Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy Mac mini 2014

• Please log in to reply
180 replies to this topic

#51 dareckis

dareckis
  • 4 posts

Posted 18 October 2014 - 09:21

A czy będzie możliwość dołożenia do tego Maca Mini drugiego dysku wewnętrznego?

#52 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 posts

Posted 18 October 2014 - 10:46

Na pewno "Mister X" coś wymyśli :-D

#53 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 18 October 2014 - 11:00

A czy będzie możliwość dołożenia do tego Maca Mini drugiego dysku wewnętrznego?

Jeśli założyć, że płyta główna dla wersji HDD i Fusion Drive będzie ta sama, tylko w wersji HDD bez wlutowanego złącza PCIe, to nie dołożysz drugiego dysku. Ale to gdybanie póki co. Za kilka dni na Anandtech lub iFixit pojawią się zdjęcia z rozbiórki i wszystko będzie jasne

#54 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 18 October 2014 - 11:04

ceny maków mini z 2012 roku chyba podkoczą o spory procent...

#55 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 18 October 2014 - 11:38

ceny maków mini z 2012 roku chyba podkoczą o spory procent...

Czterordzeniowych na pewno :)

#56 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 18 October 2014 - 11:40

Juz pewnie kolejki po mini z 2012 i7:D

#57 jacek00

jacek00
  • 368 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 October 2014 - 11:42

Dobrze, że w czerwcu nabyłem swojego mini z i7. Patrząc na to co teraz pokazali, to był to strzał w dziesiątke. W nowym mini tylko ta karta graficzna ciut lepsza ma sens, ale to i tak żadna korzyść w stosunku do poprzedniego modelu.

#58 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 18 October 2014 - 14:18

Z tej karty nie masz wiele pożytku gdy CPU będzie non stop zatkany.... Lepszy jest i7 z HD4000 niż i5 z Irisem
  • JacekM3 likes this

#59 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 18 October 2014 - 20:37

i7 z HD4000 i temperatury sięgające ponad 90 stopni przy obciążeniu, powodujące obniżenie taktowania częstotliwości CPU i robiące z wentylatora suszarkę. Normalnie cud malina. Nic tylko kupować ten gorący odkurzacz.

#60 opa_pl

opa_pl
  • 411 posts

Posted 18 October 2014 - 20:42

Warto kupić nowe mini pod tv jako centrum multimedialne? Czy jednak pakować się w late 2012?

#61 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 19 October 2014 - 04:38

rbej Popatrz na moją sygnaturkę i porównaj ze swoją. Chcąc się radykalnie wypowiadać na określony temat trzeba mieć wpierw jakieś doświadczenie z danym kompem

#62 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 19 October 2014 - 09:56

i7 z HD4000 i temperatury sięgające ponad 90 stopni przy obciążeniu, powodujące obniżenie taktowania częstotliwości CPU i robiące z wentylatora suszarkę. Normalnie cud malina. Nic tylko kupować ten gorący odkurzacz.

Ble ,ble,ble ....a świstak siedzi i zawija.....:D

#63 Z00

Z00
  • 147 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 October 2014 - 12:17

Nosz chwała fanbojom. Każde g przełkną i smak pochwalą. Sorki Koledzy, ale nowy miniak to g (na tle poprzednich). Ktoś w Apple jest mocno oderwany od rzeczywistości, żeby oferować dysk 5400 i wlutowane 4G ramu jako komputer desktop AD 2014 w cenie za jaką w owym roku pańskim złożymy / kupimy coś 3-4x bardziej wydajnego. Od firmy 'premium' (haha) oczekiwałbym lutowania 8G na starcie i SSD. Natomiast to, co proponują, to takie AppleTV+. Bardzo za to wzruszył mnie cennik możliwych zmian konfiguracyjnych przy zakupie. Tam to już nie brak kontaktu z rzeczywistością, ale jakieś jaja.
  • Apple Worm likes this

#64 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 posts

Posted 19 October 2014 - 13:59

Nosz chwała fanbojom. Każde g przełkną i smak pochwalą. Sorki Koledzy, ale nowy miniak to g (na tle poprzednich). Ktoś w Apple jest mocno oderwany od rzeczywistości, żeby oferować dysk 5400 i wlutowane 4G ramu jako komputer desktop AD 2014 w cenie za jaką w owym roku pańskim złożymy / kupimy coś 3-4x bardziej wydajnego. Od firmy 'premium' (haha) oczekiwałbym lutowania 8G na starcie i SSD. Natomiast to, co proponują, to takie AppleTV+. Bardzo za to wzruszył mnie cennik możliwych zmian konfiguracyjnych przy zakupie. Tam to już nie brak kontaktu z rzeczywistością, ale jakieś jaja.

Nosz chwała niech będzie hejterom! Wznośmy im modły i błagajmy o przebaczenie bo nie mieliśmy racji! Podążajmy za nimi i słuchajmy ich w końcu nie wiedzą co to tolerancja i poszanowanie czyjegoś zdania, trzeba być dla każdego kto ma inne zdanie od naszego chamski i obraźliwy! Taka jest prawda drodzy parafianie, taka jest prawda! Uczcie nas hejterzy bo zbłądziliśmy i nie mieliśmy racji!

A tak na poważnie, owszem od poprzedniego MacMini jest gorszy ale po prostu Apple zaprojektowało nowego MacaMini dla innej grupy docelowej czyli dla zwykłego kowalskiego który chcę mieć komputer do podstawowych zadań a MacMini to najtańszy komputer w ofercie Apple więc najlepiej się do tego nadaje i nie chcieli też robić konkurencji dla MacaPro. Jak już mówiłem jest gorszy na pewno od poprzedniego modelu z i7 ale na pewno też nie jest to gówno, bez przesady, mi się podoba bo chciałem sobie kupić MacaMini jako centrum multimedialne i ten najniższy model idealnie się do tego nadaje :) .

Ps. Powyższa manifestacja nie była skierowana konkretnie do ciebie Z00 tylko do wszystkich hejterów na tym forum (których jest niestety sporo) więc się nie obrażaj :) . Żeby nie było fanbojów też nie lubię :P . Pozdrawiam.

#65 grayfox

grayfox
  • 13 posts

Posted 19 October 2014 - 14:18

[mod][CIACH] - [URL="http://myapple.pl/informacje/66046-oswiadczenie-moderacji-w-sprawie-osx86.html"]Oświadczenie moderacji w sprawie osx86[/URL].[/mod]

#66 alladyn21

alladyn21
  • 1207 posts

Posted 19 October 2014 - 18:24

Zamówiony ;) jakiś unboxing zrobie i jakieś testy jak by ktoś chciał :) w przyszlym tyg ma być

#67 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 posts

Posted 19 October 2014 - 18:27

Teardown zrób. Ten najtańszy miniak jest w fajnej cenie w USA :-)

#68 alladyn21

alladyn21
  • 1207 posts

Posted 19 October 2014 - 18:42

ja postawilem na tego srodkowego :) ze wzgledu na wlutowany ram a tam wiecej no i grafika

#69 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 19 October 2014 - 18:59

Kiedy lutowali Air było tłumaczenie, że to dla naszego dobra. Kiedy lutowali MacBook Pro, też tłumaczono bijąc brawo. Kiedy lutowali iMac 21'5" też nic się nie działo, bo Wy tego nie kupujecie a Janusze nie potrzebują. Kiedy robią downgrade Mini hejterzy nie rozumieją. Kiedy zalutują wszystko...będą mogli wszystko.

#70 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 19 October 2014 - 19:07

nie chcieli też robić konkurencji dla MacaPro.

Kolejna osoba żyje w iluzji jakoby Mini kiedykolwiek był konkurencją dla dowolnej edycji MP.
Otóż nie, nie był, nie jest i nie będzie. Nikt potrzebujący Maka Pro do pracy nie rozważa Mini jako alternatywy.

#71 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 19 October 2014 - 19:17

Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 1,4 GHz
4 GB pamięci RAM
Dysk twardy 500 GB1
Intel HD Graphics 5000
OS X Yosemite

Ja nie rozumiem posunięcia apple ani trochę, już nawet omijając temat kart graficznych firmy intel które uważam za kiepski pomysł jeżeli chodzi o używanie komputera w domu to teraz dochodzi jeszcze temat wlutowanej pamięci RAM w olbrzymiej ilości 4096 MB z której korzysta jeszcze karta graficzna co oznacza iż system ma o jakieś 256 - 512 MB mniej. Do czego ma się ten komputer sprawdzić? Ja na prawdę nie wiem.

Fakty są takie że każdy marketowy komputer w tańszej cenie będzie rozkładał możliwościami ten sprzęt na łopatki, a nowi fani apple szybko będą się zrażać do działania sprzętu apple. Jaki to ma przynieść efekt i do czego sprowadzić bieżącą ofertę sprzętową firmy? Wydaje mi się iż pojawienie się najtańszego iMaca zapoczątkowało rozdzielenie oferty na konkretne segmenty. Mac Mini stanie się prostym podstawowym komputerkiem do zastosowań domowo - biurowych, iMac poza najniższą wersją będzie kierowany do użytku multimedialnego czyli to co było normą nawet w mini, a do poważniejszej pracy zostanie MP.

Dodać też trzeba kolejnych wodotrysków w interfejsie OS X które nie idą w parze z coraz to uboższymi konfiguracjami sprzętowymi.

#72 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 19 October 2014 - 20:52

Ja nie rozumiem posunięcia apple ani trochę, już nawet omijając temat kart graficznych firmy intel które uważam za kiepski pomysł jeżeli chodzi o używanie komputera w domu to teraz dochodzi jeszcze temat wlutowanej pamięci RAM w olbrzymiej ilości 4096 MB z której korzysta jeszcze karta graficzna co oznacza iż system ma o jakieś 256 - 512 MB mniej. Do czego ma się ten komputer sprawdzić? Ja na prawdę nie wiem.

Fakty są takie że każdy marketowy komputer w tańszej cenie będzie rozkładał możliwościami ten sprzęt na łopatki, a nowi fani apple szybko będą się zrażać do działania sprzętu apple. Jaki to ma przynieść efekt i do czego sprowadzić bieżącą ofertę sprzętową firmy? Wydaje mi się iż pojawienie się najtańszego iMaca zapoczątkowało rozdzielenie oferty na konkretne segmenty. Mac Mini stanie się prostym podstawowym komputerkiem do zastosowań domowo - biurowych, iMac poza najniższą wersją będzie kierowany do użytku multimedialnego czyli to co było normą nawet w mini, a do poważniejszej pracy zostanie MP.

Dodać też trzeba kolejnych wodotrysków w interfejsie OS X które nie idą w parze z coraz to uboższymi konfiguracjami sprzętowymi.

Problem seb polega na tym, że teraz Mini w całym line-upie jest komputerkiem... powiedzmy, że podstawowym. W samej swojej istocie jest niezły. Ma jedną poważną wadę. Nie jest wart swojej ceny, nawet jak na Maca. Dwurdzeniowy procesor z Integrą i 8 GB RAM? 3000 zł? Cały komputer z 4 rdzeniowym i5 i GTX750Ti da się kupić poniżej 2k zł.

Nie wiem co się dzieje z Apple, ale ich ostatnie ruchy są przynajmniej dyskusyjne.

#73 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 19 October 2014 - 20:53

666 oczywiście, że był alternatywą dla MacPro. Weź pod uwagę fotografów czy grafików 2D. Desktop z dobrym monitorem to był wybór pomiędzy niewykorzystaną mocą MacPro lub Mini. Nie było innego. Stosunek ekonomii do ceny pozistawiał wiele do życzenia ale już czterodzeniowy i7 z SSD i 16GB, które można w niego włożyć za psie pieniądze? No chyba nie chcesz mi powiedzieć, że taka konfiguracja nie była dla fotografów i grafików dłubiących nie w AE a PS, AI czy InDD wystarczającą by nie robiła konkurencji dla Prosięcia.

#74 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 19 October 2014 - 21:13

wieslawo: nie był. Czytaj moją poprzednią wypowiedź literalnie, bez interpretacji poprzez pryzmat własnych potrzeb czy też możliwości wykorzystania sprzętu. Część ekonomiczną pomijam.
"Potrzeba" to słowo klucz w tym przypadku. Mac Pro (do modelu "śmietniczka") to: więcej niż 16GB RAMu, możliwość rozbudowy wewnętrznej (dyski, karty PCIe), wieloprocesorowość, karta graficzna (Mini de facto jej nie miał). Ktoś kto potrzebował tego wszystkiego nigdy nie spojrzał na Mini. Ci, którzy nie potrzebowali, nie potrzebowali również MP i mogli równie dobrze pracować na iMaku czy Mini, zależnie od preferencji co do ekranu itp.

#75 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 19 October 2014 - 22:20

Tam gdzie pracuję mini wyparł wszystkie stare MP. Miał bardzo dobry stosunek wydajność/cena, kupowany był w dwóch wersjach, podstawowa, dozbrajana na miejscu w dysk ssd i ram, jako stacja dla dtp. Czterordzeniowa dla grafików, także ssd i ram na miejscu. Niczego więcej do PS'a nie potrzebowali. Nigdy nie pojawił się temat zakupu nMP z powodu świetnego mini.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users