Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki dysk sieciowy do domu?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
58 odpowiedzi w tym temacie

#51 didisoft

didisoft
  • 28 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 08 lipca 2015 - 20:57

Czy jak podlacze tego nasa pod switch tp link tl-sf1005D to bedzie to dobrze dzialalo?

Będzie działało, ale switch będzie wąskim gardłem. Z tego co widzę w jego specyfikacji to ma tylko 10/100 Mb/s, a brak gigabitowego portu. Podłącz serwer bezpośrednio do routera, będzie to dużo lepszym rozwiązaniem.

#52 maly95

maly95
  • 438 postów

Napisano 14 lipca 2015 - 07:50

Obecnie jest pormocja na WD My Cloud EX2. Mam pytanie, bo na stronie wd znalazłem w opisie produktu (a dokładniej opisie aplikacji mobilnej) takie zadanie "Dostęp do usług w chmurze wymaga aplikacji My  Cloud oraz aktywnego konta na jednym z następujących serwisów Dropbox, Google Drive lub SkyDrive." Po co jest dodatkowo potrzebne posiadanie konta w chmurach? Czy podobnie jest w urządzeniach qnap?

Strona gdzie to znalazłem: http://www.wdc.com/p...px?id=1140#Tab8

PS

Czym różni się QSync od MyQNAPCloud?

Użytkownik maly95 edytował ten post 14 lipca 2015 - 08:44

Mac: Macbook Air 11,6' Mid 2012 || Tablety: iPad Air 2 16GB Silver; iPad Mini 16GB Space Gray

Telefon:iPhone 6S Gold 32GB; 2 x iPhone 5S Silver 32GB; iPhone 5S Gold 16GB; iPhone 4S black 16 GB; iPhone 4 16GB Black;  iPhone 3GS 16GB Black.

#53 mallior

mallior
  • 5 postów

Napisano 02 września 2015 - 14:38

Przeczytałem cały temat, ale wiele rzeczy nie zrozumiałem. Chcę kupić dysk sieciowy do domu, posiadam:

2 x macbook pro z tego roku (yosemite)

tel z androidem

iphone

2 x ipad

router asus RT-N10U 

Chcę:

- przeznaczyć 1TB dysku na time machine dla obu macbooków

- resztę dysku używać jako "piwnicy" czyli zrzucać tam stare pliki, które mogą się kiedyś przydać ale nie chcę zaśmiecać nimi dysku komputerów

- pliki z piwnicy aby były widoczne w finderze w macach w sieci domowej

- opcjonalnie aby mieć dostęp do plików z piwnicy przez internet

- aby konfiguracja tego wszystkiego była łatwa

- podłączyć go lepiej przez WiFi ale opcjonalnie przez skrętkę też może być

- aby to sprawnie działało

Myślałem wstępnie nad WD My Cloud 3TB lub Time Capsule 2TB. Proszę o prostą odpowiedź jakie urządzenie będzie lepsze do moich zapotrzebowań i czy ewentualnie warto dopłacać do TC?

Użytkownik mallior edytował ten post 02 września 2015 - 14:51

#54 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 05 września 2015 - 07:58

Najlepszym byłoby jakieś urządzenie dwudyskowe w konfiguracji np 3TB (2TB piwnica + 1TB na timemachine), a drugi dysk na backup tego pierwszego, ten może być 2TB bo backupu TM już nie musisz robić (jak padnie dysk z TM to masz oryginały na makach).

Pliki w piwnicy udostępnić czymś popularnym, chyba najlepiej smb+sftp, masz wtedy dostęp chyba z każdego kompa jaki istnieje bo to najpopularniejszy protokół.

Aby mieć dostęp z inetu to musisz na routerze otworzyć port do sftp (i mieć stałe IP), a najlepiej zrobić na routerze vpn (jeśli takie coś wspiera) - to konfiguracja niezależna od NAS

Podepnij NAS kablem pod router, a wifi routera załatwi dostęp bezprzewodowy. Zawsze lepiej sprzęt nieprzenośny podpinać kablem - jest pewniejszy i nie zapycha 'eteru' dla rzeczy mobilnych.

Konfiguracja tego nie jest łatwa, ale też nie jakaś megatrudna. Trochę wiedzy mieć trzeba (co to sata, partycja, ftp, porty tcp itp, takie podstawy) bez niej raczej trudno to dobrze zrobić.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#55 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 13 września 2015 - 15:36

Nie prościej Synology bądź WD? :)

Komputer:  MacBook Pro Retina 13.3'' Late 2013 2.4/8/256

Telefon:  iPhone 5S 64GB Space Grey

NAS: Synology DS213j + 2x4TB WD Red Edition

#56 Dukat

Dukat
  • 2 postów

Napisano 16 września 2015 - 20:45

Jakie hdd najlepiej wpakowac do Synology. Moze byc WD z serii RED? To podobno dyski do pracy 24/7. Teraz tez sa jakies purple, wie ktos moze cos wiecej na ich temat?

#57 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 16 września 2015 - 21:06

Posiadam WD Red - działają bez przerwy od ponad roku :)

Komputer:  MacBook Pro Retina 13.3'' Late 2013 2.4/8/256

Telefon:  iPhone 5S 64GB Space Grey

NAS: Synology DS213j + 2x4TB WD Red Edition

#58 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 postów

Napisano 18 września 2015 - 17:07

Też się zastanawiam nad zakupem jakiegoś dysku sieciowego tylko nie wiem który wybrać; WD czy Synology? I czy wybrać wersję 1 dyskową czy 2 dyskową?

Użytkownik Pietruszex edytował ten post 18 września 2015 - 17:07

Komputer: iMac 21,5 Late 2013, Intel Iris Pro, Intel Core i5 2,7ghz, 8gb ram Sprzęt Mobilny: iPhone 6s Plus 64gb Gwiezdna Szarość, Macbook 12 Early 2015 Gwiezdna Szarość 

#59 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 24 września 2015 - 14:29

Taki, jaki wolisz. Ile jeszcze będziecie to wałkować?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych