Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * - 6 votes

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6

• Please log in to reply
386 replies to this topic

#101 flypek

flypek
  • 118 posts

Posted 05 March 2015 - 20:05

Effe co ktoś się ciebie zapyta o tą przewagę androida to odpowiadasz takie ogólniki, że czuję się jakbym słuchał co najmniej jakiegoś polityka, który chce dużo nagadać nic nie mówiąc. Inną drogą ucieczki jest "ale to nie forum androida, nie o tym temat".
Tak jak ja wymieniłem kilka pkt. które były wyśmiewane w iSprzęcie a teraz są chwalone w Samsungu, tak proszę wymień te kilka przewag androida, tak od myślników. Na widżetach mi kompletnie nie zależy, bo tworzą wizualny śmietnik a ja jestem minimalistą. Tak jak androidowcom nie zależy na przejżystości, gusta.
Co ciekawe zastanawiam się czemu wszystkie testy robione przez fanów androida są robione po soft resecie i wymazaniu ram. Zrobiłby ktoś taki test po 2 tygodniach używania telefonu bez resetu to nagle okazałoby się, że cyferkowi onaniści zachorowali na jakąś dziwną impotencję.
Więc konkrety bo ich póki co brak.
Ostatni mój post w tym temacie, nie lubię takiego ujadania. Psy szczekają(fanboje(nie fani, zwolennicy) andka) a karawana(ios) jedzie dalej.
Zdrowia Wam!

edit. nie interesują mnie ficzery zależne od gustów, o gustach się nie dyskutuje. Nie chce już płacić za telefon jak za mokre zboże, więc daj mi powód do przesiadki.

Edited by flypek, 05 March 2015 - 20:10.

#102 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 March 2015 - 20:16

Każdy używa tego co lubi. Sam przez wiele lat byłem wielkim fanem iOS i telefonów Apple, dokładnie to od 2008r. 

Po latach zacząłem dostrzegać konkurencje, wyszedłem z rezerwatu aby zobaczyć co jest na zewnątrz. Zobaczyłem całkiem udane telefony z bardzo dobrym systemem, który jest stabilny i piekielnie szybki aż dziw bierze. Nie sądziłem, że coś może być równie szybkościowo do iOS, a jednak. Przykład HTC M8, który mnie pierwszy raz zadziwił. Przejrzałem na oczy, że faktycznie konkurencja nie śpi i za niższe pieniądze potrafiła zrobić naprawdę bardzo dobry sprzęt. 

Dzisiaj używam Sony Experia Z3 compact i jestem mega zadowolony.

iOS przy Androidzie jak dla mnie wygląda bardzo nudno. W zasadzie nic się w tym systemie nie zmienia od początku jego istnienia.

Fakt, może nie każdemu odpowiadają wigety, ale nic nie broni aby były. Zawsze możesz sobie je pousuwać, zmniejszyć lub ułożyc ikonki jak w iPhonie. Masz przynajmniej wybór. 

Ja z takiego wyboru skorzystałem, zostawiłem iOS na rzecz Androida i jestem mega zadowolony. Telefon zasuwa jak głupi, a wykonanie jest mega. iPhone może za 8 lat będzie tak zbudowany, choć wątpię :)

Tak jak powiedziałem, każdy ma wybór i używa tego co mu najbardziej odpowiada. W domu cały czas mam iPhone 6, zona go używa i jest również bardzo zadowolona. Nic więcej jej nie trzeba. 

Edited by effe, 05 March 2015 - 20:18.

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#103 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 05 March 2015 - 21:45

Tak się wtrącę do pytania flypek do effe, to odpowiedź znów mi wygląda na takie ogólniki. Effe widzisz jak czytam Ciebie to sobie myślę że u mnie jest zupełnie odwrotnie, miałem np. Note 3 i LgG3 ale wolę teraz jednak iPhone 6+ którego używam. Mi akurat ten system odpowiada i za każdym razem jak podchodzę przy okazji zobaczyć jakiegoś flagowca na androidzie to mi przechodzi i na tą chwilę o zmianie nie myślę.

#104 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 March 2015 - 21:48

Oczywiście, jak powiedziałem nie dla każdego jest Android tak jak nie dla każdego jest iOS. Niestety jeszcze nie było takiej osoby na ziemi która by jednoznacznie powiedziała który system jest lepszy i do udowodniła. 

Dla każdego jest co innego dobre i niech tak zostanie. 

Temat tu jednak dotyczy zupełnie innej kwestii. 

SGS6 vs iP6 :)

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#105 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 05 March 2015 - 23:47

Temat tu jednak dotyczy zupełnie innej kwestii.

SGS6 vs iP6 :)

No to wracamy, ciekawe porównanie Touch ID

lsViP9LIrN0

Edited by tomk925, 06 March 2015 - 00:00.

#106 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 06 March 2015 - 06:57

No proszę, Touch ID działa jak na IP, czyli za każdym razem, o czym zresztą w internetach huczy od kilku dni. Dialer, kontakty i reszta podstawowych czynności uruchamiają się tak szybko jak na iOS. Jak dojdą do tego aplikacje, które do załadowania feed'a potrzebują RAM-u to wtedy sądzę, że Samsung zmiecie resztę konkurencji dzięki DDR4. 

Apple musi w końcu wsadzić do "eski" 2GB RAM-u bo różnica między działaniem iPada Air 2, a iPhone'a 6 Plus jest po prostu ogromna. 

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#107 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 March 2015 - 08:37

No Samsung sporo poprawił w kwestii Tid. Wreszcie będzie można go używać jak w iP.

Jednak jak tak patrze na SGS6 i na iP6 to wydaje się, że iPhone jest z roku 2011 przy Samsungu :)

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#108 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 06 March 2015 - 11:57

effe, nie przesadzaj ;) Powinienes raczej napisac, ze Samsung powinien juz dawno wygladac tak, jak wyglada dziś  :)

Filmiki porownawcze tak naprawde sa tylko zabawą bo niczego nie porownują. Na filmie widac wreszcie "normalnie" dzialajacy czytnik w Samsungu. Choc ma sie wrazenie, ze dziala on nieznacznie wolniej niz w iPhonie. Na drugim filmiku, wszystko dziala niemal dokladnie tak samo. Ktos moze oczywiscie powiedziec, ze w iPhonie wolniej. Nie do konca. Trzeba wziac pod uwage fakt, iz w obu smartfonach zastosowano zupelnie inne animacje rozpoczynające i konczace aplikacje. Te w iPhonie rzeczywiscie sa "wolniejsze". Pisze "wolniejsze" w cudzyslowie gdyz chodzi mi to, ze tak zostaly napisane a nie o to, ze telefon sobie z nimi nie radzi ;) Zreszta, na obu filmach widac roznice prawdopodobnie rzedu milisekund, wiec nie ma o czym dyskutowac.

Oczywiscie, w iPhonie 6 przydaloby sie wiecej ramu. chocby ze wzgledu na prado i zasobożerne Safari ktore przy takiej ilosci pamieci przeladowuje niewielka ilosc zakladek. Jesli jednak o optymalizacje chodzi - macie tutaj doskonaly przyklad tego jak swietnie zoptymalizowany jest iOS wzgledem Androida. Przy polowie slabszych parametrach technicznych pracuje tak samo plynnie. Pomijam kwestie aplikacji firm trzecich bo z tym bywa roznie.

Nie mniej jednak taki ActionMovieFX potrafil rozgrzac moja Z1-kę do czerwoności, ze jajca można było na niej smażyc. W iPhonie nic takiego sie nie dzialo a render przebiegal szybciej.

Teraz pare slow na temat wyboru systemu operacyjnego w naszym pieknym kraju. Przylacze sie do wypowiedzi jednego z przedmowcow ktory wspomnial o torentach, chomikach i tym podobnych ustrojstwach.

Coz, nasz kraj nie nalezy do najbogatszych a system android znajduje sie na urzadzeniach z kazdego przedzialu cenowego. Niestety ale trzeba powiedziec to wprost - w Polaczkach siedzi od lat gleboko zakorzenione złodziejstwo programow, gier, muzyki, filmow itp. mediow. Oczywiscie nie generalizuje i nie chce wrzycac wszystkich do jednego worka ale tak jest. Sytuacja stale sie poprawia ale skala powyzszego zjawiska wciaz jest bardzo wysoka. I nie usprawidliwi tego nawet argument, ze w Polsce malo kogo stac na kupowanie drogich aplikacji. Kradzieży takze nic nie usprawiedliwia.

Nie czarujmy sie, Android sprzyja osobom wgrywajacym doń "lewy" stuff. Na iOS zapewne tez jest to mozliwe ale o wiele trudniejsze.

Szeroka game kazdej masci softu znajdziemy na byle jakim chomiku. Po malej modyfikacji mozna do andka wgrac everything. I to jest glownym argumentem przecietnego Kowalskiego, ktory mowiac o otwartosci androida ma na mysli wlasnie wgrywanie pirackiego softu.

Kowalski woli od podawania danych karty kredytowej zrobic roota i jechac na sofcie z chomika. Jailbreak, jakies repozytoria, szukanie softu na iOS to juz troche grubsza sprawa. Oczywiscie, dla chcacego nic trudnego ale jednak jest to mniej popularny i bardziej klopotliwy sposob.

Kogo wiec zatem mozna ujac pod pojeciem tego przecietnego Kowalskiego? Przede wszystkim mlodych ludzi, ktorzy nie maja wlasnych stalych dochodow. Dla nich jest praktycznie niemozliwym wydanie ilustam zl czy euro na gierke ktora moga znalezc na chomiku za free. I tutaj pojawia sie kolejny aspekt "wolnosci i otwartosci" andka - taka spiracona gierke moga bez pierdzielenia przesłać kumplowi poprzez BT. W iOS sie nie da wiec, twierdza, ze jest ograniczony itp.

Dobra, koncze te wywody bo znow zjazd z tematu. I bedzie rozprawka o piractwie. Moje zdanie bede jednak podtrzymywal.

Edited by radzion, 06 March 2015 - 11:57.

• neverneve, effe, BlackGhost23 and 1 other like this

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#109 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 06 March 2015 - 12:19

@radzion Przyznaje, ze sam na poczatku piracilem apki na iphonie, ale przestalem bo musialem wgrac od nowa systemik (i teraz o dziwo nic nie laguje, ale nie o tym pisze), ale gdy znalazlem te stronki, na ktorych codziennie sa wypisane apki, ktore sa za darmo w jakims tam okresie czasu to nawet juz nie odczuwam jakiejs potrzeby piracenia, bo w ciagu tygodnia mialem wszystko co mi bylo potrzebne (oczywiscie nie identyczne, te co byly spiracone - choc niektore tak), a ze w appstore nie ma zl to tez nie mam jak nawet zaplacic za aplikacje, poniewaz kilki miesiecy brakuje jeszcze do osiemnastki i konta tez nie mam. 

Przepraszam, ze tak wszystko zebralem do kupy bez ladu i skladu, ale mam nadzieje, ze zrozumiecie o co mi chodzi.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#110 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 06 March 2015 - 12:26

Dobra, koncze te wywody bo znow zjazd z tematu. I bedzie rozprawka o piractwie. Moje zdanie bede jednak podtrzymywal.

Bardzo fajnie to opisałeś, mam podobne zdanie.

#111 DominikVelBadBoy

DominikVelBadBoy
  • 45 posts
Posted 06 March 2015 - 20:13

Samsung dopiero zrozumiał, że musi zmienić jakość wykonania i nakładkę gdy zaczął tracić pozycję lidera, bo gdy miał 38% rynku to miał gdzieś to wszystko.

Tylko mam obawy, bo polskie Samsungi mają preinstalowane aplikacje typu e-kiosk lub Rzeczpospolita, których się nie da usunąć.

Miałem 2 samsungi i miały taki syf instalowany. A ekrany Amoled mają wady. W S3 plamy na czarnym tle, a w S4 miałem fioletową poświatę widoczną podczas przesuwania ekranem np. w ustawieniach.

Edited by DominikVelBadBoy, 06 March 2015 - 20:23.

#112 Tim_bo85

Tim_bo85
  • 65 posts

Posted 06 March 2015 - 20:31

Śmieszą mnie zachwyty Samsunga nad nowymi materiałami wykonania S6, brakiem wymiennej baterii i slotu na kartę pamięci sd.  Przecież za to był krytykowany iPhone w kampaniach Koreańczyków. Do tego cena - S6 w najtańszej wersji będzie kosztował tyle co iPhone 6 16 GB, więc argumenty że Apple zdziera a Samsung nie też można włożyć między bajki. 

Plusami dla s6 jest to, że najmniejsza wersja pamięci jest 32 GB, świetny aparat i 3 GB RAMu.

A i jeszcze Touch Wiz (odchudzony) który zajmuje 7 GB :huh: - mimo to ładnie wygląda i do tego płynnie działa, tylko jak się już zacznie telefon zapełniać aplikacjami czy nie zacznie mulić ? Zobaczymy.

Sama konferencja mnie trochę śmieszyła bo próba bycia "ziomalami" przez prezentujących urządzenie była słaba. Mi to nie podeszło.

Podsumowując - zaciekawili mnie, chętnie zobaczę Galaxy S6 na żywo. Za to sami sobie strzelili w stopę bo desing, Samsung Pay, niewymienna bateria czy brak slotu sd są ewidentnie podpatrzone od konkurencji (z Apple na czele) a były wyśmiewane przez Samsunga. Czekałem tylko kiedy Samsung zaprezentuje że s6 ma wejście na kabel do ładowania z dwustronnym złączem (Lightning) i jest to innowacyjne rozwiązanie. ;)

#113 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 March 2015 - 20:36

Tim bo85 to tak samo jak resztę świata śmieszyły teksty Apple, gdzie od zawsze tłumaczyli, że jedynym słusznym rozmiarem telefonów jest 3.5'', a teraz co mamy? hahaha

To normalne, zawsze firma będzie broniła swojego.

Z drugiej strony dobrze, że zmieniają zdanie i robią takie niespodzianki, przynajmniej nie jest nudno. :)

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#114 Tim_bo85

Tim_bo85
  • 65 posts

Posted 06 March 2015 - 20:45

Dlatego napisałem że mi się s6 podoba i chętnie go sprawdzę. Co do Twoich słów to racja, dlatego wszelkiego rodzaju fanboyów Apple czy Samsunga z góry skazuje to na porażkę bo te firmy często zmieniają zdanie. ;)

• effe likes this

#115 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 March 2015 - 20:51

Od zawsze pisałem, że wbudowana bateria to mega atut i zapewne przyjdzie czas, że inne firmy wezmą ten pomysł od Apple. Tak się stało i jestem zadowolony :)

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#116 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 06 March 2015 - 21:25

Od zawsze pisałem, że wbudowana bateria to mega atut i zapewne przyjdzie czas, że inne firmy wezmą ten pomysł od Apple. Tak się stało i jestem zadowolony :)

U mnie przy pierwszym Galaxy S2 miałem zapasową i mi się to podobało, do tego dodatkowa ładowarka baterii. Później jak zacząłem częściej zmieniać telefony już było mi to obojętne. Może dla kogoś kto trzyma smartfon ze dwa lata takie rozwiązanie będzie bardziej wygodne. 

#117 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 06 March 2015 - 22:19

Tim bo85 to tak samo jak resztę świata śmieszyły teksty Apple, gdzie od zawsze tłumaczyli, że jedynym słusznym rozmiarem telefonów jest 3.5'', a teraz co mamy? hahaha

To normalne, zawsze firma będzie broniła swojego.

Z drugiej strony dobrze, że zmieniają zdanie i robią takie niespodzianki, przynajmniej nie jest nudno. :)

To nie tak. Nie przeginajmy pewnych faktow w strone, w ktora nam pasuje. Apple nigdy nie twierdzilo, ze jedym slusznym rozmiarem jest 3,5". Apple twierdzilo, ze najbardziej optymalnym dla wygody uzytkowania jest ekran 3,5". Wiem, ze sprawa jest dosc stara i nie kazdy bedzie pamietac, a niektore fakty z czasem ulegaja zacieraniu. Ale w ten sposob mozna wlasnie wiele istotnych rzeczy przeinaczyc czy to celowo czy to zupelnie niezamierzenie.

Roznica w powyzszych dwoch stwierdzeniach jest zasadnicza. Na tym forum gdzies zostal wrzucony fajny wykresik przestawiajacy pole manewru kciuka na ekranie 3,5". Wykresik byl jednak stary i nie obejmowal waznej kwestii jaka jest ergonomia. W ponizszym linku ujete sa wieksze iPhone'y oraz w 3 kolorkach (zielonym, pomaranczowym i czerwonym) egronomia: http://scotthurff.co...of-huge-screens

Nikt oczywiscie nie wierzyl, ze Apple pojdzie w kierunku powiekszania ekranu. A jednak, stalo sie. I nie bylo to zadne odgapianie. To byla naturalna kolej rzeczy, wymog rynku. Wielu producentow zaczelo wdrazac wieksze ekrany. Apple od nikogo konkretnie nie zrzynalo, mozna by rzec odgapilo z trendu, z rynku. Nie mniej jednak, musicie przyznac, ze dosc dlugo wzbranialo sie przed tak naprawde bezsensownym i niekonczacym sie powiekszaniem ekranow. Dobrym przykladem moga byc modele 5/5C/5S gdzie Apple chcac zachowac wciaz duza doze wygody uzytkowania, zdecydowalo sie jedynie wydluzyc ekran bez zwiekszania jego szerokosci. Musze przyznac, ze iPhonow z serii 5 uzywalo mi sie bardzo wygodnie. Takiego rozmiaru z najnowszymi bebechami wlasnie mi najbardziej brakuje.

Edited by radzion, 06 March 2015 - 22:23.

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#118 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 March 2015 - 22:35

Dlatego ja teraz używam Sony Z3 compact, który wymiarowo przypomina iPhone 5s, a ekran ma wielkości iPhone'a 6 :) Czekam, aż Apple nauczy się gospodarować miejsce na ekran. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#119 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 06 March 2015 - 22:44

Dlatego ja teraz używam Sony Z3 compact, który wymiarowo przypomina iPhone 5s, a ekran ma wielkości iPhone'a 6 :) Czekam, aż Apple nauczy się gospodarować miejsce na ekran. 

Żeby to się stało, to najpierw będzie musiało zastosować jeden ze swoich patentów, czyli touch id w ekranie, gdy pozbędzie się guzika/przycisku home, to nie będzie potrzeby tak długiej ramki. Ale jak zawsze jest to tylko moje zdanie.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#120 gr@nd

gr@nd
  • 257 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 06 March 2015 - 23:03

A wracając do S6 to dodam, że lokalizacja głośnika na tylnej ściance to kolejne nieporozumienie. Znów będzie pewnie cichy i fatalnej jakości. To do iPhona z jakością blisko tylko HTC - jeśli nie nawet lepiej.

Głośnik jest na spodzie przy złączu usb jak w iPhonie.

#121 DominikVelBadBoy

DominikVelBadBoy
  • 45 posts
Posted 07 March 2015 - 08:48

Nie oszukujmy się Apple ulega innym producentom, bo wie, że oni mają rację.

Chodzi mi o wielkość ekranu, nie mieli wyboru smrtfon musi mieć większy ekran niż 4 cale.

Sam mam 5,2 cala i już mi za mały jest :) Spokojnie mogę powiedzieć, że smartfony będą miały coraz częściej ekrany od 5,5 cala w górę i niedługo ekrany 4k.

#122 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 March 2015 - 08:55

Mam nadzieję, że nie wszystkie. Duże telefony jak dla mnie są fajne na początku, później zaczynają tylko przeszkadzać. Idealna jak dla mnie wielkość to 4,5-5'' nic powyżej. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#123 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 07 March 2015 - 15:08

*
POPULAR

Nie oszukujmy się Apple ulega innym producentom, bo wie, że oni mają rację.

Chodzi mi o wielkość ekranu, nie mieli wyboru smrtfon musi mieć większy ekran niż 4 cale.

Sam mam 5,2 cala i już mi za mały jest :) Spokojnie mogę powiedzieć, że smartfony będą miały coraz częściej ekrany od 5,5 cala w górę i niedługo ekrany 4k.

Eee, no nie przesadzaj z takimi ogolnikowymi stwierdzeniami. Komu ulega? Kto ma racje? W czym ma racje? Tak to sobie mozemy pogadac o wszystkim i o niczym Dominik.

Czy beda mialy coraz wieksze ekrany? Byc moze. Ale proces maksymalizacji zatrzyma sie na pewnym etapie gdyz zbyt duze smartfony beda po prostu niewygodne. Zatraci sie wtedy pojecie smartfona a bedzie to juz nawet nie fablet a tablet. A wtedy kieszen marynarki czy jeansow nie bedzie w stanie tego pomiescic. Nawet jak ktos zrobi smartfona grubosci kartki papieru ale jego ekran bedzie gigantem - jaki jest sens noszenia czegos tak ogromnego przy sobie.

Ekrany 4k w smartfonach beda takim samym chwytem marketingowym jak zakrzywione ekrany w telewizorach np 50 calowym. Ogladales kiedys jakis film na takim? W pojedynke OK i nie ma zadnej roznicy pomiedzy prostym ekranem. A ogladles np w 3-4 osoby? Uwierz mi, ze wowczas jest problem. Bo Ci co siedza lekko z boku juz gówno widzą.

Co Ci da 4k na ekraniku o przekatnej 13 cm? NIC. Kompletnie NIC. Zuzywa tylko wiecej baterii, potrzebuje potezniejszego GPU, wiecej pamieci itp. Czy wzrokowo bedziesz w stanie zauwazyc roznice? Zdecydowanie NIE. Na zwyklej retinie w iPhonie 4 nie doszukasz sie piksela a Ty chcesz ekran 4k? Po co? Znow walka na cyferki, gigaherce, gigabajty itp?

W takim urzadzeniu jak smartfon pewne funkcjonalnosci/technologie sa absolutnie zbędne. Jestem jeszcze w stanie zrozumiec krecenie filmow w 4k na smartfonie - zawsze mozesz to wgrac na kompa badz ogladac w miejscu gdzie masz dostep do takiego monitora/tv. Moim zdaniem w smartfonie wystarczajacym rozwiazaniem jest ekran FullHD (i nie pisze tego tylko dlatego, ze akurat iPhone 6 Plus ma FullHD - na mniejszym ekranie 4 calowym np w 5s, mniejsza rozdzielczosc wogole mi nie przeszkadzala). Wszystko powyzej jest zbednym bajerem. Nie ma sensu pakowac do smartfona wszystkiego, byle tylko bylo. Nie wazne czy to potrzebne bedzie komukolwiek czy nie. No ale wiadomo, szpan lepszy przy podawaniu specyfikacji kolegom, ufffff.

I jeszcze jedna odpowiedz na Twoje zagadnienie - smartfon nie musi miec ekranu wiekszego niz 4 cale. Wszystko zalezy od tego do czego bedziesz go uzywal.

Edited by radzion, 07 March 2015 - 15:16.

• neverneve, sigreg, l.gajewski and 3 others like this

#124 neverneve

neverneve
  • 718 posts

Posted 07 March 2015 - 15:31

radzion, jesteś chyba jedynym głosem rozsądku na forum. Piontka. 

• radzion likes this

#125 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 07 March 2015 - 16:01

radzion, jesteś chyba jedynym głosem rozsądku na forum. Piontka. 

Dzieki. Na myapple jednak istnieje grupka uzytkownikow (udzielajacych sie glownie na portalu w komentarzach, na forum zaś nie) ktorzy nie podzieliliby Twojego zdania, niestety ;)

Pamietam czasy, kiedy na zabój dążono do miniaturyzacji telefonow (bo tak chyba wtedy nazywano owe urzadzenia). Mialem nawet takiego fajnego Siemensa CL50. Byl wielkosci paczki zapalek i wzbudzal pożądanie u wszystkich ktorzy na niego spojrzeli. Design swietny jak na owe czasy. Wielkosc - genialna. Czy byl wygodny w obsludze? Zalezy jak na to patrzec: maly, lekki, wygodny do przenoszenia w kazdym niemal miejscu ubioru. Guziczki za to tak malenkie, ekranik i literki tez. Wygoda wprowadzenia tekstu czy numeru - zerowa.

Z dzisiejszymi urzadzeniami (smartfonami, a jakże! :) ) jest podobnie tyle, że na odwrót. Sa ogromne, maja swietny design. Budzą pożądanie. Czy sa wygodne? Zalezy jak na to popatrzeć - noszenie w ubraniu problemowe, gniecie w jaja jak cholera przy noszeniu w jeansach. Ciezkie. Za to jakie wygodne przy wprowadzaniu tekstu, pochłanianiu treści. 

Jak widac nie ma zlotego srodka. Tak naprawde bardzo blisko zlotego srodka jesli chodzi o kompromis pomiedzy wielkoscia a funkjonalnoscia/ergonomia bylo wlasnie Apple. Czy komus sie to podoba czy nie.

• neverneve likes this

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users