Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iphone vs samsung

• Please log in to reply
76 replies to this topic

#1 krzych15

krzych15
  • 8 posts

Posted 07 January 2015 - 19:55

Witam, chciałem się was poradzić co poradzilibyście mi kupić; mam do wydania 1500zł, w gre wchodzi tylko nowy telefon. I tu moje pytanie: lepiej kupić Samsunga Galaxy s5 czy Iphona 5? Chciałem zaznaczyć iż telefon ten zamierzam zakupić na dobre kilka lat.

Dziękuję za każdą radę :D

#2 appleowicz

appleowicz
  • 87 posts

Posted 07 January 2015 - 20:08

Na dobre kilka lat, to raczej nie możliwe przy obecnym rozwoju technologicznym. iPhone 5 dostaniesz jedynie refurbished - refabrykowany, wymieniany. Skrócona gwarancja, problem z późniejszą sprzedażą itp. Galaxy S5 nie umywa się do iPhone płynnością, wydajnością tak 50/50. Myślałeś może o 5C? To, to samo co zwykła 5 tyle, że plastikowy. Za 1300zł mój znajomy kupił. IMO lepszy będzie 5C. 

#3 wolwark

wolwark
  • 27 posts

Posted 07 January 2015 - 20:40

Jeżeli S5 chodzi tak jak mój Note 4 (nie wiem niestety-ale ponoć po aktualizacji do Lollipopa zasuwa jak głupi) to muszę wyprowadzić was z błędu ale to Samsung będzie szybszy  ;) -porównywałem ostatnio Note z Iphone 5 siostrzeńca...5 przegrała z kretesem.Sorry-wiem że to forum Apple ale nie jestem żadnym tam fanatykiem Androida a po prostu stwierdzam fakt.

#4 krzych15

krzych15
  • 8 posts

Posted 07 January 2015 - 20:50

Mogę kupić 5c ale podobno 5c niczym się nie różni od 5.

#5 huzz

huzz
  • 158 posts

Posted 07 January 2015 - 21:12

Ma większą baterie i dluzej będzie miał wsparcie
<p>Iphone 3gs/16gb/Black ---> Iphone 4S/16gb/Black --> Iphone 6/16gb/Space Gray --> IPhone 6/64gb/Gold ---> IPhone 6s/16GB/Sliver

#6 appleowicz

appleowicz
  • 87 posts

Posted 07 January 2015 - 21:29

S5 na L 5.0 demonem prędkości? Śmiechłem :P. To nadal touchwiz, świeżo po aktualizacji jest pięknie, lecz za miesiąc, dwa.. tak nie będzie ;) Uwierz. Kupiłem sobie HTC ONE M8 który miał być zabójcą iPhone 5S, który miał być najszybszym androidem i świetną, tańszą propozycją. Był szybki, ale przez 2 miesiące, potem jak KAŻDY Android zaczął zwalniać, z dnia na dzień, powoli, powoli zaczął zwalniać. Nikt mi nie wmówi, że Android jest szybszy po dłuższym czasie. Mam swojego iPhone 6 od września, nie zwolnił. Po prostu działa od początku. Mam zajęte już ok. 35gb - filmy, gry, zdjęcia, muzyka, aplikacje. Codziennie w tle odpalone ich kilka. Bateria schodzi szybciej niż w takiej Z3 czy N4, ale po prostu mogę go eksploatować od początku do końca, otworzyć appek ile chcę, a w Andku? zaraz mi się skończy RAM :P tym bardziej w S5... 

#7 wolwark

wolwark
  • 27 posts

Posted 07 January 2015 - 21:36

Nie chce tam żadnych wojenek systemowych uskuteczniać bo nie wiem jak działa S5 -napisałem jedynie że jeżeli działa tak jak Note 4 (a tak piszą ludzie) to naprawdę nie ma czego się wstydzić w porównaniu z Iphone 5-powtórzę-Note 4 (na Exynosie) nie dał najmniejszej szansy dla Iphone 5-a jeżeli o wyświetlacz chodzi to doszło do formalnego zdeklasowania przeciwnika ;)

#8 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 07 January 2015 - 21:41

No tak ale iphone 5 to model z 2012 a note 4 z 2014. Jak już masz porównać to z 6 czy 5S.

#9 wolwark

wolwark
  • 27 posts

Posted 07 January 2015 - 21:43

Tak-tyle że temat jest o Iphone 5 

#10 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 07 January 2015 - 22:03

Tak wiem, ale Ty porównujesz jego działanie do note 4, a iphone 5 ma już swoje lata. 

#11 appleowicz

appleowicz
  • 87 posts

Posted 07 January 2015 - 22:11

Dokładnie. Note 4 jeśli chodzi o Androida jest takim urządzeniem w sam raz. 64bit procesor, 3gb ram, genialny aparat, genialne multimedia itp. Niestety to ciągle Android.. no właśnie, a genialnie jest na początku, potem średniawo. IMO na początku wygrywa Note 4 w porównaniu z 6+, potem 6+ zdecydowanie.

A wiesz co? Weź S5, nie spodoba ci się to sprzedasz. Dostaniesz dobry ekran, aparat i w miarę dobrą płynność:).

#12 Diegon

Diegon
  • 46 posts

Posted 07 January 2015 - 23:06

Jak chcesz Androida to możesz się jeszcze zakręcić za Sony xperia Z2. Akurat zmieścisz się w budżecie. Jeżeli iPhone to wybrałbym 5C, zwykłą 5 już chyba ciężko dostać nową w sklepie.

#13 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 January 2015 - 23:23

Jak zastanawiasz się nad Samsungiem to polecam zainwestować w Samsunga Galaxy Alpha. Wg mnie będziesz bardziej zadowolony niż z S5. Po pierwsze mniejsza rozdzielczość czyli system płynniej chodzi, druga sprawa, super wykonanie i cienkość :) Jest cieńszy nawet od iPhone'a 6  i ogólnie dużo mniejszy przy tych samych calach. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#14 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 08 January 2015 - 09:55

Alfa jak i Note 4 są KAPITALNE

Przesiadłem się z iPhone'a 5S na oba powyższe i absolutnie nie załuję. ANdroid zasuwa na obu aż miło. Brak głupkowatych ograniczeń znanych z iOS, pełne wsparcie dla FLAC, video w 4K, karta pamięci, wymienna bateria,..... mógłbym wymieniać i wymieniać.

Uzywam obu telefonów na przemian od miesiąca. Zero zwieszek czy zacieć. Z czystym sumieniem polecam - nie tylko jako alternatywę dla starych iPhonów 5/5S ale i spokojnie jako alternatywę dla iP6.

iPhone uzywałem przez 2 lata, do Samsunga podchodziłem jak pies do jeża.... Głównie ze względu na plastiki i miałem złe wspomnienia dotyczące Androida z Xperii V.

Po premierze Galaxy Alpha i Note 4 odwiedziłem wysepkę Samsunga w markecie , pobawiłem się obydwoma telefonami i stwierdziłem że to jest TO.

Dużo się słyszy o "ekosystemie" Apple itp ale to są już stare i nieaktualne historie. Jest dropbox, pliki można wysyłać poprzez Bluetooth (dokumenty, pojedyncze fotki), filmy można oglądać wprost na TV bez zadnego dodatkowego wydatku (AppleTV) Do tego fakt pozbycia się dziadostwa pt iTunes - bezcenny ! :)

Nadal mam iPAD i Mac ale do iPhone mi nie tęskno 

Edited by michobo, 08 January 2015 - 09:57.

#15 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 January 2015 - 10:20

Weź HTC M8, na pewno będziesz bardziej zadowolony niż z S5 czy i5. 

#16 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 08 January 2015 - 11:47

Nic mnie tak nigdy nie bawi jak sławetne: "Android jest dobry, ale przez pierwszy miesiąc, a potem muli". Ten tekst był dobry, ale za czasów gdy Zielony Ludzik napędzany był 1GB Ram-u, czyli jakieś 3-4 lata temu. Odkąd Samsungi i reszta armii zielonego ludka mają 2-3 GB Ram-u, nic takiego nie występuje. Oczywiście porównuję tu jedynie flagowce, bo chyba nikt nie oczekuje, że telefonem z Androidem za 250 zł z Biedronki będzie działał jak iPhone za 3 tysiące. 

Jako, że poniekąd jestem zmuszony do używania dwóch telefonów "jednocześnie" (Samsungi mam firmowe) to coś niecoś mogę tam porównać. Note2, Note3, teraz Note4 i zero jakichkolwiek przycięć, przeładowań stron w przeglądarce, restartów aplikacji z powodu zbyt małej ilości RAM itp, czyli czegoś czego sporadycznie, bo sporadycznie, ale doświadczam w moim IP 6 Plus. 

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#17 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 08 January 2015 - 12:56

@up
Wtedy zwalniał po miesiącu, teraz dzięki większej ilości ram zwalnia później. To jest fakt.

Mogę kupić 5c ale podobno 5c niczym się nie różni od 5.

Nie wcale, lepsza obudowa, lepszy aparat, lepsza bateria, poprawiony dźwięk na wyjściu słuchawkowym, lepszy ekran i to chyba wszystko tak na szybko, choć pewnie coś jeszcze było o czym nie pamiętam.

Edited by Arkhan, 08 January 2015 - 12:56.

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

#18 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 08 January 2015 - 13:03

To dziwne, bo mój firmowy Note3 nie zwolnił po roku i dwóch miesiącach ani na chwilę i to jest fakt, a nie Twoja opinia niczym nie poparta lub też oparta na doświadczeniach z czasów Galaxy S, czy S II. Lagwizz jest obecny w modelach ze średniej i niskiej półki gdzie na siłę wpycha się 4.X.X, mimo że po bebechach widać, że Jelly Bean to max na co stać taki telefon. 

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#19 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 08 January 2015 - 14:15

Moja opinia jest oparta na HTC One m7 i Galaxy S3 LTE, no ale skoro ty masz sławnego nota to jesteś lepszy i twój telefon nigdy nie zwalnia :) 

Android to android, taka już jego budowa że zwalnia.

#20 appleowicz

appleowicz
  • 87 posts

Posted 08 January 2015 - 16:49

Android zawsze zwolni. Nie jakoś ogromnie, ale zawsze w jakimś stopniu. W iPhone 6 mam 1gb ram, tyle appek otwartych w tle ile chcę i co? I nic, nic się nie tnie, nie zacina czy przywiesza. Użytkowanie tego telefonu to przyjemność, nawet po 4 miesiącach.

#21 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 08 January 2015 - 18:26

Jak Twój iphone6 dostanie ios9  to tez zwolni nie bój zaby... juz apple sie o to postara

No i nie porównuj wielozadaniowosci apple /która jest umowna delikatnie mówiac/ z wielozadaniowoscia androida.... Przykład - mozesz pisac meila i ogladac film ? No własnie....

Ze nie wspomne o tym ze ios jest totalnie zamknietym systemem....

Edited by michobo, 08 January 2015 - 18:32.

#22 cashis

cashis
  • 87 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 08 January 2015 - 19:20

Poszukaj Z3 compact, która bije na głowe baterią, co więcej wodoodprona, no i specyfikacja też nie wiele gorsza od flagowych Samsungów, a w porównaniu z iPhone 5 na pewno bardziej przyszłościowa, mimo że android :)

#23 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 08 January 2015 - 19:34

Z3 compact jest gorsza od Z1 compact ze względu na bebechy które przez grzanie się zmniejszają taktowanie i są mniej wydajne niż te w z1, podobno nawet przy małym obciążeniu.

#24 appleowicz

appleowicz
  • 87 posts

Posted 08 January 2015 - 20:04

A przepraszam bardzo, piszesz maile i oglądasz filmy? Nie? No właśnie ja też nie.

O co ci chodzi z iOS9? Przecież 5S śmiga aż miło na iOS8, 5 ciągle daje radę, nie jest extra, ale jest bardzo ok :)

#25 krzych15

krzych15
  • 8 posts

Posted 08 January 2015 - 21:11

Nie wcale, lepsza obudowa, lepszy aparat, lepsza bateria, poprawiony dźwięk na wyjściu słuchawkowym, lepszy ekran i to chyba wszystko tak na szybko, choć pewnie coś jeszcze było o czym nie pamiętam.

Nie znalazłem w internecie informacji, że 5c ma lepszy ekran. A w czym ta kolorowa obudowa jest "lepsza"? A czy jest różnica w płynności pomiędzy 5 a 5c?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users