Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 6 votes

MacBook 12" - Opinie

• Please log in to reply
1906 replies to this topic

#776 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 posts

Posted 01 July 2016 - 09:08

Ja bym tego wątku nie kończył. To są opinie o Macbook 12 więc pewnie będą jakieś pytania szczegółowe i ciekawe wątki ;-)

Tak w przerwie meczu.....jak to sprawdzasz, że spada w nocy? Lub  zapytam inaczej. Nie masz podłączonego pod kabel? 

Po prostu pamiętam jaki był stan baterii przed snem i rano sprawdzam. A ładuje różnie, niekiedy przez noc, niekiedy w dzień, jak nie ładuje przez noc to wyłączam WiFi w Macbooku żeby bateria nie spadała.

Komputer: iMac 21,5 Late 2013, Intel Iris Pro, Intel Core i5 2,7ghz, 8gb ram Sprzęt Mobilny: iPhone 6s Plus 64gb Gwiezdna Szarość, Macbook 12 Early 2015 Gwiezdna Szarość 

#777 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Posted 01 July 2016 - 09:11

Gdyby nie koncepty nowego MBP to też paliłbym się do wymiany obecnego MBPr zastępując go właśnie 12". To, co zobaczyłem jednak na konceptach tak bardzo wzbudziło moje zainteresowanie, że myślę że warto poczekać i zobaczyć co takiego Apple wymyśli. Jeśli nowe Macbooki Pro będą wyglądały jak obecne 12" (i do tego miały 13" i mniejsze ramki niż obecnie) to będzie hit. Pytanie tylko, czy nie podniosą cen.

#778 pino22

pino22
  • 359 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 July 2016 - 11:56

Po prostu pamiętam jaki był stan baterii przed snem i rano sprawdzam. A ładuje różnie, niekiedy przez noc, niekiedy w dzień, jak nie ładuje przez noc to wyłączam WiFi w Macbooku żeby bateria nie spadała.

Hehe. Źle zadałem pytanie. Wiem jak to sprawdzić. Bardziej mnie dziwiło, że są osoby które w nocy jak się nie używa to nie mają podłączonego pod kabel. 

Ja z kolei gdy w ciągu dnia się przemieszczam i akurat nie używam przez jakiś czas MB , to nie zauważyłem aby jakieś spadki się pojawiły.

A w nocy uwiązany na kabelku ;-)

Wydaje mi się, że baterie w MBPr i Air zawsze będą uzyskiwać lepszą "żywotność" bo to inne konstrukcje. A w MB 12 to swego rodzaju pionierska konstrukcja kanapkowa więc żywotność będzie spadała ciut szybciej niż w pozostałych.

Grunt aby mając/kupując z drugiej ręki takiego MB 12 po 4-5 latach jeszcze te 5-6 godzin dawał radę. 

Konia z rzędem temu kto kupi 4-5 latka konkurencji i 5-6 godzin pohula ;-) Skoro nowe często nie dają rady !!

Edited by pino22, 01 July 2016 - 11:57.

 MacBook Pro 14,2"  M1 Pro, 512 GB/16GB Silver  iPhone 13 Pro 128GB Gold

#779 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 03 July 2016 - 19:21

Cześć, pytanie do znawców, bo będę ten sprzęt za jakiś czasu kupował i rodzi mi się w główce problem, bo ten sprzęt jest chłodzony pasywnie, a ja lubię od czasu do czasu katować swój sprzęt, na obecnym sprzęcie tzn. MacBook Air 11 2015, zainstalowałem GTA V, DayZ i od czasu do czasu w to gram, laptop nagrzewa się potwornie, ale chłodzenie robi swoje i jakoś to działa. :P Czy w przypadku MacBook'a 12 również nie miałbym się o co obawiać? Uprzedzając twierdzenia, że macbook nie jest do gier - mało mnie to obchodzi, ja gram rzadko i nie stać mnie na komputer do gier.

#780 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 July 2016 - 20:20

Dokup sobie konsole.

#781 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 03 July 2016 - 22:08

Dokup sobie konsole.

Daj pieniądze.

Pytanie nie aktualne, przetestowałem przed chwilą u znajomego. GTA V, DayZ - działają aż miło w 30 klatkach na niskich detalach. ;)

#782 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 July 2016 - 22:56

Chcesz wydać na maca 5-6k i grać na low przy 12 calach, a nie masz na Xo/Ps4 tysiaka.

Ociera się o to masochizm.

Nie pisze o PC i graniu w 4k i 60 klatkach. Ale wersje na XO/Ps4 są poprawione względem poprzedniej gen. 

#783 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 03 July 2016 - 23:00

Daj pieniądze.

Pytanie nie aktualne, przetestowałem przed chwilą u znajomego. GTA V, DayZ - działają aż miło w 30 klatkach na niskich detalach. ;)

Grałeś na MB 12 w GTA V?

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#784 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 03 July 2016 - 23:22

Chcesz wydać na maca 5-6k i grać na low przy 12 calach, a nie masz na Xo/Ps4 tysiaka.

Ociera się o to masochizm.

Nie pisze o PC i graniu w 4k i 60 klatkach. Ale wersje na XO/Ps4 są poprawione względem poprzedniej gen. 

Tak, chcę wydać na maca 6k i móc zagrać raz na tydzień w niedzielę gdy czas wolny pozwoli. :P Nie mam ochoty ani czasu aby kupować konsolę za 1k do okazjonalnego grania, tym bardziej, że na laptopie grywam od dawna i mi to odpowiada.

Grałeś na MB 12 w GTA V?

Nie wiem czemu wszyscy tak dziwnie na to reagują, kurde no - laptop ma dość mocną integrę Intel HD 515, jak wiadomo grafiki intela w 6 generacji robią swoje i naprawdę nie powinno to robić zdziwienia. :P

#785 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 04 July 2016 - 00:08

Nie dziwię, pytam ;) To dobry znak dla mnie. Być może MetaTrader nie będzie miał problemów.

#786 MiL

MiL
  • 1453 posts
Posted 04 July 2016 - 08:11

A jak z temperaturą? Stopiłeś obudowę? :)

#787 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 04 July 2016 - 14:23

A jak z temperaturą? Stopiłeś obudowę? :)

a jak ma z nią być? Aluminium nie stopi się w tak niskiej temperaturze, nie obawiam się o temperatury, bo prawidłowo działające procesory zbijają taktowanie w przypadku krytycznej temperatury. Jak człowiek kupuję laptopa o określonej mocy obliczeniowej to aż żal nie wykorzystać, przynajmniej ja tak mam.

#788 MiL

MiL
  • 1453 posts
Posted 04 July 2016 - 14:47

Obniżanie taktowania jest tylko zabezpieczeniem przed uszkodzeniem a nie systemem chłodzącym. Pytam o temperaturę bo ciekawi mnie jak bardzo ten komputer się nagrzewa.

#789 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 04 July 2016 - 15:16

Obniżanie taktowania jest tylko zabezpieczeniem przed uszkodzeniem a nie systemem chłodzącym. Pytam o temperaturę bo ciekawi mnie jak bardzo ten komputer się nagrzewa.

Laptop za taką cenę powinien zapewnić komfortową pracę w każdych warunkach, nawet dla wariata jakim jestem, około 95-99 C pewnie miał, bo TJ wynosi równe 100 C.

#790 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 July 2016 - 16:06

Tak, chcę wydać na maca 6k i móc zagrać raz na tydzień w niedzielę gdy czas wolny pozwoli. :P Nie mam ochoty ani czasu aby kupować konsolę za 1k do okazjonalnego grania, tym bardziej, że na laptopie grywam od dawna i mi to odpowiada.

Nie wiem czemu wszyscy tak dziwnie na to reagują, kurde no - laptop ma dość mocną integrę Intel HD 515, jak wiadomo grafiki intela w 6 generacji robią swoje i naprawdę nie powinno to robić zdziwienia. :P

Spoko, co kto lubi. Ja raczej stawiam na wygodę.

Ale jak pozostali- również jestem zdziwiony że ten malec pociągnał GTA V. Mimo że LOW, ale dał rade. A pisali na premierze, że to ipad w klawiatura. 

#791 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 04 July 2016 - 17:39

Laptop za taką cenę powinien zapewnić komfortową pracę w każdych warunkach, nawet dla wariata jakim jestem, około 95-99 C pewnie miał, bo TJ wynosi równe 100 C.

Jest wiele laptopów za podobną cenę które służą do grania. MacBook do tego nie jest stworzony, nikt nie każe go kupować. 

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#792 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 04 July 2016 - 19:10

Spoko, co kto lubi. Ja raczej stawiam na wygodę.

Ale jak pozostali- również jestem zdziwiony że ten malec pociągnał GTA V. Mimo że LOW, ale dał rade. A pisali na premierze, że to ipad w klawiatura. 

Ja osobiście nie jestem zdziwiony. 6 generacja procesorów intela ma naprawdę mocne integry nawet w mobilnych rozwiązaniach. Rozmiarowo to naprawdę ipad... tak samo z klawiaturą, która prawie nie ma odskoku. :P

Jest wiele laptopów za podobną cenę które służą do grania. MacBook do tego nie jest stworzony, nikt nie każe go kupować. 

Na szczęście moje pytanie nie dotyczyło zakupu innego laptopa, wybór jest prosty - macintosh, od dzieciństwa używam maców wszelkiej maści i nie wyobrażam sobie 100% przesiadki na wingrozę, ona jest tylko do grania, w poważnych rozwiązaniach leży i kwiczy.

#793 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 06 July 2016 - 23:14

Tak Was czytam i mam coraz większy mętlik w głowie ;/ 

#794 Dameg

Dameg
  • 4 posts
  • SkądKraków

Posted 07 July 2016 - 05:23

Czy ktoś przesiadł się z rMBP 13 (2015) na rMB 12? Jakieś wrażenia?

#795 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 07 July 2016 - 06:39

Tak Was czytam i mam coraz większy mętlik w głowie ;/ 

Ten temat ciagnie sie jak serial Dynastia i jest rownie wartosciowy :D

Mac Mini i7(Late2012)-2.3GHz/16GB/128GB SSD+1TB/HD4000/10.12+DELL U2412M,iMac24"C2D(Late2006)2.16GHz/4GB/320GB/7300GT/10.6.8,PM G5 Quad Core(Late2005)-2.5GHz/8GB/2.5TB/7800GT/10.5.8,iPhone 6+ 16GB

#796 Ament

Ament
  • 505 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 07 July 2016 - 07:52

Przeczytalem wiele recek MB12 2016 na branzowych serwisach i szczerze mowiac coraz bardziej mnie kusi przesiadka z MBP. Grac nie gram wiec ten argument odpada (w domu syn ma XBoxa 360 i PS4 takze nawet jak cos to jest co robic). MBP mam podlaczony do monitora takze i 12" nie bedzie przeszkoda. Bawilem sie ostatnio wersja 2016 (1.2/8/512) i pomyka to w El Capitan az milo. W sieci jest w pytke testow porownujacych szybkosc do wszystkich innych laptopow Apple (i nie tylko) ale nie ma sie co spinac - w domowym zaciszu raz na jakis czas nawet te kilkanascie sekund przy skomplikowanych rzeczach (np. obrobka) w jedna czy w druga strone nie ma imho zadnego znaczenia. Nie bardzo rozumiem krzykaczy wyzej - mieli na pierwszy rzut dac wielkosc i grubosc MB12 a w srodku najnowszego i7 na czterech rdzeniach i do tego fanless? :P 

Dodatkowo calosc lekka jak piorko (nieraz w teczce musze nosic sluzbowego Zenbooka i prywatnego iPada), fanless i... ladne to :rolleyes: Z klawiatura tez nie ma tragedii, pisalo mi sie wyjatkowo przyjemnie choc nie wiadomo jakby wygladalo to na dluzsza mete. Pozostaje sprawa nieszczesnego USB-C w ilosci 1 szt. i tu niestety klania sie przejsciowka.

Jak juz bylo napisane w tym watku 100x - Apple w tym roku juz nie odswiezy MB12 i gdyby nie to, ze ciekawi mnie co zrobia z MBP to chyba dzisiaj poszedlbym do sklepu bez wahania. A tak musze jeszcze przemyslec sprawe...

 Macbook / iPad Pro / iPhone / Watch

#797 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 07 July 2016 - 07:57

Ja bym się jeszcze wstrzymał do czasu, aż Apple zaprezentuje nowego Macbooka Pro. Jeśli wierzyć plotkom to będzie wyglądał jak 12" i na pewno będzie miał lepsze podzespoły, a co ważniejsze 13" ekran (dla mnie ten 1" robi różnicę). Nie wiadomo jednak jak poszaleją z ceną... Nie przekonuje mnie ten panel dotykowy tylko, ale może to będzie coś, do czego muszę się przekonać. 

Ja chyba dopiero wtedy podejmę ostateczną decyzję co wybrać na swojego następcę MBPr

#798 Ament

Ament
  • 505 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 07 July 2016 - 14:39

Acha - jeszcze jedno. Duzo osob pisze tu, ze najlepiej widzi im sie kolor space gray. Z tego co widzialem na zywo (3 szt. uzywane, jedna szara, jedna srebrna i jedna rose gold) to najgorzej wypada wlasnie space gray jesli chodzi o slady uzytkowania (rysy, otarcia, jakies bardzo drobne zadziorki na rogach klapy i chassis). Wyglada to naprawde fatalnie mimo, ze sam laptop byl raczej oszczedzany. Srebrny kolor moze juz traci myszka i nie robi takiego wrazenia jak szary ale o wiele lepiej sie spisuje jesli chodzi o slady eksploatacji.

 Macbook / iPad Pro / iPhone / Watch

#799 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 07 July 2016 - 15:05

Ja widziałem używanego złotego w Media Markt i wyglądał gorzej od space gray... Widać było na nim brudne ślady po łapskach

#800 Skinneq

Skinneq
  • 117 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 July 2016 - 17:12

Czy ktoś przesiadł się z rMBP 13 (2015) na rMB 12? Jakieś wrażenia?

Przesiadlem sie z rMBP 13" 2014r prosto po premierze i kupnie MB 12" 2015r. Zadasz pytanie pewnie dlaczego? Jestem osoba, ktora jest w ciaglym ruchu. Prowadze dzialanosc, w ktorej to bardzo czesto podrozuje, spedzam dziesiatki godzin w samolotach, busach, dlatego tez wybor tego malego cacka odpowiadal mi najbardziej. W porownaniu pelnoprawnego laptopa do ciezkiej "cegielki" jaka byl MBP, Macbook 12" wypada o niebo lepiej, jesli chodzi o mobilnosc i bardzo to w nim cenie.

Wydajnosciowo, szczerze bez oszukiwania nie widze kompletnie zadnej roznicy miedzy moim Pro, ktorego uzytkuje narzeczona, a swoim aktualnym MB 12" z 2016r. (poprzedni model oddalem handlowcowi i kupilem tegoroczny). Roznica jest tylko wtedy, kiedy chcemy np. obrobic jakis film w 4k, badz zarabiamy na tworzeniu profesjonalnych grafik; wtedy to bedzie nam dane poczekac kilka/kilkanascie sekund dluzej przy zapisywaniu projektu lub renderowaniu filmu. Co do gier niestety sie nie wypowiem. Mam od tego konsole w domu i na 12-stce nic na razie nie instalowalem i podejrzewam, ze przy tym zostane. Codzienne wykonuje te same czynnosci na sprzecie, a to pisze po kilkadziesiat maili, wyliczam cos w exelu, projektuje oferty handlowe, slucham muzyki ( glosniki to bajka w tym malutkim cacku), surfuje po internecie i wiele innch rzeczy. "Zamulic" MacBooka udalo mi sie po przez otworzenie 20 kart w safari z filmami 4K (dziwne testy, ale musialem sprobowac); wtedy tez troszke zwolnil, lecz nadal bylo mozna z niego korzystac. Bateria przy takim normalnym uzytkowaniu na ekranie rozjasnionym do 60-70% trzyma 7-8h, wiec tragedii nie ma.

Wiekszosc uwaza MacBooka 12", za zwykla, droga, nieporeczna z 1 portem zabaweczke do Starbunia. Osobiscie sie z tym absolutnie nie zgadzam, poniewaz MacBooki Pro, jak i MacBooki 12 calowe maja swoja grupe odbiorcow. Jedni potrzebuja mocy, drudzy zas potrzebuja mobilnosci, a jeszcze inni i tego i tego. W moim odczuciu laptop oferuje i moc i mobilnosc, a do tego posiada ekran Retina, ktory robi swietna robote. Dodatkowo design ukazuje, ze to produkt premium i ludzie widzac pieknego Space Graya mowia zawsze WOW :).

Komputer: MacBook 12'' 2016 Space Gray
Telefon: iPhone X Silver

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users