Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iphone vs samsung

• Please log in to reply
76 replies to this topic

#51 Diegon

Diegon
  • 46 posts

Posted 11 January 2015 - 13:22

Aluminium możemy sobie okręcić wokół palca. Były już obudowy telefonów z tytanu i stali nierdzewnej. To jest jakość  :P

Są telefony z tytanu, stali nierdzewnej, krokodylej skóry, oczywiście z ekranami pokrytymi szkłem szafirowym. Fakt to jest coś :P Jest tylko jeden problem. Pomimo materiałów najwyższej jakości te telefony są po prostu brzydkie. Nie wspominam nawet o kosmicznych cenach i często przeciętnych podzespołach wewnątrz. Także musimy się zadowolić aluminium, plastikiem i gorilla glass :(

Fakt, Czysty Lollipop wygląda wreszcie przyzwoicie, ale i tak mnie nie przekonuje :P

Mnie i małżonce daje popalić Iphone 4 (ekran zbyt wrażliwy na dotyk ucha - notorycznie pauzuje rozmowy) o ile ja kupię 5s to żona chce Androida. Słyszałem dobre opinie o LG G2, czy może ktoś z Was go używał?

Apropo, skoro Twoja żona chce Androida - może warto kupić któregoś Nexusa? Wyglądają przyzwoicie pod warunkiem, że ktoś lubi duże telefony, a dodatkowym atutem jest wsparcie Google i szybkie aktualizacje. O LG nic nie powiem, bo nie jestem zorientowany jakie telefony robią. (Oprócz LG Nexus 5 :P)

Edited by Diegon, 11 January 2015 - 13:33.

#52 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 11 January 2015 - 13:27

Nexusy mają jeden plus. Szybkość działania. Ale multimedia w nich leżą i kwiczą, aparat przeciętny, dźwięk na słuchawkach to zwykła integra quallcomma bez żadnych dodatków..

Jak oczekujesz tylko sprawnego działania to Nexus jest strzałem w dziesiątkę ;)

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

#53 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 11 January 2015 - 13:48

Są telefony z tytanu, stali nierdzewnej, krokodylej skóry, oczywiście z ekranami pokrytymi szkłem szafirowym. Fakt to jest coś :P Jest tylko jeden problem. Pomimo materiałów najwyższej jakości te telefony są po prostu brzydkie. Nie wspominam nawet o kosmicznych cenach i często przeciętnych podzespołach wewnątrz. Także musimy się zadowolić aluminium, plastikiem i gorilla glass :(

Poniekąd masz rację. Telefony pokryte prawdziwym zlotem i diamentami są dla osób traktujących dany gadżet jako biżuterię. Brzydota tych urządzeń aż kłuje w oczy. Pomijamy te ficzery. Co powiesz na Nokię E51/71? Dawne czasy, ale oprócz plastikowego korpusu, przedni i tylny panel były nie do zajechania :D

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#54 Diegon

Diegon
  • 46 posts

Posted 11 January 2015 - 14:49

Poniekąd masz rację. Telefony pokryte prawdziwym zlotem i diamentami są dla osób traktujących dany gadżet jako biżuterię. Brzydota tych urządzeń aż kłuje w oczy. Pomijamy te ficzery. Co powiesz na Nokię E51/71? Dawne czasy, ale oprócz plastikowego korpusu, przedni i tylny panel były nie do zajechania  :D

Nie chcę tworzyć offtopu, ale nigdy nie używałem tych telefonów :D E51 był promowany jako model biznesowy z dobrą żywotnością baterii i tyle na temat wiem :)

Nexusy mają jeden plus. Szybkość działania. Ale multimedia w nich leżą i kwiczą, aparat przeciętny, dźwięk na słuchawkach to zwykła integra quallcomma bez żadnych dodatków..

Jak oczekujesz tylko sprawnego działania to Nexus jest strzałem w dziesiątkę  ;)

Właśnie szybkością działania się kierowałem. Generalnie telefony Samsung mi się bardziej podobają niż Nexus, zwłaszcza odkąd mają aluminiowe ramki, ale nie do końca odpowiada mi sam Android i część zbędnego oprogramowania, które jest na siłę instalowane. Chociaż najnowsze modele mają to już w jakimś stopniu ograniczone.

Edited by Diegon, 11 January 2015 - 14:49.

#55 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 11 January 2015 - 15:29

Nie chcę tworzyć offtopu, ale nigdy nie używałem tych telefonów :D E51 był promowany jako model biznesowy z dobrą żywotnością baterii i tyle na temat wiem :)

Offtopic to pojęcie względne :) Oczywiście, że E51 był promowany jako telefon biznesowy, bo tak musiało być. Oprócz słabszej, a nawet dużo słabszej baterii względem 6310i to generalnie było OK. W sumie następca tego telefonu :) Potem E52 z zajebistą baterią.

Edited by Wodnik Szuwarek, 11 January 2015 - 15:30.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#56 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 12 January 2015 - 00:59

Offtopic to pojęcie względne :) Oczywiście, że E51 był promowany jako telefon biznesowy, bo tak musiało być. Oprócz słabszej, a nawet dużo słabszej baterii względem 6310i to generalnie było OK. W sumie następca tego telefonu :) Potem E52 z zajebistą baterią.

Nokia E5-00 też była dobra, bateria trzymała około 7 dni przez rok, a w następne 2 lata zeszła niestety do 1 dnia i też przyznam, że był to telefon nie do zajechania, spadła na ziemię, wypadła bateria, włożyło się i działa, ale jakiś miesiąc temu spalił się niestety ekranik i trzeba było kupić nowy, a wybór padł na iPhona 5S i przyznam, że wszystko ok oprócz baterii :/

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#57 michobo

michobo
  • 1163 posts

Posted 12 January 2015 - 13:30

Kupiłem jedną Alfę z brandem Orange. Bałem się jak diabli bo jeszcze tel był z sim-lockiem. Ale cena była okazyjna  - 1350zł za nówkę w zalakowanym kartonie Zaryzykowałem

Ostatecznie simlocka sciagnałem w domu za 35zł, a soft z brandowanego softu...dało się CAŁY normalnie odinstalować. Ostatnie co zostało to...logo ORANGE gdy tel się bootuje ale bez problemu można wgrać czysty ROM

Na razie nie widze potrzeby grzebać dalej bo wszystko śmiga

#58 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 12 January 2015 - 20:16

Powinieneś być zadowolony. Telefon mega z mega możliwościami i w kompaktowej obudowie w świetnym wykonaniu. Rewelacja. Za taką cenę to nie ma nic lepszego. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#59 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 January 2015 - 08:26

Piekło zamarzło, aż sam zaczynam myśleć nad zmianą 5S na Alpha… 

#60 Geble

Geble

• 1188 posts

Posted 14 January 2015 - 08:53

Nie ma tu nic nadzwyczajnego. Telefon po lewej to przecież Note3, więc trudno żeby coś tam chrupało. Rok używałem na 4.4.2, a tu już Pan widzę jedzie na Lizaku, więc siłą rzeczy musi chodzić jak marzenie przy tak dużej ilości RAM-u.

Edited by Geble, 14 January 2015 - 08:53.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#61 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 January 2015 - 09:17

Tylko TW zawsze sprawiał problemy jeśli chodzi o wydajność. 

#62 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 January 2015 - 11:20

Sprawiał.  To dawne dzieje.  Dzisiaj działa już mega płynnie. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#63 Impossible

Impossible
  • 210 posts

Posted 14 January 2015 - 13:55

Oj już nie tak mega płynnie, Alphie zdarzają się lagi :).

#64 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 14 January 2015 - 14:35

Tylko TW zawsze sprawiał problemy jeśli chodzi o wydajność. 

Na tanich bublach to nadal norma. Seria "S" to poletko doświadczalne dla gimbazy. Natomiast seria "Note", która ma premierę pół roku poźniej, jest już dopracowana.

Edited by Wodnik Szuwarek, 14 January 2015 - 14:35.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#65 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 January 2015 - 15:07

Oj już nie tak mega płynnie, Alphie zdarzają się lagi :).

Użytkujesz ten telefon czy wróżka? Ja poczekam do premiery S6 czyli nowego TW, jeśli faktycznie nakładka będzie odchudzona i lepiej wyglądała to zaryzykuję. :)

#66 Impossible

Impossible
  • 210 posts

Posted 14 January 2015 - 15:16

Nie użytkuję, ale wystarczy, że mój ojciec ma i wszystko wiadomo. Często z nim rozmawiam o elektronice, ja przysuwam mu moją S5, on swoją Alphę i porównujemy. S5 jak najbardziej lagująca, Alpha nie ma głupich lagósów, ale widoczne są zgrzytnięcia czasami.

#67 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 14 January 2015 - 17:06

Obejrzałem jedną recenzję Alphy, w odtwarzaczu laguje gorzej niż mój obecny iPhone 4.. nie wiem jak oni to robią ale przy tych podzespołach i rozdziałce HD doprowadzili do perfekcji sztukę tworzenia lagów.

Edited by Arkhan, 14 January 2015 - 17:41.

#68 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 January 2015 - 21:40

Pokaż tą recenzję, bo jakoś mi się nie chce wierzyć. Ja jeszcze od ponad miesiąca nie zauważyłem żadnego, choć najmniejszego laga. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#69 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 14 January 2015 - 23:07

5:40

Nikt nie każe ci wierzyć, w boga ludzie wierzą nie widząc go, ty mając potwierdzenie na wyciągnięcie ręki nie musisz w nie wierzyć.

Btw ja nawet w tej recenzji widzę w zwykłych animacjach klatkowanie, albo raczej niedorobione animacje które nie mają odpowiedniej ilości klatek..

Edited by Arkhan, 14 January 2015 - 23:24.

#70 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 January 2015 - 23:27

Widziałem tą recenzję, faktycznie w tej opcji klatkowanie lekkie występuje. Jakoś mi to nie przeszkadza, ponieważ tej funkcji nie używam, a muzykę przełączam słuchawkami. 

Najważniejsze, że wreszcie Samsung poprawił działanie takich aplikacji jak dialer, czy książkę telefoniczną. W tych opcjach klatkowanie w np Note 2 było notoryczne. 

W iPhonie również lekkie lagi występowały, np podczas przesunięcia palcem w dół aby wywołać opcję "szukaj". Nie przeszkadzało mi to, bo z tej opcji rzadko korzystałem. 

Dzisiaj już nie ma telefonów idealnych. Każdy działa w różnych sytuacjach nie w 100% płynnie. Najważniejsze jest jednak aby to było jak najrzadziej.

Tak jak pisałem w Alphie laga nie zauważyłem. (oczywiście do dzisiaj, jak sprawdziłem to w odtwarzaczu) Dla mnie błahostka, najważniejsze, że w poważniejszych operacjach działa rewelacyjnie :)

Edited by effe, 14 January 2015 - 23:30.

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#71 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 14 January 2015 - 23:56

Paradoksem jest że nie ma telefonów w 100% płynnych w czasach podzespołów zawstydzających niektóre wciąż używane komputery..

#72 Geble

Geble

• 1188 posts

Posted 15 January 2015 - 06:47

Co do filmiku i rzekomego braku płynności nawet w zwykłych animacjach. No cóż, trudno żeby było "masło" skoro film jest w 30 klatkach  ;) Takim sposobem nawet Note 4, czy IP6 na jutubowych recenzjach wyglądają jakby czkały.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#73 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 January 2015 - 07:20

Fakt faktem est, że przy przesuwaniu tych okładek faktycznie nie wygląda to za płynnie. Wcześniej tego nie sprawdzałem, bo nie korzystam z tego. Ciekaw jestem czy poprawią to w następnym sofcie. 

Zresztą jest to chyba jedyny element, gdzie Alpha lekko przecina. Całe szczęście ogólna praca na telefonie to mega komfort. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#74 michobo

michobo
  • 1163 posts

Posted 15 January 2015 - 14:27

system jest hamulcowym dla tego telefonu 

Dopiero na 64 bitach dostanie kopa

#75 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 15 January 2015 - 21:50

Panowie, kto ma iPhone 6 to wie, że tutaj też lagi w animacjach występują. Co prawda sporadycznie, ale jednak.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users