Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Optymalny system do MacBook Air A1304

• This topic is locked This topic is locked
8 replies to this topic

#1 wiechec

wiechec
  • 3 posts
  • SkądPiotrków Tryb.

Posted 04 March 2015 - 17:26

Witam

Proszę o pomoc w doborze optymalnego systemu operacyjnego do mojego Air A1304, bo jak zobaczyłem ile jest dostępnych wersji to się okazało, że jestem totalnym laikiem w tej kwestii. Wydaję mi się, że Yosemite i Mavericks odpada, bo mój Air ma tylko 2 GB pamięci operacyjnej. Dodam, że ten komputer głównie służy mi do korzystania z przeglądarki internetowej.

#2 Auslander

Auslander
  • 128 posts

Posted 05 March 2015 - 09:32

Możesz spróbować sobie 10.8.5 za 69 zł od Apple ( to ostatni z płatnych systemów ), dalej są już za free tylko, że nie masz dostępu do serwera Apple, jak go nie aktualizowałeś ( nie masz go pozycji Kupione w Apple Store ).

http://store.apple.c...mountain-lion 

http://store.apple.c...-snow-leopard 

nie wiem czy te drugi był u Ciebie preinstalowany…jeżeli nie to nie polecam, pozycja wyżej Mountain Lion jest chyba dla Twego sprzętu oraz późniejsze jak Mavericks i Yosemite, ale jak będą działać … ja nie wiem.

Edited by Auslander, 05 March 2015 - 09:45.

#3 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 05 March 2015 - 09:42

TYLKO Mavericks lub Yosemite. Bo one mają kompresję pamięci i lepiej wykorzystają 2GB niż wcześniejsze. Łatwiej mu się też zeswapić, bo swapi też spakowane.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#4 Auslander

Auslander
  • 128 posts

Posted 05 March 2015 - 10:34

Tylko podaj koledze, link do mavericksa ,aby był legalny dla niego.
Podawanie innego ID Apple, aby pobrać obraz systemu ... A potem używanie go pod innym ... no nie wiem , jak się ma do tego licencja. Z Yosemite to banalne , ale z wcześniejszą wersją to proste już nie jest.

#5 MacEryk

MacEryk
  • 116 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 March 2015 - 11:56

Jest jeszcze jedna sprawa. Otóż system pobierany z App Store ma "zaszyte" Apple ID, spod którego był pobierany. Nie wiem, jak bardzo restrykcyjnie podchodzi do sprawy Apple, ale najpewniej jest gdzieś w ich bazach informacja o tym, że komputer pracuje na innym ID niż wynika to z systemu. Stąd diabli wiedzą, czy nie robi się "kuku" legalnemu posiadaczowi, który użycza  swojego  OS-a.

#6 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 05 March 2015 - 13:28

Gdzie ma zaszyte to AppleID? Jeśli pobiera się instalator z AppStore i robi z niego pendrive instalacyjny to nie ma w nim zaszytego żadnego AppleID. Skąd wziąłeś takie informacje?

Odnośnie tematu to na takim zabytkowym komputerze zainstalowałbym Snow Leoparda. Do przeglądania Internetu wystarczy i będzie działał znakomicie, a do innych celów ten komputer i tak się nie nadaje.

• wiechec likes this

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#7 MacEryk

MacEryk
  • 116 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 March 2015 - 14:24

Gdzie ma zaszyte to AppleID? Jeśli pobiera się instalator z AppStore i robi z niego pendrive instalacyjny to nie ma w nim zaszytego żadnego AppleID. Skąd wziąłeś takie informacje?

Odnośnie tematu to na takim zabytkowym komputerze zainstalowałbym Snow Leoparda. Do przeglądania Internetu wystarczy i będzie działał znakomicie, a do innych celów ten komputer i tak się nie nadaje.

Z przygody mojego znajomego. Ściągnął instalator z sieci, zrobił pena, zainstalował. Po jakimś czasie, kiedy chciał coś ściągnąć z App Store, kazano mu się zalogować na ID jakiegoś - sądząc po nazwisku - Rosjanina. Nie pamiętam dokładnie, co mógł ściągać na swoje ID, a czego nie, ale do niektórych rzeczy nie miał dostępu. Ale skoro zajmujesz się serwisem, to w interesie swoich klientów mógłbyś sprawdzić, jak to funkcjonuje.

Edited by MacEryk, 05 March 2015 - 14:25.

#8 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 05 March 2015 - 15:39

Bo ten Twój znajomy ściągnął obraz z sieci, a nie ze sklepu AppStore. Trzeba ściągać z oficjalnego źródła.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24600 posts

Posted 05 March 2015 - 16:58

Ile razy będziecie to jeszcze wałkować?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users