Około 8 godzin wytrzymał na baterii. Przy wyłączonym podświetleniu klawiatury i zmniejszeniu podświetlenia ekranu potrafi pokazać 18 godzin pracy ?!
Co ciekawe gwiezdna szarość jest ciemniejsza niż ta w iPadach i iPhone'ach.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 24 maja 2015 - 14:04
Około 8 godzin wytrzymał na baterii. Przy wyłączonym podświetleniu klawiatury i zmniejszeniu podświetlenia ekranu potrafi pokazać 18 godzin pracy ?!
Co ciekawe gwiezdna szarość jest ciemniejsza niż ta w iPadach i iPhone'ach.
Napisano 24 maja 2015 - 15:21
Napisano 24 maja 2015 - 15:33
Jeżeli chcesz oglądać filmy online to na MB12 może być ciężko, safari nie daje rady w wyższych rozdzielczościach a na chrome strasznie się grzeje. Nie wiem jak na innych MacBookach to wygląda. Z resztą wymienionych rzeczy na 12 nie powinieneś mieć problemów. Dodam jeszcze, że safari nie radzi sobie najlepiej z dużymi PDF, na chrome nie ma problemów.
Napisano 24 maja 2015 - 16:15
Z tych dwóch retina ma najlepszą wydajność, mb12 i rmbp13 mają dużo lepsze ekrany niż air.
Macbook Pro Retina 13
iPhone X
Napisano 24 maja 2015 - 16:21
Napisano 24 maja 2015 - 18:09
rMBP13 żebyś potem nie żałował że jednak mogłem...
Macbook Air M1 16GB/256SSD
Napisano 24 maja 2015 - 18:24
Napisano 24 maja 2015 - 19:32
ale przeciez po cos go wydali a i cenowo powala,
to musi byc kawal dobrej roboty
Wydali go w celach badawczych.
Część fanów go kupi mimo jego wad.
Przypominam, że pierwszy model MB Air w konfiguracji: procesor 1.6 GHz dual-core , 2 GB of RAM, 80 GB HDD, kosztował 1799$.
Jak kupowałem MB AIR z procesorem 2.13 GHz/2 GB RAM/128 GB SSD to u nas też kosztował podobne pieniądze, co dzisiejszy MacBook.
Po jakimś czasie jednak stał się jednym z najtańszych maków. Myślę, że następne wersje tych modeli będą tańsze.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 24 maja 2015 - 19:53
Fakt - pod względem designu jest to kawał dobrej roboty, natomiast wydajność jest mocno przeciętna. Niestety animacje potrafią się zacinać nawet przy najprostszych czynnościach. Mac jest piękny i również koło niego krążę ale rozsądek podpowiada mi, żeby na razie go nie kupować. Prawdopodobnie (tak jak napisał Iro i inni przedmówcy) czeka go ewolucja podobna do MacBooka Air. Aktualnie jeśli miałby to być główny komputer rozsądniej wybrać rMBP 13" z większym zapasem mocy. Chociaż zdarzają się wyjątki i zależy to od indywidualnych predyspozycji.
Napisano 24 maja 2015 - 23:09
Co z tego , iz MB 12' pieknie wyglada, skoro tak jak wspomnialem to w wczesniejszym poscie, grzeje sie jak piekarnik przy najprostszych czynnosciach. Kiedy mam wolna chwile caly czas sie nim bawie. Czasami potrafi przyciac sie przy przegladaniu stron. Procz pieknego designu nie posiada nic wiecej. W tej cenie masz rMBP 13', ktory jest o nieeebo lepszy wydajnosciowo.
MacBook 12" 1.3Ghz Early 2015 | MacBook Air 11" Early 2014 | Apple Watch Sport 42mm Space Gray | Iphone 6 Plus 128 GB
Napisano 25 maja 2015 - 13:42
Wcześniej wspominałem o problemach safari z filmami, udało mi się rozwiązać ten problem i… muszę zmienić swoją opinię.
Oglądając filmy online przez safari temperatura komputera praktycznie pozostaje bez zmian, tzn. jest chłodny. Czasami zwiększy się ale nieznacznie. Gdy wcześniej oglądałem przez chrome robił się gorący i był problem z trzymaniem go na kolanach. Problem nie leżał więc po stronie komputera, lecz przeglądarki.
Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony, ponieważ mój wcześniejszy laptop z windowsem mimo wiatraków potrafił grzać się przy filmach online.
Użytkownik dawid595 edytował ten post 25 maja 2015 - 13:45
Napisano 25 maja 2015 - 19:56
djseiten,kupic ipada z nieodlaczalna klawiatura w cenie mbp?,zebys nie zalowal
Mac Mini i7(Late2012)-2.3GHz/16GB/128GB SSD+1TB/HD4000/10.12+DELL U2412M,iMac24"C2D(Late2006)2.16GHz/4GB/320GB/7300GT/10.6.8,PM G5 Quad Core(Late2005)-2.5GHz/8GB/2.5TB/7800GT/10.5.8,iPhone 6+ 16GB
Napisano 25 maja 2015 - 20:08
Wydali go w celach badawczych.
Część fanów go kupi mimo jego wad.
Przypominam, że pierwszy model MB Air w konfiguracji: procesor 1.6 GHz dual-core , 2 GB of RAM, 80 GB HDD, kosztował 1799$.
Jak kupowałem MB AIR z procesorem 2.13 GHz/2 GB RAM/128 GB SSD to u nas też kosztował podobne pieniądze, co dzisiejszy MacBook.Po jakimś czasie jednak stał się jednym z najtańszych maków. Myślę, że następne wersje tych modeli będą tańsze.
Tru story!
Air wyjedzie z oferty. Do nowego Aira wsadzą retine? Nowy gładzik? Cena podskoczy.
Air wyleci z listy i na jego miejsce wejdzie Macbook 12. 11 w ogóle wyleci z oferty.
Nowy gładzik ,retina, nie będą już takie drogie. 12 Koło 5k, a na polu bitwy zostanie PRO.
Dzisiaj są bardzo małe różnice pomiędzy Airem i Pro.
Napisano 26 maja 2015 - 09:22
Wciaz mam dylemat co wybrac.
Ma to byc moj pierwszy komputer z logo jabuszka, mam oczywiscie rozne alternatywy:
- MB12
- rMBP 13
lub tez:
- Air 11
Fajnje byloby miec ladnie wygladajacego kompa na ktorym mozna popracowac, zgrac zdjecia, obrobic je, obejrzec filmy.
Do tego rowniez mobilnosc ma znaczenie w kwestii przemieszczania sie i pokazywania prezentacji.
Help.
Mogę polecić MBPr 13.
Pracuję na tym sprzęcie i nie zamieniłbym na MB 12
Cenowo jest podobnie natomiast zawsze dobrze jest mieć trochę mocy w zapasie a MBPr 13 z tego roku wygląda bardzo dobrze.
Mobilność oczywiście stoi za MB 12 ale ja dla 0,5 kg mniej wagi w torbie nie zrezygnowałbym z wydajności i komfortu pracy.
Napisano 05 czerwca 2015 - 14:36
Mogę polecić MBPr 13.
Pracuję na tym sprzęcie i nie zamieniłbym na MB 12
Cenowo jest podobnie natomiast zawsze dobrze jest mieć trochę mocy w zapasie a MBPr 13 z tego roku wygląda bardzo dobrze.
Mobilność oczywiście stoi za MB 12 ale ja dla 0,5 kg mniej wagi w torbie nie zrezygnowałbym z wydajności i komfortu pracy.
Mam odmienne zdanie. Mam MacBooka Air 11" oraz MacBook Pro 13" Retina. Macbook 12" to swietny kompromis dla mojej konfiguracji.
Pytanie czy osoba potrzebuje miec moc pod body aluminium komputera, zeby je tylko miec? Widze po sobie, ze do Excela, www, maili, mnostwa prezentacji, sporadycznej obroki Photoshopem oraz ogladania filmow/seriali MacBook Pro 13" Retina to az nadto! Z kolei MacBook Air 11" jest idealny (nawet z 4 GB ramu), ale brakuje rozdzielczosci. Czesto i gesto.
Napisano 05 czerwca 2015 - 20:41
W ispocie macałem nowego pro i nowego MB12.
Wybrałem nowego pro.
Klawiatura- musiałbym dłużej popisać, ale pierwszy kontakt nie był w stylu WOW.
Wracam do klawiatury z dużym skokiem, bo Air miał krótki skok. 12 w zasadzie nie ma tego skoku. Ale jak pisałem, trzeba dłużej popisać.
Małe, ładne i tyle co mogę napisać po kilku minutach w ispocie.
Wole mieć ten zapas niż go nie mieć. Pro to jednak sprawdzona konstrukcja.
Napisano 05 czerwca 2015 - 20:50
MB 12' to będzie mój następny komputer. Teraz mam MBPr late 2013 i wiem, że w następnych generacjach procesora Intel Core M komputer stanie się mega fajny. Obecnie żal mi będzie tylko jednego - HDMI, chyba, że nowe Apple TV będzie jakieś takie wypas, że nawet po zamknięciu klapy lapka będzie utrzymywało transmisję, ale się nie zanosi pewnie na to.
Napisano 05 czerwca 2015 - 21:03
Ponad 6 tysięcy za laptopa, który nie radzi sobie z "większymi" PDFami... Trzeba mieć nierówno pod sufitem żeby go kupować lub nie mieć już na co wydawać pieniędzy. To już lepiej w Aira zainwestować.
iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6
Napisano 05 czerwca 2015 - 21:08
Napisano 05 czerwca 2015 - 21:51
iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6
Napisano 05 czerwca 2015 - 22:19
Z mojego punktu widzenia MacBook z 2015 roku to jakieś jedno wielkie nie porozumienie. Żeby do komputera w cenie MBP dawać procesor, który jest jakby to ująć co najmniej słaby i mało wydajny. Do tego brak normalnego USB. To się nie klei. Apple samo sobie przeczy. Załóżmy, że mam tego MB i iPhone'a. Padł mi soft w iPhone i nie mam co zrobić, bo żeby podłączyć iP pod MB potrzebuje przejściówki. Totalny bezsens, o wyjściu video nie wspominając. Brak "wyłamującego" się portu ładowania to kolejny krok w tył. Walka o minimetry na siłę. Bawiłem się tym MacBook'iem. Fakt ekran ma fajny. To jedyne, czego mu zazdroszczę. Osobiście korzystam z Air'a 11 z 2013 roku i nie zamieniłbym go na MacBook'a z wielu powodów. Po pierwsze 100 gram różnicy dla mnie nie zrobi. Po drugie mam normalne porty USB - mogę sobie podłączać co chcę i Thunderbolt, z którego mam HDMI lub VGA. Po kolejne mój dwuletni już Air, który kosztował 3800zł jest wydajniejszy od nowego MacBook'a za ponad 6000 złotych - po prostu żenada. Co z tego, że nowy MacBook nie ma wentylatora, skoro mimo słabej wydajność się grzeje. Mój Air ma wentylator, który załącza się od święta, a wydajność dużo większa. Jeżeli ktoś ma tyle pieniędzy, żeby sobie kupić ładny designerski gadget (chociaż wg. mnie najładniejszy jest Pro 13") do przeglądania internetu, chociaż i do tego się nie do końca sprawdza to proszę bardzo. Tak z ciekawostek to kto o normalnych zmysłach, do laptopa za takie pieniądze daje kamerkę 480p. To zakrawa już o dobry żart. Nawet biedronkowe laptopy po 999zł mają 720p.Ja nawet się nad takim laptopem nie zastanawiam. Jak Mac miałby być moim głównym komputerem (teraz Air'a używam do przeglądania internetu, do poważniejszych projektów, prac i gier korzystam ze stacjonarnego PC) to kupiłbym Pro 13". Swoją drogą pomysł był bardzo dobry, ale według mnie Apple po raz kolejny pokazało swoją nadgorliwość. Mogli zrobić super genialny komputer, ale musieli pójść o krok za daleko i zrobić laptopa, żeby do którego można było coś podłączyć, to trzeba odpiąć go od ładowarki i dodatkowo kupić przejściówkę. Gdyby dali chociaż jeden port zwykłego USB i MagSafe lub Lightning na ładowarkę oraz trochę wydajniejszy procesor chociażby jakieś i5 (są też wersje pasywne) nie miałbym nic temu laptopowi do zarzucenia. Mam nadzieje, że w niedalekiej przyszłości Apple naprawi chociaż kilka błędów i nie będę musiał się czepiać.
iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)
Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB
Napisano 05 czerwca 2015 - 22:43
Napisano 05 czerwca 2015 - 22:52
W chwili obecnej nie jest dla mnie. Jeżeli poprawili by procesor i dodali USB to byłby dla mnie idealny. Pro jest troszkę przyduży. Mimo iż ma genialną matrycę to zdecydowałem się na Air'a i jestem bardzo zadowolony Co do USB to niestety korzystam z niego codziennie wiele razy. W szkole non stop przegrywam, odtwarzam, modyfikuje rożnego rodzaju pliki i nie wyobrażam sobie komputera bez normalnego USB. Co do przejściówek to wolę się ograniczyć do jednej, którą mam w Air czyli Thunderbolt -> HDMI.
Użytkownik Danioo edytował ten post 05 czerwca 2015 - 22:53
iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)
Napisano 05 czerwca 2015 - 23:01
Tak, ale podobno to występuje na wszystkich MacBookach.Ale na Chrome ponoć laptop się grzeje...
Napisano 05 czerwca 2015 - 23:10
Tak, ale podobno to występuje na wszystkich MacBookach.
Przy PDFach się nie grzeje, problem pojawia się np. przy dłuższych filmach w HTML5 w chrome.
Z tym się akurat nie zgodzę. Używam Chrome'a praktycznie od początku, ponieważ pozwala mi na łatwą synchronizację zakładek pomiędzy OS X, iOS, Android i Windows. W starszych modelach, z których korzystałem czyli Pro 13" 2010 wentylator potrafił się załączyć spowodowane to było tym, że procesor nie był ULV, ale nie było to uciążliwe. W Air 13 z 2012 roku wentylator uruchamiał się przy pracy z około 15 zakładkami lub oglądaniem filmu. Za to w Air 11 z 2013 roku wentylator praktycznie mi się nie włącza. Korzystam z kilkunastu zakładek, Deezera a komputer jest zimny i chodzi pasywnie.
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych