Czy VMWare widzi partycje linuxowe tak jak bootcampa ?
Napisano 09 grudnia 2007 - 14:40
Napisano 09 grudnia 2007 - 16:27
Napisano 09 grudnia 2007 - 17:48
Można się posłużyć opisem na tej stronie: http://gusioo.ovh.org/boot_ini.html
Coś takiego powinno "oszukać" VMWare Fusion.
Zamiast LiLo, czy GRUB mamy MBR i Menu startowe Windows. Z tym VMWare powinien już sobie poradzić, ponieważ "będzie myślał", że to Windows.
EXT3 - faktycznie nie jest najlepszym systemem plików ale ma tę zaletę, że ładnie się naprawia i rzadko kiedy po "twardym" resecie, czy zaniku zasilania znikają dane. Ja preferuję REISER FS. Jest bardzo szybki, gdy na partycji jest wiele małych plików (Linux sie składa z tysięcy małych plików) ale coś za coś. Jak padnie albo się zawiesi komputer to może zrobić się "sieczka" z partycji. Niestety przekonałem sie o tym na własnej skórze. Komputer (nie Mac) się zawiesił, wcisnąłem reset i zamiast plików miałem "robaki" na dysku. Wszystko poszło się "kąpać". Polecenie reiserfsck nic nie dało. Pliki utraciłem bezpowrotnie i nie udało się tego naprawić.
Sobie zakładam zawsze partycję REISER ale nie odważę się tego zrobić nikomu znajomemu. Dla nich tylko EXT3. Jest jednak trwalszy.
- Obecny lubi to
Napisano 09 grudnia 2007 - 18:33
- Obecny lubi to
Napisano 09 grudnia 2007 - 20:17
Napisano 10 grudnia 2007 - 23:32
Napisano 10 grudnia 2007 - 23:58
Napisano 11 grudnia 2007 - 03:37
podejrzewam, że instalacja lilo to bedzie cos na ksztalt:
sudo apt-get install lilo sudo lilo -c
Mozliwe, ze nawet zamiast lilo -c wyswietli sie interaktywny helper.
Jak nic z tego się nie uda, to sam spróbuje zainstalować i podam Ci gotowy sposób.
Napisano 11 grudnia 2007 - 16:43
W dalszym ciagu jest widziana tylko pierwsza partycja tzn ta z linuxem, co faktycznie nie wiele by zmienialo pod warunkiem ze da sie uruchomic jakis bootselektor niestety
grub sie wysypuje jak wczesniej wspomnialem a lilo hmmm
czyli juz na wstepie przed dpaleniem lilo vmware stwierdza ze cos nie baldzo
Napisano 12 grudnia 2007 - 01:21
Może ten link cie się przyda
http://www.google.pl...aj w Google&lr=
Ja, choćbym bardzo chciał już nie pomogę. Musiałbym zrobić to samo, co ty - może bym coś wymyślił ale nie mam na to miejsca na dysku. 80 GB w Mini to jednak malutko jest.
Napisano 12 grudnia 2007 - 02:26
Z grubsza podobnie. Prosze jednak zwrocic uwage na to ile ludzi z VMware sie udziela. Naprawde warto sprobowac. Rejestracja za frajer.
Napisano 12 grudnia 2007 - 02:44
Napisano 13 grudnia 2007 - 22:01
Ja spróbuje powalczyć, ale pewnie dopiero w przyszlym tygodniu, bo cholernie duzo roboty sie na koniec roku nazbierało.
Czekam z niecierpliwoscia na relacje na bierzaco bo ja juz powoli sie poddaje ale wierze ze dasz rade sila w kupie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych