MacBook 12" - Opinie
Napisano 06 czerwca 2015 - 10:11
Na Macu trzeba się oduczyć chrome. Ja przesiadłem się na Safari i choć super lekko nie było to teraz jestem zadowolony. Przynajmniej ekstra działa pinch to zoom i iCloud.
Napisano 06 czerwca 2015 - 10:29
Zaczynam podejrzewać Apple o bliską kooperację z Intelem na zasadzie:
- hey Apple mamy nowy układ pasywny do sprawdzenia i usb-c do wdrożenia - jest zajefany - zrobimy deal?
- spoko Intel - zrobimy Wam takiego lapka a ludzie sprawdzą czy to się przyjmie
Mam tak od czasu thunderbolta...
Pozzdro, aa
Napisano 06 czerwca 2015 - 11:19
Co ciekawe nowy Thunderbolt 3 będzie miał identyczną wtyczkę co USB C i ma być z nim kompatybilny, lecz nie osiągnie takiej samej prędkości po podłączeniu do USB. Pewnie w kolejnej generacji Macbooka Apple dołoży właśnie Thunderbolt 3.
Za kilka lat USB C może stać się naprawdę uniwersalnym i popularnym złączem patrząc na to co teraz dzieje się na rynku. Być może doczekamy się go w iPhone'ach i iPadach.
Wspólna wtyczka wpłynie też pewnie na popularność Thunderbolta.
Napisano 06 czerwca 2015 - 19:47
Szczerze to myślę, że szybciej go zobaczymy w iPhone'ach i iPadach niż nam się wydaje...
Jeśli ekosystem ma być spójny to tak właśnie będzie.
Napisano 06 września 2015 - 19:37
Oglądałem dzisiaj w komputroniku. Fajnie wygląda, ale:
- po odpięciu kabla od zasilacza pokazuje czas pracy na baterii 6h... Kpina... Mój 2-letni MBP wytrzymuje około 8
- strasznie tnie animacje przy minimalizowaniu okna przeglądarki...
- również brakuje mi świecącego logo...
Napisano 06 września 2015 - 20:55
Ja długo myślałem o zakupie, ale jednak wolę poczekać na 2G. Mam nadzieję, że przyniesie znaczny przyrost wydajności. Niestety też testując w iSpocie zauważyłem jak samo safari potrafi przyciąć. :/
MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB iPhone 12 Pro Apple Watch S6
Napisano 06 września 2015 - 22:06
...
- również brakuje mi świecącego logo...
A jaki to ma wplyw na performance ?! Ale rozumiem , ze nikt z daleka nie bedzie wiedzial ze masz Macbook'a , a to chyba u ciebie bardzo wazne
Napisano 07 września 2015 - 06:27
A jaki to ma wplyw na performance ?! Ale rozumiem , ze nikt z daleka nie bedzie wiedzial ze masz Macbook'a , a to chyba u ciebie bardzo wazne
Na performance żaden, ale użytkownicy Apple przyzwyczajeni są, że ich sprzęt wyróżnia się... Tu tego zabrakło...
Napisano 07 września 2015 - 07:00
Jeżeli dla kogoś świecący ogryzek jest taki istotny, to...
Co do samego MB12, to miałem możliwość poużywać go przez godzinkę i cóż. Ładny, lekki, cieniutki, ale - tylko jeden port, no i ta wydajność... Gdyby kosztował 2 tys. mniej, to może i tak, ale przy cenie bazowej minimum 6299, to jakaś pomyłka jednak. MBA 11 w bazowej konfiguracji chodził lepiej.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 09 września 2015 - 10:49
Szybkie pytanie, do ogladania filmow, przegladania neta, zgrywania filmow z gopro MacBook 12 da rade? Czy moze lepszy wybor to rMBP z dyskiem 256gb? Bedzie to pierwszy mac.
Zalezy mi na dlugiej pracy bez ladowarki, oraz zeby sie nie grzal w trakcie ogladania filmow. pozdrawiam
Napisano 09 września 2015 - 10:52
Szybkie pytanie, do ogladania filmow, przegladania neta, zgrywania filmow z gopro MacBook 12 da rade? Czy moze lepszy wybor to rMBP z dyskiem 256gb? Bedzie to pierwszy mac.
Zalezy mi na dlugiej pracy bez ladowarki, oraz zeby sie nie grzal w trakcie ogladania filmow. pozdrawiam
Spokojnie da radę. Nie róbcie z tego komputera sprzętu na wózku inwalidzkim...
Nowy Macbook ma dysk 256 w wersji podstawowej.
Urbański z redakcji Onetu twierdzi, że laptop spokojnie poradzi sobie także z konwersją wideo i to bez włączania trybu burst...
Recenzja Twardego Resetu:
http://technowinki.onet.pl/apple-macbook-2015-test-twardy-reset-252/16qemy
Użytkownik Mariusz Piaścik edytował ten post 09 września 2015 - 10:52
Napisano 09 września 2015 - 11:06
Mariusz ale to jest inwalida pelna geba, kastrat jakich malo.Ok, jesli kosztowal by polowe tej ceny.Lepiej kupic najnowszego ipada i etui z klawiatura, bo ma te przewage,ze dziala mega szybko,plynnie i ma ekran dotykowy
Mac Mini i7(Late2012)-2.3GHz/16GB/128GB SSD+1TB/HD4000/10.12+DELL U2412M,iMac24"C2D(Late2006)2.16GHz/4GB/320GB/7300GT/10.6.8,PM G5 Quad Core(Late2005)-2.5GHz/8GB/2.5TB/7800GT/10.5.8,iPhone 6+ 16GB
Napisano 09 września 2015 - 11:21
Mariusz ale to jest inwalida pelna geba, kastrat jakich malo.Ok, jesli kosztowal by polowe tej ceny.Lepiej kupic najnowszego ipada i etui z klawiatura, bo ma te przewage,ze dziala mega szybko,plynnie i ma ekran dotykowy
W takim razie załóżmy, że na cenę nie patrzymy bo za tego rMBP dam praktycznie tyle samo, wtedy czy jest sens brać macbooka 12?
I zastanawia mnie jeszcze jedno- jak bardzo będą spadały ceny używanych laptopów, tzn jestem ciekawy którego odsprzedam drożej za ten rok czy 2 lata, a jak wiadomo to też ważne
Napisano 09 września 2015 - 11:23
Wiesz... Ja nie twierdzę, że to sprzęt dla każdego. Na dzień dzisiejszy jest to sprzęt przede wszystkim dla ludzi, którzy mogą sobie na niego pozwolić. To po pierwsze. Po drugie: jest to z pewnością sprzęt dla pisarzy, redaktorów, przeglądaczy Internetu, osób które dużo podróżują, a które nie lubią pracować na iPadzie (sam wolę swojego macbooka niż tablet). Serwisy zagraniczne twierdzą, że jakość matrycy w nowym Macbooku jest lepsza od tej w MBP (i pewnie mają rację). Procesor faktycznie nie jest demonem szybkości, ale szczerze - czy do podstawowych rzeczy, jakie dzisiaj większość robi (pomijam profesjonalistów) potrzebne nam 8 rdzeni po 4 GHz każdy? Nie. Sam mam w domu MBP z retiną. Jestem mega zadowolony z niego, choć po głębszej analizie stwierdziłem, że właściwie to mógłbym mieć nowego Macbooka, bo MBP nie wykorzystuję nawet w 50% jego możliwości. Czasem obejrzę jakiś film, czasem coś przekonwertuję, czasem pobawię się w obróbkę zdjęć, dużo przeglądam Internet, dużo piszę, dużo używam poczty. Mankamentem jest natomiast tylko 1 port i drogie przejściówki. Brakuje mi w nim także czytnika linii papilarnych (skoro mają go już wszystkie inne urzadzenia Apple). Na pewno nie dopłaciłbym ponad 1000 PLN do szybszego 0,2 GHz procesora i dysku 512. Mieszane uczucia mam też co do baterii... Ale umówmy się - pierwsza edycja będzie miała błędy - jak pierwszy Macbook Air. Uważam, że sprzęt ten jest zrobiony po to, by pokazać jaki kierunek obierze Apple. I dobrze. Kolejne Macbooki właśnie takie będę. Intel już wypuścił nową generację procesorów Core M, które wg obietnic są aż o 40% szybsze. Wierzę, że druga edycja tego komputera będzie wielkim WOW.
I najważniejsze na koniec - procesor tego komputera zużywa 4W energii.
Użytkownik Mariusz Piaścik edytował ten post 09 września 2015 - 11:26
Napisano 09 września 2015 - 11:25
Spokojnie, do wymienionych przez ciebie rzeczy wystarczy. Podczas oglądania filmów nie grzeje się. rMBP 2015 według Apple na baterii trzyma 1 godzinę dłużej
Napisano 09 września 2015 - 11:27
W takim razie załóżmy, że na cenę nie patrzymy bo za tego rMBP dam praktycznie tyle samo, wtedy czy jest sens brać macbooka 12?
I zastanawia mnie jeszcze jedno- jak bardzo będą spadały ceny używanych laptopów, tzn jestem ciekawy którego odsprzedam drożej za ten rok czy 2 lata, a jak wiadomo to też ważne
Myślę, że rzeczy które wymieniłeś kilka postów wyżej spokojnie da się zrobić na MB 12
Użytkownik Mariusz Piaścik edytował ten post 09 września 2015 - 11:29
Napisano 09 września 2015 - 20:07
To teraz porownajcie sobie nowosc ipad pro z tym wykastrowanym inwalida,porazka.Juz wam nawet nie wspomne czym jezdze za o wiele taniej niz ten kastrat za 7k.
- Sebosz lubi to
Mac Mini i7(Late2012)-2.3GHz/16GB/128GB SSD+1TB/HD4000/10.12+DELL U2412M,iMac24"C2D(Late2006)2.16GHz/4GB/320GB/7300GT/10.6.8,PM G5 Quad Core(Late2005)-2.5GHz/8GB/2.5TB/7800GT/10.5.8,iPhone 6+ 16GB
Napisano 09 września 2015 - 21:53
To teraz porownajcie sobie nowosc ipad pro z tym wykastrowanym inwalida,porazka.Juz wam nawet nie wspomne czym jezdze za o wiele taniej niz ten kastrat za 7k.
No myślę że iPad Pro może być wydajniejszy od tego MacBooka, poczekamy na pierwsze benchmarki.
Komputer: iMac 21,5 Late 2013, Intel Iris Pro, Intel Core i5 2,7ghz, 8gb ram Sprzęt Mobilny: iPhone 6s Plus 64gb Gwiezdna Szarość, Macbook 12 Early 2015 Gwiezdna Szarość
Napisano 10 września 2015 - 06:20
No myślę że iPad Pro może być wydajniejszy od tego MacBooka, poczekamy na pierwsze benchmarki.
Wydajnieszy? Nie wiem.. To wciąż procesor klasy ARM, a nie PC... Poza tym nie ma OS X, a iOS - to robi różnicę. Tak samo pamięć 8 GB vs 4 GB i dysk 32 vs 256/512 GB
Napisano 10 września 2015 - 06:49
Myślę, że ipad pro + klawiatura docelowo zastąpi linię Air.
Już teraz Air 13 256 GB i 8 GB RAM kosztuje tyle samo co MB12
Napisano 10 września 2015 - 19:12
Pomijając caly ten 'emejzing' i durne cyferki jaki to iPad dwa razy szybszy od PC. Rysik odczytuje kąc nachylenia, siłe nacisku itd, to nie jakiś durny patyk. Poza tym fajnie, że iPad Pro ma 4 glośniki po rogach.
Napisano 11 września 2015 - 12:49
Zmieniłem MBP Retina 13 na nowego 12-calowego. Nic się nie wiedza, działa trochę gorzej niż Retina. Ogólnie polecam, jeżeli ktoś potrzebuje do internetu.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 11 września 2015 - 12:59
a jaką rozdzielczość ustawiłeś?
Tnie Ci przy minimalizacji Safari?
Jak z baterią? Wytrzyma tyle samo co MBP?
Napisano 11 września 2015 - 13:05
No właśnie, mam domyślną rozdzielczość, a na MBP korzystałem z wyższej, skalowanej. Może dlatego nie odczuwam różnicy.
Przy minimalizacji - jak rozumiem żółtym przyciskiem - nie tnie. Ogólnie system chodzi płynnie, choć pewnie jakieś niedociągnięcia są. Tuż po uruchomieniu działa trochę wolniej. Ale ogólnie - IMO laptop za 6 tys. nie może działać wolno.
Z baterią to nie wiem, bo na razie korzystam z kabla.
Jestem zadowolony - lekki, ładny, niezła klawiatura i Force Touch (trzeba się przyzwyczaić do tego drugiego kliknięcia). Raczej się nie grzeje. Z zastrzeżeniem, że jestem dziennikarzem, nie obrabiam filmów ani zdjęć Teraz tylko czekać na El Capitan.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 06 października 2015 - 18:02
Uzywam 12" do pracy, głównie w trasie i na wyjazdach. Programowanie w PHP (wirtualka Linux na Vagrancie w Virtualbox, PHPStorm), do tego Office standardowo. Świetnie daje rade. Przy Yosemite troche lagowal (mam rozdzielczość 1440 retina ustawioną), El Capitan znacznie usprawnił działanie systemu i UI. Polecam, rewelacyjny sprzęt.
Przesiadłem sie z 15", która była za ciężka do zabierania w trasę. Testowałem 13" i 11" Air (ten ostatni pozostał dla zony), 15" i 13" rMBP. Przesiadłem się z 15" rMBP. Nie żałuję, niczego mi nie brakuje
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych