tylko produkt BOX-owy). Jak nie masz pewności co kupujesz - już lepiej kupić dobry certyfikowany zamiennik niż podróbkę bez certyfikatu ale z wmontowanym układem zakłócającym (żeby iP nie pokazywał komunikatu o nieoryginalnym kablu).

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#96 AdamGl

AdamGl
  • 95 postów

Napisano 16 lutego 2016 - 15:50

Najgorsze jest to że kupiłem w dużym znanym sklepie za normalną cenę nie szukałem żadnej okazji i okazał sie nie być oryginalnym, podobna sytuacja była tutaj http://myapple.pl/fo...tore/?p=2005228 kabel mam do dziś i tak naprawdę nie wiem czy to też nie jest jednak podróbka.

Użytkownik AdamGl edytował ten post 16 lutego 2016 - 15:53

#97 Adr805

Adr805
  • 72 postów

Napisano 19 lutego 2016 - 01:32

Może ktoś dać link gdzie można kupić najtańszy orginalny kabel ? Kupiłem już 3 na allegro, ale wszystkie łączy jedna rzecz piszą, że "orginalny", a tak naprawdę to badziew, który psuje się po 10 podłączeniach i przestaje się działać albo trzeba 5 razy wetknąć żeby zaskoczyło. To jest jakaś kpina

#98 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 19 lutego 2016 - 07:29

Kupiłeś już trzy kable i nadal chcesz oszczędzić. Jak widać można się naciąć nawet w znanych sklepach. Nie lepiej kupić u resellera np. w Cortland i mieć spokój? Pewnie można znaleźć tańszy oryginalny, ale o ile? 10, 15 złotych? Co to za oszczędność?

<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#99 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 19 lutego 2016 - 08:03

Ja szukałem dłuższego niż 1 metr, kupiłem w Cortland PQI za 69 zł, 1,8 metra i wszystko z nim ok. 

Jak kolega wyżej napisał - po co kombinować?

• Giallorosso lubi to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#100 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 19 lutego 2016 - 08:49

Jeśli chodzi o "wydłużenie" oryginalnego kabla, zostając przy oszczędnościach rzecz jasna, to polecam zwykła przedłużkę USB, którą można kupić nawet za 5 zł. W dalszym ciągu mamy oryginalny kabel, tyle że dłuższy.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych