Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy Mac mini 2014

• Please log in to reply
180 replies to this topic

#101 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 20 October 2014 - 13:05

Kompletnie zielony użytkownik nie traktowałby Mini jako alternatywę :) To była alternatywa ale dla w miarę rozgarniętych, którzy wiedzieli aby kupić podstawowo wyposażony model a następnie wyrzucić wszystko poza płytą i władować swój dysk i swój ram :) Swoją drogą Apple sprytnie zrobiło, że nie poinformowało, że update EFI pozwalał w Early 2009 włożyć 8GB ramu. Co prawda internet wiedział, ale zieloni na stronie mogli przeczytać, że up to 4GB. Ja Mini 2009 atakowałem nożem do masła :D

#102 alladyn21

alladyn21
  • 1207 posts

Posted 20 October 2014 - 16:54

testy procków testami procków Panowie... Czy one są do zmiany? Dysk też można zmienić na szybszy :) ale porównajcie sobie testy grafiki hd4000 i Iris

#103 hergar

hergar
  • 38 posts

Posted 20 October 2014 - 18:07

Po przeczytaniu tych kilku stron wychodzi na to, że macbook pro 13 jest do niczego, bo w końcu ma taką samą konfigurację. Myślę, że dla wielu nowych użytkowników, lub przesiadających się ze starszych modeli średni model jest wystarczający. Dla kogoś kto nie chce kupić laptopa i woli sam zdecydować o jakości ekranu na którym będzie pracować, nowy komputerek od Apple jest wystarczający. Chcę tylko się upewnić co do możliwości rozbudowy ssd, czy trzeba wziąć od razu przy zakupie. Bo jak rozumiem RAM jest niewymienialny?

#104 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 20 October 2014 - 19:54

Ani to Mac ani Mini .... Najbardziej bawi zasilacz 500W w tym "mini" Toż to nawet Mac Pro ma 450W :)

#105 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 20 October 2014 - 20:04

Mini ma 85W zasilacz.

#106 Krzysztof910-K1

Krzysztof910-K1
  • 63 posts

Posted 20 October 2014 - 23:05

Skoro MM 2014 jest już dla innej grupy odbiorców to pozostaje zakup MM Late 2012... Czy ktoś się orientuje jak zachowa się teraz jego cena? Aktualnie jest 2999zł za wersje z i7. Czy spadnie?

#107 Sim1

Sim1
  • 329 posts

Posted 21 October 2014 - 01:36

Już chyba wszystko wiadomo - 2014 Mac mini tear down and benchmarks. | Mac Mini Vault

#108 eyedropper

eyedropper
  • 940 posts
  • SkądŁódź

Posted 21 October 2014 - 03:36

Skoro MM 2014 jest już dla innej grupy odbiorców to pozostaje zakup MM Late 2012...
Czy ktoś się orientuje jak zachowa się teraz jego cena? Aktualnie jest 2999zł za wersje z i7. Czy spadnie?

może za jakiś czas, ale to będzie spadek najwyżej 50 lub 100$

#109 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 21 October 2014 - 06:57

Czy ja wiem Sancruzie. Właśnie siedzę na Mini Early 2009, C2D 2GHz, 8GB ramu i SSD z otwartym CS4 na 10.8. Pod telewizorem stoi Mini 2012 i nie odczuwam potrzeby zmiany miejsc. Co więcej, to Mini z 2012 potrzebuje solidnego doinwestowania bo samo i5 nie robi różnicy. Nawet 8GB ramu sprawy nie załatwia a nie chce mi się go ruszać i wymieniać dysku, skoro to Mini 2009 spokojnie daje radę i nie zapowiada się by miał przestać ;)

Do domowego użytku SSD i 8GB ramu i mniej patrzenia na rdzenie. Rdzenie przy tym co Apple nazywa dyskiem nie są najsłabszym ogniwem.

Istnieje takie cos jak kwestia potrzeb. Nie mowie, ze kazdemu polecam kupic i7 i ze i5 jest slabe. Uzywam MM late 2012 z i5/4GB i SSD 120 Samsunga EVO. W zupelnosci mi starza do tego co robie w PS w pracy i innych programach.

Jesli ktos sie zastanawia na MM to naprawde ja na miejscu innych wolalbym wziasc i7 w podstawie dokupic tasme do dysku 2giego zeby podpiac i wsadzic ram chociaz w jednej kosci 8GB zeby potem dolozyc jak cos za 2 lata do 16 i tyle.

- - - Połączono posty - - -

Ani to Mac ani Mini ....

Najbardziej bawi zasilacz 500W w tym "mini"
Toż to nawet Mac Pro ma 450W :)

zasilacz taki sam jak w MBPR 85W bo to te same sprzety tak naprawde.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Wlasnie teraz jest patrzac logicznie idealny podzial sprzetu apple.

Mac Mini - max 2 rdzenie do 16GB i takie tam czyli komputer - Basic
iMac - tutaj juz mamy te 4 rdzenie lepsza grafe i ramu do 32GB - Mid
Mac Pro - najwieksza liczba rdzeni, ramu itd. - Power

Takze z mojego punktu widzenia juz jak widac jak ktos potrzebuje czegos wmiare mocnego raczej bedzie zmuszony wejsc w iMaca bo MM juz nie bedzie taki jak byl jeszcze pare dni temu.

- - - Połączono posty - - -

Tak dla jasnosci dla tych co chca zakupic nowego MM. Moim zdaniem nadal lepiej kupic poprzednia wersje z mozliwoscia samodzielnej rozbudowy.

Bench MM od 5.1 do najnowszego 7.1

http://www.macminiva.../benchmarks.png

#110 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 21 October 2014 - 07:18

Już chyba wszystko wiadomo - 2014 Mac mini tear down and benchmarks. | Mac Mini Vault

Czyli zapomnij o rozbudowie RAM .... To samo z dołożeniem drugiego dysku (at zapomniało im się dołożyć drugiego złącza SATA). Złącze do PCIEX na przejściówkę - już bardziej utrudnić rozbudowy nie mogli. Zrobi się ruch na mini 2012 więc o obniżce ceny zapomnijcie ;)

#111 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 21 October 2014 - 09:01

Tak, ceny 2012 lekko podskoczyły ,jak kupowac to teraz a nie czekac:D

#112 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 21 October 2014 - 09:20

Mi w nowym Macu Mini brakuje jedynie dysku SSD. Dopłacać 840zł do SSD 256GB to kolejny ponury żart by Apple. W tej cenie to ja kupię SSD 512MB i jeszcze mi zostanie parę złotych.

#113 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 21 October 2014 - 09:26

Czyli zapomnij o rozbudowie RAM .... To samo z dołożeniem drugiego dysku (at zapomniało im się dołożyć drugiego złącza SATA). Złącze do PCIEX na przejściówkę - już bardziej utrudnić rozbudowy nie mogli. Zrobi się ruch na mini 2012 więc o obniżce ceny zapomnijcie ;)

Apple po czesci moze sie cieszyc, wyczyszcza im magazyny z poprzedniej wersji ludzie.Idealny zabieg marketingowy a nowe i tak ludzie beda kupowac pomimo braku modernizacji nawet jesli bedzie mial byc tylko do przegladania Fejsa i JuTuba.

Mi w nowym Macu Mini brakuje jedynie dysku SSD. Dopłacać 800zł do SSD 256GB to kolejny ponury żart by Apple.

Wszystko fajnie bo za te 8stow masz Samsunga Evo 500Gb albo 2 x 250GB spiete w Raid 0 robiace pogrom transferowy.

#114 Bomberek

Bomberek
  • 179 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 October 2014 - 10:42

No i jest tak jak wszyscy przypuszczali.
Late 2014 Mac Mini Benchmarks Indicate Decreased Multi-Core Performance - Mac Rumors

Padłem :D jak zobaczyłem pierwszy komentarz :-)))))))
""We've designed the new Mac Mini to be slower, so you can enjoy your content better. These days, we are in such a hurry that we fail to slowdown and appreciate what we're seeing. The new Mac Mini is about making the personal computer...personal again." - Jony"
i niestety zgadza się .. :-)

#115 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 21 October 2014 - 12:00

Jeżeli to prawda to można to tylko tak skomentować Ten facet albo zwariował albo ...zawsze był idiotą tylko skutecznie nadzorowanym przez Stefana... Stefana zabrakło i od razu wszystko się w szwach rozłazi Nawet jeżeli to dowcip, być może jest w tej ironii odrobina niezamierzonej analogii do stanu faktycznego

#116 shaper

shaper
  • 171 posts

Posted 21 October 2014 - 17:49

Do moich zastosowań mac mini był idealny (www, obróbka foto, multimedia). Niestety za parę lat gdy będę chciał kupić nowszy, szybszy komputer będę musiał chyba przenieść się na pc. Imaca nie mam zamiaru kupować, gdyż mam dobry monitor i jest stanowczo za drogi. Wlutowane pamięci, brak możliwości podłączenia drugiego dysku. Zrobili z tego laptopa w obudowie mini desktop. Szkoda.

#117 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1355 posts
  • SkądSouth Park, CO

Posted 21 October 2014 - 17:53

Jeżeli to prawda to można to tylko tak skomentować

Ten facet albo zwariował albo ...zawsze był idiotą tylko skutecznie nadzorowanym przez Stefana...
Stefana zabrakło i od razu wszystko się w szwach rozłazi

Nawet jeżeli to dowcip, być może jest w tej ironii odrobina niezamierzonej analogii do stanu faktycznego

Spokojnie. Jakiś user sobie zrobił jaja, a wy się podniecacie. Już dawno to czytałem. Zwykły sarkazm. Nic więcej.

#118 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 21 October 2014 - 18:34

Jeżeli to prawda to można to tylko tak skomentować

Ten facet albo zwariował albo ...zawsze był idiotą tylko skutecznie nadzorowanym przez Stefana...
Stefana zabrakło i od razu wszystko się w szwach rozłazi

Nawet jeżeli to dowcip, być może jest w tej ironii odrobina niezamierzonej analogii do stanu faktycznego

Nie no tutaj nikt nie zglupial juz pisalem zrobili tak jak inne koncerny. Poprsotu sprzet sie nie pokrywa i nie dubluje. Maja taka sama oferte jak dealerzy salonow samochodowych. Od najnizszego do najwyzszego modelu i do tego seria mobila czyli Air i seria do pracy Pro.

Wiadomo, ze jest to zle dla Nas bo sam mialem kupic owego MM jesli tylko pojawilia by sie mozliwosc podlaczenia monitora 4k i plan spalil na panewce i pozostaje juz tylko czekac a iMac 5K zadomowi sie cenowo na jakims normalnym poziomie i brac go w Full wersji.

Dobrze, ze nie okroli tego kompa jeszcze z kabla zasilajacego i broszurek, zeby opokowanie mniej wazylo i zrobli by z tego emejzing njusa. Dziwi jeden fakt, ze pozostali przy hdd nie przesli calkowicie na ssd i nie zrobli go mniejszego bo teraz tam nie bedzie mialo sie co grzac bo wydajnosc to katastrofa.

#119 KEEK

KEEK
  • 75 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 October 2014 - 14:29

Nie no tutaj nikt nie zglupial juz pisalem zrobili tak jak inne koncerny. Poprsotu sprzet sie nie pokrywa i nie dubluje. Maja taka sama oferte jak dealerzy salonow samochodowych. Od najnizszego do najwyzszego modelu i do tego seria mobila czyli Air i seria do pracy Pro.

No nie do konca. Bo wyobraz sobie, ze idziesz do salonu i masz do wyboru - z jednej strony jakies miejskie maluchy, z drugiej wypasione limuzyny a pomiedzy w cenie 60-150 tys tylko dostawczaki z wielka buda. Brakuje jakiegos nieduzego kompa z osiagami iMaca, ale bez monitora.

#120 mpta

mpta
  • 146 posts
  • Skądwroclaw/monachium

Posted 22 October 2014 - 15:07

No nie do konca. Bo wyobraz sobie, ze idziesz do salonu i masz do wyboru - z jednej strony jakies miejskie maluchy, z drugiej wypasione limuzyny a pomiedzy w cenie 60-150 tys tylko dostawczaki z wielka buda. Brakuje jakiegos nieduzego kompa z osiagami iMaca, ale bez monitora.

Dokladnie tak!
Przykladowo, nie jestem tylko uzytkownikiem maila czy safari, ale nie potrzeba mi xeonow i kart typu firepro.

Jesli byloby powiedzmy MINI pro 2 razy wyzsze np, z Nvidia gtx770-780 i mozliwoscia rozbudowy ramu i dysku i mocnym i7.
nawet w cenie powiedzmy 1400euro to bym byl przeszczesliwy :)
O dziwo wydaje mi sie ze wiecej osob by bylo zadowolonych z takiego rozwiazania.

#121 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 22 October 2014 - 20:08

Dokladnie tak!
Przykladowo, nie jestem tylko uzytkownikiem maila czy safari, ale nie potrzeba mi xeonow i kart typu firepro.

Jesli byloby powiedzmy MINI pro 2 razy wyzsze np, z Nvidia gtx770-780 i mozliwoscia rozbudowy ramu i dysku i mocnym i7.
nawet w cenie powiedzmy 1400euro to bym byl przeszczesliwy :)
O dziwo wydaje mi sie ze wiecej osob by bylo zadowolonych z takiego rozwiazania.

Tak to tylko w erze, przepraszam, w pc.

#122 hergar

hergar
  • 38 posts

Posted 22 October 2014 - 20:51

Rozumiem rozczarowanie z powodu braku sprzętu za 3 tyś, który mógłby zastąpić MP za 11 tyś. Porównując benchmarki to mac mini 2014 jest najlepszym komputerem z 2 rdzeniami, więc w moim odczuciu nie jest to downgrade ale uporządkowanie oferty. 8 GB RAM długo wystarczy do podstawowych zadań domowych, zwłaszcza w połączeniu z dyskiem SSD, wydajność grafiki pozwoli na zagranie w nowe tytuły, może bez fajerwerków ale wystarczająco płynnie. I na koniec od zawsze w cenie mini maca można było zbudować wydajniejsze PC czy hamaca, więc argumenty typu zbuduję za to lepszy komp na windowsie nie mają sensu.

#123 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 23 October 2014 - 06:51

Stawiam w ciemno że środkowy model Maca Mini 2015 będzie zawierał taki procesor:

Intel Core i5 5257U Notebook Processor - NotebookCheck.net Tech

#124 alladyn21

alladyn21
  • 1207 posts

Posted 23 October 2014 - 07:47

Moja sztuka już dotarła wczoraj :) powiem wam że jestem zadowolony lata fajnie nic nie tnie nawet przy dużym obciążeniu Odpalilem Diablo tak dla testu Irisa no i 1080p słabo 30~21 fps Ale juz na 720p bardzo ładnie 30~45 fps Nieraz jak się odpala to przed logiem są jakieś dziwne artefakty mial ktoś tak? Praktycznie wcale go nie słychać w Diablo gralem z 2h i nawet wiatrak się nie rozkręcił :P Jedyne co zamula to wolny dysk pytanie moje jest następujące można zapakować dodatkowo ssd? Czy trzeba by wymienić cały hdd?

#125 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 23 October 2014 - 08:37

(...)Jedyne co zamula to wolny dysk pytanie moje jest następujące można zapakować dodatkowo ssd? (...)

Dodatkowo nie, ale zamiast jak najbardziej
test

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users