Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * - - 5 votes

iPhone 6 czy Note 4?

• Please log in to reply
426 replies to this topic

#151 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 February 2015 - 18:48

michobo, nie zgodzę się z Tobą do końca. Jednak te full HD daje lepszą jakość zwłaszcza przy czytaniu tekstu na takim telefonie. Zresztą weź do ręki Alphe i Note. Zobaczysz różnice spokojnie. 

Nie mówię, że jakoś wyraźnie Alpha ma gorszy wyświetlacz, ale jednak delikatnie lepszy jest w tym Note. 

Jeśli jednak porównywać Full HD do 2K, to tu już różnic nie umiem zauważyć. Porównywałem przy Note 3 i Note 4.

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#152 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 01 February 2015 - 22:05

Jak uzywasz telefonu z lupą x8 wtedy może coś dostrzeżesz.... Dla mnie FullHD na 4.7" jest totalną BZDURĄ i nieporozumieniem. Nie ma absolutnie żadnych korzyści za to żre baterie i zasoby systemowe niemilosiernie 

Gdzie tu logika?

Miałem już telefon z matrycą Pentile i 300 ppi. Czcionka była jakby rozmazana, ale nie była to matryca Samsunga.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#153 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 02 February 2015 - 09:18

Nie twierdzę że róznicy wogole nie ma ale ja mam trochę inaczej poustawiane priorytety Od grzejącego sie smartfona z baterią na 5 godzin i czcionką żyletka wole telefon zimny, działajacy przez cały dzien. Tekst prostym gestem mozna sobie powiekszyć - dla mnie HD na 4.7" to rozsądne optimum.

#154 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 February 2015 - 09:46

Wszystko zależy jaki model masz na myśli. Model 910C nie grzeje się praktycznie w ogóle i bateria spokojnie wystarcza na cały dzień ostrej zabawy/pracy lub 2 dni standardowej pracy. 

Inaczej jeśli mamy na myśli model ze snapdragonem 910F, tu telefon grzeje jak mały piecyk. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#155 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 02 February 2015 - 20:56

Nie twierdzę że róznicy wogole nie ma ale ja mam trochę inaczej poustawiane priorytety Od grzejącego sie smartfona z baterią na 5 godzin i czcionką żyletka wole telefon zimny, działajacy przez cały dzien. Tekst prostym gestem mozna sobie powiekszyć - dla mnie HD na 4.7" to rozsądne optimum.

Czytam ebooki na smartfonie. Na Nexus 5 z FHD czcionka była idealna. Wyświetlacz LCD IPS w miarę przyzwoitej jakości z beznadziejnym i krawędziowym podświetleniem ledowym. Najbardziej mnie denerwuje, że nie mam wyboru. Tylko Samsung oferuje najlepsze i najnowocześniejsze autorskie wyświetlacze Amoled. Apple łącznie z HTC, Sony i LG wciska przestarzałe technologicznie buble LCD i to w smartfonach za 3 tys.

Edited by Wodnik Szuwarek, 02 February 2015 - 21:01.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#156 premislausg

premislausg
  • 314 posts

Posted 02 February 2015 - 21:33

Wodnik,
Jakiego telefonu obecnie używasz?

#157 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 02 February 2015 - 21:36

Note 4.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#158 premislausg

premislausg
  • 314 posts

Posted 02 February 2015 - 22:58

I zadowolony jesteś z Nota? Ja używam Nexusa 5, szukam czegoś nowego. Miał być iP6, ale jednak odpuściłem. Teraz czekam na HTC One M9, chociaż ten Note 4 strasznie kusi :-) Jaką masz wersję procesora?

#159 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 02 February 2015 - 23:35

Note 4 masakruje wszystie inne smartfony. Problemem dla mnie są tylko i wyłącznie gabaryty telefonu, a ściślej mówiąc wyświetlacza. M9 będzie miał tą samą wadę, miernej jakości i przestarzały wyświetlacz, to jest pewne. Odnośnie Nexus 5, to nie oszukujmy się. Jak na smartfon za 1000-1200 zł nie jest źle. W miarę przyzwoity wyświetlacz jak na tą półkę, tylko te krawędziowe prześwity psują efekt. Tak czy inaczej, nie można porównywać smartfona ze średnej półki z najwyższą.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#160 premislausg

premislausg
  • 314 posts

Posted 03 February 2015 - 00:14

Masz exynosa, czy snapdragona?

#161 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 03 February 2015 - 00:18

Oczywiście, że energooszczędny Snapdragon. Exynos to zabawka dla gimbazy.

Edited by Wodnik Szuwarek, 03 February 2015 - 00:18.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#162 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 February 2015 - 07:39

Exynos to zabawka dla gimbazy.

A to ciekawe, rozwiń myśl :)

Z tego co mi wiadomo, procesory są wydajnościowo bardzo podobne. Różnice jedynie widać takie, że Snap dłużej trzyma na baterii, ale nie jest to jakoś mega zauważalne, a Exynos się delikatnie mniej grzeje.

Jeśli masz na myśli to, że exynos to 8rdzeniowy procesor i 64bit - to fakt w takich urządzeniach to nie ma raczej znaczenia. 

Edited by effe, 03 February 2015 - 07:47.

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#163 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 03 February 2015 - 09:58

Gimby wolą Exynosa bo jest lepszy do gier.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#164 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 February 2015 - 10:03

Gimby wolą Exynosa bo jest lepszy do gier.

Aha, rozumiem. No ja mam Exynosa, ale tylko dlatego, że innego w sklepie nie miałem. Poza tym podczas zakupu nawet się nad tym nie zastanawiałem jaki procek w nim siedzi. Później wyczytałem w sieci, że są dwie opcje. 

Jeśli chodzi o gry, to tylko real racing  3, streamuje na TV samsunga i telefonik działa tylko jako pad :)

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#165 BlackGhost23

BlackGhost23
  • 71 posts

Posted 03 February 2015 - 14:41

"Jedynie co mnie denerwuje w Note 4, to długie zakańczanie rozmów. Po wciśnięciu czerwonej słuchawki telefon potrzebuje 1-2sec zanim zareaguje na przycisk wstecz.  To muszą jeszcze dopracować.[/size]
Jeszcze jeden mały minus, to za bardzo czuły przycisk usypiania, zdarza się, że nie chcący potrafię go nacisnąć , zwłaszcza wtedy jak wkładam lub wyciągam telefon do kabury."

U mnie tego nie ma. Musisz cos miec nie tak w systemie albo zainstalowałeś jakiś badziew który Ci przywiesza dialer.
Co do przycisku usypiania i kabury - u mnie działa OK ale i tak go nie uzywam poniewaz korzystam z fabrycznego etui S-view cover 
Niebawem chcę dokupić takie samo etui z funkcją łądowania bezprzewodowego

No wlaśnie i to jest najbardziej irytujace w androidzie niby masz super telefon, ale zainstaluj jakas aplikacje i caly system zaczyna sie sypac mialem z tym problem w z1 compact na poczatku sypal sie aparat pozniej problem byl z przegladarka. Jak wyczyscilem telefon to znowu chodzil jak trzeba ale wreszcie sie zastanowilem i przemyslalem po co mi taki telefon jak i tak nie moge instalowac aplikacji bo ciagle cos jest nie tak, zgadzam sie jezeli android wreszcie kiedys zapanuje nad tym problemem to za jakis czas moze przegonic ios pod wzgledem stabilnosci

#166 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 February 2015 - 21:57

Tak jak napisałem.  Tylko w tej kwestii jest delikatne opóźnienie ale jak wcisnąć szybko 2x strzałkę wróć to szybko wychodzi. Reszta hula szybko i przyjemnie, a mam zainstalowane masę oprogramowania. Nie zauważyłem innych problemów.  

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#167 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 04 February 2015 - 08:22

Ludzie piszą o high-endowych telefonach, a tu kolega @BlackGhost23 wyskakuje z budżetowym Z1 Compact i na tej podstawie wyrokuje o spowalnianiu Androida. No nie wiem, śmiać się, czy płakać? 

W swoim notesie numer 4 jeszcze ani razu nic mi nie przycięło czy zwolniło, a w IP 6 Plus kilka razy musiałem już zamykać nieużywane aplikacje bo przez dłuższy czas wolna pamięć utrzymywała się w niebezpiecznych granicach wynoszących około 2-3%. Wtedy nawet przewijanie menu po wyjściu z Safari wyglądało przez kilka sekund jak na Samsungach sprzed 3-4 lat. Brakuje RAM-u jak powietrza jeśli ktoś używa telefonu trochę bardziej niż jedynie do pisania SMS/dzwonienia i przeglądania feed'a z Facebooka. Na iPadzie Air 2 można załadować wszystko i nic się nie dzieje. Magiczne 2GB RAM.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#168 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 04 February 2015 - 15:38

Otóż to

#169 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 04 February 2015 - 21:31

Jak uzywasz telefonu z lupą x8 wtedy może coś dostrzeżesz.... Dla mnie FullHD na 4.7" jest totalną BZDURĄ i nieporozumieniem. Nie ma absolutnie żadnych korzyści za to żre baterie i zasoby systemowe niemilosiernie 

Gdzie tu logika?

Rozdzielczość note4 zaczyna mieć sens przy takim zastosowaniu:

http://gizmodo.com/i...ions-1646853596

#170 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 05 February 2015 - 11:00

Akurat do takiego zastosowania rozdziałka jest już za mała (co potwierdzają testerzy)

#171 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 08 February 2015 - 12:39

Ludzie piszą o high-endowych telefonach, a tu kolega @BlackGhost23 wyskakuje z budżetowym Z1 Compact i na tej podstawie wyrokuje o spowalnianiu Androida. No nie wiem, śmiać się, czy płakać?

W swoim notesie numer 4 jeszcze ani razu nic mi nie przycięło czy zwolniło, a w IP 6 Plus kilka razy musiałem już zamykać nieużywane aplikacje bo przez dłuższy czas wolna pamięć utrzymywała się w niebezpiecznych granicach wynoszących około 2-3%. Wtedy nawet przewijanie menu po wyjściu z Safari wyglądało przez kilka sekund jak na Samsungach sprzed 3-4 lat. Brakuje RAM-u jak powietrza jeśli ktoś używa telefonu trochę bardziej niż jedynie do pisania SMS/dzwonienia i przeglądania feed'a z Facebooka. Na iPadzie Air 2 można załadować wszystko i nic się nie dzieje. Magiczne 2GB RAM.

Częściowo się z Tobą zgodzę. Wszystkie statsy jakie mam w formie widżetów na iP6 permanentnie pokazują zużycie ramu na poziomie 90-99% niestety nigdy nie jest mniej. Mimo to aplikacje działają płynnie i to jest właśnie ta część z którą się nie zgodzę - iOS inaczej zarządza ramem a tutaj go praktycznie ciagle brakuje, wiec zawsze będzie załadowany pod korek. Mimo to telefon zachowuje świetną sprawność. Problem jest inny - też o nim wspominałeś. Wystarczy wyłączyć Safari, odpalić dwa małe programy i już nawet ostatnia przeglądana strona się przeładowuje, nie wspominając o włączonych kartach w tle. To jest mega słabe niestety :(

#172 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 February 2015 - 12:56

Ja w swoim note 4 mam zajęte rożnie od 1,9 - 2,6gb ramu z 2,7 możliwych i jeszcze nie zdarzyło się, że zabrakło. wszystko odpala sie szybko, nie zacina nie laguje. Korzystam już jakiś czas. Samsung chyba naprawdę dopracował TW. Jeszcze jak go bardziej odchudzą to chyba będzie latał, zobaczymy w wersji 5.0. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#173 BlackGhost23

BlackGhost23
  • 71 posts

Posted 08 February 2015 - 14:09

No wlaśnie mnie dzisiaj tak rozbawileś , że cała niedziele bede miał dobry humor haha :D

#174 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 February 2015 - 14:27

Ja tam na te 1GB ramu jakoś specjalnie nie narzekam w iPhone 6. Fakt - przeładowywanie stron po wejściu występuje, tu na Note 4 takich klocków nie mam, ale nie jest to jakoś bardzo uciążliwe. Niestety i tu zaczyna być problem, lekkie lagi na najnowszym iOS są, ale nie są one jakoś bardzo częste, ale jednak. 

Ciekawe kiedy poprawią płynność uruchamiania wyszukiwarki, tzn gest palcem od góry. 

Czekam na 6s, lepszy procek z 2GB ramu i lepsza obudowa. wtedy iPhone mam nadzieję wróci do czasów iP4s, 5. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#175 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 08 February 2015 - 14:42

Czekam na 6s, lepszy procek z 2GB ramu i lepsza obudowa. wtedy iPhone mam nadzieję wróci do czasów iP4s, 5.

A w note 4 już ta plastikowa klapka nie przeszkadza Ci ? Mi swego czasu w Note 3 szczególnie jak zdejmowałem tą klapkę raziła mnie jej jakość. Mogli już w 4 postarać się i zrobić aluminium jak teraz w modelu np. A5. Skoro to sprzęt za 3000 jak iPhone to nie tylko o ramki mogliby się postarać.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users