MacBook 12" - Opinie
Posted 10 November 2015 - 10:52
Posted 10 November 2015 - 12:48
Problem w tym że niestety mi się ten laptop podoba i z chęcią bym zmienił rmbp na niego gdyby nie problemy którymi jest obarczony. Czekałem na po prostu Aira takim jak jest z retiną, a wyszedł laptop bez usb i kiepską baterią. Nie, nie chodzi o cenę, to nie jest problem, nie chodzi o wydajność. Mi chodzi o jakość mobilnego terminala a tu akumulator+ekran+klawiatura+gładzik+waga+dostęp do osprzętu ma dla mnie znaczenie w tej kolejności. Jak któryś z tych elementów zawodzi - to niestety muszę się obejść smakiem.
Co do "lansu" czy bardziej w laptopie "biznesowy first look" to bardzo ważny element, ale jak podczas rozmowy widzę że to tylko puder na niewiedzę i brak doświadczenia - to niestety najdroższy gadget nie wystarczy.
pozakadrem.pl
mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire
Posted 10 November 2015 - 13:52
Nie, bardziej zbacza w stronę tego, że ludzie próbują wmówić innym, że gorsze jest jednak lepsze.
Ależ nie ma obiektywnie "lepsze" i "gorsze". Dla jednego jedno lepsze, dla drugiego to samo gorsze, bo ma inne kryteria oceny.
Problem w tym, definiowanie produktu wg własnej osoby ma średni sens, bo zawsze znajdzie się ten "inny" punkt widzenia, który dla przedstawiającego go działa.
Osobiście nie mam problemu ze sprzętem, który nie spełnia moich potrzeb. Po prostu nie kupuję.
Zgłaszam wniosek formalny o zamknięcie tematu lub zmianę nazwy na "bicie piany bez widoków na jakiekolwiek konkluzje"
Dopóki wszystko przebiega w sposób cywilizowany i nie ma zbytnich offtopów, to nie widzę powodu.
Każdy ma swoje racje. Potencjalnym zainteresowanym tym komputerem każda opinia się przyda.
Przestrzegam tylko przed uporczywym powtarzaniem tego samego "w koło Macieju", bo to zwyczajnie nudne i nie ma sensu.
Takie posty polecą do kosza, a w przypadku recydywy będą nagrody
Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?
Pisz lub dzwoń: 501211594
Posted 19 November 2015 - 11:22
Ja go kupiłam i jestem bardzo zadowolona, a pracuję na nim 8h dziennie
- bolec71 likes this
Posted 19 November 2015 - 20:56
Przedwczoraj miałem okazję pobawić się przez 1,5h tym macbookiem i moje spostrzeżenia (Yosemite, nieuaktualniony, 1.1 Ghz, 8Gb, 250 PCI'e):
- garageband przy uruchomieniu piłka plażowa - przy pracy na 5ciu instrumentach zero problemów (bez pluginów bo oprócz standardu w nic nie było wgrane)
- youtube 4K no problemo
- pinkbike 4K no problemo
- wifi szybkie (draft ac)
- obraz dla mnie cudowny (znaczy się matryca)
- dźwięk z głośników to jakiś fenomen - głośny i nazwałbym go wystarczający albo zajefajny jak na sprzęt mobilny - słychać bas, bębny (Voivod - Astronomy Domine), przestrzeń (Santana - Barboletta), fajny drive (Sepultura - Arise, Jimi Hendrix - VooDoo Chile, Kraftwerk - Transe Europe Express, JM Jarre - Zoolok, Equinox, Skrzek&Niemen, Shigeto, Peter Gabriel, Brian Eno, Talk Talk, Suicidal Tendencies, Anal Count, Napal Death, Mr. Scruff, M. Davis, Goldfrapp, Speedy J, Orbital - trochę tego przesłuchałem z Apple Music).
- nie miałem okazji go przekatować w gierkach (CS:GO czy LOL), a szkoda.
Pozzdro, aa
- bolec71 likes this
Posted 21 November 2015 - 15:35
Orientujecie się czy warto poczekać na drugą edycje z nowszym procesorem na pokładzie Intel Skylake czy kupić teraz? Dzięki
Komputer: MB 12 2016 Telefon: Z3
Posted 21 November 2015 - 16:32
Skąd jednak pewność, że druga edycja będzie ze Skylake?
Posted 21 November 2015 - 16:33
Orientujecie się czy warto poczekać na drugą edycje z nowszym procesorem na pokładzie Intel Skylake czy kupić teraz? Dzięki
Każdy pierwszy model maka z danej rodziny jest obarczony błędami, dlatego warto poczekać.
A ten MacBook, to już w ogóle jakiś eksperyment jest.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Posted 22 November 2015 - 14:04
Macbook ładny do zabawy tylko ma jedną wadę jedno wejście do wszystkiego i trzeba nosić całą kieszeń przejściówek.
Edited by Zetor, 22 November 2015 - 14:06.
MacBook Pro 13 2017, iPhone 7
Posted 22 November 2015 - 15:11
Macbook ładny do zabawy tylko ma jedną wadę jedno wejście do wszystkiego i trzeba nosić całą kieszeń przejściówek.
Zawsze mnie zastanawia skąd ten mit przejściówek. Nie pamiętam kiedy używałem pendriva.
Pozzdro, aa
Edited by angelares, 22 November 2015 - 15:11.
Posted 22 November 2015 - 15:37
Zawsze mnie zastanawia skąd ten mit przejściówek. Nie pamiętam kiedy używałem pendriva.
Pozzdro, aa
Tacy jak ty, są w mniejszości.
W każdym domu pewnie jest cała masa urządzeń na USB.
- Sebosz likes this
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Posted 22 November 2015 - 16:01
Hmmm... Tak się zastanawiam i chyba nie mam w domu tej "masy urządzeń" na USB. Jest iPhone, iPad ale to ile razy były podłączone do komputera w ciągu ostatnich 4 lat mogę policzyć na palcach jednej ręki.Tacy jak ty, są w mniejszości.
W każdym domu pewnie jest cała masa urządzeń na USB.
Wiosną kupiłem przejściówkę USB-USB C, użyłem jej 1 raz.
Edited by dawid595, 22 November 2015 - 16:03.
Posted 30 November 2015 - 08:36
Absolutnie jeden port usb-c mi wystarcza. Oczywiście musiałem dokupić przejściówkę Apple pod Hdmi (droga) oraz prościutka przejściówkę usb-c -> usb firmy pqi za 3 dychy Puszczam często "na zewnątrz" obraz wiec potrzebowałem. Swoją droga nawet Pro nie miał Hdmi i potrzebna była przejściówka mini display port - zamiennik ok 8 dych.
To co miałem w moim Pro okazało sie z perspektywy czasu zbędne. Nie uważam abym zakupił kastrata. Świadomie kupiłem laptopa, który nie ma rzeczy dla mnie zbędnych. np napęd optyczny. W moim Pro uzywałem go przez 4 lata może 10 razy, potem tylko pendrive.
Tak jak pisał jeden z przedmówców, ten mały procesorek radzi sobie naprawdę swietnie. Polecam każdemu, kto chce oderwać sie choć trochę od utartych szablonów, kto nie ogląda sie do tylu ale idzie pewnym krokiem naprzód
- bolec71 likes this
iMac + MacBook Air + Time Capsule | iPhone 12 Pro | iPhone 11 Pro Max | WATCH + Band(PRODUCT) RED | iPad Pro 12,9" + Pencil
Posted 30 November 2015 - 08:45
Posted 01 December 2015 - 14:31
A ja tam mimo wszystkich negatywny opinii zaczynam się do niego przekonywać mimo, że mam rMBP13. Notebook ma być mobilny a nie mocny. Mocne są stacjonarki.
- bolec71 likes this
Macbook Air M1 16GB/256SSD
Posted 01 December 2015 - 15:25
Tyle, że ostatni postęp pokazuje, że jedno nie wyklucza drugiego i mobilny notebook może być również w miarę mocny.
BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ || ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare || ELECTROLUX ESF74661RX || Rubin 714p || Paseratti 1.9 TDI
Posted 01 December 2015 - 15:32
Ja pozwolę sobie dorzucić swoje zdanie do tej burzy. Kilka dni temu miałem okazję cały dzień robić różne rzeczy na tym właśnie MacBooku 12" między innymi instalację Windows 10 itp i muszę powiedzieć, że byłem bardzo zaskoczony tym jak szybki jest ten komputer. Wszystkie okna w systemie, przełączanie między aplikacjami i podobne operację są totalnie błyskawiczne, bez żadnej zwłoki. Skok klawiszy trochę mi nie odpowiadał, bo po latach na innych MacBookach te uginają się trochę zbyt mało ale wydaje mi się, że to kwestia przyzwyczajenia.
Minusem jest to jedno złącze USB-C, przydały by się choć dwa, bo podczas ładowania nie da się już skorzystać nawet z pendrive, oczywiście sprawę załatwia oryginalny adapter za 4 stówki, ale bez niego to trochę słabo.
Moim zdaniem MacBook bardzo udany, ładny i bardzo szybki do codziennych zastosowań, do poważniejszych rzeczy jest Pro.
Edited by macsupport, 01 December 2015 - 15:36.
- bolec71 likes this
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Posted 01 December 2015 - 19:17
Zgłaszam wniosek formalny o zamknięcie tematu lub zmianę nazwy na "bicie piany bez widoków na jakiekolwiek konkluzje"
Ten temat jest by wygłosić swoje poglądy.
Osobiście zgadzam się prawie w całości z wypowiedzią macsupport, ja potraktowałbym 12' jednak bardziej surowo. To mały, ładny laptop do internetu. Na tym jego plusy się kończą. Gdyby kosztował tyle co Air czyli +/- 4k to byłby wręcz genialnym sprzętem. Ja nie mógłbym się pogodzić z 1 portem USB-C. Zbyt dużo podróżuję, często coś kopiuję, przenoszę i używanie przejściówki nie byłoby zbyt wygodne.
Posted 01 December 2015 - 22:54
... Gdyby kosztował tyle co Air czyli +/- 4k to byłby wręcz genialnym sprzętem.
Przecież Retina 12 z 8GB RAM i 256GB flash kosztuje tyle co Air 13 (+/-20 pln) ... z 8GB RAM i 256GB flash
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 02 December 2015 - 06:27
To teraz popatrz jaki w w 12' siedzi cep. Poza tym skoro to jest sprzęt do internetu to wystarczy mu 4GB RAM i 128GB SSD, które mamy w Air za +/- 4k.
BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ || ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare || ELECTROLUX ESF74661RX || Rubin 714p || Paseratti 1.9 TDI
Posted 02 December 2015 - 07:37
- bolec71 likes this
Posted 02 December 2015 - 14:27
To teraz popatrz jaki w w 12' siedzi cep. Poza tym skoro to jest sprzęt do internetu to wystarczy mu 4GB RAM i 128GB SSD, które mamy w Air za +/- 4k.
To, że jest to komputer tylko do internetu jest tylko tezą, błędnym założeniem. Widziałem niedawno bardzo pochlebną recenzję developera, który w domu pracuje na stacjonarce a do pracy mobilnej testował MB12 i rMBP13. I jego wybór pad na 12". A w tych zastosowaniach 8GB i 256GB jest jak najbardziej przydatne. Nie skarżył się na problemy z wydajnością.
Edited by Mikołaj Maciejko, 02 December 2015 - 14:28.
Posted 02 December 2015 - 14:38
Bo na problemy z wydajnością skarżą się chyba tylko osoby, które ten komputer widziały na stronce Apple albo w Saturnie na ekspozycji.
- zbiryn, bolec71 and Mariusz Piaścik like this
Posted 02 December 2015 - 15:20
A to nie wystarczy zobaczyć go na stronce żeby wiedzieć, że siedzi tam cep z tabletu?
A tak na poważnie to z tego co widzę to narzekań jest mało. Raczej przeważają wpisy wytykające właśnie dość niską wydajność w przełożeniu na cenę. Wynika to z faktu, że targetem jest inna grupa osób.
Za chwilę dojdzie do absurdów i ktoś tu zacznie pisać, że wydajność jest na poziomie MBP, bo się okienka szybko otwierają ;v
Edited by Geble, 02 December 2015 - 15:21.
Posted 02 December 2015 - 15:34
A to nie wystarczy zobaczyć go na stronce żeby wiedzieć, że siedzi tam cep z tabletu?
Ja uważam, że sprzęt można ocenić kiedy się go dłuższy czas użytkuje, a nie po przeczytaniu specyfikacji. iPhony też mają mało ramu i słabe procesory, a działają lepiej niż smartfony innych producentów z ośmioma rdzeniami.
Za chwilę dojdzie do absurdów i ktoś tu zacznie pisać, że wydajność jest na poziomie MBP, bo się okienka szybko otwierają ;v
Ja mniej więcej tak napisałem i nie wiem co w tym złego. Ja nawet nie wiem jaki w nim jest procesor, widzę jak działa podczas normalnej pracy z systemem, wieloma aplikacjami, przeglądaniem Internetu. Do tego chyba ten komputer służy, a nie do renderowania czy coś w tym stylu. Jak się mu zrobi jakiś benchmark to wydajność wyjdzie pewnie jak w kalkulatorze ale co to ma do rzeczy.
- Mariusz Piaścik likes this
5 user(s) are reading this topic
0 members, 5 guests, 0 anonymous users