A tak ciężko kupić na AOS czy w APR i mieć pewność...?

Oryginalny kabel lightning (Kupno poza applestore)
Napisano 23 października 2015 - 09:02
Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods
Napisano 23 października 2015 - 16:40
A tak ciężko kupić na AOS czy w APR i mieć pewność...?
Formalnie ciezko nie jest, ale wydatek 160zl to malo tez nie jest ja mam sam kabel oryginalny i wystarczy ze on kosztowal 80zl i narazie nie mam potrzeby wydac kolejne 80zl na ladowarke, a na ten swoj sprzet, ktory masz w opisie sam zapracowales? Bo wiesz, latwo komus powiedziec ze 160zl to jest nic majac taki sprzet jak Ty, gorzej jak sie nawet nie zapracowalo przyslowiowej "zlotowki" na to
Napisano 24 października 2015 - 15:00

- biedren lubi to
Napisano 24 października 2015 - 19:47
Kupiłem ostatnio kabel zwanym oryginalnym (sprzedawany w woreczku) w Morele. Sprawdzałem go dokładnie i wygląda jak oryginał, ale jest nieco cieńszy i dłuższy (w granicach centymetra o ile pamiętam) niż wersja z pudełka 6s. Cena to 43,99, więc całkiem rozsądnie. Nie miałem możliwości porównania go z innymi pudełkowym, ale działa jak oryginał.
Kupiłem też PQI Mesh (dwustronne USB), również z MFI. Dobrze wykonany i wygląda, że przetrwa więcej niż standardowy kabel. Wtyk lightning wygląda tak samo jak w oryginale, więc jestem zadowolony z zakupów.
Użytkownik Rogi_ edytował ten post 24 października 2015 - 19:48
- tomasz i biedren lubią to
Napisano 11 listopada 2015 - 13:36
To ja mam inne pytanie.
Czy używanie ładowarki innego producenta np. Samsung, LG, HTC wraz z oryginalnym kablem lightning może mieć jakiś negatywny wpływ. Podkreślam że są to ORYGINALNE ładowarki dołączone do telefonów
Napisano 11 listopada 2015 - 13:45
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 11 listopada 2015 - 15:31
To ja mam inne pytanie.
Czy używanie ładowarki innego producenta np. Samsung, LG, HTC wraz z oryginalnym kablem lightning może mieć jakiś negatywny wpływ. Podkreślam że są to ORYGINALNE ładowarki dołączone do telefonów
Na pewno lepsza oryginalna Samsunga lub HTC niż śmieć z Allegro za 20 złotych wyglądający jak oryginał Apple.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 11 listopada 2015 - 19:58
To ja mam inne pytanie.
Niektóre ładowarki innych producentów mogą mieć mniejszą moc (max. prąd ładowania np. 500mA, 800mA - zamiast (wymaganych dla iPhone) 1000mA). Jeżeli ładowarka jest porządna (i ma stosowne zabezpiecenia) to nie zepsuje się, ale iPhone będzie dłużej ładował się.
Użytkownik bee3 edytował ten post 11 listopada 2015 - 20:01
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 11 listopada 2015 - 23:40
Co myślicie o tej ofercie będzie to oryginał? http://allegro.pl/or...5731443691.html
Użytkownik AdamGl edytował ten post 11 listopada 2015 - 23:47
Napisano 12 listopada 2015 - 00:30
Napisano 12 listopada 2015 - 08:37
Niektóre ładowarki innych producentów mogą mieć mniejszą moc (max. prąd ładowania np. 500mA, 800mA - zamiast (wymaganych dla iPhone) 1000mA). Jeżeli ładowarka jest porządna (i ma stosowne zabezpiecenia) to nie zepsuje się, ale iPhone będzie dłużej ładował się.
Ładowarka z Samsunga Galaxy S5 ma prąd ładowania 2A, więc wystarcza
Napisano 12 listopada 2015 - 12:09
mam oryginalną wtyczkę, ale z UK - rozumiem, że ładowanie z użyciem przejściówki na polskie gniazdko będzie bezpieczne?
Napisano 12 listopada 2015 - 12:10
Tak.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 09 stycznia 2016 - 18:21
Napisano 09 stycznia 2016 - 20:59
iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV
Napisano 09 stycznia 2016 - 21:07
Z tego co wiem większość na Allegro sprzedaje podrobione produkty (także szukałem oryginalnej ładowarki). Wydaje mi się że te 50 zł nie jest warte ryzyka. Oryginalna ładowarka kosztuje (jak dobrze pamiętam) 79 zł i kabel drugie tyle.
Właśnie mój problem polega na tym że potrzebuje 3 komplety ładowarka + kabel i sprawdzam na allegro u większych sprzedawców trochę licząc że może ktoś będzie miał taniej oryginalne, ogólnie zastanawia mnie ta wersja bulk co to jest za dystrybucja że bez pudełka bo Apple to wszystko w pudełkach sprzedaje.
Użytkownik AdamGl edytował ten post 09 stycznia 2016 - 21:31
Napisano 09 stycznia 2016 - 22:37
Podrobione pudełko łatwiej rozpoznać (odróżnić od oryginału).
Częsty scenariusz wygląda tak:
Chińczyk też nie jest głupi: za produkcję/wprowadzanie na np. europejski rynek podrobionych pudełek (nieautoryzowane użycie zastrzeżonego znaku towarowego) grozi czapa. Za sprzedawanie podobnie wyglądających kabelków nic nie grozi. Następnie jakiś hurtownik "dorabia" legendę do kupowanych luzem zamienników noname (trudno powiedzieć coś o jakości czy trwałości bo to OEM więc w zasadzie nikt za tym nie stoi i nie odpowiada swoim logo), że to oryginały - tylko bez pudełek (ale chrzci się te noname numerami katologowymi oryginałów w pudełkach). Później jakiś sklepik kupuje za kilka $ robi komplecik i po dorzuceniu swojej marży sprzedaje za niecałe 100pln.
Chińczyk nie podrobił kabelka, hurtownik napisał że kabelek jest prawie jak BOX, sklepik widząc u hurtownika nr katalogowy oryginału pisze że to oryginał tylko bez pudełka. Formalnie niby nikt nic złego nie zrobił, ale klient na końcu jest wprowadzany w błąd bo myśli że kupił oryginał za pół ceny, a tymczasem przepłacił kilkukrotnie za produkt noname.
Tak jak piszą na forach serwisy: dłuższe używanie takich produktów może wykończyć układ U2 w iP, a potem problemy z baterią należą do najłagodniejszych.
Użytkownik bee3 edytował ten post 09 stycznia 2016 - 22:40
- roger1801 lubi to
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 09 stycznia 2016 - 22:54
Jeżeli faktycznie chcesz "oszczędzić" to próbował bym kupić od prywatnych osób (które z jakiś powodów sprzedają) co oczywiście także nie daje gwarancji.
http://olx.pl/oferta...99-IDdn1Et.html
http://olx.pl/oferta...99-IDdm7jn.html
Itd.
Napisano 11 stycznia 2016 - 00:01
Skontaktowałem się ze sklepem i gwarantują że są to w pełni oryginalne akcesoria, otrzymałem także zdjęcie i są pakowane w takie opakowania jak pisałem w innym poście (http://myapple.pl/fo...tore/?p=2005228). Liczę że kłamać nie będą bo znalazłem kilka większych (pewnych?) sprzedawców co sprzedają w takich workach z takimi samymi etykietami.
Użytkownik AdamGl edytował ten post 11 stycznia 2016 - 00:02
Napisano 11 stycznia 2016 - 16:15
Skontaktowałem się ze sklepem i gwarantują że są to w pełni oryginalne akcesoria, otrzymałem także zdjęcie i są pakowane w takie opakowania jak pisałem w innym poście (http://myapple.pl/forums/topic/263425-oryginalny-kabel-lightning-kupno-poza-applestore/?p=2005228). Liczę że kłamać nie będą bo znalazłem kilka większych (pewnych?) sprzedawców co sprzedają w takich workach z takimi samymi etykietami.
Kabel w takim samym opakowaniu kupiłem nie dawno w sklepie stacjonarnym x-com, a kosztował 79 zł.
Problem w tym że 2 razy wyświetlił mi się komunikat ''Ten kabel lub akcesorium nie ma certyfikatu i może zawodzić podczas pracy z tym iPhone'em ''
Jak dotąd problem się nie powtórzył, ale zdarzyło się że mimo 30 % baterii, telefon się rozładował, albo sam się wyłączył i włączył.
Nie wiem czy to na pewno wina kabla, jednak coraz bardziej skłaniam się z próbą wyjaśnienia tego w sklepie.
Tylko pytanie czy mogą to w ogóle uznać.
Napisano 11 stycznia 2016 - 16:23
Sam kupiłem telefon 6S (miesięczny) i chyba ktoś podmienił ładowarkę, wrzucił jakaś starszą + nowy kabel (wyglądający jak oryginał ze wszystkimi napisami, itd.) ale będąc w iSpocie okazał się bardzo dobrą, ale podróba (porównaliśmy z oryginałem, był o 0,5cm krótszy i miał trochę gorszej jakości metal na usb).
Napisano 11 stycznia 2016 - 17:44
Nie bardzo rozumiem powód kupna kabla za 79 zł w X-KOM (z całym szacunkiem dla tego sprawdzonego sklepu) w jakimś woreczku czy czymś podobnym, skoro oryginalny od Apple w iSpot (na ich stronie czy Cortland, itp.) także kosztuje 79 zł.
Sam kupiłem telefon 6S (miesięczny) i chyba ktoś podmienił ładowarkę, wrzucił jakaś starszą + nowy kabel (wyglądający jak oryginał ze wszystkimi napisami, itd.) ale będąc w iSpocie okazał się bardzo dobrą, ale podróba (porównaliśmy z oryginałem, był o 0,5cm krótszy i miał trochę gorszej jakości metal na usb).
Wiem rozumiem Twoje zdanie, jednak naprawdę nie sądziłem że w sklepach mogą sprzedawać inne kable niż oryginalne, zaświadczając że są tylko inaczej zapakowane :/
Napisano 11 stycznia 2016 - 22:20
Kabel w takim samym opakowaniu kupiłem nie dawno w sklepie stacjonarnym x-com, a kosztował 79 zł.
To naprawdę ciekawe że sklep który ma certyfikat "Authorized Reseller" sprzedaje takie kable.
Użytkownik AdamGl edytował ten post 11 stycznia 2016 - 22:20
Napisano 11 stycznia 2016 - 22:50
Moim zdaniem kluczowa jest wiedza, że żaden produkt Apple nie jest sprzedawany jako tzw. OEM.
Każdy produkt ma swoje pudełko oznaczone znakami towarowymi. Nawet produkty Apple refurbished nie są sprzedawane w foliowych workach czy zawijane w gazetę - mają swoje oryginalne opakowania (różniące się od "sklepowych", ale mają).
Wracając do kabelków (i innych akcesoriów: ładowarek, słuchawek, przejściówek, itp.):
Za niecałe 11$ (cena detaliczna przy 1kpl.) można kupić komplet noname-ów: kabel + słuchawki:
http://www.amazon.co...e/dp/B00VKQ49HS
podczas gdy oryginalny komplet wart jest w detalu ponad 200zł.
Podam więc jeszcze jeden detaliczny przykład (osoby o dobrej wyobraźni poradzą sobie z ogarnięciem problemu na poziomie ilości/cen hurtowych):
Są na polskim rynku sprzedawane słuchawki earpods podobne do oryginalnych Apple earpods.
Niektórzy importerzy oznaczają je (naklejką z) własną marką i nie sprzedają ich jako "oryginalne Apple" (chociaż na pierwszy rzut oka wygladają podobnie): http://www.4world.pl...oduct/378/1816/ (cena detaliczna tego konkretnego produktu jak sprawdziłem w sklepach internetowych ~30zł. brutto). Podejrzewam, że cena hurtowa może byc kilkukrotnie niższa. Oryginalne Apple earpods kosztują 129zł.
Na pierwszy rzut oka - te tańsze różnią się tylko brakiem Apple'owego (kartonowego) pudełka (oczywiście faktyczne różnice są znacznie większe).
Do tego miejsca nikt nikogo nie oszukuje. Wszystko fajnie, jak sklep sprzedaje klony w cenie klonów nie wprowadzając w błąd klienta.
Duży "margines" zysku jest jednak niestety wciąż dla wielu sklepów atrakcyjnym kąskiem. Dopisek: "oryginalny" powoduje, że daje się produkt sprzedać kilka razy drożej wciąż będąc 2x tańszym od "prawdziwego oryginału".
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 11 stycznia 2016 - 22:59
W serwisie jak zareklamujesz kabel czy ładowarkę to dostajesz oem bez pudełka tak jak były w pudełku z telefonem. Co do ładowarek to mam na to patent - kupujesz używaną A1300 idziesz do resellera i dostajesz nóweczkę A1400.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych