Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 6 głosy

MacBook 12" - Opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1906 odpowiedzi w tym temacie

#401 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 02 grudnia 2015 - 15:49

O tej recenzji pisałem:

#402 Geble

Geble

• 1 182 postów

Napisano 02 grudnia 2015 - 15:51

Przykład z iPhone'ami byłby trafny gdybyśmy porównywali nowego MacBooka z konkurencją, a przecież porównujemy do MBA i MBP, czyli produktów z tym samym systemem. Trzeba oczywiście założyć, że wszystkie 3 produkty są równie dobrze zoptymalizowane.

Masz całkowitą rację, właśnie do tego ten komputer służy. 

No i pozostaje kwestia kastracji pod względem wejść.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#403 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 02 grudnia 2015 - 15:53

Porównywanie MacBooka do Aira moim zdaniem nie jest właściwe. Różnica w matrycach jest tak kolosalna, że pozycjonuje Aira jako komputer, który np planujemy podłączyć do monitora lub ma być to pierwszy komputer ze stajni Apple a użytkownik wywodzi się z brzydoty Windowsowej. Dane mi było ostatnio popracować na Air i to był koszmar. Nawet jakbym miał siedzieć cały dzień na www czy w edytorze tekstu to różnica na jakości obrazu, czystości i czytelności czcionek jest kolosalna. Osoby tylko postawione pod ścianą chyba wybiorą obecnie Air. Ktoś kto korzysta na codzień z komputera z Retiną nie zrobi już przesiadki na Air, więc sprawa jest prosta albo rMBP Pro albo MacBook. Dla mnie kolejnym komputerem będzie MacBook na pewno.

Air'a wybiorą osoby z mniejszym możliwościami finansowymi. No sorry kolego, ale mnie nie stać na 12' lub Pro. Na MacBook'a Air musiałem pracować przez całe wakacje, a i tak starczyło na styk. ;) Wydajnościowo moim zdaniem air miażdży 12' przynajmniej w kwestii CPU. Jestem niedzielnym graczem, więc od czasu do czasu odpalam sobie Arme 2 lub DayZ i HD 6000 radzi sobie bardzo dobrze, a Core M w połączeniu z HD 5300 ledwo radzi sobie z The Sims 4. Idealny punkt odniesienia, jeśli chodzi o wydajność procesora.

• Sebosz lubi to

#404 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 03 grudnia 2015 - 11:47

No gry nie są żadnym odniesieniem dla tego laptopa, bo raczej nikt go dla gier nie kupuje. Sam używam laptopa głównie jako konsoli do sieci (web, rdp, ssh), ale największe wady do niestety brak na okres przejściowy jednego usb z klasyczną wtyczką A (zmieściłby się bez problemu, w chipsecie jest, tylko wyprowadzić) i niestety acu - że tak powiem nie w standardzie do jakiego mnie Apple przyzwyczaił - w sensie zabierać zasilacz na 1 dniowe wyjście z laptopem.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#405 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 03 grudnia 2015 - 19:15

No gry nie są żadnym odniesieniem dla tego laptopa, bo raczej nikt go dla gier nie kupuje. Sam używam laptopa głównie jako konsoli do sieci (web, rdp, ssh), ale największe wady do niestety brak na okres przejściowy jednego usb z klasyczną wtyczką A (zmieściłby się bez problemu, w chipsecie jest, tylko wyprowadzić) i niestety acu - że tak powiem nie w standardzie do jakiego mnie Apple przyzwyczaił - w sensie zabierać zasilacz na 1 dniowe wyjście z laptopem.

Akumulator to też tragedia, ale ze względu na retinę i rozmiary da się to jakoś zrozumieć. Gry są bardzo dobrym punktem odniesienia, jednocześnie stwierdzają wydajność karty graficznej i procesora. Z racji tego, że jestem niedzielnym graczem jest to dość ważna dla mnie kwestia. MacBook 12' procesorem da radę, ale karta graficzna w porównaniu do reszty dzisiejszych maców to tragedia. HD 6000 pozwala na rozgrywkę w większość w miarę nowych gier ( mam na myśli gry pokroju ETS, OMSI, ARMA, DayZ ), a 5300 już nie zbyt...

Użytkownik Marceli99 edytował ten post 03 grudnia 2015 - 19:16

#406 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 grudnia 2015 - 19:53

Akumulator to też tragedia, ale ze względu na retinę i rozmiary da się to jakoś zrozumieć. Gry są bardzo dobrym punktem odniesienia, jednocześnie stwierdzają wydajność karty graficznej i procesora. Z racji tego, że jestem niedzielnym graczem jest to dość ważna dla mnie kwestia. MacBook 12' procesorem da radę, ale karta graficzna w porównaniu do reszty dzisiejszych maców to tragedia. HD 6000 pozwala na rozgrywkę w większość w miarę nowych gier ( mam na myśli gry pokroju ETS, OMSI, ARMA, DayZ ), a 5300 już nie zbyt...

Ale pojmij wreszcie, że tego komputera nikt nie projektował z myślą, że komuś przyjdzie do głowy odpalać na nim wymagające, nowe gry. Do fejsbuka, excela i pdfów nie potrzeba mocnej karty graficznej. A wręcz przeciwnie, ma być słaba, żeby dłużej na baterii działał. A skoro już jesteśmy przy baterii to co miałeś na myśli pisząc, że "akumulator to też tragedia" ?

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#407 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 03 grudnia 2015 - 21:43

Ale pojmij wreszcie, że tego komputera nikt nie projektował z myślą, że komuś przyjdzie do głowy odpalać na nim wymagające, nowe gry. Do fejsbuka, excela i pdfów nie potrzeba mocnej karty graficznej. A wręcz przeciwnie, ma być słaba, żeby dłużej na baterii działał. A skoro już jesteśmy przy baterii to co miałeś na myśli pisząc, że "akumulator to też tragedia" ?

Bo 6-7 godzin przy normalnym użytkowaniu nie jest dobrym wynikiem jak na apple. Odnoszę się do gier, ponieważ laptop za 6200 PLN powinien mieć jakąś sensowną moc. MacBook Pro 13 radzi sobie nawet z GTA V. W przypadku 12' stosunek wydajność/cena jest wręcz tragiczny. Może następna generacja będzie lepsza... i tańsza. ;)

#408 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 grudnia 2015 - 22:00

Argument wydajności komputera w zależności od ceny jest bez sensu. To tak jakby napisać, że Audi za 300 tysięcy złotych powinno mieć jakąś sensowną moc i pociągnąć przyczepę z węglem, jeśli właściciel w wolnej chwili będzie chciał sobie przewieźć. Niby się da ale do tego są specjalne pojazdy. 

Podobnie z komputerami - nie sądzę, że ktoś kupując takiego MacBooka zamierza na nim grać, to Ty sobie tak wymyśliłeś, bo jesteś graczem. A odnośnie tych 6-7 godzin użytkowania na baterii to rozumiem, że Ty używasz takiego MacBooka i tyle Ci trzyma? Czy w internetach wyczytałeś od internetowych znawców?

• mariuszrk lubi to

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#409 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 03 grudnia 2015 - 22:14

Dużo osób gra w SIMSY, a to cudo nawet ich nie potrafi zbytnio uciągnąć. Owszem jakoś tam da radę, ale przez obciążenie procesor zbiję taktowanie i z minuty na minutę będzie coraz gorzej. To laptop dobry do pisania, wifi i może filmów, ale na tym jego zastosowanie się kończy. Akumulator oceniam na podstawie własnych doświadczeń i opinii kogoś z rodziny. Na dzień dzisiejszy otwarcie mówię, że to najmniej opłacalny laptop jaki znam i powiem szczerze, że mnie na niego nie stać. 6300 PLN za netbooka, który ledwo dorównuję tym z Celeronem/pentiumem za mniej niż 2000 złotych? Retina nie jest tu usprawiedliwieniem, bo w 2015 szału już nie robi. Przynajmniej na mnie nie zrobiła.

Nadal twierdzę, że gry to idealny punkt odniesienia, jeśli chodzi o ogólną wydajność.

Nie zrozum mnie źle. Ja tego laptopa lubię, ale nie za tę cenę.

Użytkownik Marceli99 edytował ten post 03 grudnia 2015 - 22:16

#410 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 grudnia 2015 - 22:32

Porównywanie MacBooka do Aira moim zdaniem nie jest właściwe. Różnica w matrycach jest tak kolosalna, że pozycjonuje Aira jako komputer, który np planujemy podłączyć do monitora lub ma być to pierwszy komputer ze stajni Apple a użytkownik wywodzi się z brzydoty Windowsowej. Dane mi było ostatnio popracować na Air i to był koszmar. Nawet jakbym miał siedzieć cały dzień na www czy w edytorze tekstu to różnica na jakości obrazu, czystości i czytelności czcionek jest kolosalna. Osoby tylko postawione pod ścianą chyba wybiorą obecnie Air. Ktoś kto korzysta na codzień z komputera z Retiną nie zrobi już przesiadki na Air, więc sprawa jest prosta albo rMBP Pro albo MacBook. Dla mnie kolejnym komputerem będzie MacBook na pewno.

Bzdury waść piszesz.

Miałem przez kilka miesięcy retinę 13"(już drugą), teraz mam AIR 11" i z radością wróciłem do AIR, po męczarniach na retinie.

Fakt, że matryca daje ładny obraz, ale cała reszta to porażka. Szyba jest dla mnie nie do zaakceptowania. Mimo tzw. warstwy antiglare, dale wali fleksami. No i to odpadanie matowej powłoki to jakaś porażka.

Bezproblemowo mógłbym sobie kupić 12" Macbooka, ale po co? Za słaby i zbyt mało portów USB
Dla mnie to wyrzucony pieniądz.

To co mam w zupełności mi wystarcza.

Ale jak zobaczyłem tego Surface Pro 4, to poważnie się nad nim zastanawiam. Windows nigdy mnie nie zawiódł. O dziwo ostatnio jest nawet mniej zawodny niż OSX.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#411 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 grudnia 2015 - 22:39

Nadal twierdzę, że gry to idealny punkt odniesienia, jeśli chodzi o ogólną wydajność.

Czyli, że jakby był tańszy to wybaczyłbyś mu nawet niemożliwość grania w gry?

6300pln to za dużo bo nie da się grać w gry ale jakby kosztował 2000pln to kupiłbyś chociaż nie da się grać w gry?

#412 bbart79

bbart79
  • 86 postów

Napisano 04 grudnia 2015 - 02:52

A mi się wydaje, że macbook to zapowiedź drastycznych podwyżek u appla. Skoro macbook to najsłabszy model laptopa a do tego z tak absurdalną ceną to nowe modele aira i pro zaprezentowane w przyszłym roku pójdą ostro do góry.

#413 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 04 grudnia 2015 - 07:10

[...]Szyba jest dla mnie nie do zaakceptowania. Mimo tzw. warstwy antiglare, dale wali fleksami. No i to odpadanie matowej powłoki to jakaś porażka[...]

Ale o jakiej retinie piszesz? O 12 czy 13"? Bo jeśli o doświadczeniach z 13-tka, to muszę Cie zmartwić - 12-tka nie jest ani Anti Glare ani nie ma matowej powłoki. 12-tka to Glossy z powłoka Anti Reflex. A to zasadnicza różnica do tego co napisałeś. No, chyba ze to Twój jakis skrót myślowy ;)
Są gusta i gusciki. Każdy ma inny, Swoja droga nie znam nikogo, kto by przezywał męczarnie po przesiadce na ekran z o wiele lepsza rozdzielczością (właśnie typu retina). Odniosłem wrażenie po przeczytaniu Twojej wypowiedzi, ze chyba mylisz komfort pracy z błyszczącymi/matowymi matrycami z parametrami ekranu. Czy retina wpływa tak bardzo na Twoj dyskomfort? Jak?
No chyba, ze występuje tylko z wersja błyszcząca - wtedy zwracam honor. W innym wypadku jakieś bzdury piszesz.

Dużo osób gra w SIMSY, a to cudo nawet ich nie potrafi zbytnio uciągnąć. Owszem jakoś tam da radę, ale przez obciążenie procesor zbiję taktowanie i z minuty na minutę będzie coraz gorzej. To laptop dobry do pisania, wifi i może filmów, ale na tym jego zastosowanie się kończy. Akumulator oceniam na podstawie własnych doświadczeń i opinii kogoś z rodziny. Na dzień dzisiejszy otwarcie mówię, że to najmniej opłacalny laptop jaki znam i powiem szczerze, że mnie na niego nie stać. 6300 PLN za netbooka, który ledwo dorównuję tym z Celeronem/pentiumem za mniej niż 2000 złotych? Retina nie jest tu usprawiedliwieniem, bo w 2015 szału już nie robi. Przynajmniej na mnie nie zrobiła.

Twoja opinia nie może być absolutnie, w żadnym wypadku obiektywna, dlatego, ze jak napisałeś, na ten laptop Cię po prostu nie stać. A jeśli Cię nie stać, ważysz wszystkie za i przeciw głownie przez pryzmat ekonomiczny, finansowy. Cały czas porównujesz wiele parametrów, czy jest to opłacalne, a może nie. Co możesz za to innego kupić a co nie.
Jeśli taki laptop mi sie podoba, wiem do czego go będę używać a przede wszystkim stać mnie na niego, nie będę uważał, ze jego cena jest absurdalna (jak to jeden z przedmówców określił). Cena jest jaka jest. Nie ma sensu porównywania do celerona czy innego ustrojstwa. Cały czas widzę, ze niekorzy z Was maja bardzo czysta, teoretyczna wiedzę na temat tego komputera. Bardzo mi przypadła do gustu opińia macsupport'a. Gość odpalił, używał i sie miło zaskoczył. A zakładam, ze z nie jednym makiem miał już do czynienia. Nie uważam, żeby 12-tka nadawała sie tylko do netu i oglądania filmów. Maluch ma duży potencjał i do podstawowych zadań w zupełności wystarczy. A i obróbka dość dużych fotografii nie nastręcza mu żadnych problemów.
Do gierek to jest PlayStation :)

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#414 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 04 grudnia 2015 - 09:12

Do gierek jest n@TV :) Playstation i XONE są do gier:))

Pozzdro, aa

#415 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 04 grudnia 2015 - 18:53

Do gierek jest n@TV :) Playstation i XONE są do gier:))

Pozzdro, aa

900p i 30 fps? Już nawet 15' radzi sobie lepiej.

Czyli, że jakby był tańszy to wybaczyłbyś mu nawet niemożliwość grania w gry?

6300pln to za dużo bo nie da się grać w gry ale jakby kosztował 2000pln to kupiłbyś chociaż nie da się grać w gry?

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

Twoja opinia nie może być absolutnie, w żadnym wypadku obiektywna, dlatego, ze jak napisałeś, na ten laptop Cię po prostu nie stać. A jeśli Cię nie stać, ważysz wszystkie za i przeciw głownie przez pryzmat ekonomiczny, finansowy. Cały czas porównujesz wiele parametrów, czy jest to opłacalne, a może nie. Co możesz za to innego kupić a co nie.
Jeśli taki laptop mi sie podoba, wiem do czego go będę używać a przede wszystkim stać mnie na niego, nie będę uważał, ze jego cena jest absurdalna (jak to jeden z przedmówców określił). Cena jest jaka jest. Nie ma sensu porównywania do celerona czy innego ustrojstwa. Cały czas widzę, ze niekorzy z Was maja bardzo czysta, teoretyczna wiedzę na temat tego komputera. Bardzo mi przypadła do gustu opińia macsupport'a. Gość odpalił, używał i sie miło zaskoczył. A zakładam, ze z nie jednym makiem miał już do czynienia. Nie uważam, żeby 12-tka nadawała sie tylko do netu i oglądania filmów. Maluch ma duży potencjał i do podstawowych zadań w zupełności wystarczy. A i obróbka dość dużych fotografii nie nastręcza mu żadnych problemów.
Do gierek to jest PlayStation :)

Nie stać mnie i od razu wszystkie opinie są przez względu finansowe? Mądra logika przyjacielu...

To nie jest sprzęt wart tych pieniędzy. Celeron + monitor 2k nie wart takiej gotówki. 3-4 tysiące byłoby zrozumiałą kwotą, ale 6300 za moc Fiata, a jakość Bentleya jest przesadą. To tak jak kupić Porsche z silnikiem Fiata za pół miliona.

#416 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 postów

Napisano 04 grudnia 2015 - 20:25

900p i 30 fps? Już nawet 15' radzi sobie lepiej.

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

Nie stać mnie i od razu wszystkie opinie są przez względu finansowe? Mądra logika przyjacielu...

To nie jest sprzęt wart tych pieniędzy. Celeron + monitor 2k nie wart takiej gotówki. 3-4 tysiące byłoby zrozumiałą kwotą, ale 6300 za moc Fiata, a jakość Bentleya jest przesadą. To tak jak kupić Porsche z silnikiem Fiata za pół miliona.

Serio, hejtujesz bez powodu konsole i grasz na Macu? No sorry ale tylko się kompromitujesz ;) .

Jak dla mnie laptop powinien być przede wszystkim mobilny i lekki i ten Macbook to spełnia z nawiązką a od poważniejszych zadań jest komputer stacjonarny z 4 rdzeniowym prockiem lub jak ktoś już musi to 15 calowy Macbook ale trudno go nazwać mobilnym sprzętem. Co do baterii to faktycznie mogła by być lepsza ale rekompensuje to możliwość doładowania tego laptopa zewnętrznymi akumulatorami. Jeśli chodzi o gry to nie można zapominać że Sony planuje dać możliwość strumieniowania obrazu z konsoli do Maca więc w zasadzie za pomocą konsoli będzie można grać na tym lapku w poważne gry co też jest super. Jak dla mnie taki laptop jest świetnym uzupełnieniem dla np. iMaca i chyba go sobie sprawię na święta :) .

#417 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:06

Serio, hejtujesz bez powodu konsole i grasz na Macu? No sorry ale tylko się kompromitujesz ;) .

Jak dla mnie laptop powinien być przede wszystkim mobilny i lekki i ten Macbook to spełnia z nawiązką a od poważniejszych zadań jest komputer stacjonarny z 4 rdzeniowym prockiem lub jak ktoś już musi to 15 calowy Macbook ale trudno go nazwać mobilnym sprzętem. Co do baterii to faktycznie mogła by być lepsza ale rekompensuje to możliwość doładowania tego laptopa zewnętrznymi akumulatorami. Jeśli chodzi o gry to nie można zapominać że Sony planuje dać możliwość strumieniowania obrazu z konsoli do Maca więc w zasadzie za pomocą konsoli będzie można grać na tym lapku w poważne gry co też jest super. Jak dla mnie taki laptop jest świetnym uzupełnieniem dla np. iMaca i chyba go sobie sprawię na święta :) .

Sam mam PS4 i nie jestem tak zadowolony jak z PS3, które kupiłem w 2007 roku. Po prostu SONY wybrało złą drogę i wyszło jak wyszło. Zresztą gry mają tak wysokie wymagania, że powoli nowe konsole zaczynają nie wyrabiać. 30 fps w GTA V na PS4? Niestety, ale to fakt.

Tak energooszczędny laptop powinien mieć baterię lepszą niż MBA 13'. Wziąłem punkt odniesienia jako gry, bo one najbardziej odzwierciedlają wydajność ogólną ( grafika, procesor ). Simsy na nowym macbooku działają tragicznie, a na MBA lub MBP wręcz znakomicie. Druga generacja 12' z pewnością będzie lepsza i wtedy być może zmienię zdanie. Na razie jest to drogi tablet z klawiaturą i bez dotyku.  :lol:  :lol:

Co nie zmienia faktu, że jest zabójczo piękny.

Użytkownik Marceli99 edytował ten post 04 grudnia 2015 - 21:07

#418 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:13

(...) Wziąłem punkt odniesienia jako gry, bo one najbardziej odzwierciedlają wydajność ogólną ( grafika, procesor ). Simsy na nowym macbooku działają tragicznie, a na MBA lub MBP wręcz znakomicie. Druga generacja 12' z pewnością będzie lepsza i wtedy być może zmienię zdanie. Na razie jest to drogi tablet z klawiaturą i bez dotyku. :lol: :lol:

Co nie zmienia faktu, że jest zabójczo piękny.

Albo masz 13 lat i tato nie chce Ci go kupić albo naprawde nie jesteś w stanie zrozumieć, że nie każdy komputer służy do grania. Ten wręcz NIE SŁUŻY do grania więc grafika np. ma być energooszczędna a nie super wydajna.

Czasem sobie myślę, że jego cena to główna zaleta... Nie musisz się z nim męczyć przynajmniej...

#419 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:15

Dusiek, jak się pewnie rzadko z Tobą zgadzam to za ten post daje Ci 100/100 !!! :P

• Dusiek lubi to

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#420 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:40

Albo masz 13 lat i tato nie chce Ci go kupić albo naprawde nie jesteś w stanie zrozumieć, że nie każdy komputer służy do grania. Ten wręcz NIE SŁUŻY do grania więc grafika np. ma być energooszczędna a nie super wydajna.

Czasem sobie myślę, że jego cena to główna zaleta... Nie musisz się z nim męczyć przynajmniej...

Nadal nikt poprawnie nie zinterpretował mojej wypowiedzi. Muszę poćwiczyć nad łatwiejszym wykładaniem tego co mam na myśli, ale napiszę to jeszcze inaczej, tak aby każdy to zrozumiał. :)

MacBook Pro 13' kosztuję dokładnie tyle samo, a oferuję kilkukrotnie większą wydajność kosztem 500g więcej. Po prostu ten laptop jest ZA DROGI w stosunku cena/wydajność. Miałem do czynienia z wieloma macami, bo parę osób z rodziny siedzi w IT i wszyscy używają maców. Nikt, ale to NIKT nawet nie myślał o tym laptopie. Po prostu płacenie 6300 PLN za Core M to grzech, nawet jeśli to laptop z jabłoni i... proszę mi tu nie wciskać kitów, że 500g robi różnicę, bo myślę że dorosłej osobie, a szczególnie mężczyźnie nie jest ciężko nosić 1.5 kg.  :lol: Mój szkolny plecak waży 3-4 kg i nie narzekam, a co dopiero dorosła osoba, która waży 2x więcej ode mnie. :P

Użytkownik Marceli99 edytował ten post 04 grudnia 2015 - 21:42

#421 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:43

Powiem Ci tak... dla Ciebie to nie jest opłacalne, ale zrozum, że można mieć inne zdanie - to jest wątek o tym komputerze. Ja sam korzystam z relatywnie świeżego MacBooka pro retina bo late 2013, więc dam mu jeszcze z 1,5yr. Kolejnym komputerem w moim wypadku na pewno będzie MacBook bo jego wydajność mi wystarczy w zupełności. Nie jest problemem dla mnie poczekać minutę dłużej na coś lub kilka minut 2x do roku robiąc video w iMovie.

#422 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:55

Problem jest taki, że dopłacając 0 złotych. Dostajemy sprzęt z lepszym akumulatorem, lepszym procesorem, mocną grafiką, tym samym gładzikiem, minimalnie większym ekranem, lepszym USB ( w sensie normalne USB, a nie jakieś cuda  :lol: ). I moim zdaniem to boli najbardziej. To tak jakbyś za pół miliona mógł wybrać pomiędzy Fiatem, a Bentleyem. Nie wątpliwie fiat jest ładniejszy ( w tym przypadku  :lol: ), ale zdecydowanie słabszy. Wspomnę jeszcze raz, że druga generacja prawdopodobnie będzie dużo lepsza i trzymam za to kciuki, bo to naprawdę fajna konstrukcja mimo, iż na dzień dzisiejszy to gorzej niż tragedia.  :P

@Down

Nie będę już spamował w tym temacie, bo nie chcę się narazić moderacji pisząc 3 albo 4 raz to samo. ;) Ale przeczytaj swoją wypowiedź jeszcze raz i zastanów się czy wolisz fiata ze złota czy bentleya? ;)

@Macieju Nowak ja piszę tylko i wyłącznie trudne do przełknięcia fakty. Możesz jeździć najtańszym fiatem ze złota, a ja nie będę w to kwestionował. Co najwyżej mogę ci pokiwać ze swojego srebnego bentleya.

Użytkownik Marceli99 edytował ten post 04 grudnia 2015 - 23:26

#423 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 04 grudnia 2015 - 21:58

sorry Chłopie, ale piszesz farmazony - wolę mniej 500g lżejszy komputer i bardziej poręczny, który wytrzyma mi godzinę mniej na baterii - nie ma dla mnie większej różnicy czy wytrzyma 10 czy 9h. Jakby była różnica 4 a 3h to pewnie bym to odczuł, ale full workday jest ok. BTW. Bentley mi się bardzo podoba.

#424 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 04 grudnia 2015 - 22:47

MacBook Pro 13' kosztuję dokładnie tyle samo, a oferuję kilkukrotnie większą wydajność kosztem 500g więcej. Po prostu ten laptop jest ZA DROGI w stosunku cena/wydajność. 

To właśnie MBP jest za drogi! Ta sama cena a MacBook Pro jest pół kilo cięższy! Więc po co przepłacać za cięższego laptopa jak można mieć za te same pieniądze lżejszego? A przecież w sprzęcie mobilnym, jakim z samego założenia jest laptop, chodzi o to aby był między innym jak najlżejszy. Więc MBP jest dinozaurem porównując w ten sposób. Chcesz wydajności - jest iMac, chcesz mobilności - jest MacBook.

Porównując Twoim przykładem do samochodów to po co komu Bentley ważący 2,5 tony jak za te same pieniądze można mieć Ferrari o ponad tonę lżejsze, o większej mocy, lepszej przyczepności, bardziej zwrotne i zdecydowanie szybsze. A jednak ludzie Bentleye kupują.

iMac 21,5 i5 2,7 quad, 8GB RAM, 1TB HDD, Intel Iris Pro ; iPad4 64GB Wi-Fi + Cellular ; iPhone 4 8GB/ iPhone 4S 8GB ; iPod Nano 8GB

#425 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudnia 2015 - 23:03

Czekam dnia kiedy napiszesz coś co ma sens.... 

Wybacz ale musiałem skomentować te Twoje z dupy porównania.

Użytkownik MaciejNowak edytował ten post 04 grudnia 2015 - 23:10

• 666 lubi to

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych