Nowy Mac mini 2014
Posted 18 October 2014 - 09:21
Posted 18 October 2014 - 10:46
Posted 18 October 2014 - 11:00
A czy będzie możliwość dołożenia do tego Maca Mini drugiego dysku wewnętrznego?
Jeśli założyć, że płyta główna dla wersji HDD i Fusion Drive będzie ta sama, tylko w wersji HDD bez wlutowanego złącza PCIe, to nie dołożysz drugiego dysku. Ale to gdybanie póki co. Za kilka dni na Anandtech lub iFixit pojawią się zdjęcia z rozbiórki i wszystko będzie jasne
Posted 18 October 2014 - 11:04
Posted 18 October 2014 - 11:38
ceny maków mini z 2012 roku chyba podkoczą o spory procent...
Czterordzeniowych na pewno

Posted 18 October 2014 - 11:40
Posted 18 October 2014 - 11:42
Posted 18 October 2014 - 14:18
- JacekM3 likes this
Posted 18 October 2014 - 20:37
Posted 18 October 2014 - 20:42
Posted 19 October 2014 - 04:38
Posted 19 October 2014 - 09:56
i7 z HD4000 i temperatury sięgające ponad 90 stopni przy obciążeniu, powodujące obniżenie taktowania częstotliwości CPU i robiące z wentylatora suszarkę. Normalnie cud malina. Nic tylko kupować ten gorący odkurzacz.
Ble ,ble,ble ....a świstak siedzi i zawija.....

Posted 19 October 2014 - 12:17
- Apple Worm likes this
Posted 19 October 2014 - 13:59
Nosz chwała fanbojom. Każde g przełkną i smak pochwalą. Sorki Koledzy, ale nowy miniak to g (na tle poprzednich). Ktoś w Apple jest mocno oderwany od rzeczywistości, żeby oferować dysk 5400 i wlutowane 4G ramu jako komputer desktop AD 2014 w cenie za jaką w owym roku pańskim złożymy / kupimy coś 3-4x bardziej wydajnego. Od firmy 'premium' (haha) oczekiwałbym lutowania 8G na starcie i SSD. Natomiast to, co proponują, to takie AppleTV+. Bardzo za to wzruszył mnie cennik możliwych zmian konfiguracyjnych przy zakupie. Tam to już nie brak kontaktu z rzeczywistością, ale jakieś jaja.
Nosz chwała niech będzie hejterom! Wznośmy im modły i błagajmy o przebaczenie bo nie mieliśmy racji! Podążajmy za nimi i słuchajmy ich w końcu nie wiedzą co to tolerancja i poszanowanie czyjegoś zdania, trzeba być dla każdego kto ma inne zdanie od naszego chamski i obraźliwy! Taka jest prawda drodzy parafianie, taka jest prawda! Uczcie nas hejterzy bo zbłądziliśmy i nie mieliśmy racji!
A tak na poważnie, owszem od poprzedniego MacMini jest gorszy ale po prostu Apple zaprojektowało nowego MacaMini dla innej grupy docelowej czyli dla zwykłego kowalskiego który chcę mieć komputer do podstawowych zadań a MacMini to najtańszy komputer w ofercie Apple więc najlepiej się do tego nadaje i nie chcieli też robić konkurencji dla MacaPro. Jak już mówiłem jest gorszy na pewno od poprzedniego modelu z i7 ale na pewno też nie jest to gówno, bez przesady, mi się podoba bo chciałem sobie kupić MacaMini jako centrum multimedialne i ten najniższy model idealnie się do tego nadaje

Ps. Powyższa manifestacja nie była skierowana konkretnie do ciebie Z00 tylko do wszystkich hejterów na tym forum (których jest niestety sporo) więc się nie obrażaj

Posted 19 October 2014 - 14:18
Posted 19 October 2014 - 18:24

Posted 19 October 2014 - 18:27
Posted 19 October 2014 - 18:42

Posted 19 October 2014 - 18:59
Posted 19 October 2014 - 19:07
nie chcieli też robić konkurencji dla MacaPro.
Kolejna osoba żyje w iluzji jakoby Mini kiedykolwiek był konkurencją dla dowolnej edycji MP.
Otóż nie, nie był, nie jest i nie będzie. Nikt potrzebujący Maka Pro do pracy nie rozważa Mini jako alternatywy.
Posted 19 October 2014 - 19:17
Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 1,4 GHz
4 GB pamięci RAM
Dysk twardy 500 GB1
Intel HD Graphics 5000
OS X Yosemite
Ja nie rozumiem posunięcia apple ani trochę, już nawet omijając temat kart graficznych firmy intel które uważam za kiepski pomysł jeżeli chodzi o używanie komputera w domu to teraz dochodzi jeszcze temat wlutowanej pamięci RAM w olbrzymiej ilości 4096 MB z której korzysta jeszcze karta graficzna co oznacza iż system ma o jakieś 256 - 512 MB mniej. Do czego ma się ten komputer sprawdzić? Ja na prawdę nie wiem.
Fakty są takie że każdy marketowy komputer w tańszej cenie będzie rozkładał możliwościami ten sprzęt na łopatki, a nowi fani apple szybko będą się zrażać do działania sprzętu apple. Jaki to ma przynieść efekt i do czego sprowadzić bieżącą ofertę sprzętową firmy? Wydaje mi się iż pojawienie się najtańszego iMaca zapoczątkowało rozdzielenie oferty na konkretne segmenty. Mac Mini stanie się prostym podstawowym komputerkiem do zastosowań domowo - biurowych, iMac poza najniższą wersją będzie kierowany do użytku multimedialnego czyli to co było normą nawet w mini, a do poważniejszej pracy zostanie MP.
Dodać też trzeba kolejnych wodotrysków w interfejsie OS X które nie idą w parze z coraz to uboższymi konfiguracjami sprzętowymi.
Posted 19 October 2014 - 20:52
Problem seb polega na tym, że teraz Mini w całym line-upie jest komputerkiem... powiedzmy, że podstawowym. W samej swojej istocie jest niezły. Ma jedną poważną wadę. Nie jest wart swojej ceny, nawet jak na Maca. Dwurdzeniowy procesor z Integrą i 8 GB RAM? 3000 zł? Cały komputer z 4 rdzeniowym i5 i GTX750Ti da się kupić poniżej 2k zł.Ja nie rozumiem posunięcia apple ani trochę, już nawet omijając temat kart graficznych firmy intel które uważam za kiepski pomysł jeżeli chodzi o używanie komputera w domu to teraz dochodzi jeszcze temat wlutowanej pamięci RAM w olbrzymiej ilości 4096 MB z której korzysta jeszcze karta graficzna co oznacza iż system ma o jakieś 256 - 512 MB mniej. Do czego ma się ten komputer sprawdzić? Ja na prawdę nie wiem.
Fakty są takie że każdy marketowy komputer w tańszej cenie będzie rozkładał możliwościami ten sprzęt na łopatki, a nowi fani apple szybko będą się zrażać do działania sprzętu apple. Jaki to ma przynieść efekt i do czego sprowadzić bieżącą ofertę sprzętową firmy? Wydaje mi się iż pojawienie się najtańszego iMaca zapoczątkowało rozdzielenie oferty na konkretne segmenty. Mac Mini stanie się prostym podstawowym komputerkiem do zastosowań domowo - biurowych, iMac poza najniższą wersją będzie kierowany do użytku multimedialnego czyli to co było normą nawet w mini, a do poważniejszej pracy zostanie MP.
Dodać też trzeba kolejnych wodotrysków w interfejsie OS X które nie idą w parze z coraz to uboższymi konfiguracjami sprzętowymi.
Nie wiem co się dzieje z Apple, ale ich ostatnie ruchy są przynajmniej dyskusyjne.
Posted 19 October 2014 - 20:53
Posted 19 October 2014 - 21:13
"Potrzeba" to słowo klucz w tym przypadku. Mac Pro (do modelu "śmietniczka") to: więcej niż 16GB RAMu, możliwość rozbudowy wewnętrznej (dyski, karty PCIe), wieloprocesorowość, karta graficzna (Mini de facto jej nie miał). Ktoś kto potrzebował tego wszystkiego nigdy nie spojrzał na Mini. Ci, którzy nie potrzebowali, nie potrzebowali również MP i mogli równie dobrze pracować na iMaku czy Mini, zależnie od preferencji co do ekranu itp.
Posted 19 October 2014 - 22:20
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users