Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AirPort Extreme i podłączenie kablem ethernet

Najlepsza odpowiedź Redviking , 06 marca 2015 - 22:59

Od kogo swiatlowod i co jest za swiatlowodem, bo masz jeszcze jedno urzadzenie o ktorym nie powiedziales.

Jakis modul ONT (lucent?) modem Cisco? Jak cchesz pomocy to musisz podac wszystkie sprzety co u siebie masz bo wrozki wyginely.

A airport extreme jest ustawiony jako router czy jako bridge? bo jesli jako bridge to nie on przydziela adresy tylko express i wtedy wpisanie adresu nic nie da.

Jesli jednak jest ustawiony jako router to sam adres ip to jeszcze nie wszystko, potrzebne sa jeszcze DNS-y (np. googlowskie 8.8.8.8 lub 8.8.4.4) maska podsieci (moze byc taka jaka jest lub 255.255.255.0) i adres routera -(adres airporta extreme taki jaki ma jesli to on jest routerem).

a) Jak to posprawdzac?

odepnij airport express i podepnij w to miejsce maca, ustaw wszystko na automatycznie i zobacz czy przydziela ip/maske/brame(router), DNS-y. Jesli nie przydziela to znaczy ze extreme jest bridgem lub problem z karta ethernet maca, wzglednie za dlugi kabel/zle zacisniety i airport express daje rade a mac nie (mialem tak z linksysem - jak podpinalem switcha i za nim krotkim kabelkiem laptopa, dzialalo, jak usuwalem switcha i ten sam kabel do laptopa - byl za slaby sygnal).

Przydziela wszystko - idz do airporta extreme i przepnij do innego gniazda, sprawdz czy w tym drugim gniezdzie dziala, jesli tak to wiesz w ktorych gniazdach powinno dzialac. i do tego samego gniazda podepnij KROTKIM kabelkiem maca.

Jesli nie przydziela to tez podpinaj krotkim kabelkiem, zobaczysz czy to nie wina kabla (krotki daje rade, dlugi np. zle zrobiony i express sie laczy ale mac nie).

Raczej nie ma sensu probowac IP/maski/bramy/DNS-ow na sztywno bo nie wiemy czy Express dziala jako router czy jako bridge, przy braku przydzielenia danych innych niz 169... trzeba przejsc do punktu  b.

b)Jesli na krotkim nie przydziela to reset airporta extreme i jego rekonfiguracja przez ten krotki kabelek, tryb router. Jesli po resecie nie da sie dostac do airporta extreme po kabelku to prawdopodobnie uszkodzona karta ethernet w macu. UWAGA! po takiej rekonfiguracji jesli zadziala to moze byc koniecznosc rekonfiguracji takze airporta expressa bo z kolei on odmowi wspolpracy bo jego ustawienia pogryza sie z nowymi ustawieniami airporta extreme.

Kroki wymienione w punkcie a) sa tylko zdroworozsadkowym sprawdzaniem i nie psuja/nie zmieniaja konfiguracji.

punkt b juz zmienia konfiguracje i zanim do niego przechodzic to moze warto zadzwonic na wsparcie Apple 00800 44 11 875 to nie jest numer 0 800, moze nie byc mozliwosci polaczenia z telefonu netii, z komorki platne. Oczywiscie przed Expresem masz jeszcze jedno urzadzenie ktore tez moze pracowac jako bridge/router i o nim nic nie wiemy, a tez jest istotne.

P.S nie dziw sie ze zaden monter ci nie chce mac'a ustawic, nikt tego nie chce wspierac.

Przejdź do postu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 mkunicki

mkunicki
  • 170 postów

Napisano 20 lutego 2015 - 12:08

Mam kłopot z podłączeniem się do Airport Extreme A1143 za pomocą kabla. Przez wi-fi wszystko działa (chcę mieć szybsze połączenie, bo wi-fi w tym ruterze jest max 60Mbps). Airport połączony jest do światłowodu przez PPPoE.

Ethernet łączy się z siecią, ale nie ma dostępu do internetu. Jak tego dokonać?

Zrzut%20ekranu%202015-02-20%20o%2012.04.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 154 postów

Napisano 20 lutego 2015 - 12:37

169.254 to wcale nie jest 'łączy się'. Nie dostałeś adresu w ogóle.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 mkunicki

mkunicki
  • 170 postów

Napisano 20 lutego 2015 - 12:42

Od kogo miałbym dostać . . od dostawcy internetu?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 154 postów

Napisano 20 lutego 2015 - 12:44

Od routera. Masz włączone dhcp, wpiąłeś się w dobry port?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 mkunicki

mkunicki
  • 170 postów

Napisano 20 lutego 2015 - 13:01

nie rozumiem zapytania:

wpiąłeś się w dobry port?

czy chodzi o fizyczne wpięcie kabla w ruterze, czy nr portu (jeśli nr - to w jaki sposób mogę go znaleźć)?

#6 mkunicki

mkunicki
  • 170 postów

Napisano 20 lutego 2015 - 19:54

Do Airport extreme mam podpięty airport express jako rozszerzenie sieci (jeśli ma to jakieś znaczenie).

Połączyłem się z Ethernetem uzywając DHCP z ręcznie przydzielonym adresem IP (10.0.1.4). Ethernet działa (zielona dioda w ustawieniach "Sieć"), ale nadal nie ma internetu.

Gdy używam DHCP automatycznego - przydzielany jest IP 169...

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 154 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 12:29

Tego, że masz jeszcze expressa mieliśmy się, rozumiem, domyślać?

"uzywając DHCP z ręcznie przydzielonym adresem"

No to DHCP, czy 'ręcznie przydzielonym'?

Istnieje duża szansa, że nie rozumiesz, co piszesz, przez co nie można Ci pomóc, bo nie wiadomo, o co tak naprawdę chodzi.

#8 mkunicki

mkunicki
  • 170 postów

Napisano 27 lutego 2015 - 14:09

Proszę mi wybaczyć, jednakże jestem ignorantem w zakresie sieci. Do tej pory włączałem do prądu airporty, łączyłem kabelkami i wszystko działało; konfiguracja odbywała się automatycznie i trwała krócej niż chwilkę. Aż do czasu, gdy zmienił się sposób dostarczenia internetu z radiowego na światłowód. Monterzy fachowcy widząc  poddają się (nie wiedzieć czemu)... Przedstawię raz jeszcze sprawę, postaram się jak najbardziej szczegółowo:

Mam sieć wifi złożoną z airporta extreme A1143, do którego podpięty jest internet (światłowód, konfiguracja przez PPPoE). Od tego airporta extreme mam kablem rozszerzoną sieć na drugim piętrze - airport express A1392, oraz do tegoż extreme podpięty kabel do maca mini. Wifi w całym domu działa, dostęp do internetu jest (ok.50-60 Mbps). Jako że prędkość łącza mam 100Mbps, chcąc wykorzystać całą moc próbuję podłączyć kablem maca mini.

W ustawieniach sieci na macu mini Ethernet jest POŁĄCZONY, ale widnieje adnotacja: Ethernet ma samodzielnie przypisany adres IP i nie może połączyć się z internetem. Zrzut zamieściłem 7 postów wyżej. Adre4s IP zaczyna się od 169.. (podobno to błąd). 

Próbowałem połączyć się używając DHCP z ręcznie przydzielanym adresem. Wpisałem ręcznie IP 10.0.1.24 (mac mini ma IP 10.0.1.3 w sieci wi-fi, więc wpisałem numer większy-24, trak sugerował dostawca internetu). Wówczas Ethernet się połączył, świeciła się zielona dioda obok niego, zrzut poniżej. Ale internetu nie ma.

Zrzut%20ekranu%202015-02-27%20o%2014.12.

Użytkownik mkunicki edytował ten post 27 lutego 2015 - 14:13

#9 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 27 lutego 2015 - 21:06

Przecież nie widzi ci routera. Podłącz się bez kombinowania do bezpośredniego źródła sygnału i zobacz czy działa. I wyzeruj swoje dziwne ręcznie wpisywane ustawienia.

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 27 lutego 2015 - 21:08

#10 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 06 marca 2015 - 22:59   Najlepsza odpowiedź

Od kogo swiatlowod i co jest za swiatlowodem, bo masz jeszcze jedno urzadzenie o ktorym nie powiedziales.

Jakis modul ONT (lucent?) modem Cisco? Jak cchesz pomocy to musisz podac wszystkie sprzety co u siebie masz bo wrozki wyginely.

A airport extreme jest ustawiony jako router czy jako bridge? bo jesli jako bridge to nie on przydziela adresy tylko express i wtedy wpisanie adresu nic nie da.

Jesli jednak jest ustawiony jako router to sam adres ip to jeszcze nie wszystko, potrzebne sa jeszcze DNS-y (np. googlowskie 8.8.8.8 lub 8.8.4.4) maska podsieci (moze byc taka jaka jest lub 255.255.255.0) i adres routera -(adres airporta extreme taki jaki ma jesli to on jest routerem).

a) Jak to posprawdzac?

odepnij airport express i podepnij w to miejsce maca, ustaw wszystko na automatycznie i zobacz czy przydziela ip/maske/brame(router), DNS-y. Jesli nie przydziela to znaczy ze extreme jest bridgem lub problem z karta ethernet maca, wzglednie za dlugi kabel/zle zacisniety i airport express daje rade a mac nie (mialem tak z linksysem - jak podpinalem switcha i za nim krotkim kabelkiem laptopa, dzialalo, jak usuwalem switcha i ten sam kabel do laptopa - byl za slaby sygnal).

Przydziela wszystko - idz do airporta extreme i przepnij do innego gniazda, sprawdz czy w tym drugim gniezdzie dziala, jesli tak to wiesz w ktorych gniazdach powinno dzialac. i do tego samego gniazda podepnij KROTKIM kabelkiem maca.

Jesli nie przydziela to tez podpinaj krotkim kabelkiem, zobaczysz czy to nie wina kabla (krotki daje rade, dlugi np. zle zrobiony i express sie laczy ale mac nie).

Raczej nie ma sensu probowac IP/maski/bramy/DNS-ow na sztywno bo nie wiemy czy Express dziala jako router czy jako bridge, przy braku przydzielenia danych innych niz 169... trzeba przejsc do punktu  b.

b)Jesli na krotkim nie przydziela to reset airporta extreme i jego rekonfiguracja przez ten krotki kabelek, tryb router. Jesli po resecie nie da sie dostac do airporta extreme po kabelku to prawdopodobnie uszkodzona karta ethernet w macu. UWAGA! po takiej rekonfiguracji jesli zadziala to moze byc koniecznosc rekonfiguracji takze airporta expressa bo z kolei on odmowi wspolpracy bo jego ustawienia pogryza sie z nowymi ustawieniami airporta extreme.

Kroki wymienione w punkcie a) sa tylko zdroworozsadkowym sprawdzaniem i nie psuja/nie zmieniaja konfiguracji.

punkt b juz zmienia konfiguracje i zanim do niego przechodzic to moze warto zadzwonic na wsparcie Apple 00800 44 11 875 to nie jest numer 0 800, moze nie byc mozliwosci polaczenia z telefonu netii, z komorki platne. Oczywiscie przed Expresem masz jeszcze jedno urzadzenie ktore tez moze pracowac jako bridge/router i o nim nic nie wiemy, a tez jest istotne.

P.S nie dziw sie ze zaden monter ci nie chce mac'a ustawic, nikt tego nie chce wspierac.

Użytkownik Redviking edytował ten post 06 marca 2015 - 23:09

Komputer: iMac 17" Core Duo 1,83 GHz -> Core 2 Duo 2.16, 2GB RAM, 160 GB HDD, AP/BT/SD, Mac OS X 10.6.2 + minikomputer z procesorem Atom, XP/Madriva/Ubuntu/Windows7 + laptop PC z Vista.

#11 mkunicki

mkunicki
  • 170 postów

Napisano 06 marca 2015 - 23:57

bardzo dziękuję!! odpowiem nieco krócej :)

winowajcą okazał się kabel - montując go w listwie przypodłogowej gdzieś się za mocno pewnie złamał). Po wymianie wszystko działa perfect!

dzięki za rzeczową odpowiedź.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych