Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

Yosemite na starszych (obsługiwanych) komputerach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
175 odpowiedzi w tym temacie

#151 Kamilone

Kamilone
  • 3 postów

Napisano 21 marca 2015 - 22:14

Ja też nie miałem ale wyczyściłem ;) Możesz i przez update, wg mnie wtedy po prostu Trim zostanie wyłączony, tak przynajmniej zawsze było przy "małych" aktualizacjach systemu. Albo wykorzystaj to, że i tak instalujesz cały system i zrób to na wyczyszczonym dysku - trochę więcej zachodu ale powinien później lepiej działać. A przy okazji pozbędziesz się softu, z którego już nie korzystasz a pewnie leży i zużywa jakieś zasoby.

Dzięki, a jeśli mogę zapytać jak wyczyściłeś?

#152 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 22 marca 2015 - 12:35

Dzięki, a jeśli mogę zapytać jak wyczyściłeś?

http://imagazine.pl/2013/10/23/czysta-instalacja-os-x-10-9-mavericks/

Tak samo postępuje się z Yosemite.

#153 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 kwietnia 2015 - 19:20

Tajemnicza sprawa. 

Yosemite 10.10.3. 

Mój 4,5 letni macbook air wciąż radzi sobie z wielkimi wielowarstwowymi grafikami w Photoshopie i montażem filmów, ale niezbyt już płynnie. 

Wczoraj zmieniłem język systemowy z polskiego na francuski. Komputer zaczął znów pracować - jak to mówią w reklamach Apple - super smooth.

Ktoś ma podobne doświadczenie?

#154 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 kwietnia 2015 - 17:56

Mój dość leciwy już MacBook Pro Mid 2010 w konfiguracji C2D 2,4, 8GB RAM, 240GB SSD (Crucial M550) działa wyśmienicie. Jest nieporównywalnie szybszy w porównaniu do systemu zainstalowanego na HDD. Mac w takiej konfiguracji chodzi wg. mnie lepiej niż Air 13 Mid 2012, którego posiadałem wcześniej (konfiguracja standardowa). Wiele kart w przeglądarce nie powoduje żadnych opóźnień. Do tego stale włączony Adium, Flux, Caffeine i iTunes lub Spotify. Nieco gorzej jest z baterią (spadek ok. 10% względem Mavericsa)

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#155 dastro

dastro
  • 20 postów

Napisano 30 kwietnia 2015 - 16:49

iMac mid 2007 2,0Ghz core2 duo 6GB ramu, niestety są spore lagi, doprowadza mnie to do furii, choć ma momenty że pracuje sprawnie i płynnie (wydaje mi się że jednak nie wyrabia na 6gb ramu) więc niestety chyba wrócę do Tigera choć to niełatwa sprawa... 

#156 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 01 maja 2015 - 01:27

iMac mid 2007 2,0Ghz core2 duo 6GB ramu, niestety są spore lagi, doprowadza mnie to do furii, choć ma momenty że pracuje sprawnie i płynnie (wydaje mi się że jednak nie wyrabia na 6gb ramu) więc niestety chyba wrócę do Tigera choć to niełatwa sprawa... 

RAM ci nie pomoże przy lagach na takim sprzęcie. Ja mam 4 GB RAM na procesorze intel i5 i chodzi OK - więc zdecydownaie procesor do spółki z kartą graficzną a nie RAM.

#157 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 01 maja 2015 - 09:02

Tak jak kolega wyżej napisał,to nie jest wina ramu.Procesor tez nie jest tu winowajcą.Problemem jest tu zbyt słaba karta graficzna, a z nia juz nic nie zrobisz.Zostaje wymiana dysku hdd na ssd któryk da mu kopa.

#158 mkunicki

mkunicki
  • 170 postów

Napisano 07 maja 2015 - 07:52

Czy mogę wykasować dysk HDD w MBP przed wymianą na SSD (będę instalował na czysto Yosemite na SSD; mam też kopię systemu na Time Machine)?

#159 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 07 maja 2015 - 09:21

Odpowiedzią są trzy litery: SSD ;)

Używanie w obecnych czasach dysku talerzowego to zbrodnia przeciwko samemu sobie. Nowe systemy ciągle coś grzebią na dysku, indeksują, synchronizują, głowice muszą cały czas orać po tych talerzach, a to zarzyna wydajność i wszystko muli. Na optymalizację nie ma co liczyć, trzeba po prostu wymienić dysk na SSD. Zamknąć oczy, zacisnąć zęby, przez miesiąc jeść chińskie zupki i parówki z Lidla, ale kupić SSD.

PYM Player 8.2.1 — działa od Cataliny po Sonomę

Klawiatura PYM też jest fajna – ma przecinek na klawiaturze numerycznej, twardy łącznik, jabłko  i symbol bitcoina ₿

VR, AR, XR – wszystko, co potrzebujecie wiedzieć, i czego nie potrzebujecie też.

> [ pym.uce.pl ]

#160 pawel111

pawel111
  • 3 postów

Napisano 18 maja 2015 - 16:53

Po dłuższym czasie odkurzyłem swojego Maca mini (wersja 4,1 - Core2Duo 2,4 GHz, 8GB RAM) i staję przed wyborem:

-czy zostać przy przestarzałym 10.6.8?

-czy zainstalować Liona? (kupiony sto lat temu w App Store)

-czy pójść na całość i aktualizować do Yosemite?

Dysk mam HDD - raczej nie będę kupował SSD do kilkuletniego komputera (pewnie wartego mniej niż SSD dobrej klasy). Ma ktoś może doświadczenia z podobnej klasy sprzętem i OSX 10.10?

#161 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 18 maja 2015 - 18:11

Po dłuższym czasie odkurzyłem swojego Maca mini (wersja 4,1 - Core2Duo 2,4 GHz, 8GB RAM) i staję przed wyborem:

Dysk mam HDD - raczej nie będę kupował SSD do kilkuletniego komputera (pewnie wartego mniej niż SSD dobrej klasy). Ma ktoś może doświadczenia z podobnej klasy sprzętem i OSX 10.10?

Zainstaluj Liona (lepszy byłby Mountain - jest do kupienia jeszcze). Mavericks możesz spróbować jak od kogoś wyrwiesz, bo z AppStore nie ściągniesz, ale na moim podobnym iMacu (z szybszym dyskiem od twojego, bo masz chyba 5400 obrotów) już lagował na grafice.

Yosemite teoretycznie pójdzie, ale to męczarnia. Nie warto. Jak masz dużo czasu to sobie sprawdź. Najwyżej wywalisz.

Każdemu co innego wystarcza jeśli chodzi o tzw. płynne działanie.

#162 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 19 maja 2015 - 08:42

Mac Mini to jest odpowiednik MB White mid 2010 - czyli jak dołożysz ssd, będzie bardzo fajnie chodził. Polecam. SSD nie jest taki drogi a zawsze może się przydać, nawet jak siądzie Ci MM.

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#163 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 maja 2015 - 17:53

Dokładnie inwestycja w SSD bardzo szybko się zwraca. Miałem Pro 13" 2010 w takiej samej konfiguracji jak ty Mini (w zasadzie to te same sprzęty pod względem specyfikacji technicznej). Miałem zainstalowanego Yosemite. Na HDD działał jakby to powiedzieć słabo, żeby nie tragicznie (był to mój jedyny sprzęt z HDD, więc byłem nieprzyzwyczajony do czekania) co chwila piłeczka plażowa i czekamy. Po dołożeniu SSD zupełnie inny sprzęt. Prędkością działania i resposywnością nie odstaje zbytnio od dużo nowszych Maców. Nawet jak ci Mini padnie to SSD zostanie do czegoś innego. Dobre 128GB w tej chwili to wydatek około 300zł więc tragedii nie ma a korzyści rewelacyjne w stosunku do poniesionych kosztów. 

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#164 nalepek

nalepek
  • 37 postów
  • SkądTychy

Napisano 15 czerwca 2015 - 22:28

Cześć,

instalował ktoś może Yosemite na MacBook Pro MD101? (4gb ram, i5, hdd 500gb)

Nie aktualizowałem póki co systemu, bo szczerze powiedziawszy nie wiem jak z wydajnością. Nie muszę go aktualizować, jeśli szybkościowo się nic nie zmieni, chyba, że system naprawdę jest wart żeby go zaktualizować? 

Bo w zasadzie nie wiem czy jest coś takiego "lepszego" w Yosemite niż w Mavericks, by go aktualizować do nowszego.

Mógłby ktoś coś podpowiedzieć? Czy ewentualnie posiadacze MD101 mają jakieś doświadczenia?

#165 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 15 czerwca 2015 - 23:49

Bo w zasadzie nie wiem czy jest coś takiego "lepszego" w Yosemite niż w Mavericks, by go aktualizować do nowszego.

Mógłby ktoś coś podpowiedzieć? Czy ewentualnie posiadacze MD101 mają jakieś doświadczenia?

Jak nie potrzebujesz tych nowości o których sobie możesz poczytać (hands off, odbieranie wiadomości i rozmów z iPhona i te wszyskie icloudowe pierdoły i w sumie dosyć ograniczony iCloud Drive) to zostań przy Mavericksie. Na jakieś przyspieszenie działania to raczej nie licz, prędzej odwrotnie, bo więcej usług ładuję się przy starcie systemu - cudów nie ma.

• nalepek lubi to

#166 ErGo

ErGo
  • 119 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 czerwca 2015 - 12:25

Witam

Właśnie przeskoczyłem z OSX 10.6.8 na 10.10.3.

Komputer to iMac 24 z połowy 2007 roku. Intel C2D 2,4GHz; 4GB ram; HD SSD 128GB.

System bardzo mi się podoba. Zarówno wygląd jak i działanie.

Zauważyłem tylko jedną niepokojącą zmianę: wzrosła temperatura zasilacza.

Na „biegu jałowym” wynosi około 65°C, przy średnim obciążeniu 72°C a przy dużym (np. oglądanie na całym ekranie strumienia video z internetu) osiąga 82°C.

Przy systemie w wersji 10.6.8 temperatury te wynosiły odpowiednio około: 50°, 58°, 68°. 

Mam nadzieję, że nie wykończy to przedwcześnie całej maszyny.

ekologia = zabawa w reanimowanie martwego od tygodnia samobójcy, skazanego na śmierć, który i tak ma zaawansowanego raka mózgu

#167 demmat

demmat
  • 8 postów

Napisano 13 lipca 2015 - 00:09

Szanowni,

Mam Macbooka late 2009 z parametrami: Intel Core 2 Duo 2.26 GHz, Nvidia GeForce 9400M 256 MB oraz 8 GB DDR3 SO-DIMM. Jakiś czas temu zainstalowałem Yosemite (bo Snow Leopard już niestety ssał). System spoko, wreszcie działają wszystkie funkcje (jak youtube, grafika Google i mapy Google), natomiast trochę szkoda kilku fuckupów z touchpadem. No, ale ja nie z tym. Otóż pojawiły się dwa denerwujące problemy:

1. Pierwszy, najważniejszy - system niesamowicie długo się włącza. Na ekranie wgrywania pokazuje się pasek ładowania i ładowanie trwa około minuty. Strasznie to denerwuje, bo oprócz tego system jest dość szybki. Poza tym Macbook zawsze włączał się super szybko, prawie tak szybko można było włączyć kompa i odpalić przeglądarkę co na telefonie. 

2. Youtube niby zaczął działać w pełni, ale za to często łapie zawieszkę. Jest informacja o braku obsługiwanych codecków.  Często jest czarny ekran i wymaga strona odświeżenia, potem odświeżona strona jest w formie html, a po następnym odświeżeniu już wszystko działa normalnie. Mam wrażenie, że dopiero po jakimś czasie od zmiany systemu pojawił się ten problem. A, że dość dużo korzystam z youtuba, to problem jest uciążliwy.

Byłbym bardzo rad, gdybyście mogli mi w jakiś sposób pomóc.

Z góry dziękuję. 

#168 supratec151

supratec151
  • 33 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 września 2015 - 07:04

Moglby mi ktos podsunac mysl jak to rozwiazac? Probuje zainstalowac 10.10 na mbp polowa 2009 na ssd goodram cx-100 120gb z pendrive i od 20minut nadal mam 12%. Pendrive stworzylem disk maker tu na forum znalazlem.

Użytkownik supratec151 edytował ten post 11 września 2015 - 07:05

#169 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 11 września 2015 - 18:07

Szanowni,

Mam Macbooka late 2009 z parametrami: Intel Core 2 Duo 2.26 GHz, Nvidia GeForce 9400M 256 MB oraz 8 GB DDR3 SO-DIMM. Jakiś czas temu zainstalowałem Yosemite (bo Snow Leopard już niestety ssał). System spoko, wreszcie działają wszystkie funkcje (jak youtube, grafika Google i mapy Google), natomiast trochę szkoda kilku fuckupów z touchpadem. No, ale ja nie z tym. Otóż pojawiły się dwa denerwujące problemy:

1. Pierwszy, najważniejszy - system niesamowicie długo się włącza. Na ekranie wgrywania pokazuje się pasek ładowania i ładowanie trwa około minuty. Strasznie to denerwuje, bo oprócz tego system jest dość szybki. Poza tym Macbook zawsze włączał się super szybko, prawie tak szybko można było włączyć kompa i odpalić przeglądarkę co na telefonie. 

2. Youtube niby zaczął działać w pełni, ale za to często łapie zawieszkę. Jest informacja o braku obsługiwanych codecków.  Często jest czarny ekran i wymaga strona odświeżenia, potem odświeżona strona jest w formie html, a po następnym odświeżeniu już wszystko działa normalnie. Mam wrażenie, że dopiero po jakimś czasie od zmiany systemu pojawił się ten problem. A, że dość dużo korzystam z youtuba, to problem jest uciążliwy.

Byłbym bardzo rad, gdybyście mogli mi w jakiś sposób pomóc.

Z góry dziękuję. 

Ja miałem Yosemite na A1342 to jest LATE 2009 (ten ze spodem z gumy biały macbook 13") ale wrzucony tam został dysk SSD i pomimo tego, że sprzęt niekompatybilny parametrami do nowego systemu, to śmigał nadwyraz szybko pomimo tylko 2GB RAM. Oczywiście mówię tutaj o WWW, POCZCIE, YOUTUBE, itp. bo jak uruchamiałem jakąś aplikację to było już widać że sprzęt za nowymi wersjami nie nadąża. O matyldo w końcu brak komunikatu, że system operacyjny minimum nie spełnia wymagań! Co do YouTube i problemów z kodekami to był taki skrót w SAFARI starej wersji COMMAND + "<" albo "M" już nie pamiętam i wtedy wyświetlało się menu gdzie można było wybrać kodek i opcje odtwarzanych materiałów video poprzez WWW - sprawdź, może tam wystarczy (jak w moim przypadku) zmienić z HTML na FLASH :)

there's no day off for heroes

 A1181 |  A1342 |  A1502

#170 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 25 września 2015 - 08:39

Circos chyba z flash na html5

Mac Mini i7(Late2012)-2.3GHz/16GB/128GB SSD+1TB/HD4000/10.12+DELL U2412M,iMac24"C2D(Late2006)2.16GHz/4GB/320GB/7300GT/10.6.8,PM G5 Quad Core(Late2005)-2.5GHz/8GB/2.5TB/7800GT/10.5.8,iPhone 6+ 16GB

#171 AruOutlaw

AruOutlaw
  • 10 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 września 2015 - 10:03

Zasady umieszczania wpisów na forum
Sprawdź pisownię i gramatykę swojej wypowiedzi. Nie tylko spowoduje to lepsze zrozumienie Twojej wypowiedzi przez innych ale też pozwoli Ci na zachowanie szacunku do Twojej osoby. Przy okazji nie dostarczysz innym pretekstu do ataków na Twoje słownictwo i styl w zastępstwie prawdziwej dyskusji.

Napisz jeszcze raz, poprawnie. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać. [url="http://myapple.pl/forums/forum-65/announcement-19-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-j%C4%99z-polskiego/"]Przeczytaj to![/URL].

/OleYek

Użytkownik OleYek edytował ten post 02 października 2015 - 15:51
Aż oczy bolały jak się to czytało.

#172 DanielF

DanielF
  • 5 760 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 28 września 2015 - 10:50

1. oddaj złoma jako niezgodny z opisem i tyle. Za 800 zł to sprawnego maka nie kupisz tylko zabytki nie działające z nowszymi systemami lub zalańce poleasingowe składane na Pomorzu.

2. Macbook działający i wyglądający musi kosztować. Cena jest tak niska bo Apple nie wydaje na nie żadnych nowych systemów, wiele programów nawet na 10.7 nie działa bo za stary.

Masz macbooka, kóry maksymalnie obsłuży 10.7 Lion. Na płytkach masz pewnie 10.5. Aby mieć nowsze systemy musisz kupić: 10.6 na allegro tylko wersja box nie szara lub w sklepie Apple 10.7 (70 zł). O pendrive instalacyjnym masz osobny wątek na forum. Masz tam porady jak to zrobić pod OS X lub pod Windows:https://www.youtube....h?v=ZuTGCFmR_XM

Na ifxit.com znajdziesz instrukcję jak go rozebrać, możesz podmienić DVD na sprawne. Nowszych systemów 10.8, 10.9, 10.11 i nowszych nie wgrasz bo masz 32bitowe EFI. na przyszłość pytaj się na forum co kupić.

Użytkownik DanielF edytował ten post 28 września 2015 - 11:00

• AruOutlaw lubi to
Fallout ...war, war never changes...

#173 AruOutlaw

AruOutlaw
  • 10 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 września 2015 - 11:01

Niestety nie mogę go zwróć kobieta nie odbiera telefonów zero kontaktu a bawić się w policję i dochodzenia czy ja wiem czy warte zachodu ... zamówiłem już topcase także też koszto kolejny już jestem tak tym wk!@#$%^& że daruję sobię sądy itp mam na nim 10.6.8 teraz działa sprawnie internet email itp lecz jak pisałem nic poza tym 

#174 DanielF

DanielF
  • 5 760 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 28 września 2015 - 11:11

To zastanów się co chcesz na nim instalować i szukaj wersji działających na 10.6.8 np Office 2011 https://support.micr...n-us/kb/2581812 działa na 10.6.8. więc nie jest jeszcze tak źle. 2016 wymaga nowszych systemów więc jej nie zainstalujesz.

Fallout ...war, war never changes...

#175 PieCyk19

PieCyk19
  • 77 postów

Napisano 28 września 2015 - 19:22

Ma ktoś 10.10.5 na Air original 13,3 2008r? 2x 1.6ghz 2gb ramu grafa 144.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych