Znalazłem trochę czasu by bardziej wkleszczyć się w temat i nie wiem czy piszemy o tych samych MP.
Model z 2013 na pewno nie miał procków technologicznie wywodzących się z 2008
Nawet najsłabsza wersja Xeona - E5 1620v2 to procek z 2013 roku w litografii 22nm i z obsługą pamięci do 1866Mhz
http://ark.intel.com...-Cache-3_70-GHz
Tak więc w chwili premiery MP2013, zastosowane procki były z całą pewnością najnowszego sortu
Faktem jest że - tak jak pisałem - procesory i7 lepiej sobie radzą z np. kodowaniem od Xeonów (ta sama ilość rdzeni, ta sama generacja i identyczny zegarek) ale specyfika architektury MP2013 zakłada wsparcie dla procesora ze strony jednej z kart graficznych pracującej jako GPGPU (tylko jedna z kart w MP odpowiada za rendering grafiki i z tego powodu praca w SLI /gry/ możliwa jest tylko po zainstalowaniu windowsa)
Poprzednio odwoływałem się do testu porównawczego MP2013 z iMac z tego samego roku zbudowanego na bazie procka i7 wykonanego zaraz po premierze MP2013
Ciekaw jestem czy taki sam test, przeprowadzony dzisiaj, dałby analogiczne wyniki. Mam na myśli kolejne aktualizacje FCP X (oraz systemu) które z pewnością przyniosły wiele usprawnień w obsłudze GPGPU (OpenCL)....
Niestety nie mam iMac więc i nie mam możliwości sprawdzenia...
Edited by michobo, 12 April 2016 - 07:20.