Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

„Oryginały czy podróbki produktów Apple?”, nieuczciwi sprzedawcy oraz inne opinie o serwisach ogłoszeniowych, aukcyjnych.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5158 odpowiedzi w tym temacie

#5126 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 11 grudnia 2020 - 15:32

Rękojmie, która w przypadku Apple działa jak 2 rok gwarancji jak kupisz normalnie w sklepie z polskiej dystrybucji. Te wzięte na abonament się nie liczą. 

Co do pierwszej sprawy, te telefony z komisu są w większości wzięte na raty, sprzedane za gotówkę a później spłacane w ratach. A jak ktoś nagle przestaje taki telefon spłacać (bo np. był wzięty na słupa, albo dowód menela spod sklepu, lub cokolwiek), operator blokuje IMEI i masz podstawkę pod piwo. Takie są zapisy w umowach abonamentowych i tak się dzieje.

Kiedyś takie telefony to był dobry deal, teraz omijać szerokim łukiem.

• Chip lubi to

iPhone 15 Pro

#5127 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 grudnia 2020 - 15:34

Naprawdę warto oszczędzić jakieś 700 zł, tak ryzykując? Wolałbym kupić z mniejszą pamięcią, a u autoryzowanego resellera. Za 3850 zł masz Mini 128GB. Zawsze można użyć iCloud.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#5128 krystek82

krystek82
  • 169 postów

Napisano 11 grudnia 2020 - 15:34

Koledzy wyżej już dokładnie wszystko wyjaśnili. Od 11 września tego roku play blokuje smartfony po numerze imei. Więc jeśli kupisz taki telefon(każdy od operatora) i ktoś nagle przestanie płacić to masz spory problem tak delikatnie mówiąc.

Użytkownik krystek82 edytował ten post 11 grudnia 2020 - 15:36

• Chip lubi to

#5129 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 grudnia 2020 - 15:49

Ok, piękne dzięki za objaśnienie :)

PS @soczekpl Spokojnie, tylko zapytałem. Nie zamierzam podejmować takiego ryzyka, ani pakować się w takie układy.

Użytkownik Chip edytował ten post 11 grudnia 2020 - 15:51

#5130 Zonley

Zonley
  • 17 postów

Napisano 17 stycznia 2021 - 17:23

Cześć. Moja koleżanka zamierza kupić nowego macbooka air z czipem M1. Przeglądała oferty na allegro i znajdywała oferty z rozszerzonym dyskiem do 512 GB w takiej samej cenie jak podstawowa wersja z ispota. Dla mnie jest to podejrzane i nie kupiłbym sprzętu z takiej aukcji - jak dla mnie to albo jakiś wałek na vat, albo jakiś inny haczyk, którego nie wychwyciłem. Niemożliwe jest dla mnie kupienie lepszej wersji w takiej samej cenie, jak wersja podstawowa w autoryzowanych serwisach. Polecam jej kupienie u autoryzowanego resellera (a tak naprawdę to ze strony apple, ponieważ nowych modeli nie ma jeszcze w serwisach) ale.. Może to ja się nie znam i jestem uprzedzony. Co Wy o tym sądzicie? 

Sprawdzilem niektore z tych aukcji, dla przykladu - https://allegro.pl/o...s-10043714780 

Brak opinii, czas dostawy 150 dni (XD) Wałek jak z Polski do Chin

A co z ofertami WilkStore - https://allegro.pl/o...fv23-9980692277 ? Albo takimi https://allegro.pl/oferta/apple-macbook-air-m1-8gb-256gb-ssd-gpu-m1-gold-10118494830

Wilk wydaje sie legit, chociaz czytalem wczesniejsze posty i podobno mozna sie naciac. Ta druga juz kompletnie nieprawdziwa sie wydaje

Ona mowi konkretnie o tej https://allegro.pl/o...XNdLQrxWuAT1MaQ

#5131 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 17 stycznia 2021 - 17:43

Kup na studenta lub nauczyciela masz 6% rabat edu i kupujesz u autoryzowanego dealera
Fallout ...war, war never changes...

#5132 Zonley

Zonley
  • 17 postów

Napisano 17 stycznia 2021 - 17:47

Tak, ja wiem, wtedy wychodzi niespełna 5tyś ale i tak bardziej atrakcyjna wydaje się ta ostatnia oferta (dodatkowe 200 zł i dwukrotnie większy dysk) Mi to się nie kalkuluje, bo z tego co widzę to tam nie dość, że jest większy dysk to jeszcze lepszy procesor (w sensie 8rdzeniowy GPU) Nie wierzę, że tak po prostu można oszczędzić ponad tysiąc zł. Gdzie jest haczyk?

#5133 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 17 stycznia 2021 - 18:00

W 'model sprowadzany z Chin'. Wysil się w końcu trochę i POCZYTAJ poprzednie posty na forum.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5134 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 17 stycznia 2021 - 18:21

Tylko nie zdziw się jak dostaniesz do opłacenia cło/VAT lub będziesz latał po komisariatach i wyjaśniał że nie jesteś paserem, a niska cena będzie działała na Twoją niekorzyść

#5135 Zonley

Zonley
  • 17 postów

Napisano 17 stycznia 2021 - 18:53

W 'model sprowadzany z Chin'. Wysil się w końcu trochę i POCZYTAJ poprzednie posty na forum.

a po co ta toksyna ty smutny człowieczku?:) czytałem poprzednie kilka stron, nigdzie odnośnie podobnych aukcji nic nie było, zresztą nic dziwnego, skoro 3 strony dalej są posty sprzed 3 lat. Trochę szacunku do innych ludzi. 

Daniel co do Twoich postów - napisałem, że po pierwsze nie ja poszukuje laptopa tylko moja koleżanka, po drugie widzę, że te większość tych ofert to scam, tylko zastanawiałem się w czym tkwi haczyk. 

#5136 Arshe

Arshe
  • 800 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 stycznia 2021 - 18:59

a po co ta toksyna ty smutny człowieczku?:) czytałem poprzednie kilka stron, nigdzie odnośnie podobnych aukcji nic nie było, zresztą nic dziwnego, skoro 3 strony dalej są posty sprzed 3 lat. Trochę szacunku do innych ludzi.

Daniel co do Twoich postów - napisałem, że po pierwsze nie ja poszukuje laptopa tylko moja koleżanka, po drugie widzę, że te większość tych ofert to scam, tylko zastanawiałem się w czym tkwi haczyk.

Przecież sam sobie odpowiedziałeś. Haczyk tkwi w tym, że to scam. Druga sprawa niby dla koleżanki i niby wiesz, że to scam, a próbujesz argumentować, że w sumie z tej aukcji lepiej niż na studenta bo 200 zł taniej, a i procek lepszy...

 iPhone 12 mini   iPhone 5s  iPad 8 th  HomePod mini 

#5137 Zonley

Zonley
  • 17 postów

Napisano 17 stycznia 2021 - 19:06

Tak, dla koleżanki - ja kupiłem sobie w grudniu macbooka pro, po co miałbym kupować do tego macbooka air? Nigdzie nic nie próbuje argumentować, mówię tylko, że taka oferta wydaje się bardziej atrakcyjna, ale dla mnie oczywistym jest to, że to oszustwo, tylko zadałem pytanie jak to uargumentować i gdzie jest haczyk, thats all :) A co do tego, że procesor jest lepszy, to tak, to tym bardziej powoduje, że oferta staje się jeszcze bardziej niewiarygodna (lepsze GPU to dodatkowa dopłata)

#5138 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 17 stycznia 2021 - 19:17

napisałem, że po pierwsze nie ja poszukuje laptopa tylko moja koleżanka

Ale właściwie, co to za różnica, dla kogo ten zakup? Ty sam, kolega koleżanka, jak dla mnie możesz i kupować dla kota teściowej. Czy to ma jakikolwiek wpływ?

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 17 stycznia 2021 - 19:17

• Zonley lubi to

#5139 Zonley

Zonley
  • 17 postów

Napisano 17 stycznia 2021 - 19:27

Różnica żadna - chodzi o posty Daniela - parafrazując 'Kup u resellera' 'Nie zdziw się, kiedy dostaniesz do opłacenia cło albo wezwanie na komisariat' Nigdzie nie pisałem, że planuje kupić macbooka a tym bardziej, że chce zrobić to z tych aukcji.

Jeśli to jest niejasne - wskazane przeze mnie oferty wyglądają na oszustwo, jednak jak to uargumentować? Argument odnośnie ceny jest oczywisty. Co z resztą? W niektórych aukcjach czas dostawy wynosi 150 dni, co automatycznie wskazuje na towar sprowadzany z daleka. A co z resztą?

#5140 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 stycznia 2021 - 21:04

Oczywiście, że APR w Polsce mają Airy z M1, bo sam tak kupiłem. Aktualnie w iSpot są tylko te droższe wersje, głównie rozbudowane, ale tak na oko to kilka razy w tygodniu dodają podstawowe. Trzeba śledzić stronę. Poza tym zawsze można kupić na FV.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 17 stycznia 2021 - 21:04

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#5141 bodzious

bodzious
  • 51 postów

Napisano 06 sierpnia 2021 - 10:05

Witajcie, chciałbym prosić o opinię czy u sprzedawcy z linka można bezpiecznie kupować telefon. Czy nie jest to jakaś podróba itp. O co zapytać sprzedawcę?, co sprawdzić?, żeby mieć pewność, że kupuje się pewny, oryginalny produkt.

sprzedawca z Poznania:

https://www.olx.pl/d...c4c791;promoted

i jeszcze sprzedawca z Łodzi:

https://www.olx.pl/d...c4c791;promoted

Dziękuję z góry za wszystkie porady.

Pozdrawiam B.

#5142 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 06 sierpnia 2021 - 10:20

Oryginalne zapewne są. Po pierwsze nie kupuj na olx z wysyłką, to pierwsza i podstawowa rzecz. Można się grubo naciąć. Po drugie ten z Poznania, i drugi pewnie też są nie z polskiej dystrybucji ( brak polskich napisów z tyłu), więc masz tylko rok gwarancji a nie 2 lata (2 letnia rękojmia u Apple  działa jak gwarancja) jakbyś kupił z polskiej dystrybucji. Poza tym jak były brane od operatora jest możliwość ich blokady jak nie będą spłacać rat.  Ogólnie nie polecam. Chyba że telefon zmieniasz co rok i nie zależy CI na długiej ochronie, oraz sprzedawca jest pewny że ni ma na nich rat operatora. Ale to i tak tylko odbiór osobisty.

iPhone 15 Pro

#5143 bodzious

bodzious
  • 51 postów

Napisano 06 sierpnia 2021 - 10:24

Dziękuję za inf., chyba faktycznie lepiej ograniczyć się do zaufanych sprzedawców typu Cortland, Media Markt, iDream czy krajowych operatorów.

#5144 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 06 sierpnia 2021 - 10:47

Dokładnie tak. Masz wtedy 2 lata ochrony i jesteś spokojny.

iPhone 15 Pro

#5145 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 29 stycznia 2022 - 16:21

Rafał Bielawski kupił i przetestował dla nas iPhonea z Swappie:

https://www.youtube....h?v=p6JeN4HCEPA

Polecam obejrzeć i ostrzec innych

Użytkownik DanielF edytował ten post 29 stycznia 2022 - 16:29

#5146 masseur

masseur
  • 61 postów

Napisano 13 października 2022 - 00:00

Cześć. Przymierzam się do kupna iPhona 12 Pro 128GB. Nowego już chyba nie znajdę, więc celuję w używanego w bardzo dobrym stanie. Interesuje mnie tylko kupno na raty 0%!.
Zastanawiam się nad tą ofertą:

https://allegro.pl/o...e1-d18c0948d784

Cena przyzwoita (dla porównania na iCentrum byłby 300-400 zł droższy). Jak myślicie, warto wierzyć takim ofertom? A konkretniej tej. Cena atrakcyjna, na zdjęciach telefon wyglądają dobrze. Wg allegrowicza ocena 5 na 6. A w razie czego zawsze mam prawo do zwrotu w ciągu 14 dni, nie? Tylko jaką mam gwarancję, że to nie jest np telefon z Chin. Da się to sprawdzić? Albo czy jest inny haczyk? Jak myślicie?

Co w ogóle myślicie o takich odnawianych telefonach? Warto?

Użytkownik masseur edytował ten post 13 października 2022 - 00:01

#5147 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 13 października 2022 - 05:07

Nie ma nakładki operatora. Coz za okazja.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#5148 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 13 października 2022 - 08:16

Poczytaj sobie wątki na forum w tym temacie. Wszystkie (może 99%) powystawowe, leżaki magazynowe, to są składaki robione z różnych części w chińskich komisach GSM. Nic to nie ma wspólnego z oryginalnym telefonem. Płyta główna od jednego, obudowa od drugiego, podrobiona bateria itd. Nigdy w życiu nie kupuj tego syfu. Nie masz żadnej gwarancji Apple tylko jakąś śmieszna gwarancję tego sprzedawcy, którego jutro może nie być albo się wypnie. Poszukaj lepiej sprawdzonego używanego telefonu z allegro czy olx jak chcesz 12 Pro.

iPhone 15 Pro

#5149 masseur

masseur
  • 61 postów

Napisano 13 października 2022 - 11:12

Rozumiem, dzięki. Faktycznie, znalazłem artykuł na internecie, który też zniechęcił. 

Poszukaj lepiej sprawdzonego używanego telefonu z allegro czy olx jak chcesz 12 Pro.

No właśnie, tylko pytanie jak znaleźć ten "sprawdzony"? Po czym poznać, że dany egzemplarz będzie okej? Na OLX to chyba też będzie zawsze spore ryzyko, bo jak kupię i okaże się, że telefon szwankuje, to już go raczej nie oddam?

Jest jeszcze taka stronka: https://icentrumskle...ASABEgJx2PD_BwE (PS jak wrzucać tutaj hiperłącza? Nie widzę nigdzie opcji w edytorze). Oni z tego co mówią nie sprzedają powystawowych i odnawianych, tylko używane. Opinii o tym sklepie widzę bardzo dużo, duża większość pozytywnych, choć trafiają się też negatywne.

#5150 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 13 października 2022 - 11:23

Jak wkleisz 'hiperłącze' (ktoś tak jeszcze mówi?) bez kombinowania z pogrubianiem, to się samo automatycznie stanie linkiem: https://myapple.pl
Jak chcesz mieć w taki ładny sposób, poczytaj o znaczniku [url] w bbcode.

Cztery posty, w trzech link do 'icentrum'. Powoli zaczynam się bać, że tu nie chodzi o kupno, tylko o spam jakiegoś sklepu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych