Ja mam model z 2015 roku i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie mam w ogóle potrzeby wymiany na nowszy model, więc jeśli nie przeszkadza ci o 1h krótszy czas na baterii to śmiało bierz model z poprzedniego roku bo innych zmian typu szybszy dysk czy procesor to nie odczujesz .
MacBook 12" - Opinie
Napisano 28 czerwca 2016 - 17:38
Komputer: iMac 21,5 Late 2013, Intel Iris Pro, Intel Core i5 2,7ghz, 8gb ram Sprzęt Mobilny: iPhone 6s Plus 64gb Gwiezdna Szarość, Macbook 12 Early 2015 Gwiezdna Szarość
Napisano 28 czerwca 2016 - 18:19
Mam Aira z 2015 i jestem zadowolony
Chce poczytać opinie i chce poczytać o tych różnicach jakie odczuwa użytkownik. Ma porównanie, bo posiada/ł oba modele
Napisano 28 czerwca 2016 - 18:20
Ale szybszą o 25% grafikę już odczujesz
Napisano 28 czerwca 2016 - 18:22
W czym?
MacBook Air 13 + ThinkPad X260
Napisano 28 czerwca 2016 - 18:25
Wszystkie komputery z retiną mają ten sam problem - spore obciążenie systemu przy skalowaniu obrazu. Kiedy w moim MBPr zmienię ustawienia ekranu z domyślnej rozdzielczości na najwyższą to zdarzają się klatkowania animacji czy lekkie przycięcia. Poza tym skraca się czas pracy na baterii /testowałem już to/. Zatem 25% wyższa wydajność GPU to spory zastrzyk energii.
Napisano 28 czerwca 2016 - 18:56
Umówmy się, że ten maluch jest do poczty i pisania na fejsie
Taki jest cel i zamysł apple- a że ludzie chcą go wykorzystać jak normalnego kompa- bo tyle musieli zapłacić, to inna historia. Potem czytamy, że to ipad z klawiaturą
Dlatego mnie bawi takie pisanie o wydajności, 2x szybszym dysku itp Brzmi jak PR bełkot
Napisano 28 czerwca 2016 - 18:58
Jeżeli bawi Cię że nowa wersja ma 2x szybszy dysk od wersji poprzedniej to po co pytasz o szczegóły czym się one różnią. Kupuj w ciemno.
Napisano 28 czerwca 2016 - 19:11
3 raz to napisze.
Chce poczytać o tych różnicach od osób które mają takie porównanie i chciałbym przeczytać ich opis jak ta różnica wygląda pomiędzy 2015, a 2016.
Napisano 28 czerwca 2016 - 22:32
To chyba wygląda troszkę tak. Jak ktoś kupi sobie MB 12 z 2015 ( tak jak ja ) i nie będzie miał pogorszenia we wszystkim co robi to będzie bronił swojego zakupu. I to jest słuszne.
Ja w porównaniu do swojego MBPr 2014 nie czuję pogorszenia i tego się trzymam. Jestem naprawdę zadowolony.
A osoby, które wydały kasę i przeszły z MB 12 2015 na rocznik 2016 to będą szukały uzasadnienia dla tej zmiany. I tak naprawdę coś tam znajdą. Bardziej lub mniej wyraźnie.
Ale uważam, że naprawdę 2015 rocznik jest bardzo okey. Dla mnie w pełni jak narazie spełnia oczekiwania :-) Ta maszynka naprawdę się broni. A czerpanie satysfakcji, że jest to tak perfekcyjnie i pięknie wykonane to już wartość dodana.
- uaru lubi to
MacBook Pro 14,2" M1 Pro, 512 GB/16GB Silver iPhone 13 Pro 128GB Gold
Napisano 28 czerwca 2016 - 23:53
Każdy człowiek po zakupie jakiegoś produktu stara się wmówić sobie że decyzja zakupowa była trafna. Tym sposobem posiadacze MB12 2015 będą starać się uzasadnić brak potrzeby dopłaty do wersji 2016, a posiadacze MB12 2016 będą się starali znaleźć argumenty za tym że warto dopłacić. Prawda jest jak zawsze po środku Najważniejsze że wszyscy zadowoleni z zakupu, pozdro
Użytkownik GIZIU edytował ten post 28 czerwca 2016 - 23:54
- Paprochwbody lubi to
Napisano 29 czerwca 2016 - 07:20
To chyba wygląda troszkę tak. Jak ktoś kupi sobie MB 12 z 2015 ( tak jak ja ) i nie będzie miał pogorszenia we wszystkim co robi to będzie bronił swojego zakupu. I to jest słuszne.
Ja w porównaniu do swojego MBPr 2014 nie czuję pogorszenia i tego się trzymam. Jestem naprawdę zadowolony.
A osoby, które wydały kasę i przeszły z MB 12 2015 na rocznik 2016 to będą szukały uzasadnienia dla tej zmiany. I tak naprawdę coś tam znajdą. Bardziej lub mniej wyraźnie.
Ale uważam, że naprawdę 2015 rocznik jest bardzo okey. Dla mnie w pełni jak narazie spełnia oczekiwania :-) Ta maszynka naprawdę się broni. A czerpanie satysfakcji, że jest to tak perfekcyjnie i pięknie wykonane to już wartość dodana.
W sklepie Mac Collection w Akihabara można kupić wersję z 512GB za 122 000 jenów, używaną, ale w stanie jak spod igły. Co prawda,ja mam bardziej wypaśnego z MBP z 2014 z i7, ale ta lekkość kusi - zwłaszcza, że wygląda, że dużą część dewelopmentu będę jednak robił na innej maszynie.
Napisano 29 czerwca 2016 - 11:26
Napisano 29 czerwca 2016 - 12:28
Miałem wersję z 2015, mam teraz tegoroczną. Sprzedałem i wymieniłem na nowy model - chciałem mieć najnowszy. Powiem tak: moim zdaniem różnica w działaniu "na co dzień" jest widoczna. Pisanie, że 2015 jest dobry, itd. to iluzja i próba wytłumaczenia sobie, że chciało zaoszczędzić się pieniądze. Zeszłoroczna wersja za rok już zamuli. Tak obstawiam.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 29 czerwca 2016 - 12:33
W czym widzisz różnicę (pomijając czas pracy)?
Napisano 29 czerwca 2016 - 12:35
Skoro dość szybko zrobili update w hardware tego modelu tzn. że coś było na rzeczy... Pytanie tylko czy każdego to dotyczy.
Napisano 29 czerwca 2016 - 13:00
Skoro dość szybko zrobili update w hardware tego modelu tzn. że coś było na rzeczy... Pytanie tylko czy każdego to dotyczy.
Szybko? Rok po poprzedniej wersji, przecież Apple zawsze robi co roku update Macbooków i iMaców.
Pisanie że model 2015 jest dobry to nie żadna iluzja tylko prawda. Po co mam wymieniać tak szybko komputer, wolę poczekać ze zmianą laptopa jeszcze rok bo na pewno przyszłoroczny model dostanie wszystko to co zapowiadany Macbook Pro czyli Touch ID, panel OLED nad klawiaturą i możliwe że też Thunderbolta 3 i wtedy zmiana będzie miała większy sens.
Pozdrawiam.
Komputer: iMac 21,5 Late 2013, Intel Iris Pro, Intel Core i5 2,7ghz, 8gb ram Sprzęt Mobilny: iPhone 6s Plus 64gb Gwiezdna Szarość, Macbook 12 Early 2015 Gwiezdna Szarość
Napisano 29 czerwca 2016 - 18:13
Szybko? Rok po poprzedniej wersji, przecież Apple zawsze robi co roku update Macbooków i iMaców.
Pisanie że model 2015 jest dobry to nie żadna iluzja tylko prawda. Po co mam wymieniać tak szybko komputer, wolę poczekać ze zmianą laptopa jeszcze rok bo na pewno przyszłoroczny model dostanie wszystko to co zapowiadany Macbook Pro czyli Touch ID, panel OLED nad klawiaturą i możliwe że też Thunderbolta 3 i wtedy zmiana będzie miała większy sens.
Pozdrawiam.
Pietruszex w pełni się zgadzam. Także uważam, że nie warto tak naprawdę co roku wymieniać maca. Chyba, że: 1. ktoś ma duuużo kasy, 2. na inny rodzaj Maca ( Pro, Air, MB... ).
Inna sprawa, że gdy przyjrzymy się konkurencji jeśli chodzi o lapki 11-12,1 cali i to takie bardzo płaskie, to spójrzcie jakie tam siedzą procesory/karty graficzne/RAM/dyski !!
Są i słabsze, i mocniejsze. A tam gdzie lepsze podzespoły to jest przecież Windows. Więc trochę inna optymalizacja.
Więc uważam, że konfiguracja MB 12 z 2015 spokojnie wystarczy przy OSX naprawdę na kilka lat. Jestem tego bardzo pewien :-)
Napisano 29 czerwca 2016 - 18:23
Uaru balbym sie kupowac w takim sklepie. To pewnie z Chin?? A tam tyle podrob :-(
A skąd, jeśli miałbym jakieś zaufanie do sprzętu używanego kupowanego od nieznanej mi osoby, to właśnie do kupowanego w tym sklepie.
Ten sklep istnieje już bardzo długo. W roku 2008 kupiłem w nim używanego Powerbooka 12 1.5 GHz - sprzęt działa do dziś (tyle, że już prawie nie używam). Wtedy znalazłem go jako jeden ze słynniejszych sklepów z używanym sprzętem Apple w Japonii. A istnieje do dziś, na głównej ulicy, tylko trochę dalej od stacji. Poza tym, zdaje się jest to część większej sieci SoftMap, od której można kupić za niewielkie pieniądze roczną gwarancję ( normalnie na sprzęt używany jest miesiąc) Oni nie mogą sobie pozwolić na sprzedaż podróbek, bo skandal by uderzył w całą wielką sieć.
BTW w 2008 to jeszcze można było tam za grosze kupić Cube'a. Jak żałuję, że nie miałem miejsca w bagażu.
BTW2 tak w ogóle to będę tam polował na mini z 2012.
Użytkownik uaru edytował ten post 29 czerwca 2016 - 18:26
Napisano 29 czerwca 2016 - 19:23
Strona mija, a ja dalej nie przeczytałem konkretów które chciałem przeczytać
Wyszło na moje. Za dużo bełkotu i przeklepywanie regułek ze stron. Lepszy, bo dysk 2x szybszy, bo procek wydajniejszy o 25%
Kolejny raz się przekonałem, ze czasem nie warto czytać for przed zakupem
Mega argument wyżej- coś było na rzeczy, to wymienili. LOL Wymieniajmy kompy co rok po konfie, bo coś było na rzeczy że usprawnili baterie albo klawisz
Napisano 29 czerwca 2016 - 19:28
Strona mija, a ja dalej nie przeczytałem konkretów które chciałem przeczytać
Wyszło na moje. Za dużo bełkotu i przeklepywanie regułek ze stron. Lepszy, bo dysk 2x szybszy, bo procek wydajniejszy o 25%
Kolejny raz się przekonałem, ze czasem nie warto czytać for przed zakupem
Mega argument wyżej- coś było na rzeczy, to wymienili. LOL Wymieniajmy kompy co rok po konfie, bo coś było na rzeczy że usprawnili baterie albo klawisz
No, najwięcej Ty tu bełkoczesz - zamiast powtarzać ciągle to samo - włącz Youtbe.com i poszukaj Macbook 12" 2015 vs. 2016. Zapewniam, że dowiesz się tam więcej niż tu.
Napisano 29 czerwca 2016 - 19:59
Chciałem prostego przekazu. Nie dowiedziałem się NICZEGO.
Zostałem odesłany do YT
Napisano 29 czerwca 2016 - 20:16
Skoro nie dowiedziałeś się niczego to tym bardziej powinieneś poszukać na youtube. Nie oczekuj recenzji w formie eseju na forach internetowych. Poza tym Ty potrzebujesz tylko potwierdzenia, że decyzja jaką podjąłeś jest słuszna. Nie interesują Ciebie inne fakty (co do samego sprzętu, cyferek, wydajności itd). Nie jeden raz to udowodniłeś. Ja na tych 30 stronach dowiedziałem się dużo. Jeśli Ty nic, to znaczy że masz jakiś problem.
Użytkownik Mariusz Piaścik edytował ten post 29 czerwca 2016 - 20:19
- 528eae9968 lubi to
Napisano 29 czerwca 2016 - 22:16
No to może raz jeszcze to porównanie w postaci filmu.......tak na Wasze pogodzenie ;-)
Tylko, że filmik pokazuje że wersja 2015 jest warta wzięcia !!!
- Mariusz Piaścik lubi to
Napisano 30 czerwca 2016 - 00:30
Luck zakompleksiony jestes ? Smiecisz druga strone debilnymi postami, ktore nic nie wnosza probujac na sile wcisnac swoja chora teze. Mam 3 modele z 2015r i 2 modele z 2016r. Widac roznice golym okiem chocby w przelaczaniu biurek przy otwartych 20 kartach w safari. Nie bede Ci pisal wypracowania na ten temat. Grafike widac dopiero jak komus bedzie chcialo sie w cos pograc, badz zrobic powazniejsza rzecz, przy ktorej model z 2015r sie po prostu zacznie ciac.
Wymieniam sprzet co roku, poniewaz handlowcy w mojej firmie musza sie prezentowac elegancko oraz glowna kwestia, BO MNIE NA TO STAC. Czepiasz sie ludzi 2 strony i dalej walkujesz zbedne komentarze. Soczek dodal madra wypowiedz. Minie rok, a model 2015 zacznie sie dusic. Tak bardzo ciekawi Cie dzialanie, to idz na youtuba i nie zasmiecaj tematu. Zostaly Ci podane wszystkie zalety i korzysci zmiany na model 2016, wiec mozesz pozegnac juz temat.
- 3_Ohm_Back, soczekpl i Mariusz Piaścik lubią to
Komputer: MacBook 12'' 2016 Space Gray
Telefon: iPhone X Silver
Napisano 30 czerwca 2016 - 09:18
Jeżeli ktoś pisze że sprzęt za 6000 zł trzeba zmieniać co roku bo po roku będzie się już ciął to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Co takiego się wydarzyło przez rok że model z 2015 już jest za słaby?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych