Nowe MacBooki Pro Retina ujrza swiatlo dzienne jeszcze pod koniec tego roku i beda one przebudowane w stosunku do obecnych retin. Informacja potwierdzona ale niestety nie moge podac zrodla...

Nowy Macbook Air 2015
Napisano 26 maja 2015 - 17:19
Napisano 26 maja 2015 - 19:05
świetnie.... dobry news.
Wracając do sedna, to i tak u apple nie opłaca się kupić 1 rzutu nowych zabawek. Ludzie wyczają błędy i nowy model już poprawiony można brać
Napisano 26 maja 2015 - 19:21
iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)
Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB
Napisano 26 maja 2015 - 19:23
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 26 maja 2015 - 19:47
Miałem na myśli raczej segment komputerów.
Pierwszy air- problem z zawiasem. Potem to poprawili i jest inny nawias. kiedyś były dwa małe i pękały. Teraz zamontowali taki jak w unibody/pro.
Zobaczymy co z tym 12'
Napisano 26 maja 2015 - 21:26
Nowe MacBooki Pro Retina ujrza swiatlo dzienne jeszcze pod koniec tego roku i beda one przebudowane w stosunku do obecnych retin. Informacja potwierdzona ale niestety nie moge podac zrodla...
"Ludzie są jak woda, dają się nabierać"
Wątpię by w tym roku przeprojektowali rMBP. Po pierwsze wydali odświeżone wersje z nowym gładzikiem. Po drugie w tym roku wypuścili już jeden nowy model laptopa (lub jak ktoś woli netbooka), wydanie drugiego negatywnie wpłynęłoby na sprzedaż jednego i drugiego, a przecież wiadomo o co Apple chodzi $$$
Pod koniec przyszłego roku, to rozumiem.
Zmiany pewnie będą takie, że będzie 3mm cieńszy, 200g lżejszy, zniknie podświetlane logo ze względu na "niesamowicie" cienki ekran, dodadzą 3 kolory, nową klawiaturę, USB-C i kamerkę 480p
Napisano 26 maja 2015 - 22:11
Na duże zmiany nie ma co liczyć.
Nie po to wprowadzili Macbooka 12 żeby teraz dodawać retine, nowy gładzik do Aira- gdzie tu sens?
Cena podskoczy i Air przestanie być najtańszym kompem w ofercie Apple.
Może procka podkręcą i dodadzą 8GB w najtańszej wersji.
nie wiele większy i cięższy jest nowy macbook pro.
EDIT
BTW. Nowe airy wyszły- 2015
http://store.apple.c...mac/macbook-air
Widnieje jako NOWOŚĆ.
tutaj porównanie MBP i Air- oba 2015.
http://www.gizmag.co...pro-2015/36724/
Nie wiem czy Air ma sens....
Z prostego powodu - wydajność.
Jeżeli nowy Macbook ma dobre osiągi na baterii i Retine, to nie ma problemu wrzucić tego do Aira.
Pytanie tylko jak przy dosyć szybszym procesorze trzymała by bateria.
Napisano 26 maja 2015 - 22:21
Co do wydajności 12, to nie jest ona tak zła jak się niektórym wydaje. A wersja z procesorem 1.3 nie jest dużo gorsza od Aira, więc tutaj kolejny argument za tym że Airy znikną niedługo z oferty.
Użytkownik dawid595 edytował ten post 26 maja 2015 - 22:24
Napisano 27 maja 2015 - 00:02
Wielu fanów Apple'a bardzo by tego chciało i tym tłumaczą relatywnie słaby aktualny update, ale bądźmy poważni. Apple nigdy w historii nie wypuściło komputera w połowie roku i pod koniec roku robiło kolejny update. Gdyby jeszcze ta 15-tka wyszła w marcu, to można byłoby się ludzić. Poza tym podobno Skylake do Macbooków Pro będzie najszybciej dostępny koło listopada, a znając Intela wszystko się jeszcze obsunie. Realnie patrząc to możemy liczyć na nowe Macbooki w lutym 2016.
Napisano 27 maja 2015 - 18:44
Wydajność?
Air czy MB12' to sprzęty do kawiarni- face, itunes, safari i ewentualnie przegląd zdjęć. Nikt tego nie kupi do obróbki zdjęć czy do firmy od reklam.
air był najtańszą opcją w ofercie Applei zastąpił White.
Jak dla mnie, to AIR wyleci z portfolio. Nie jest już najcieńszym sprzętem. Macbook 12 jest lżejszy, mniejszy, retina, nowy gładzik i w ogóle wypas.
Za rok albo dwa lata retina nie będzie już taka droga i za nowego gładzika nie będą kasować jak za zboże. 12 stanieje, air znika i potem będzie pro. A tutaj najtańsza opcja albo coś droższego.
Najnowszy macbook pro nie wiele się różni od Aira. Air ma 17mm, a Pro cały ma 18mm. Różnica 500 gramów. Za bardzo podobne są te sprzęty żeby trzymać 3 produkty. ZA małe różnice.
Napisano 28 maja 2015 - 16:34
Moim zdaniem nie.
Air to ciągle świetny komputer, popularny i wydajnościowo mógłby być jedynym podstawowym dla większości.
Przy MB nigdy nie zdecyduje się żeby to był mój jedyny komputer.
Jedyny problem to brak retiny.
Na rynku spokojnie jest miejsce na 3 komputery, przecież MB i tak ma trafiać w inny segment niż Air.
Użytkownik avalon18 edytował ten post 28 maja 2015 - 16:44
Napisano 28 maja 2015 - 17:03
Gdyby do Aira wrzucili retinę przy i5, + dodatkowo musieliby go odchudzić aby był Air, to bateria nie wyglądałaby już tak dobrze. Z 12 godzin zrobiłoby się 6, a nawet mniej. Odchudzenie doprowadziłoby do porzucenia USB i Magsafe (hmm... coś mi to przypomina

Napisano 28 maja 2015 - 17:21
Dokładnie.
Air dzisiaj nie ma tej mobilności co kilka lat temu.
Odchudzili pro. Jest w kilku miejscach mniejszy od Aira i jest 1mm grubszy na całości. Air ma skos i tylko w jednym miejscu ma 1,7mm- pro ma 1,8.
Jest mobilny sprzęt- właśnie się pojawił i ma 12 cali.
Na poprawki u Aira nie ma szans.
Napisano 28 maja 2015 - 17:33
Zobaczymy co przyniesie rynek i powiedzą klienci.
To oni zdecydują czy Air będzie miał sens w sprzedaży w głównej mierze.
Akurat brak MagSafe to bardzo duży minus.
Ciągle największy zachwyt nad tym komputerem jest u dziennikarzy i ludzi którym wystarczy tablet do normalnego funkcjonowania.
Podajcie mi chociaż jeden argument dla którego mógłby zastąpić mi mój aktualny model.
To jest fajny komputer jak ktoś mega dużo podróżuje ale ciągle nie ma szans pełnić w mojej opinii komputera podstawowego.
Nie ma jakiegoś dużego bum żeby ludzie z Aira uciekali w tę stronę.
Aira mogę brać jako komputer podstawowy i w pełni zadowoliłby mnie na uczelni.
Tak samo do tej pory zauważcie, że za granicą spotykamy masę osób które traktują właśnie w ten sposób Aira.
Nie wiem jak nowy Macbook ma wygryźć ten rynek a Apple strikte stawia go obok a nie jako konkurenta.
To fajny komputer jako drugi, nie podstawowy. Skierowany do niewymagającego odbiorcy pracujęgo bardzo dużo z dala od domu.
Użytkownik avalon18 edytował ten post 28 maja 2015 - 17:55
Napisano 28 maja 2015 - 18:09
Przed 12 były dwa komputery dla mas. Macbook unibody/pro i Air.
Air stawiał na mobilność. Był cieniutki, lekki, wygodny jak na swoje rozmiary i działał długo na jednym ładowaniu.
Domownicy mieli swojego unibody i potem pro.
Dzisiaj pro jest zbliżony do Aira. Nie trzyma tyle co Air, ale mega różnicy też nie ma.
Jeżeli ktoś stawia na mobilność i chce mieć "click" pod palcami, to wybierze ipada z klawiaturą- MB12.
Pozostaję wybór między Airem z gorszym ekranem co widać na 1 rzut oka- piksele się rzucają w oczy. Jak ktoś ma możliwość posiedzenia na retinie i potem w domu wróci do swojego Aira, to niestety, ale po oczach biją piksele.
Jeżeli Apple da do Aira retine, gładzik i coś tam jeszcze, to cena podskoczy. A jak wspomniałem, nie ma takiej różnicy jak kiedyś.
Podam wymiary:
Air 13
- Wysokość: 0,3–1,7 cm
- Szerokość: 32,5 cm
- Głębokość: 22,7 cm
- Masa: 1,35 kg3
Pro
- Wysokość: 1,8 cm
- Szerokość: 31,4 cm
- Głębokość: 21,9 cm
- Masa: 1,58 kg2
Nawet zle napisałem. Wagowo różnica na poziomie 230 gram
Air jest tylko cieńszy i trochę lżejszy. Pro ma lepszy ekran, lepsze podzespoły i na wejściu ma 8GB ramu. Air to ma w dodatkowej opcji.
Nie ma szans na poprawienie Aira.
Jak dla mnie wyleci z oferty i zostanie Macbook. Może potem dobiją do 13 cali. Ciekawi mnie sprzedaż 11 cali. Wtedy będzie wybór pomiędzy mobilnością albo czymś wygodniejszy i lepszym. Środek dla Air nie ma sensu.
Napisano 28 maja 2015 - 18:21
Tak tylko to mobilność MB, zastosowania konkretne PRO, a zwykły użytkownik traktujący go jako jedyny komputer spokojnie może wybrać Air. Ciągle to dobry wybór dla zwykłych użytkowników, studentów, sporadycznie podróżujących z aktualnym Airem
Twój tok jest w porządku ale MB ciągle musiałby wydajnością się poprawić a standard USB bardziej zadowolić.
Możemy tak wnioskować ale to dopiero 2-3 generacja sprzętu.
Na dzień dzisiejszy ciągle jest sensowne miejsce na 3 komputery a znając Apple to przy dobrej sprzedaży i tak mogą zostawić, tak jak to ciągle ma miejsce przy 5C czy zwykłym MBP.
Plus, dobrze wiemy że mimo docelowej grupy odbiorców spory % decyduje się na własne upodobania
Użytkownik avalon18 edytował ten post 28 maja 2015 - 18:26
Napisano 28 maja 2015 - 18:25

Napisano 28 maja 2015 - 18:28
Dużo osób oszczędnie kupuje.
Gdyby Air kosztował 4999, a Pro 5999. To nie wiem czy by Air wygrał....
Na forach ludzie używają jako głównego kompa 11 calowego Aira i piszą jak super jest.
Jak kupowałem Aira, to myślałem nad 11. Wystarczyło 10s w ispocie żeby w ogóle o tym zapomnieć.
4799 kosztuję najtańszy Air 13 cali. Pro 6299. To jest 1500zł różnicy.
Gdyby różnica wynosiła 500zł, to wątpię żeby ktoś wybrał Air.
Ja sprzedałem Aira 2013. Biorę Pro. Będę miał ten sam dysk, ale zyskam ram, retine i przy okazji nowy gładzik.
I też trochę mi brakowało tego głębszego skoku klawiszy.
Użytkownik luck1985 edytował ten post 28 maja 2015 - 18:29
Napisano 28 maja 2015 - 18:34
Ja tam używałem zarówno Pro 13 z 2010 jak i Air'a 13 z 2012. Teraz kupiłem Air'a 11 2013. Myślałem też nad Pro 13 z 2012. Mógłem kupić i Retine, ale jako drugi komputer do przeglądania internetu, oglądani filmów i pisania nie była mi potrzebny. Nadarzyła się okazja na Air'a. Nie zastanawiałem się nawet pięciu minut. Po dniu użytkowania mogłem powiedzieć, że Air 13 jest dla mnie laptopem nijakim (ani ultra mobilny, ani dobrym jako stacjonarny), a Pro 13 to ładny i funkcjonalny klocek. Po tygodniu nie zamieniłbym się na żadnego z nich. 11 cali jest idealnie. Jedyny minus - przydałoby się więcej pikseli w pionie, ale komputer w pełni rekompensuje to wymiarami (jest mniejszy niż kartka A4), swoją w zupełności wystarczającą wydajnością, mobilnością i czasem działania na baterii.
iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)
Napisano 28 maja 2015 - 18:37
Napisano 28 maja 2015 - 18:39
dawid595, tutaj by były potrzebne wyniki sprzedaży tych obu modeli w najbliższych miesiącach
Cena ceną, ale ciągle procesor, brak MS i usb nie nastawia ludzi optymistycznie do tego sprzętu na dzień dzisiejszy.
Ja też przekonałem się że 13 w rMBP jest dla mnie wystarczająca i nie muszę brać 15.
Gdybym nie miał parcia na Retine bez problemu przeskoczyłbym na Aira.
I tutaj też jest właśnie personalna różnica o której pisałem wyżej.
Ty zyskasz ram, retine, gładzik a ktoś powie że wygląd Aira i nawet ta godzinka więcej na baterii zrobi mu różnicę
Użytkownik avalon18 edytował ten post 28 maja 2015 - 18:42
Napisano 28 maja 2015 - 18:41
Albo to, że w MacBooku nie ma normalnego USB. Mało tego nie można bez przejściówki podłączyć ładowarki i czegoś jeszcze. Mało tego nie podłączysz nawet żadnego urządzenia od Apple np. iPhone,iPad. W polskich realiach zakup MacBooka mija się z celem. Oczywiście nie dotyczy to zarówno rMBP jak i Air. Co do wydajności to zarówno Air jak i rMBP przewyższają znacząco wydajność MacBook'a, który grzeje się nawet przy oglądaniu filmów z YT.
Napisano 28 maja 2015 - 19:06

Już gdzieś wspominałem, że gdy prezentowali nowego MacBooka powiedzieli, że to ich dopiero pierwsze urządzenie z USB C, więc nie zdziwię się, jak ładowarki do nowych modeli iPhone'a i iPada będą korzystać z tego właśnie standardu.
Co do wydajności, to jak wcześniej wspominałem, już teraz z procesorem 1,3 w Geekbenchu wypada lepiej niż Air podstawa, więc za 2 lata w tej kwesti nie bedzie można mu dużo zarzucić.
Użytkownik dawid595 edytował ten post 28 maja 2015 - 19:10
Napisano 29 maja 2015 - 00:12
I w tym klucz, inwidualna kwestia.
Wiatraków bym się nie czepiał, lepsze wycie niż obniżenie wydajności pracy.
I tak bez większego katowania się nie włączają
Na dzień dzisiejszy korzystam z 2 portów USB a MagSafe daje mi duże poczucie bezpieczeństwa (tak, domownicy już parę razy zahaczyli..)
Osobiście patrze z perspektywy Aira z i7 ale M procesorem wydajnym nie nazwę a przeczytane recenzje też się nad nim nie rozpływają.
Podoba mi się określenie że to ipad z klawiaturą, to ciągle nie jest poziom komputera podstawowego a Aira moge spokojnie takim nazwać.
Szczerze nie przywiązuje wagi że gdzieś wypada lepiej gdzieś gorzej, interesuje mnie jak to w praktyce u użytkowników będzie
wyglądać.
Jest ładny, świetnie mobilny ale zdecydowanie się na niego jako podstawowy komputer mija się z celem na dzień dzisiejszy.
Kto wie, może w przyszłych generacjach będzie lepiej
Użytkownik avalon18 edytował ten post 29 maja 2015 - 00:14
Napisano 02 czerwca 2015 - 22:43
…LOL...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych