Czy ktoś przesiadł się z rMBP 13 (2015) na rMB 12? Jakieś wrażenia?
Przesiadlem sie z rMBP 13" 2014r prosto po premierze i kupnie MB 12" 2015r. Zadasz pytanie pewnie dlaczego? Jestem osoba, ktora jest w ciaglym ruchu. Prowadze dzialanosc, w ktorej to bardzo czesto podrozuje, spedzam dziesiatki godzin w samolotach, busach, dlatego tez wybor tego malego cacka odpowiadal mi najbardziej. W porownaniu pelnoprawnego laptopa do ciezkiej "cegielki" jaka byl MBP, Macbook 12" wypada o niebo lepiej, jesli chodzi o mobilnosc i bardzo to w nim cenie.
Wydajnosciowo, szczerze bez oszukiwania nie widze kompletnie zadnej roznicy miedzy moim Pro, ktorego uzytkuje narzeczona, a swoim aktualnym MB 12" z 2016r. (poprzedni model oddalem handlowcowi i kupilem tegoroczny). Roznica jest tylko wtedy, kiedy chcemy np. obrobic jakis film w 4k, badz zarabiamy na tworzeniu profesjonalnych grafik; wtedy to bedzie nam dane poczekac kilka/kilkanascie sekund dluzej przy zapisywaniu projektu lub renderowaniu filmu. Co do gier niestety sie nie wypowiem. Mam od tego konsole w domu i na 12-stce nic na razie nie instalowalem i podejrzewam, ze przy tym zostane. Codzienne wykonuje te same czynnosci na sprzecie, a to pisze po kilkadziesiat maili, wyliczam cos w exelu, projektuje oferty handlowe, slucham muzyki ( glosniki to bajka w tym malutkim cacku), surfuje po internecie i wiele innch rzeczy. "Zamulic" MacBooka udalo mi sie po przez otworzenie 20 kart w safari z filmami 4K (dziwne testy, ale musialem sprobowac); wtedy tez troszke zwolnil, lecz nadal bylo mozna z niego korzystac. Bateria przy takim normalnym uzytkowaniu na ekranie rozjasnionym do 60-70% trzyma 7-8h, wiec tragedii nie ma.
Wiekszosc uwaza MacBooka 12", za zwykla, droga, nieporeczna z 1 portem zabaweczke do Starbunia. Osobiscie sie z tym absolutnie nie zgadzam, poniewaz MacBooki Pro, jak i MacBooki 12 calowe maja swoja grupe odbiorcow. Jedni potrzebuja mocy, drudzy zas potrzebuja mobilnosci, a jeszcze inni i tego i tego. W moim odczuciu laptop oferuje i moc i mobilnosc, a do tego posiada ekran Retina, ktory robi swietna robote. Dodatkowo design ukazuje, ze to produkt premium i ludzie widzac pieknego Space Graya mowia zawsze WOW .