Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" with Retina Display - Late 2014

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
324 odpowiedzi w tym temacie

#76 Bomberek

Bomberek
  • 179 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 października 2014 - 12:19

Fakturę masz z Appla - ja z tego zco pamietam miałem z Holandii. Paczki w PL dostracza głównie TNT.

#77 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 24 października 2014 - 12:27

Zaczynam się bać, mam nadzieję że to błąd OS X'a a nie słabego GPU.

To że MBPr też przycina to nic nowego, wina OSX. Nie wiem czy dla lepszego efektu nie mieli włączonej dodatkowo skalowanej rozdzielczości bo wtedy robi się 6400x3200 wirtualnego obrazu.

No cóż, taki urok obsługi hidpi w OSX, działa na najnowszym sprzęcie gorzej niż zwykły na C2D

#78 ariell

ariell
  • 108 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 24 października 2014 - 12:44

Fakturę masz z Appla - ja z tego zco pamietam miałem z Holandii. Paczki w PL dostracza głównie TNT.

a jak do tego podchodzą nasze kochane Urzędy Skarbowe. Nie będzie problemu z odliczeniem Vat-u?

#79 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 października 2014 - 12:49

@up Ja na swoim rMBP 15'' nie widzę żadnych spadków wydajności. Kłopot był w wersjach z HD4000, obecnie wszystko działa bardzo sprawnie. Może kwestia przyzwyczajenia, ale wątpię. Cena patrząc na ten ekran 5K jest bardzo przyciągająca :)

#80 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 24 października 2014 - 13:27

Cena patrząc na ten ekran 5K jest bardzo przyciągająca :)

Chyba dla ludzi którzy nie mają na co wydawać pieniędzy.

#81 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 24 października 2014 - 13:45

@up

Ja na swoim rMBP 15'' nie widzę żadnych spadków wydajności.

Mam late 2013 i muli przy wszystkich animacjach systemowych, np preview przejście do full screen.
Włącz jeszcze skalowanie rozdzielczości na "more space". Ogólnie przy "more space" jest duuuużo mniej responsywny, mam wrażenie że każde kliknięcie i wpisanie na klawiaturze ma lag'a którego przy natywnej rozdzielczości nie ma.

#82 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 października 2014 - 17:29

a jak do tego podchodzą nasze kochane Urzędy Skarbowe. Nie będzie problemu z odliczeniem Vat-u?

Odliczasz normalnie, faktura jest w PLN i na 23% VAT.

#83 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 24 października 2014 - 22:31

Jeżeli mulenie występuje na standardowych ekranach w przypadku iMaca, to znaczy, że to jest tylko i wyłącznie problem softu a nie braku mocy. Tam przecież są prawie 2 TFlopy mocy, jeśli idzie o komputer @Dzikiego.

#84 ariell

ariell
  • 108 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 24 października 2014 - 22:32

mam jeszcze jedno pytanie. czy jeżeli zamówię wersję z 16 gb ramu (2 x 8 gb) to czy będę mógł do niego dołożyć ram który aktualnie mam w swoim mini (2 x 4gb), bo tak na chłopski rozum to chyba nie ma przeciwskazań? Na youtube oglądałem jakąś recenzję i przyszło mi to na myśl po zobaczeniu dwóch pustych slotów :)

#85 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 24 października 2014 - 22:35

No raczej problemu nie będzie ;).

#86 tomciopaluch123

tomciopaluch123
  • 988 postów
  • SkądEarth

Napisano 25 października 2014 - 21:00

Dzisiaj trochę testowałem nowego iMaca bo mam do niego dostęp i muszę powiedzieć, że wersja podstawowa jest bardzo wydajna. Wszystko bardzo szybko działa. Ekran jest kosmiczny. Jest jedno ale, które pojawia się od dłuższego czasu na retinach, czyli animacje. Na moim rMBP Late 2013r, szarpią i tną te animacje, najgorzej jest po wejściu do iTunes i później w aplikacje. Przy trybie pełnoekranowym Macbook jak i nowy iMac, totalnie nie dają sobie rady. Czas czekać na aktualizacje systemu, bo wątpię, że karta graficzna w iMacu jest za słaba, może Iris w Pro troche, ale tam ? :)

#87 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 25 października 2014 - 23:00

Masz od tego gwarancje.

#88 xavierpl

xavierpl
  • 39 postów

Napisano 26 października 2014 - 21:57

Panowie jest sens wydać dodatkowe 2 tys. na procesor 4,0 oraz kartę graficzną 4GB czy wystarczy podstawowa konfiguracja IMaca?

#89 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 października 2014 - 22:13

Panowie jest sens wydać dodatkowe 2 tys. na procesor 4,0 oraz kartę graficzną 4GB czy wystarczy podstawowa konfiguracja IMaca?

Oczywiście że wystarczy podstawowa, chyba że zamierzasz katować go renderingiem video bądź jesteś zapalonym graczem. Wtedy wato inwestować w CPU i GPU.

#90 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 26 października 2014 - 22:22

http://www.extremete....a-last-gen-gpu

Wygląda na to, że w trybie 5K, iMac działa w 30 Hz...

However, wygląda na to, że to może być błąd.

Edit. Tak, Extremetech chyba błędnie coś zinterpretował, użytkownicy już raportują, że działa na 60Hz.

#91 Martinl8

Martinl8
  • 23 postów
  • SkądBełchatow, Poland

Napisano 26 października 2014 - 22:25

Jestem grafikiem, ludzie z mojego środowiska często sobie chwalą właśnie komputery od Apple. Sam jedynie posiadam iPada Air. Warto zainwestować tyle pieniędzy w taki sprzęt? Podstawowa wersja do Photoshopa, Illustratora czy After Effects chyba będzie za słaba ale mogę się mylić bo myślę schematem Windowsa... Te 16 GB ram wydaje się być minimum, w gry w ogóle nie gram, tylko praca i multimedia. Załóżmy, że wyjdzie z tej konfiguracji ponad te 13 000 zł. Na ile lat jest taka inwestycja? I dlaczego iMac a nie PC za 5 000 zł?

#92 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 26 października 2014 - 22:35

Na jak długi czas wystarczy iMac? To zależy od tego jak szybko pojawią się plamy na matrycy ;).

http://allegro.pl/ma...4737861126.html
Dorzuć do tego jakikolwiek monitor 4K z IPS, lub Eizo i lepiej na tym wyjdziesz, a na pewno - spokojniej...

#93 Martinl8

Martinl8
  • 23 postów
  • SkądBełchatow, Poland

Napisano 26 października 2014 - 22:47

Czemu zakładasz, że pojawią się plamy na matrycy? Jest to jakaś wada tych ekranów 5K czy ogólnie całej serii? MacPro mnie nie interesuje, albo iMac albo PC z oknami. Kwestia tego przez jaki czas będę się cieszyć wydajnością takiego sprzętu. Jeśli mniej niż 4-5 lat to chyba jednak sobie odpuszczę.

#94 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 26 października 2014 - 23:07

Powiedzmy, że plamy na matrycy to wada wrodzona tych komputerów, nie zawsze występuje, ale odsetek jest bardzo, bardzo duży. W lutym pojawiają się nowe karty graficzne AMD, które prawdopodobnie zrównają z ziemią każdą kartę graficzną jaka jest obecnie w sprzedaży. Obecna generacja Radeonów jest oparta o architekturę mającą już 3 lata. Bardzo ciężko jest ocenić przy takim poziomie wydajności na ile czasu starczy Ci taki komputer. O wiele łatwiej jest to ocenić w przypadku układów o niższym TDP, tutaj, naprawdę trudno, choć... jestem mocno sceptyczny co do tego jak długo wytrzyma swoją wydajnością iMac. Lepiej poczekać do kolejnej iteracji tegoż komputera z Retiną.

#95 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 października 2014 - 23:43

koyoot: Ta dyskusja przypomina mi inną w temacie "Kiedy będą nowe MacBooki". Co z tego że w lutym wyjdą nowe karty AMD?! Obecna konfiguracja iMaka czy z Retiną czy bez starczy każdemu na co najmniej 2-3 lata spokonie, nie mówiąc już o najmocniejszej. Ja wymieniam TYLKO I WYŁĄCZNIE ze względu na ekran, gdyby odświeżyli tylko bebechy to pozostałbym przy swoim late 2013. Co do plam na matrycach. Powiem tak, iMaka posiadam od edycji 2012, czyli od tej z nowym designem. Wcześniej pracowałem na Maku Pro i MacBooku bez Retiny. Czekałem, ponieważ te starsze iMaki brudziły się przeokrutnie (szyba oddzielona od matrycy), generalnie cały ekran był zasmolony. Nowy design przyniósł zdecydowaną poprawę, plam raczej na tych komputerach nie ma (żółtych od przegrzania), jeżeli już to kurz wchodzi do matrycy i to tylko w dolnych rogach i tylko niektórym. Miałem late 2012 i late 2013, ekran jest bieluńki żadnych plam, teraz mam kurz w dolnych rogach, ale też jest to prawie niewidoczne. Mam znajomych, którzy posiadaja late 2012 i uwierz mi przez 2 lata zero problemów, nawet kosmyka kurzu nie ma. Martinl8, jeżeli chcesz sobie kupic iMaka to kupuj i nie czekaj na nowe karty, procesory czy nie wiem czytniki odcisków palców. Dokup sobie koniecznie Apple Care, iMaki potrafią się zakurzyć, to prawda, ale niekoniecznie Ciebie musi to spotkać. Jeśli nawet, to zawozisz kompa do serwisu i w 3 dni masz z nowiutkim ekranem. What's the problem? Nie wiadomo jeszcze jak sprawa kurzu ma się do ekranów 5K, może zabezpieczyli je jeszcze lepiej, tego póki co nie wiemy...

#96 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 26 października 2014 - 23:47

Czemu zakładasz, że pojawią się plamy na matrycy? Jest to jakaś wada tych ekranów 5K czy ogólnie całej serii? MacPro mnie nie interesuje, albo iMac albo PC z oknami. Kwestia tego przez jaki czas będę się cieszyć wydajnością takiego sprzętu. Jeśli mniej niż 4-5 lat to chyba jednak sobie odpuszczę.

Widzę, że kolega nieobeznany z tematem.
Wystarczy spytać google "iMac plamy na matrycy".
W sondzie na tym forum wyszło, że ponad 60% " zachorowało" na tą odmianę plamistą, a reszta przyznała się do tego dopiero po jakimś czasie.
Generalnie nie jest to wada matryc, a konstrukcji która sprzyja tego rodzaju zapyleniom.
A Apple chowa głowę w piasek i udaje, że się nic nie stało.
Puki masz sprzęt na gwarancji, to ci wymienią matrycę, ale potem musisz nauczyć się z tym żyć.

#97 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 października 2014 - 23:50

Iro: Nie nie brałem udziału w tej ankiecie, a problemu plam nie miałem. Uważasz że taka ankieta jest miarodajna? Poza tym od wersji late 2012 nie ma już plam! Ewentualnie wchodzi kurz, lub są duchy. W sondzie te 60% przypadków to raczej stare iMaki, nie sądzisz?

#98 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 października 2014 - 23:52

Poza tym taka głupia gadka, kup sobie Maka Pro i monitor. A jaką masz gwarancję że ten monitor nie dostanie np. duchów na ekranie. Co wtedy? Nie ma sprzętu idealnego i nie psującego się. Nikt takiego nie wymyślił i nie wymyśli.

#99 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 26 października 2014 - 23:59

To dobrze Hubson, że u Ciebie idealnie się sprawuje ekran iMaca. Kurz jednak jest problemem wciąż, mimo wszystko. Co do kart. Nie pisałem, żeby czekać ;). Sam uważam, że M295X jest idealny na ten moment do tej rozdzielczości. Ale to wciąż jest prawie dwukrotnie więcej pikseli niż zwykłe 4K. Ogólnej wydajności do pracy wystarczy. Kwestią wciąż jest nierozwiązaną - na jak długo. I tylko o tym pisałem w poprzedniej wiadomości w kwestii nowych kart AMD.

#100 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 27 października 2014 - 00:01

@up Dokładnie. Gadka w stylu czekaj bo będzie lepsze w przypadku elektroniki nie ma sensu. Proste że co jakiś czas pojawiają się nowości co nie oznacza że po wprowadzeniu nowych modeli obecne będą złomem. Sam miałem Maca Pro, nie da się ukryć że to rewelacyjna maszyna w mojej opinii pozbawiona wad jednak jest to zupełnie inna koncepcja aniżeli iMac. Do MP należy dokupić zewnętrzny ekran, mysz oraz klawiaturę i cena podskakuje do jakiś 20k. iMac ma to wszystko w sporo niższej cenie a do tego jest ładniejszy :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych