Napisano 15 grudnia 2007 - 03:02
!!!!!!!UWAGA OSZUST!!!!!!! Nick z allegro - ksmgh - PODSZYWA SIĘ POD SPRZEDAWCĘ
Witam, wylicytowałem ostatnio iPhona na allegro (1.0.2 - mam nadzieję, że wrazie co ktoś mi pomoże z odblokowaniem i simlockiem:)), jak wiecie zawsze po zakonczeniu aukcji dostajesz info wygenerowane przez allegro ze wszystkimi danymi. Ku moiemu zdziwieniu 5 min po zakonczeniu licytacji dostaje maila z tytulem "podziekowanie za transakcje" od nieznanego mi uzytkownika z prosba o kontakt wcelu sfinalizowania transakcji. Pomyślałem, że coś tu śmierdzi bo byłem w kontakcie z osobą, która sprzedawała i to napewno nie była ona - rozmawiałem z kobietą, a "fake" dostałem od jakiegoś gościa (nazwiska były rózne tylko miejscowość ta sama). Patrze w profil u tego "oszusta", że konto zostało założone dosłownie chwile po tym jak zakonczyła się aukcja bez pełnej aktywacji czyli dane nie potwierdzone. Wysłałem więc maila z pytanie o jaką transakcję chodzi bo za bardzo nie wiem, po jakimś czasie dostałem odpowiedź z wklejonym tematem z aukcji numerem konta i danymi HAHAHA 24h po zakończeniu aukcji. Pisze on, że paczka zostanie wysłana od razu po zakończeniu aukcji, to mu napisałem, że ja chce za pobraniem, oczywiście się nie zgodził, to zaproponowałem, że odbiore osobiście bo będę w tych rejonach słuzbowo za 2 dni, odpowiedzi nie dostałem. Mając dane delikwenta zadzwoniłem do biura numerów z porśbą o podanie mi nr telefonu do niego, okazało się, że taki adres w tym mieście w ogóle nie istnieje, a osoby o takim nazwisku nawet w tym mieście nie ma.
Oczywiście sprawa zgłoszona!
Napisałem ten post w celu ostrzeżenia wszystkich przed takimi próbami podszywania się pod sprzedających i wymuszeń pieniędzy. Teraz nie trafił na naiwnego klienta, ale na moim miejscu mógł być ktoś inny. Tak więc uważajcie na tego typu historie, najlepiej jakiś czas przed zakończeniem aukcji nawiązać kontakt ze sprzedającym, poznać imię nazwisko adres mail, tel, ewentualnie dogadać się co do wysyłki w razie późniejszej wygranej, a później jak dostaniemy dziwnego maila to porównać dane wcześniejsze z tymi, które teraz przyszły, maila, uważać na niewpełnii aktywowane konta i zero komentarzy, jeśli ten ktoś prosi o wpłatę na konto to poprosić o paczkę za pobraniem, jak zacznie coś kręcić to od razu zgłaszać do allegro.
Życzę udanych zakupów. Pozdrawiam:)