Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy Mac mini 2014

• Please log in to reply
180 replies to this topic

#76 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 19 October 2014 - 23:12

Tam gdzie pracuję mini wyparł wszystkie stare MP. Miał bardzo dobry stosunek wydajność/cena, kupowany był w dwóch wersjach, podstawowa, dozbrajana na miejscu w dysk ssd i ram, jako stacja dla dtp. Czterordzeniowa dla grafików, także ssd i ram na miejscu. Niczego więcej do PS'a nie potrzebowali. Nigdy nie pojawił się temat zakupu nMP z powodu świetnego mini.

To już wiemy czemu Apple w nowej generacji pojechało po temacie.

Konkurencja dla Mac Pro!

#77 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 19 October 2014 - 23:22

rbej

Popatrz na moją sygnaturkę i porównaj ze swoją. Chcąc się radykalnie wypowiadać na określony temat trzeba mieć wpierw jakieś doświadczenie z danym kompem

Ble ,ble,ble ....a świstak siedzi i zawija.....:D

2012 Mac Mini Overheating - MacRumors Forums
Mac Mini performance/noise/heat? - MacRumors Forums
Heat issues - Bottomless + DIY Filter - MacRumors Forums
What is a safe internal temp range for my Mac Mini? ... - MacRumors Forums
Loaded Mini - Actual tests. HOT CPU - MacRumors Forums
Okay into the breach again new quad 2.3 arrives RAM tests and more. - MacRumors Forums

Mógłbym tak długo wymieniać ale leżących się nie bije.

#78 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 19 October 2014 - 23:29

To już wiemy czemu Apple w nowej generacji pojechało po temacie.

Konkurencja dla Mac Pro!

Oczywiście, teraz będzie się płacić 1260PLN za dodatkowy ram zamiast 600. I nie będzie można go dołożyć w miarę potrzeb co teraz jest często wykorzystywane, na części stacji jest 4GB, sporo 8GB, mało które 16GB.

#79 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 19 October 2014 - 23:32

Wow, tematy z 2012 roku. A coś bardziej aktualnego bym uwierzył...?

#80 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 20 October 2014 - 00:25

666 tutaj już kwestia rozumienia pro. Bo oczywiście w Twoim rozumieniu Ty masz rację. W moim Mini był jedynym desktopem poza Pro, który nie dublował lepszych peryferiów niż posiadane przez iMac czy MBPr. I on jako rozbudowany była wystarczającą stacją roboczą by część rynku pro mogła się nim zainteresować. Łatwość upgradu o dyski/dyski oraz ram to była ogromna zaleta. Tej możliwości nie dawał ani MBPr ani iMac. W przypadku awarii nie było możliwości by wymienić część i pracować dalej. Rynek potrzebujący mocy oczywiście nie spojrzał na Pro, ale profesjonaliści, nie potrzebujący ogromu mocy łaskawie patrzyli na stosunkowo łatwo rozbudowywalnego Mini. Obecny Mini już takim nie jest. Ani to moc ani rozbudowa.

#81 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 October 2014 - 04:28

No i jest tak jak wszyscy przypuszczali.
Late 2014 Mac Mini Benchmarks Indicate Decreased Multi-Core Performance - Mac Rumors

#82 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 20 October 2014 - 05:40

rbej Po raz kolejny zapraszam do analizy sygnaturek. Nie interesują mnie testy sprzętu który stoi na moim własnym biurku. Widzę i słyszę co się dzieje. Komputer działa jak należy. A czy wentylator w tym komputerze działa jak suszarka to już niech ocenią inni żeby nie było że jestem przygłuchym fanboyem wracając do tematu Nowe mini ma ekonomiczny sens tylko przy wyborze opcji nr 2 ale z jednoczesnym zamówieniem od razu 16 GB RAM.... No i teraz pytanie - trzeba by machnąć test i7 z mini AD 2012 z prockiem i5 z wersji za 2999zl .... Może się okazać że 2 gary w nowym MM są równie wydajne jak 4 gary w starszym modelu. Wtedy komputer wyjdzie ok 3700zl w wersji z 16GB RAM. Czyli realnie będzie kosztowął tyle samo co starsza wersja i7 z 16GB (z dokupionymi pamięciami)... Owszem - nadal pozostają kwestie związane z dyskiem twardym (nie da się załadować dwóch dysków) .... ale co robić. Opcja dla przypartych do ściany jakaś będzie ale na pewno nie ma sensu wymiana starszych maszyn na nowe modele Czy mini może zastąpić Maca Pro ? Oczywiście że może. Sam pracowałem na mini z FCPX.... Zrobimy na nim dokładnie to samo co na PRO. Jedyna różnica- okres oczekiwania na wyniki będzie odpowiednio dłuższy.

#83 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 20 October 2014 - 06:13

Late 2014 Mac Mini Benchmarks Indicate Decreased Multi-Core Performance - Mac Rumors

Nie rozumiem jak można tak okroić komputer po 2 latach. iPhone przez ten czas według chwalenia się Apple jest 4x szybszy a mini 2x wolniejszy.

I kto w stacjonarce potrzebuje super energooszczędnych procesorów?

#84 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 20 October 2014 - 06:16

Nie ma 60Hz dla 4k .....cienizna:cry:

Nie ma wogole obslugi 4k, logicznie zostawili to MP oraz wsadzili 5k do iMaca nowego wiec, nie dziwi fakt ze najtanszy sprzet nie wspiera 4k. Sam czekalem na wsparcie 4K a tu nie dosyc, ze nie ma to jeszcze i7 z 2 rdzeniami i 4 watkami... A gdzie tu marzyc o 60hz :D

Nie wiem, czy to moje chciejstwo, ale... mam wrażenie, że to taki sam update jaki spotkał w 2012 roku Mac Pro. Czyli marginalny.

Cos musieli wydac, zeby zatkac na jakis czas luke. Zobaczymy czy wogole wyjdzie nastepna "malca"

Wydaje mi się że MacMini skończy tak samo jak MacBook White...

Albo juz skonczyl...

A mi się wydaje że zostanie ale jako tania alternatywa dla nowego Maca Pro. Na tyle wydajny aby nie robić konkurencji MP.
MacBooka White zastąpił MacBook Air z matrycami TN i bez możliwości rozbudowy.

To, ze brak mozliwosci rozbudowy go spotkal to nic nowego dal apple to plus bo ludzie wydzadza wiecej kasy na lepsiejszy model. Nie mogli z Mini zrobic konkuretna na bazie i7 4 rdzenia dysk SSD PCI-E i do tego grafa z nieba i wsparcie dla 4K czy tam 5K i 32GB ramu bo to by bylo dziwne posuniecie.

Nie pozostaje nic jak nabyc nowego iMaca 5K bo plan z mini nowym i monitorem 4K nie wypalili a nie ma co czekac na lepszy model jak na swietego mikolaja i reniferow w tym wieku ;)

Tak "z glowy", ze co wychodzi nowy system to trzeba kombinowac, zmieniac kexty, aktualizowac bootloadery a i tak zawsze cos finalnie nie dziala. Dziekuje - moj spokoj jest wiecej warty niz roznica w cenie.

Popieram, mialem 3 Hacki. Zawsze byl jakis problem a juz nie mowaic jak sie przez przypadek sciagnelo jakeigos update to zawsze sie cos udupilo i popracowane... Juz nie mowiac, ze meka ze stawianiem OS od nowa. Czasami dalo rade odpalic TM ale nie zawsze dzialalo jak powinno juz nie mowiac ze CCC przy kopi dysku systemowego nie zgrywalo kextow i komp nie odpala :)

#85 darekpoznan

darekpoznan
  • 213 posts

Posted 20 October 2014 - 07:54

rbej

… trzeba by machnąć test i7 z mini AD 2012 z prockiem i5 z wersji za 2999zl .... Może się okazać że 2 gary w nowym MM są równie wydajne jak 4 gary w starszym modelu. ….

Nawet Mac mini z i5 2.8 GHz z wersji za 4299 zł nie daje rady i7 2.3 GHz z 2012
Mac mini (Late 2012) vs Macmini7,1 - Geekbench Browser

#86 stealth1947

stealth1947
  • 591 posts

Posted 20 October 2014 - 07:59

Tragedia, gdyby obnizyli cene o polowe to bym zrozumial. A oni chca wcisnac 2 razy slabszy shit niz 2 lata temu za ta samo cene i jeszcze smia nazwac ta updatem. Jedynie to polowac na uzywane i7 z 2012, ale albo wlasciciele nie sprzedadza albo cena podskoczy 2 krotnie:/

#87 skinny500

skinny500
  • 140 posts
  • SkądBangkok

Posted 20 October 2014 - 08:56

wieslawo: nie był. Czytaj moją poprzednią wypowiedź literalnie, bez interpretacji poprzez pryzmat własnych potrzeb czy też możliwości wykorzystania sprzętu. Część ekonomiczną pomijam.
"Potrzeba" to słowo klucz w tym przypadku. Mac Pro (do modelu "śmietniczka") to: więcej niż 16GB RAMu, możliwość rozbudowy wewnętrznej (dyski, karty PCIe), wieloprocesorowość, karta graficzna (Mini de facto jej nie miał). Ktoś kto potrzebował tego wszystkiego nigdy nie spojrzał na Mini. Ci, którzy nie potrzebowali, nie potrzebowali również MP i mogli równie dobrze pracować na iMaku czy Mini, zależnie od preferencji co do ekranu itp.

Podano ci KONKRETNY przykład, gdzie bez dwóch zdań mac mini może zastąpić Pro, a Ty dalej swoje. W retuszu nawet 4 rdzenie są niewykorzystywane i kupno Maca Pro było totalnie bez sensu, bo wzrost był tylko przy czynnościach wykonywanych wsadowo, czego wiele osób nie robi w ogóle i dla nich dołożenie do Pro nie miało żadnego sensu. iMac też był bez sensu bo to wielki kloc który tylko przeszkadza, bo jego nierównomierny, nieliniowy, błyszczący ekran sRGB nie ma nic wspólnego z zastosowaniami profesjonalnymi i tylko zajmowałby miejsce. lepsza karta graficzna na nic się nie przydaje w takich zastosowaniach, bo jest używana tylko w nielicznych filtrach i np. dla mnie bez znaczenia jest czy przełączę się na dedykowaną, czy na intela. Mógłbym dedykowanej nie mieć w ogóle i różnicy bym nie odczuł w ogóle. Gwarantuję ci też, że dużo wygodniej jest odpiąć mini i wpiąć go w studio, niż zrobić to samo z iMakiem.

Tak więc są dziedziny, w których mac mini wyparł maca pro, bo wcześniej to właśnie pro się używało do tego samego i nie pisz już o tych którzy potrzebowali Pro, bo wiele osób nie potrzebowała, ale gdyby nie mini to właśnie Pro by kupili, tak jak robili przed rokiem 2011.

#88 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 20 October 2014 - 09:01

Oczywiście że może. Sam pracowałem na mini z FCPX.... Zrobimy na nim dokładnie to samo co na PRO.
Jedyna różnica- okres oczekiwania na wyniki będzie odpowiednio dłuższy.

Robie tak samo na FCPX ...i nic mnie nie ogranicza względem PRO :D i to jest głowny powod " wykastrowania " mini 2014

#89 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 20 October 2014 - 09:08

Robie tak samo na FCPX ...i nic mnie nie ogranicza względem PRO :D

U nas na jednej stacji 2012 i7 16GB człowiek w kółko tylko montuje w premiere i też nie narzeka. Gdyby nMP miałby go znacznie przyspieszyć to by go dostał, ale nie ma sensu. Do montażu fhd wystarcza w zupełności.
Dwurdzeniowiec będzie odczuwalnie wolniejszy.

#90 Hypvent

Hypvent
  • 99 posts
  • SkądStaszów

Posted 20 October 2014 - 09:38

Zamówiłem nowego Maca mini 2014, 3,0 GHz, 256 GB SSD. Posiadam już miniaka 2012 2,6 GHz, FD, tak więc będę mógł porównać ze sobą obydwa komputery. Mam nadzieję, że "nówka" sprawdzi się z pakietem Adobe CC (głównie Photoshop, Ilustrator i InDesign).

#91 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 20 October 2014 - 09:43

Retina z polowy 2012 zjada go na sniadanie w pracy na wielu rdzeniach. Ale kwestia jest taka jak pisza koeldzy powyzej. Do czego bedzie go ktos wykorzystywal. Ja katuje wszystkie rdzenie wtykami pod Abletonem czy Logickiem wiec ilosc rdzenia ma znaczenia gdyz wtyki korzstaja z mocy obliczeniowej procka zeby wydusic brzmienie. Same programy w sobie jeszcze musza obslugiwac wiele rdzeni.

Kupowanie Maca Mini z i7 z 16GB ramu i wsadzanie 2 SSD w Raid do domowego uzytku miaj sie z celem w szczegolnosci od siedzenia na fejsie czy do obrabiania zdjec w PS raz na miesiac... Sam uzywam do podstawowej codziennej pracy w firmie MM z i5 4GB ramu i dyskiem SSD 120GB i jest naprawde wystarczajace do PS, Worda i innego dobrodziejstwa.

Nie patrzcie pryzmatem kupowania ilosic rdzeni jak ma to miejsce w Androidzie ze juz nawet po 8 maja smartfony pracujace pod tym systemem u Apple wciaz sa to 2 i sobie radza...

4 rdzenie do pracy - OK
2 rdzenie do codziennego uzytku nie ma sensu wiecej chyba, ze do szpanu albo do wyjscia z zalozenia ze komputer bedzie mial zostac z nami 10 lat ale przy dzisiejszym postarzaniu produktu jest to niwykonalne

#92 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 20 October 2014 - 09:58

W Androidzie te rdzenie mają jednak sens bo jest to system w pełni wielozadaniowy do tego z aktywnymi widget'ami. To wszystko pożera system i pamięć RAM dlatego Androidy są tak zasobożerne. Wielozadaniowość czy widgety w iOS dopiero raczkuje.... Ale na obecnym konfigu (2 rdzenie i 1 GB RAM) nie ma mowy o komfortowym multitaskingu...

#93 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 20 October 2014 - 10:20

Czy ja wiem Sancruzie. Właśnie siedzę na Mini Early 2009, C2D 2GHz, 8GB ramu i SSD z otwartym CS4 na 10.8. Pod telewizorem stoi Mini 2012 i nie odczuwam potrzeby zmiany miejsc. Co więcej, to Mini z 2012 potrzebuje solidnego doinwestowania bo samo i5 nie robi różnicy. Nawet 8GB ramu sprawy nie załatwia a nie chce mi się go ruszać i wymieniać dysku, skoro to Mini 2009 spokojnie daje radę i nie zapowiada się by miał przestać ;) Do domowego użytku SSD i 8GB ramu i mniej patrzenia na rdzenie. Rdzenie przy tym co Apple nazywa dyskiem nie są najsłabszym ogniwem.

#94 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 20 October 2014 - 10:25

Podano ci KONKRETNY przykład, gdzie bez dwóch zdań mac mini może zastąpić Pro, a Ty dalej swoje. W retuszu nawet 4 rdzenie są niewykorzystywane i kupno Maca Pro było totalnie bez sensu, bo wzrost był tylko przy czynnościach wykonywanych wsadowo, czego wiele osób nie robi w ogóle i dla nich dołożenie do Pro nie miało żadnego sensu. iMac też był bez sensu bo to wielki kloc który tylko przeszkadza, bo jego nierównomierny, nieliniowy, błyszczący ekran sRGB nie ma nic wspólnego z zastosowaniami profesjonalnymi i tylko zajmowałby miejsce. lepsza karta graficzna na nic się nie przydaje w takich zastosowaniach, bo jest używana tylko w nielicznych filtrach i np. dla mnie bez znaczenia jest czy przełączę się na dedykowaną, czy na intela. Mógłbym dedykowanej nie mieć w ogóle i różnicy bym nie odczuł w ogóle. Gwarantuję ci też, że dużo wygodniej jest odpiąć mini i wpiąć go w studio, niż zrobić to samo z iMakiem.

Tak więc są dziedziny, w których mac mini wyparł maca pro, bo wcześniej to właśnie pro się używało do tego samego i nie pisz już o tych którzy potrzebowali Pro, bo wiele osób nie potrzebowała, ale gdyby nie mini to właśnie Pro by kupili, tak jak robili przed rokiem 2011.

Czego nie rozumiesz w tym co napisałem @wieslawo?
Mini może też zastąpić MP w webdesignie, programowaniu czy pisaniu na fejsie... Tak samo jak każdy inny Mac.
Do tego wszystkiego nie potrzebujesz 4-6-8-12 rdzeni, 32GB RAMu czy GPU powyżej 256MB VRAMu.

Ale to nie ma nic wspólnego z tym co napisałem. Podtrzymuję swoje zdanie, że jeśli potrzebujesz wykorzystywać wszystko to czym MP różni się od Mini, to Mini Ci na nic. I Mini nie jest tu żadną konkurencją. Jak nie zamierzasz, to masz do wyboru iMaka, Miniaka, MacBooka (zwykłego czy Pro) czy pieca z windą.

P.S. Na Mini z 2009 i 2010 też można było pracować w DTP czy foto. Na iMakach też można. Mimo, że Tobie nie podoba się ekran jest wiele studiów graficznych i fotografów, którzy z powodzeniem na nich pracują. Możesz się kłócić czy są profesjonalni czy nie, ale robią swoją robotę od lat mimo plam z kurzu na matrych itp itd.

#95 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1355 posts
  • SkądSouth Park, CO

Posted 20 October 2014 - 10:37

A ja naiwny ucieszyłem się jak dziecko z długo oczekiwanych update'ów a to Maca Mini, a to iPada Mini. Nauczony za starych, dobrych czasów Apple, że update to update. Czy to softu, czy hardware'u- można brać w ciemno i bez zastanowienia, bo może być tylko lepiej… Prawda okazuje się zupełnie inna. Czasy i Apple się zmieniły. Trzeba się każdej premierze przyjrzeć, przeanalizować, poczekać na oficjalne info z iFixit etc, a w przypadku oprogramowania- NIE instalować, bo może się coś spieprzyć. Mini i iPad Mini są rozczarowaniem, a nowy iMac jest niewiadomą. Zobaczymy jak będzie z temperaturami i ich odprowadzaniem.

#96 eyedropper

eyedropper
  • 940 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 October 2014 - 10:39

tak już pomijając najlepszy line up mac'ów w historii (na pewno według księgowego) po co Apple niedawno update'owało OSX Server ? tylko dla dotychczasowych userów ? bo z mini już go nie oferuje a z aktualnym mac pro nie ma żadnego sensu

#97 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 20 October 2014 - 10:56

Ja już przestałem robic update systemu dla urzadzen iOS powyżej systemu z którym dany sprzęt się ukazal. Mam iPAD4 z kapitalnym ios6 i w zyciu nie zmienie na wyższy iOS... Chodzi to po prostu fantastycznie i wygląda dla mnie również lepiej niż iOS7 czy 8 Ja także do każdej premiery Apple podchodzę już z rezerwą. Niewiele brakowało a zamówiłbym iPad Mini 3 - w ostatniej chwili przyuważyłem że to jest sprzęt na starym A7...

#98 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 20 October 2014 - 11:01

666 nie do końca. Mini był JEDYNYM komputerem poza MacPro, który można było dość łatwo rozbudowywać. To było jego konkurencyjnością. MBPr czy iMac dla kogoś posiadającego świetne peryferia nie był rozwiązaniem. Dublował swoimi peryferiami już istniejące powodując wzrost ceny. Więc jeśli ktoś poszukiwał desktopu, do którego chciał podłączyć swoje peryferia a jednocześnie chciał samodzielnie wymieniać ram i dysk oraz mieć swobodę wymianę części w razie awarii to miał do wyboru albo Pro albo Mini. Owszem dla kogś poszukującego mocy Mac Mini nie był nawet namiastką konkurencji jednak dla kogoś kto poszukiwał dość niezależnego komputera, który pozwalał na swobodny upgrade to Mini był tańszą alternatywą.

#99 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 October 2014 - 11:28

Retina z polowy 2012 zjada go na sniadanie w pracy na wielu rdzeniach. Ale kwestia jest taka jak pisza koeldzy powyzej. Do czego bedzie go ktos wykorzystywal. Ja katuje wszystkie rdzenie wtykami pod Abletonem czy Logickiem wiec ilosc rdzenia ma znaczenia gdyz wtyki korzstaja z mocy obliczeniowej procka zeby wydusic brzmienie. Same programy w sobie jeszcze musza obslugiwac wiele rdzeni.

Kupowanie Maca Mini z i7 z 16GB ramu i wsadzanie 2 SSD w Raid do domowego uzytku miaj sie z celem w szczegolnosci od siedzenia na fejsie czy do obrabiania zdjec w PS raz na miesiac... Sam uzywam do podstawowej codziennej pracy w firmie MM z i5 4GB ramu i dyskiem SSD 120GB i jest naprawde wystarczajace do PS, Worda i innego dobrodziejstwa.

Nie patrzcie pryzmatem kupowania ilosic rdzeni jak ma to miejsce w Androidzie ze juz nawet po 8 maja smartfony pracujace pod tym systemem u Apple wciaz sa to 2 i sobie radza...

4 rdzenie do pracy - OK
2 rdzenie do codziennego uzytku nie ma sensu wiecej chyba, ze do szpanu albo do wyjscia z zalozenia ze komputer bedzie mial zostac z nami 10 lat ale przy dzisiejszym postarzaniu produktu jest to niwykonalne

Nie chodzi o to do czego to wykorzystasz i czy 2 rdzenie Ci starczą, czy raczej 4. Nikt z tym nie polemizuje, ale chodzi o sam fakt że upgrade u Apple to teraz downgrade. Płacisz za coś nowszego i z tego jak przedstawiają to na kyenote lepszego, a dostajesz coś bez możliwości rozbudowy i znacznie wolniejsze.

#100 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 20 October 2014 - 12:35

666 nie do końca. Mini był JEDYNYM komputerem poza MacPro, który można było dość łatwo rozbudowywać. To było jego konkurencyjnością.

Co to znaczy "dość łatwo"? Ty wymienisz HDD, ja wymienię, jakiś kolejny % użytkowników też. A teraz np wyobraź sobie taką wymianę przez kompletnie zielonego usera, bez dostępnych wszędzie tutoriali i step by step. Porównaj to choćby z wymianą HDD czy RAMu w choćby starym Power Maku G4.
Konia z rzędem temu, kto namówiłby np moją siostrę do zaatakowania Mini 2009 szpachelką, choć śrubokrętem i młotkiem się posługuje...
Dla mnie z kolei iMaka też się "dość łatwo" rozbudowuje ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users